Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 773
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
  • София

Мнението ми (без да съм особено веща) е, че статията е добро обобщение като цяло и дава доста храна за размисъл. Имам притеснение, обаче, че не предупреждават изрично да се правят изследвания преди прием (само за вит. D и В12 споменават). Авторът казва, че е добре да се направят такива, но и без тях тези добавки били в повечето случаи полезни при Х. на база опита му. Селен не бих пила без изследване, вече го знам от личен опит с предозиране. Simple Smile А препоръчаният препарат D3/K2 е с кофти форма на К2, аз лично не бих го избрала. Иначе дава идеи за различни аспекти, които да проучим допълнително по-задълбочено.

Болки в гърдите имах до преди няколко месеца редовно преди цикъл. Пих МВИ, и разни други дефицити оправях, а също и хормона коригирах, че ми беше ниска дозата.. не знам от кое точно, но скоро не съм имала болки. Йод бих опитала, ще споделя по-нататък, когато попрочета още по темата. Simple Smile

Последна редакция: чт, 14 сеп 2017, 19:50 от veseto5775

# 181
  • София - Варна
Цитат
Незнам дали са ми правилни разсъжденията, но най-общо заключих, че след като си изпия хормона сутринта, до към обяд съм постигнала някаква оптимална стойност, която дозата от 25мг ми осигурява..

Г-ца Д., не постигаш никаква оптимална стойност до обяд чрез дозата 25 мкг. Тя ти е доста ниска. Ако ти беше оптимална, няколко часа след приема ѝ ТСХ щеше да ти е към 1 примерно, ФТ4 - доста по-висок, ФТ3 - по-нисък. И най-вече - нямаше да имаш симптоми.

Цитат
Т.е. почти съм сигурна, че ако го бях пуснала сутринта щеше да е по-висок.

Да, много по-висок щеще да е, вероятно и над 3, може би и към 4, а нощем, когато е физиологичният пик при всеки човек, може да ти стига и над 4.50. Затова не можеш да спиш и затова имаш ускорен пулс.
Дори е твърде вероятно, ако се изследваш при същите условия както от 07.07, на гладно и около 24 часа без хормон, резуталтите да са ти по-лоши. Защото просто дозата ти е ниска.

Ти и да не пиеш хормон, физиологично ТСХ спада с напредването на сутринта и идването на следобяда. Най-нисък е тогава от цялото денонощие. А най-висок - около 12 часа по-късно, през нощта. Сега ти се струва оптимален тоя резултат, ама той е понижен ударно от дозата на Т4, плюс физиологично от времето, в което го пускаш; и въпреки това наслагване пак е много висок. Дори за сутрешен на гладно е висок.
И колкото по-висок държиш ТСХ, толкова по-големи вариации ще ти прави денем и нощем Затова си вдигай смело дозата на 37.5.

Пий си таблетките магнезий, щом ти е било по-добре на тях. Но свали ТСХ. Заради него не можеш да спиш и сърцето ти хлопа.

# 182
  • Варна
Незнам дали са ми правилни разсъжденията, но най-общо заключих, че след като си изпия хормона сутринта, до към обяд съм постигнала някаква оптимална стойност, която дозата от 25мг ми осигурява
................
Цитат
Г-ца Д., не постигаш никаква оптимална стойност до обяд чрез дозата 25 мкг. Тя ти е доста ниска. Ако ти беше оптимална, няколко часа след приема ѝ ТСХ щеше да ти е към 1 примерно, ФТ4 - доста по-висок, ФТ3 - по-нисък. И най-вече - нямаше да имаш симптоми. 

Имах предвид, че доза 25мг взета сутринта може да осигури това ТСХ по обяд .. Повече от нея не може да се очаква .

Утре започвам с 37.5 и ще следя как вървят нещата, края на месеца ще пусна пак контрола ...
Африканчо, благодаря за анализа и своевременния отговор  bouquet

# 183
  • София - Варна
Цитат
Имах предвид, че доза 25мг взета сутринта може да осигури това ТСХ по обяд .. Повече от нея не може да се очаква .
А, не го разбрах по тоя начин. Simple Smile
Да, почни 37.5 и виж. Най-вероятно и тя ще ти е ниска. #Crazy

# 184
Моите наблюдения са, че болките в гърдите се усилват със задълбочаване на хипофункцията, т.е. особено през зимата за 3-4 месеца.

# 185
  • Бургас
Да споделя днешни резултати:
FT3   4.46   pmol/L   3.10 - 6.80
FT4   19.94   pmol/L   12.00 - 22.00
TSH   0.36   mkIU/ml   0.27 - 4.20

Освен, че явно 75 ми е много пък сега друго не разбирам вече. Имам по-засилен косопад последните седмици /не е видим, обаче мен ме дразни и притеснява/. Понякога сърцебиене и съм уморена все.

На ръба на анемията съм също със 120 хемоглобин и 11 желязо.
Иначе пък феритинът ми е станал 47,80, преди беше само 20.
Най-после съм постигнала и приличен Б12 - 485.40.
Кръвната ми захар е 4,20, напоследък едни хипогликемии получавам, въпреки че днес е добър резултатът.

Ако някой има мнение по моите неща ще съм благодарна да го чуя.  Hug

# 186
  • UK
Б12 на 252.1 нисък ли е? Граници 141 - 489. Как да разбера каква доза да приемам, ако това е ниско?

# 187
  • София
Момичета, има ли шанс преди взимане на кръв да се хапне нещо да кажем неутрално, което да не повлияе драстично на резултата? Напоследък ми е толкова гадно, че не мога да не закуся ...докато отида до лаб и изчакам ще съм припаднала да не говорим, че и мразя да ми взимат кръв.

# 188
  • Бургас
Б12 на 252.1 нисък ли е?
Да, нисък е. Примерно един месец по 1т подезичен метилкобаламин, после правиш контрола и така.

# 189
  • София - Варна
Момичета, има ли шанс преди взимане на кръв да се хапне нещо да кажем неутрално, което да не повлияе драстично на резултата? Напоследък ми е толкова гадно, че не мога да не закуся ...докато отида до лаб и изчакам ще съм припаднала да не говорим, че и мразя да ми взимат кръв.
Няма проблем. Хапни си.

# 190
  • София
Мон, поздравления за нивото на В12 Simple Smile Колкото по-високо, толкова по-добре Grinning

Дозата май наистина е дошла висока, странно.. нали до скоро беше добра. Обикновено наесен скачат нуждите от хормон, а лятото пък са по-ниски.. ти сякаш си наобратно. Ако бях на твое място, щях да си анализирам и предходните резултати, може би и съвсем лека корекция би имала смисъл.. Ако преди си била на 50/75 (62.5) и не си била оптимална, а пък на 75 вече е висока, то разликата от 12.5 (от 62.5 до 75) може да е била голяма, опитай с 6.25 да коригираш. Така се получава 6.25+62.5=68.75 (т.е. 75/62.5 с редуване, само предложение). Явно, когато улегне дозата след време, в случая вече идва висока.. постоянно се налага да гоним дози, ужас е.. но пък нали затова правим контроли.

А за желязото явно ще трябва да взимаш мерки, консултирай се с хематолог. Сещам се за един продукт, който се препоръчваше в темата за iHerb като непредизвикващ констипация: http://www.iherb.com/Thorne-Research-Iron-Bisglycinate-60-Veggie-Caps/52838

# 191
Как го пиете този хормон вечер?Нали трябва да е на гладно?

# 192
Хей хора!
Тук наскоро разбрах, че съм с Хашимото и още не знам много по въпроса..
Знам, че изчетох къде що статии и форуми имаше и за това решавам да се включа и тук Simple Smile
Гледам, че сте доста напред с темата, но аз ще си кажа мъките и ще съм благодарна на всеки, който се отзове:laughing:
Та, хормони и ТАТ в норма, МАТ 5 пъти над норма. Никакви хапчета не пия и ми казаха да се върна на преглед Януари-Февруари. Аз през това време реших да спра да приемам глутен (почти изцяло), спрях и цигарите (от само себе си) и си живея живота през останалото време.
Най вече за това искам да Ви питам - за глутена. Постоянно чета противоречиви мнения, но изглежда мнозинството подкрепя изключването му от менюто при Хашимото. Вие как мислите?
Много ви благодаря предварително!

# 193
Кристина, за глутена важи положението "или всичко, или нищо". Да, при много хора с автоимунни заболявания, особено с Хашимото, глутенът обостря автоимунния процес. Но ако решиш да спреш глутена, трябва да го спреш напълно и веднъж завинаги, иначе няма полза. Антителата, които се образуват срещу глутена, се откриват в кръвта 6 месеца след последната консумация на глутен, т.е. дори веднъж на 6 месеца да ядеш нещо с глутен, е все едно, че не си го спряла - ефект няма да има.

# 194
Кристина, за глутена важи положението "или всичко, или нищо". Да, при много хора с автоимунни заболявания, особено с Хашимото, глутенът обостря автоимунния процес. Но ако решиш да спреш глутена, трябва да го спреш напълно и веднъж завинаги, иначе няма полза. Антителата, които се образуват срещу глутена, се откриват в кръвта 6 месеца след последната консумация на глутен, т.е. дори веднъж на 6 месеца да ядеш нещо с глутен, е все едно, че не си го спряла - ефект няма да има.

Thanks, Cioccolata. Все пак научих нещо значи..

Общи условия

Активация на акаунт