Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 776
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
  • София
vencho, когато ме диагностицираха с Хашимото, се оказа, че съм и с тежък дефицит на Витамин D. Изписаха ми по 30 капки "Вигантол" седмично. Тъй като ти си по-добре от мен в това отношение, може би 15-20 капки на седмица ще са ти OK. Трябва да го приемаш с нещо мазно, за да може да се абсорбира - примерно, лъжица масло, пълномаслено мляко и т.н.

Ако ще почваш метформинов препарат за ИР, вероятно знаеш, че трябва да приемаш хапчето при хранене. Не е добре да го вземаш, без да консумираш някаква храна, защото ще ти увреди стомаха с времето.

Благодаря Simple Smile А вит К нужен ли е заедно с Д то ?

Много се чудя за този метформин ( четох, че трябва да е по време на хранене) и без стомаха ми е мн чувствителен, с гастрит и чест рефлукс съм. Изписан ми е по схема , докато стигна 2 по 1 от 850, но в началото по 1/2 вечер. Може би така да опитам...

# 331
  • София
Момичета, ще съм благодарна да ми помогнете с дозирането и начина на прием на добавките Simple Smile Вит б12 ми е 270, а вит Д ми излезна 15. Взела съм си подезичен б12 от 1000 mcg и не знам какъв Д да си взема - Вигантол капки или друго ? Също и вит К ще взема... Питането ми е по колко от Д да взимам, заедно с него ли К или да има разстояние във времето ? Също така пия хелатиран магнезий вечер и антидепресант сутрин. С Хашимото съм, но не е хормонозависим в момента, но пък съм и с ИР от скоро открита. Сега се опитвам да балансирам храненето и да пия правилните добавки, но пък ендокринологът ми каза да включа и Глюкофаж, който още не съм започнала. Ще съм благодарна да ме посъветвате, защото ходя с платен прием и честно казано не ми се дават пари , за да ми дозира витамините Simple Smile Благодаря предварително !

Дъщеря ми е с вит Д–17.01...доц.Конова изписа по 10 капки Вигантол два пъти седмично.
Подчерта че няма доверие на други добавки и държи да е Вигантол.
Дано съм полезна!

Бяхте полезна, благодаря Simple Smile Като гледам масово го изписват него. Да разбирам, че два пъти седмично е пила дъщеря Ви, а не всеки ден ? В продължрние на колко време ?

# 332
Благодаря Simple Smile А вит К нужен ли е заедно с Д то ?

За Витамин K, както и за приема на B12 - не знам нищо. Simple Smile И на мен ще ми е интересно да науча.

Приемах "Вигантол" 3 пъти седмично x 10 капки. Peace

# 333
Да...два пъти седмично–всеки четвъртък и всяка неделя по 10 капки...да не забравя:smile:
Започна го месец май и още го пие.Живее в Англия и там с това оскъдно слънце ще го пие докато си дойде
пак тук да го изследва.Не мисля че ще го предозира.
Каза ми че пие витамин К но не знам какъв.

# 334
На мен след изследване ми установиха липси на Вит В12 и Вит. Д
Вит Д-Вигантол -първия месец вземах по 5-6 капки всеки ден .След това го рззредих през 3-4 дни по 6 капки .На мен просто много добавки ми се събират и няма къде да го включа.
Вит 12-тук от форума ми препоръчаха подезични таблетки от 1000мг.,два пъти дневно.
Все още не съм пускала контрола и не мога да кажа на къде вървят работите,другия месец ще изследвам

И да питам нещо -за кости/зъби каква добавка пиете?А за очите какво да включа?Няма доказано заболяване,просто профилактично,че ме знам къде ще избие,някаква параноя ме гони вече.

# 335
  • някъде
На гладно и жадно ли трябваше да се вземе кръв за тсх, т3 и т4?

# 336
  • София
Тези дози от 10 капки два пъти седмично, или 20 капки общо, са поддържащи. При установени дефицити дозите са по-високи, терапевтични. Не знам защо лекарите ни, повечето, сякаш не са запознати.. На мен JP-то ми предписа 5 капки седмично при ниво 12 ng/ml Joy
Аз на своя глава пих по 8 капки на ден (4000 IU, в 1 капка Вигантол има 500 IU). За месец нивото ми се качи на 73 nmol/l (в друга лаборатория на други мерни единици), т.е. близо до нормалното, препоръчително (75 nmol/l). Сега вече съм на поддържаща доза по 6 капки дневно, по мое усмотрение. Информирах се от темата за витамин D (и не само от там), където бяха качили pdf документ на Министерство на здравеопазването от 2013 година. Явно нашите лекари не четат много, щото са пропуснали този документ. Та, цитирам оттам:
"..дози от 1500-2000 единици дневно за поддържане на нива около 75 nmol/l...
..2000-4000 единици за поддържане на 100 nmol/l за постигане, както на костно здраве, така и на извънскелетните ефекти."

Това са поддържащи дози. За постигането на определени нива. Документът е дълъг, има много информация, полезна. Има препоръки за прием при различни заболявания, включително за Хашимото (а именно около 2000 IU дневно). Ето линк към темата: http://m.bg-mamma.com/index.php?topic=975763.msg34928579#msg34928579

Да допълня за дозите. Терапевтичните се пият около 6-8 седмици, прави се контрола и се следят нивата. Хубаво е да се взима магнезий и витамин К2 (МК7) заедно с витамин D. Витамин К насочва калция и е важно да се взима с витамин D, защото предотвратява отлагането на калций по меките тъкани.

За В12 също е добре да се следи с издледвания. С него е хубаво да се пуска и хомоцистеин. Преди изследване приемът на добавки трябва да се спре поне за две седмици. Simple Smile

И последно, много важно за нас. И друг път сме го коментирали, но хайде пак: витамин B12 се взима с поне 4 часа разлика от хормона, а D3 с 8 часа разлика. Hands V

Диди, на гладно, без кафе, но вода можеш да си пиеш. Simple Smile

Последна редакция: пт, 06 окт 2017, 09:46 от veseto5775

# 337
  • София
Тези дози от 10 капки два пъти седмично, или 20 капки общо, са поддържащи. При установени дефицити дозите са по-високи, терапевтични. Не знам защо лекарите ни, повечето, сякаш не са запознати.. На мен JP-то ми предписа 5 капки седмично при ниво 12 ng/ml Joy
Аз на своя глава пих по 8 капки на ден (4000 IU, в 1 капка Вигантол има 500 IU). За месец нивото ми се качи на 73 nmol/l (в друга лаборатория на други мерни единици), т.е. близо до нормалното, препоръчително (75 nmol/l). Сега вече съм на поддържаща доза по 6 капки дневно, по мое усмотрение. Информирах се от темата за витамин D, където бяха качили пдф документ на Министерство на здравеопазването от 2013 година. Явно нашите лекари не четат много, щото са пропуснали този документ. Та, цитирам оттам:
"..дози от 1500-2000 единици дневно за поддържане на нива около 75 nmol/l...
..2000-4000 единици за поддържане на 100 nmol/l за постигане както на костно здраве, така и на извънскелетните ефекти."

Това са поддържащи дози. За постигснето на определени нива. Документът е дълъг, има много информация, полезна. Има препоръки за прием при различни заболявания, включително за Хашимото (а именно около 2000 IU дневно). Ето линк към темата: http://m.bg-mamma.com/index.php?topic=975763.msg34928579#msg34928579

Диди, на гладно, без кафе, но вода можеш да си пиеш. Simple Smile

Kissing Heart благодаря !

# 338
Момичета, какви са симптомите ви, когато стигате да извода, че количеството на хапчето ви е високо или се опирате само на изследването на тсх.? При вас има ли непрекъснато звънене в ушите, защото при мен не е спирало от година и половина, въпреки съдоразширяващите? А болка в горната част на гърдите при поемане на въздух? Вече ме е  срам да ходя по доктори. Всички ме знаят, нищо не откриват, слава Богу, а на мен непрекъснато нещо не ми е наред. Симптомите непрекъснато се променят. Явно съм бръмбара тотално.

# 339
  • някъде
Направих изследванията, следобяд ще чакам резултати,  но не очаквам да са добри. Исках и Б12 да пусна, но не правят в тази лаборатория.

# 340
  • някъде
04.04.2017г : /11 дни след началото на цикъла/
ТСХ   3,95     (0,27-4,2)
Т4    13,24     (12-22)
Т3      5,74     (3,1-6,8)
ТАТ    564,1   (0-115)
МАТ    26,4     (0-34)
От 20.04.2017г Селен 200мкг по 1табл за 3 месеца и от 01.06.2017г Еутирокс 25 мкг дневно+ Т3 по 6.25мкг.

21.07.2017г :  /12 дни след началото на цикъла/
ТСХ 1,63    (0,27-4,2)
Т4    12       (12-22)
Т3     4,34   (3,1-6,8)
Спиране на Т3 и редуване на Еутирокс 25 /37.5
Заради косопада пуснах и Желязо 22,7 /6-26/   и ЖСК  58 /47-77/

06.10.2017г :  /10 дни след началото на цикъла/
ТСХ   1,18    (0,27-4,2)
Т4    17.21    (12-22)
Т3     5,02   (3,1-6,8)
И сега не знам какво да правя Confused От няколко дни имам стягане около гуша/гърди, задъхване, умора, при навеждане все едно ми пада буца в гърлото/това все си го има/, косопада продължава.... Очаквах да са зле резултатите, но като гледам Т3 и Т4  са се подобрили, но пък ТСХ е паднал.
Моля за съвети bouquet

# 341
Момичета, здравейте!
Не намерих никъде информация, за това ви моля, ако някоя от вас знае, да ми кажете дали може да се приема антихистамин при условие, че пия Еутирокс 25 мг?
Еутирокса го пия вече една година, но сега ми се налага заради алергичен ринит да пия Кларитин. Нямам възможност да попитам ендокринолог в момента, ако на някоя от вас й се е налагало да пие противоалергично ще съм благодарна да ми даде информация.

# 342
  • София
04.04.2017г : /11 дни след началото на цикъла/
ТСХ   3,95     (0,27-4,2)
Т4    13,24     (12-22)
Т3      5,74     (3,1-6,8)
ТАТ    564,1   (0-115)
МАТ    26,4     (0-34)
От 20.04.2017г Селен 200мкг по 1табл за 3 месеца и от 01.06.2017г Еутирокс 25 мкг дневно+ Т3 по 6.25мкг.

21.07.2017г :  /12 дни след началото на цикъла/
ТСХ 1,63    (0,27-4,2)
Т4    12       (12-22)
Т3     4,34   (3,1-6,8)
Спиране на Т3 и редуване на Еутирокс 25 /37.5
Заради косопада пуснах и Желязо 22,7 /6-26/   и ЖСК  58 /47-77/

06.10.2017г :  /10 дни след началото на цикъла/
ТСХ   1,18    (0,27-4,2)
Т4    17.21    (12-22)
Т3     5,02   (3,1-6,8)
И сега не знам какво да правя Confused От няколко дни имам стягане около гуша/гърди, задъхване, умора, при навеждане все едно ми пада буца в гърлото/това все си го има/, косопада продължава.... Очаквах да са зле резултатите, но като гледам Т3 и Т4  са се подобрили, но пък ТСХ е паднал.
Моля за съвети bouquet

Струва ми се, че просто ти е леко висока дозата. Simple Smile Явно си от малкото хора за съвсем ниска доза. Добре си направила, че си спряла Т3, не мисля, че ти е нужен. Опитай с маалко по-ниска доза, примерно върни на 25 мгр. А ако си склонна да се занимаваш, може вместо с 6.25 да намаляваш (колкото е от 31.25 до 25), да намалиш само с 3.125 мгр. Това е осминка от 25 мгр. (реже се, не е невъзможно). Като ги добавиш към 25 са общо 28.125 мгр. Мисля, че е по-добре в твоя случай корекциите да са малки, заради ниската ти доза просто. Явно имаш нужда от съвсем малко. Simple Smile
Това е само предложение, разсъждавам си..  Grinning Grinning Grinning

# 343
Момичета, здравейте!
Не намерих никъде информация, за това ви моля, ако някоя от вас знае, да ми кажете дали може да се приема антихистамин при условие, че пия Еутирокс 25 мг?
Еутирокса го пия вече една година, но сега ми се налага заради алергичен ринит да пия Кларитин. Нямам възможност да попитам ендокринолог в момента, ако на някоя от вас й се е налагало да пие противоалергично ще съм благодарна да ми даде информация.
На мен ми се е налагало и съм пила. Няма проблем. Сутринта си пиеш хормона и след час, два кларитина. Иначе за ринита можеш да пробваш по-продължително да попиеш кварцетин. По себе си съдя, че има ефект и с времето почти съм изключил а кларитина.

# 344
  • София
Момичета, какви са симптомите ви, когато стигате да извода, че количеството на хапчето ви е високо или се опирате само на изследването на тсх.?
Аз усещам по пулса, учестява ми се. И пускам кръв. Simple Smile Шум в ушите имам рядко и за кратко, а тежест в гърдите и задух не съм имала (може би веднъж, много отдавна). Ако дозата ми е висока, обикновено се чувствам някак напрегната, като превъзбудена..

Общи условия

Активация на акаунт