Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 737
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
  • някъде
Диди, при тоя холестеролен профил била ли си на Т3?
Не, това е преди започване на Т4 и Т3 , но е месец след започване на Селен от 200.
И друго се сетих при обременяването се разхождах  между второто и третото взимане на кръв, защото забравих, че трябва да си в покой.

Последна редакция: чт, 19 окт 2017, 17:04 от Д и д и

# 466
  • София - Варна
А втората стойност на инсулина е над горна граница?!?

# 467
Имаше някаква закономерност, колко пъти може да е увеличен на първия час и да не се води ИР, но никога не съм се интересувала. Както казах, набързо налапах хапчетата Smile
Шоколата ако ни чете, може да пише.
Между другото, в блога ѝ има много публикации на тази тема, но чудно защо не го откривам.
http://foodforthoughtbg.blogspot.bg/

# 468
А втората стойност на инсулина е над горна граница?!?

Не е. Peace Тук неправилно са сложени референтните стойности. Или Д и д и погрешно го е написала, или нещо от лабораторията са допуснали техническа грешка. При моите изследвания, например, липсваха референтни граници за стойността на Инсулина на 60-та мин.

На първия час е нормално Инсулинът да скача около 5 пъти, спрямо стойността на гладно. При Д и д и даже е по-малко, което е супер.

Гледат се най-вече стойностите на 0-лева и 120-та мин. Тази на 60-тата мин. не е толкова показателна. Peace

# 469
  • някъде
На глюкозата нямам референтни стойности, иначе при инсулина са еднакви за трите стойности.

# 470
  • София - Варна
Ясно. Мерси за поясненията.

# 471
На глюкозата нямам референтни стойности, иначе при инсулина са еднакви за трите стойности.

А не би трябвало по принцип. Peace Да, ако си здрав човек и Инсулинът ти е точно 5 на гладно, едва ли ще надвишава 25 на първия час, т.е. ще се вместиш в референтните граници, но ако, например, е 7, то ще е по-висок от 25 на 60-тата мин. Това, обаче, няма автоматично да означава, че имаш ИР.

В коя лаборатория си правила изследването?

То е малко като със стойността на гладно - горната референтна граница е до 25 (!!!), което е пълно безумие. Айде, вече "Бодимед" го коригираха и май го направиха до 10, но до неотдавна си беше 25. Когато ме диагностицираха с ИР, моят Инсулин беше 18 на гладно, което е ужасно високо. Ама "на хартия" попадаше между нормалните референтни стойности. ooooh! Общо взето, всичко над 10 на гладно си се води ИР, за съжаление.

Аз затова си се доверявам само на "Бодимед" и не смея другаде да пускам.

# 472
  • София - Варна
А на мъжа ми е 8.90 примерно, но заради КЗ 4.1 на същото изследване НОМА индексът му е ОК. А пък си пълнее прогресивно и не може да свали дори 1 килограм. Не знам и аз. Може да е от ония, при които на обременяване би излязъл проблем.

# 473
8.90 не е много зле, ама си е близо до 10, което, както казах, се води граничната стойност за диагностициране с ИР, та не е зле да вземе мерки. Hug

Диета и ежеседмичен спорт му трябват. Хубав сън и по-малко стрес. Той обича ли да хапва сладко, хляб, други тестени?

# 474
  • някъде
Гърненце, живея в малък град в провинцията и тази лаборатория си е само в нашия град. От "известните" имаме само Рамус, на която аз лично нещо не се доверявам.
Иначе щитовидните ги пускам в медицинския център към болницата, но там жената на регистратурата, една сестра и една лаборантка ме уверяваха, че глюкоза на гладно и инсулин са едно и също нещо и накрая се оказа, че не изследват инсулин, заради това не правих  обременяването при тях.

моят НОМА индекс май излиза 2,5016

# 475
Д и д и, ясно. Hug

Ле-ле, как Инсулин и Глюкоза - едно и също. #Crazy #Crazy #Crazy Тия хора нормални ли са?!

# 476
моят НОМА индекс май излиза 2,5016
От bb-team
Цитат
Индексът HOMA
HOMA, или хомеостатичен модел за оценка на инсулиновата чувствителност, е прост индекс за определяне чувствителността на тялото към инсулин, базиран на стойностите на кръвна захар и на инсулин на гладно.
Индексът се изчислява по следната формула: HOMA = (Глюкоза х Инсулин)/22.5, където "Глюкоза" е нивото на кръвна захар на гладно, "Инсулин" – нивото на инсулин в кръвната плазма на гладно, а 22.5 – постоянна величина. HOMA варира от 2 до 15, като по-ниските стойности показват по-добра инсулинова чувствителност. Така например стойности на индекса около 2-2.5 демонстрират висока инсулинова чувствителност и добър гликемичен контрол. Стойности около и над 4 са признак за понижена чувствителност на тъканите към инсулин или инсулинова резистентност. Индекс над 8 обикновено се асоциира с наличието на захарен диабет тип 2.

# 477
  • София
При мен са различни реф. стойности, но не съм правила на 60-та мин., само на гладно и 120-та мин. Това са резултатите ми преди 1 година.
Скрит текст:
Глюкоза                 4,67 mmol/l           Реф. 3,3-6,0
Глюкоза 120 мин.   8,9 mmol/l                    <7,80
Инсулин                 14,79 uU/ml                  3,0-25,0 uU/ml
Инсулин 120 мин.   203,12 uU/ml                16-166 uU/ml
На контролата след 4 месеца лечение трябваше да изследвам само КЗ и Инсулин на гладно, за съжаление подобрението е минимално.
Скрит текст:
Глюкоза                 4,49 mmol/l           Реф. 3,3-6,0
Инсулин                 13,04 uU/ml                  3,0-25,0 uU/ml
При мен освен ИР, се установи и Метаболитен синдром, за което трябваше допълнителни изследвания, но и там резултатите не се промениха много. За сметка на това за 2-3 месеца, без диети и спорт, си възвърнах предишното тегло - от 66 кг. на 55 кг. За сега го поддържам ± 1 кг. Относно оплаквания, които съм имала - напълняване, задух, умора, замайване, нужда от сън, тревожност. Започнах да пия вода нощем. Сладки неща и плодове избягвам от години, не ме влече консумацията им, но когато по изключение си хапна, не ми става лошо. При обременяването също не почувствах да ми е зле. Хипогликемии ми се случват 2-3 пъти годишно.
Сега ми предстои нова контрола, но утре ще пускам и изследвания за ЩЗ (чаках да мине МЦ), та ще нося всичко накуп.

Книгата на И. Уенц си я купих и от днес започнах да чета  Simple Smile

# 478
Явно може да има ИР почти без никакви симптоми и при хора, които не консумират много въглехидрати, че и с нормални нива на кръвна захар на гладно  Rolling Eyes Притесних се определено, защото през по - голямата част от живота ми съм се хранила предимно с въглехидрати. Всеки ден ям тесто т.е. хляб или друго тестено, картофи, сладки неща (въпреки че последните мноооого ги ограничих от известно време), буквално живея на такива храни и това е откакто се помня  ooooh!
Иначе нямам наследственост за диабет, а симптоми имам много и различни, но вече не знам кои са от ЩЖ, кои от дефицита на Б12 (или друг дефицит, който още не съм открила!), кои от захарта... newsm78
Преди да забременя свалях кг само докато си помисля, т.е. 3 - 4 дни ограничения в храненето ми бяха достатъчни за да започнат да ми падат панталоните без колан, а сега 2 години след раждането имам корем, въпреки че не е много голям и както казах не съм правила нищо за да го сваля, но все пак...движа се много, все тичам покрай детето, мислех, че ще изчезне... Rolling Eyes

# 479
  • София - Варна
Ем, аз имам доста голяма диастаза на коремната стена, особено след втората бременност, но е различно от тлъстини. Да не би и при теб да е така?

Общи условия

Активация на акаунт