Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 720
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
Аз съм с ИР, диагностицирано този понеделник.

На своя глава направих обременяването след четене тук из форума. Основната причина беше, че въпреки всичките ми немалки усилия не мога да сваля повече от 1-2 кг, а имам да сваля поне 15. Други симптоми не съм имала. Инсулинът ми на гладно беше над 20, а трябва да е до 6-7 доколкото знам, на първия час беше 70+, на втория беше поспаднал, не помня колко беше.

Начев каза диета, спорт и метформин, след 6 месеца ново изследване, но не цялото обременяване, а само инсулин и захар на гладно.

Иначе възелът е намалял малко, каза, че там всичко е наред и може чак след 2 години пак да го гледаме контролно.

# 451
Моята кр. захар на гладно все е над 5 в последните години  Confused един път беше 5,86 при норма малко над 6 (не помня с точност) и питах ендокриноложката, която ми каза, че е супер резултатът. Питах я не трябва ли поне някаква диета да спазвам, а тя каза: не, яж си сладко и всичко каквото поискаш  Close
Сега ме шашнахте.

Не съм напълняла, нямам тлъстини, единствено малко останал корем след раждането, който така и не можах да смъкна напълно, но не съм се и опитвала.
А хипоглекимията ако е прималяване когато не си ял, това го имам откакто се помня, ама си мислех, че е от ЩЖ. Става ми лошо и не мога да стоя гладна. Същото се получава и ако не ям достатъчно въглехидрати. Примерно е абсурд да се наям с месо и зеленчуци само. След 2 часа съм гладна.

Какво трябва да направя? Обременява с глюкоза - това е пиене на глюкоза през някакви интервали ли? И изследване на инсулин?

# 452
Нормалната кръвна захар на гладно значи ли, че всичко е ок или не е гаранция?

Не, никаква гаранция не е. Моята КЗ почти винаги е под 5 при изследвания, пък Инсулинът ми е ужасно висок. Доста пълна съм, също така. Не правя хипогикемии, обаче. Нито пък ми става лошо, след като консумирам много сладко / въглехидратно ястие. Simple Smile

Ако не искаш да си правиш обременяване, може да си пуснеш само Инсулин и КЗ на гладно, без да пиеш глюкозата и да се изследваш трикратно. Peace

# 453
Нормалната кръвна захар на гладно значи ли, че всичко е ок или не е гаранция?

Не, никаква гаранция не е. Моята КЗ почти винаги е под 5 при изследвания, пък Инсулинът ми е ужасно висок. Доста пълна съм, също така. Не правя хипогикемии, обаче. Нито пък ми става лошо, след като консумирам много сладко / въглехидратно ястие. Simple Smile

Ако не искаш да си правиш обременяване, може да си пуснеш само Инсулин и КЗ на гладно, без да пиеш глюкозата и да се изследваш трикратно. Peace

Какво значи да се изследвам трикратно? Blush

# 454
При обременяването с глюкоза, се изследват Инсулин и КЗ на 0-лева, 60-та и 120-та мин., както май написах съвсем малко по-назад в темата. Simple Smile Изследването струва около 60 лв.

# 455
При обременяването с глюкоза, се изследват Инсулин и КЗ на 0-лева, 60-та и 120-та мин., както май написах съвсем малко по-назад в темата. Simple Smile Изследването струва около 60 лв.

Благодаря! Не разбрах, че затова става въпрос.
Значи първо ще изследвам кр. захар и инсулин и ако там има нещо съмнително после може да направя въпросното обременяване.
Ох, за всичко трябва сами да мислим. Лекарката ми е завеждащ на отделението по ендокринология и вътрешни болести и въпреки това не вижда проблем в кр. захар близо до горната граница!

# 456
  • София - Варна
Ами аз имам приятелки с инцидентни резултати на КЗ към 6, а им няма нищо. То зависи и какво си ял предната вечер. Не съм много запозната де.

# 457
Калина, имай предвид, че изледването се прави след 12 часа глад.

Мен изрично ме пита Начев дали съм спазила това условие. Аз бях вечеряла към 20 часа и направих изледването към 8:30 на следващия ден.

# 458
Значи първо ще изследвам кр. захар и инсулин и ако там има нещо съмнително после може да направя въпросното обременяване.

Въпрос на личен избор, общо взето. Simple Smile Аз направо си направих обременяването. Понякога, макар и рядко, всичко с Инсулина и КЗ на гладно е OK, но проблемът лъсва на първия и втория час при обременяването. Т.е. такъв човек, ако не направи обременяване, а си пусне само показателите на гладно, няма да разбере, че всъщност, има проблем със свръхсекрецията на Инсулин.

Важно е в дните преди самото изследване да се храниш нормално. т.е. ако по принцип консумираш много въглехидрати, да не променяш тази "диета". Трябва да спреш с приема на храна и вода 12 чАса преди изследването. На сутринта отиваш гладна и жадна в лабораторията, като гледаш физическата ти активност да е минимална. По време на самото изследване, което продължава 2 чАса, не трябва да се движиш изобщо. Да не се изнервяш, също така, защото и това влияе на нивата на Инсулин в кръвта. Laughing

# 459
Да де, щото никак не е изнервящо да не ядеш, да пиеш гадостта, да те бодат и да чакаш животопроменящи резултати....мда Simple Smile Иначе да не се изнервиш Simple Smile

# 460
Да, имаше разни условия преди правенето на обременяването. 12 часа да не си ял, отиваш, вземат ти кръв, после ти дават да изпиеш чаша глюкоза, стоиш там в лабораторията без нищо да правиш, като мине час ти вземат втори път кръв и като минат два часа - трети път. Може да погледнеш дали няма ваучери за такова изследване, ако си от по-голям град.

Другият вариант е да изследваш еднократно кръвна захар и инсулин и да си сметнеш НОМА индекса, както ти бяха писали по-назад в темата.

Аз имах паник атаки.

# 461
Joy Joy Joy

Аз принципно съм много спокойна в такива моменти, защото гледам да изпълня всички стъпки съвестно. Flutter

# 462
Малко само ще се намеся и аз, не че не го знаете, но да кажа. Обременяването с глюкоза е категоричното доказателство за наличието или не на инсулинова резистенстност, но в същото време е изключително натоварващо за организма (в частност черния дроб и не само). Така че преди да пристъпите на своя глава да си го правите, пробвайте с НОМА-индекс, достатъчно показателен е. Захарният профил за мен също е излишен. Кръвната захар не е константа, тоест днес може да е над норми, утре под (когато ми откриха ИР, кръвната ми захар беше под норми). Гликираният хемоглобин вече е друго нещо, но него по-скоро го ползват за доказателство на диабет.
Наистина в повечето случаи Хашимото си има придружители, но не са задължителни нещата. Както и ИР не означава и задължително СПКЯ. Наскоро водих спор с ендокриноложката, която беше категорична, че няма как да нямам поликистоза....еми нямам, да цикълът в момента ми се налага да регулирам с дуфастон, но за съжаление не заради спкя, а по-скоро заради хашимото...
Боря се и с паник атаки, шум в ушите....пълен комплект съм, но важното е да не се даваме Hug

# 463
  • някъде
Това са моите изследвания от края на май тази година:

Холестерол /общ/  4,50         <5,2
HDL холестерол    1,92          >1,2
LDL холестерол    2,54        до 3,5
Триглицериди      0,38        до 1,7

Глюкоза.   0 мин - 5,9
                  60 мин - 6,8
                120 мин - 5,7

Имунореактивен инсулин  0  мин        9,54 mU/l          2,6-25 на гладно
                                               60 мин       42,36 mU/l         2,6-25 на гладно
                                             120 мин      19,80 mU/l         2,6-25 на гладно
Кръвната захар на гладно винаги ми е била по-ниска, когато съм я изследвала  /август 2016 /в друга лаборатория/ беше 3,96, юли 2015 - 4,68,май 2012 - 4,58, март 2012- 4,1, декември 2010- 4,55

Според ендото нямам ИР и подобни, но според нея нямах нужда и от хормон

# 464
  • София - Варна
Диди, при тоя холестеролен профил била ли си на Т3?

Общи условия

Активация на акаунт