Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 699
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
  • Русе
Благодаря, момичета. bouquet

# 526
  • Пловдив
Момичета, според Вас възможна ли е следната сценка: 4 г. с. - ТСХ 2,00. Предните месеци също замервано без бременност и съответно спада, защото се приема Л Тироксин 75 мг. И 4 седмици по късно в 8 г.с. ТСХ е 17,43, а ФТ4 - 10. Естествено ще се пусне отново сутринта, а ендокринолога каза, че ще коментираме като излезне утрешния резултат. Аз съм в шок и ужас и незнам как ще усъмна. На някой случвало ли му се е толкова рязък скок на ТСХ и то на фона на Л-тироксин? И съответно ако да - ще я бъде ли тая бременност при такова високо ниво на ТСХ,  някой има ли личен опит. Това имам чувството, че няма да има смъкване месеци наред. За протокола - антителата са ми ок, и досега ТСХ повече от 5 не ми е било.

# 527
  • София
    От известно време се каня да пиша в темата, защото имам редица лични убеждения и наблюдения и мисля, че може да са в полза на някой Simple Smile
    Първо, към Ваня Харбалиева ще се обърна- на твое място бих отишла на още един лекар и не бих( категорично с това ТСХ и ехография, която казва, че жлезата е добре) пила хормон.И бих си пуснала контрола на целия пакет - ТСХ, ФТ3 и ФТ4. Но малко ме съмнява при това ТСХ, да има нещо фрапантно в другите хормони, но все пак виж цялата картина. Отиди на УНГ- може да имаш проблем с гласните струни- не рак или нещо такова!Не се шашкай, но е възможно да се отслабени и да ти причиняват болки особено ако говориш повече. Разбира се е ясно, че е добре да намалиш или спреш цигарите, но просто и гласните струни могат да причиняват дискомфорти, уви.
    От четене и в други сайтове, не само български разбрах, че ако жлезата не е увредена приема на Еутирокс или друг тип такова лекарство само отслабва естествената й работа и след това тя може повече да не се възстанови. Ако рабира се е увредена и/или има тежки симптоми не препоръчвам на никой да се мъчи, но ако няма находки за проблем не бих пила лекарства- все пак това не са витамини. Макар и да бяха пак за някой може да има предозиране. Тук искам да попитам, понеже някой беше писал за предозиране със селен-  какви са симптомите и как е разбрал, че го има.
      Аз от личен опит разбрах, че ежедневна употреба на селен 200мг в рамките на 2 месеца и на мен не ми се отрази добре. Може да няма общо с влошаването ми, но като цяло не пиех почти нищо друго освен витамин Ц и пробиотици! Сега пия един път в седмицата, понякога 2. Но и започнах пиенето на йод, от който имам гигантско подобрение. Но само да вметна, че аз нямам изменения на жлезата- ходила съм при 4 лекаря, само Начев каза, че малко стуктурата отговаря,ама не точно, но понеже едни антитела били на ръба на горната граница това било Хашимото....Всичко останали лекари преди и след това са категорични, че жлезата е перфектна (с една малка киста в единия лоб). Споделям всичко това в тази тема, защото доста хора я четат и пишат, а реално само за хипофункция няма тема, въпреки че съм убедена, че този проблем наистина ще зачести и без хашимото, защото приема на йод е намалял драстично и защото "антидотите " му, ако мога така да се изразя, в нашето ежедневие са се увеличили пре много(говоря за хлора, брома). Понеже в рамките на година и нещо се чувствах доста добре, да не казвам нормално след като за първи път се сблъсках със симптомите на хипофункцията(тогава някак просто отшумяха сами). Е имах болки понякога в гласните струни и в ставите, усещане за студ, но като цяло се чувствах добре. Докато преди 2 месеца не започнаха зверски болки в областа на шията- в гласните струни, но и в самата жлеза, косопад, зверско изсушаване на кожата, рязко качване на няколко килограма, умора, напрежение, сърцебиене, същите неща от предния път и аз си знаех, че има нещо, но само ще покажа разликата в хормоните при едни и същи симтоми:
11.2015
ТSH       2.12       µIU/ml    
FT3       4.22       pmol/l     мъже 2.16-6.47; жени 2.16-6.47; бременни 2.77-6.47    
FT4       2.02       ng/dl     мъже 0.8 - 2.0 ; жени 0.80 - 2.0 ; бременни 0.76 - 2.24    
Anti-Tg (TAT)       112.46       IU/ml     (-) отрицателен 50 - 100,0 ; (+) положителен над 100,0    
Anti- TPO (MAT)       12.20       IU/ml     (-) отрицателен 7,00 - 39,0; (+) положителен над 39,0

09.2017
FT3        4.27       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4        14.97       pmol/l     12.0-22.0     
TSH        3.56       uIU/ml     0.27 - 4.2   
TAT        15       IU/ml     < 115     
MAT        9       IU/ml     < 34   
Което отново показва, че гледане на ТСХ само не е задължително да покаже всичките проблеми Simple Smile Но мисълта ми беше, че от месец и малко започнах прием на Келп 150мг, в началото не редовно, защото не бях сигурна, но от 3 седмици редовно и косопада намаля значително, болките в областа на шията почти ги няма(появяват се само при пиене на повече кафе- факт, но поне сега мога да пия кафе, преди септември само едно кафе ме караше да плача от болки!), имам доста повече енергия, не летя, но не се влача и малко намаля усещането за студ, но малко Simple Smile Може на някой да е полезно, знам, че всеки случай е индивидуален, но избягването на всяка цена на йода, може да доведе до други проблеми, поне в храната не се лишавайте. Макар че в българската храна къде точно има йод- малко в яйцата, съвсем малко в орехите, евентуално в млечните, но тук е на ръба дали има или няма(преди е имало, защото йода се е ползвал и за дизинфекция, и се е давал на животните- сега не е така), в някой риби, ако ядете риба и във водораслите, ама те не са в нашето ежедневно меню  Laughing

Последна редакция: вт, 24 окт 2017, 17:51 от chriss

# 528
  • София
Doni M, предполагам в 4-та г.с. тсх е бил в процес на покачване. Нормално си е да се качва, моят в 6-та г.с. беше над 7, веднага ми увеличиха дозата и бързо се смъкна. Лошото е, че лекарят ми не спря да увеличава дозата и тсх ми беше ненужно смъкнат близо до нулата чак до края на бременността. Съветвам те да не се паникьосваш, с правилната доза нивата ще се наместят. Късмет! И спокойна бременност! Hug

Chriss, аз се предозирах със селен преди няколко месеца. Разбрах като се изследвах и резултатът беше над горна граница и то не с малко (3.03 при граници 0.40-1.65). Освен това го свързвам и с по-усилен от обичайното косопад към онзи момент.

# 529
Chriss, много интересно, благодаря ти, че сподели! Ако се гледат антителата от първото изследване, си била реално с Хашимото, макар и явно в съвсем ранен стадий (щом има повишение, мисля, че няма как да се изключи Хашимото, дори жлезата да е съвсем нормална още). Но вероятно йодът е нормализирал нещата, знам и за други такива случаи. Радвам се, че толкова добре ти влияе.

# 530
  • до едно тепе
Дони пусни утре сутрин ако можеш в 2 лаборатории(предвид опита ми със Синево и изследванията на малката за ясла преди 2 месеца от сега не бих го мислила). Стискам палци нещата да са добре.  Hug

# 531
Дони,
Аз имах скок в Tsh от 1.7 в 8-9г.с на 4.19 в 13-14 г.с. При мен нещата не завършиха добре, но когато питах док дали високите стойности са причината за моя мисед, той ми каза, че е имал случаи с много по-високо Tsh и всичко след това се е развило добре и със здраво бебче за финал Simple Smile (не tsh е бил проблема за случилото се)
А други жени, които не са знаели, че имат проблем с ЩЖ по време на бременността също имат здрави бебчета....
Така че не се притеснявай, консултирай се с няколко доктора ако трябва и виж какво ще и кажат Simple Smile

Стискам ти много палци!

# 532
Chriss  благодаря за мнението!
Ще направя още един преглед при специалист за гласните струни.
Във връзка със споделеното от теб по отношение йода...доктора който ми изписа хормона
каза че първо мислел да ми даде лечение с йод но според него е по–добре с хормон защото
от йода ще се подуе жлезата.

Според  „Първопричината“ в съвременното хранене не липсва а обратно има излишък от йод.
В книгата авторката  дава конкретни цифри.Описва също данни че откакто солта се йодира болните с
Хашимото са нарастнали в геометрична прогресия.

# 533
Мне, Изабела Уенц не е чела всички източници (или не ги е разбрала добре), защото пък има автори, които я опровергават на базата на по-задълбочен прочит на същите тези данни. Много хубав анализ прави Jeffrey Dach, но на английски (търсете по ключова дума, има няколко статии).

А йодът в солта всъщност не се усвоява много добре, макар че наистина е достатъчен за задоволяване на най-минималните нужди на щитовидната жлеза. Но за целта и солта не трябва да се загрява, т.е. не трябва да се слага преди топлинната обработка, а след това, при ниска температура. И почвите са обеднели по принцип, така че и този източник не е добър. Йодът е изчезнал и от хляба, където преди се е влагал (като набухвател или нещо подобно) - сега е заменен с бром. А и източниците на бром, флуор и хлор (конкуренти на йода) са се увеличили многократно, така че приемаме много повече тях, отколкото йод.

Но йод е необходим на целия организъм, например на гърдите е необходимо повече, отколкото на щитовидната жлеза. А случаите на заболявания на гърдите са нараснали драстично през последните десетилетия. От много йод ли е това? По-скоро е от малко. Същото важи и за щитовидните заболявания.

# 534
И да не забравяме, че проучванията вероятно са за други държави, не за нашата

# 535
  • София
     Напълно подкрепям Cioccolata, като се има предвид, че не съм прекалила с четенето по темата(още не съм започнала дори книгите  Laughing). Обаче чисто логично не ми се връзва повишен прием на йод защо да уврежда имунната система! Защото Хашимото е проблем на имунната система, тука не говорим за хипер или хипофункция, а за антитела на имунната система, които атакуват конкретен орган. Едно е да се каже жлезата се разрушва от прекалена консумация на йод или нещо друго, а то промяната идва от повишено производство на антитела. И е факт, че има хора, които с хранене успяват да контролират едно или друго нещо, именно защото голяма част от имунитета и работата на имунната система се случва в червата. Не, че аз самата съм фен на каквито и да било режими(храня се разнообразно, дори леко с боклуци на моменти), но е факт, че това работи.
      Сега разбира се, аз се базирам и на собствени наблюдения. Преди 2 години, когато имах малко антитела имах постоянни проблеми с гърлото. 6 месеца преди тези изследвания имах перманентни болки в грълото, възпаления и какво ли не в тази област. То не бяха антибиотици, то какво ли не смуках и пих. Накрая ходих при няколко УНГ и един от тях ми каза да си видя и щитовидната жлеза, така изобщо започнах да я следя и нея. А по средата на този период бях започнала да търся всякакви решения и започнах да ферментирам зеленчуци, зеле в домашни условия,да полълвам семена, междувременно преди проблемите с гърлото бях започнала да гледам огромно количество цветя и въздушната влажност беше доста голяма и съответно и болестите и мухълите по тях  Wink Така че моя извод е, за да няма възпаление в тялото трябва да се изолират всякаквии източници на мухъл, бактерии, ако човек вкъщи покълва или ферментира да си купи хубави буркани със специални капаци- това изобщо не е шега работа. Кефирната гъба е лесна за поддръжка, но другите неща е добре да са много стерилни- мое мнение, споеделям доста кофти и болезнен опит Sad Защото и като спрях с тези неща, и цветята намалих ,възпаленията в гърлото спряха.
       Но решението ми да пиша за йода е провокирано не само от моя личен опит, но и от това, че тази година голяма част от моите приятелки по ред причини си правиха изследвания на щитовидната жлеза и ехографии и всичките без изключение имат перфектни ефхографии, без симтоми(може би само косопад или нещо дребно) и не оптимални хормони, без антитела, като на повечето ТСХ-то е над 2,5 , да не кажа средно около 3 и другите хормони вариращи в неоптималното  Laughing Факт, говоря за 4 жени на 35 години, така че хималайска сол, ограничение на една или друга храна е възможно да доведат до такива състояния.
       Категорично това не е агитация за йода- аз също смятам, че всяко нещо, с което се прекалява не е добро Simple Smile Просто обърщам внимание и споделям опит като всички  и разбира се, пак казвам човек е добре да се информира сериозно. Самата Изабела Уенц в статия на сайта казва, че 200мкграма йод действат добре при Хашимото , според нея задължително със селен Simple Smile  

# 536
Просто йодът е една от многото теми, по които има наложено определено мнение, което се поддържа от повечето, уж на базата на изследвания. Но има и много привърженици на точно противоположната позиция, които също се базират на данни, включително на по-задълбочен анализ на същите проучвания (защото често се чете само резюмето на проучването, а в него авторите са свободни да изпуснат част от изводите и така да наклонят везните в предпочитаната от тях посока, но ако се прочете всичко и се видят всички данни, се оказва, че могат да се направят и други изводи, но те, примерно, е нямало да са толкова благоприятни за кариерата на авторите). Затова е добре да се четат повече източници и да не се взимат прибързани решения. Сега чета една книга за солта и се оказва, че по отношение на нея съществува същата огромна заблуда, каквато от десетилетия съществува по отношение на мазнините и съответно въглехидратите/захарта, а също и на холестерола, инсулина, щитовидните заболявания (особено хипофункцията, разбира се, защото тя е по-масовият вариант) и подобни теми. За съжаление, на лекарите почти не може да се разчита в някои основни отношения (храненето, някои основни изследвания), направо е плашещо, като започне да чете човек, защото тогава се питаш на какво всъщност можеш да разчиташ за сериозните заболявания...

# 537
Здравейте, момичета! От месец юни тази година съм с поставена диагноза хашимото и съответно съм на терапия с еутирокс. Любопитно ми е дали има някаква връзка на стойностите на левкоцитите, които са в горна граница със заболяването. Да уточня, че левкоцитите са 9,47 при референтни стойности 4,0-10,0. Тези стойности са преди да започна да приемам еутирокса.

Последна редакция: ср, 25 окт 2017, 10:42 от angelche

# 538
Чета дискусията относно йода и нещо не мога да се ориентирам. Мен ме диагностицираха с Хашимото - много високи стойности на антитела, хормоните в границите на референтните стойности, ехографията добра. Но ендокринологът ми каза да не ям орехи и да не си правя изследвания с йодни реактиви. Какво би трябвало да означава това?

По отношение на левкоцитите, моите също бяха високи, т.е. над границата - 11 /при 10/. ЛЛ каза, че това не е фатално. От друга страна, ендокринологът препоръча изследване на .... нещо си, което може да покаже някакъв възпалителен процес. За сега не съм правила нови изследвания, защото по принцип нямам особени оплаквания.

Признавам си, че не съм чела много по темата Хашимото, но се питам има ли начин да се намалят стойностите на антителата? Взимам някакви добавки - селен, рибено масло, витамин Б 12, някакъв микс от китайски/японски гъби за имунната система, но не знам дали всичко това ще повлияе положително на антителата или трябва да направя още нещо?

# 539
fjallen, номерът е да четеш и сама да си вземеш решенията - и за йода, и за начините за намаляване на антителата, и за самата хормонална терапия (когато се наложи). За йода си има какво да се прочете, за антителата също има (предлагам ти да се заинтересуваш от автоимунния протокол или поне от такива методи - на базата на храненето, хранителните добавки и т.н.). Нещата са много индивидуални, така че решенията трябва да се взимат максимално информирано. И най-вече е важно да се поеме активна отговорност за собственото здраве, а не пасивно да разчитаме на лекарите, защото най-често тяхното лечение, при все добрите им намерения, е крайно недостатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт