Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 706
  • 737
  •   1
Отговори
# 510
  • до едно тепе
Онзи ден в събота както си хапвах изведнъж ми се наду лицето пред и под ухото. Веднага(описах проблема по телефона, защото в събота вечер нямаше как да ме вземат на преглед) ми изписаха антибиотик и да смуча лимон или сухар, за да увелича слюноотделянето. Оттока спадна сам за 2-3 часа и не се повтори повече. Днес бях на панорамна снимка и на стоматолог-хирург. Хирурга ми изписа този разтвор. Каза,че е за дезинфекция. Трябва да пия по 1 с.л. разтворена в 50мл вода 30 мин преди хранене. Опасяваше се,че може да има камъче и то да запушва, но снимката не показа проблем. Единственото, което не и хареса беше едно ръбче на зъб, което опирало и драскало изхода на каналчето на жлезата. Не ми се беше случвало и хич и не се сетих да я питам за хашимотото и как би ми повлияло лекарството. ooooh!
А ендокринолога ми цял следобед не си дига телефона. Rolling Eyes

# 511
Здравейте момичета!
Назад в темата съм задавала въпроси свързани с хипофункцията на дъщеря ми. Сега иде реч за мен.
От две–три години имам дискомфорт в дясно на шията. Понеже пуша все се шашкам да не е нещо лошо.
По този повод два пъти съм ходила на ендокринолози/посочени като добри в темата–Нончев и Хр.Георгиев/
По мнение и на двамата ехографията на жлезата е без изменения.
ТАТ–23.29      0–115
МАТ–16.83       0–34
ТСХ–1.86         0.27–4.2
Фиброгастро скопия–няма проблем.
Уши нос гърло–гласни струни–няма проблем.
Другия ми проблем е много високия холестерол който въпреки строгите диети без статини не мога да сваля.
Днес имахме профилактични прегледи във фирмата.Лекаря опипа жлезата и напипа мястото където имам болка
и ми изписа Еутирокс. Понеделник сряда и петък по 25.Вторник и четвъртък по 50.Събота и неделя–почивка.
Схемата ме притеснява но си купих хормона и ще пробвам.Изписа го от Димитровден до Гергьовден и ако ТСХ
падне под 1...спирам хормона. Какво мислите вие? Много се надявам да се махне това стягане и неприятно усещане!

# 512
А, ясно, за дезинфекция. Е, би трябвало да повлияе добре.

# 513
  • до едно тепе
Ваня с това ТСХ и само с опипване не бих пила хормон. Всъщност това ТСХ с хормон ли го поддържаш толкова или нямаш проблем с ЩЖ по принцип. Аз като сваля ТСХ под 1,5 и получавам жестоко сърцебиене. На около 2 се чувствам най-добре.
Кой е този лекар дето ти изписа ей така на сляпо хормон. Ако не е тайна разбира се Thinking

# 514
Не е тайна но наистина не знам името му.От София е защото фирмата ни е софийска...ще разбера.
Не съм пила хормон досега.Искам да опитам защото наистина ме дразни и притеснява този дискомфорт.
А пък за схемата ще помисля.
Той видя всичките ми изследвания защото случайно ги носих.

# 515
Ваня, а какви са ти стойностите на всички фракции от липидния панел, не само общия холестерол?

# 516
Без станини:
общ холестерол–7.81      3.5–5.2
добър холестерол–1.69     1–1.6
лош холестерол–5.79         0–3.9
триглицериди–1.25        0–1.7
глюкоза        –4.99           2.8–6.1
АСАТ–15            0–32
АЛАТ–11        0–33
НОМА индекса ми е– 0.7

със статини
общ х.–5.5
добър х.–1.62
лош х.–3.57
триглицериди–1.13
глюкоза–4.6
при същите референтни стойности

# 517
По-назад в тази тема писах подробно за холестерола, триглицеридите, рисковете. Съветвам те да погледнеш. А статините ги изхвърли в кошчето за боклук, при жени нямат никакъв доказан ефект (върху смъртността нямат ефект, въпреки че понижават ЛДЛ), а и повишават риска за диабет.

# 518
Благодаря!Ще прочета!
Само да допълня че според доктор....Х високия ми холестерол се дължи на въглехидратите а не на месото.
Посъветва ме да ги спра напълно.Изписа ми Диабекан;преди сън кисело мляко с канела и пектин и по ШЕСТ ябълки на ден:smile:
По повод щитовидната ме попита откъде съм родом.Като му казах че съм от северна България каза че това обяснява нещата.Каза да му се доверя защото той самия бил от там и бил с Хашимото и на 100 тироксин.

# 519
  • София
северна България каза че това обяснява нещата.

Че какво в северна България би повлияло ?

# 520
Аз щях да ти кажа същото - въглехидратите са ти в повече (най-вероятно). Но няма много полза от кисело мляко с канела и пектин, ако не ограничиш тестеното, сладкото, картофите, ориза, плодовете (точно от тях се повишават триглицеридите), а да увеличиш месото, яйцата, сиренето, зехтина (за да повишиш ХДЛ).

# 521
  • до едно тепе
Ама според резултатите ти все още нямаш Хашимото. И антителата и ТСХ са в нормите. Ако решиш да пиеш хормона все пак следи ТСХ, защото и предозирането може да е опасно. Аз като започнах да пия Л-тироксин през бременността първо се почувствах много по-добре, обаче след месец и половина като започна едно сърцебиене, направо полудявах. Пиех хапчето в 7 и в 9 се почваше и след 3-4 часа отминаваше. Имах чувството,че ще ми изскочи сърцето. Тогава изследванията показаха ТСХ 1,3. Когато ми се стабилизира около 2 ТСХ-то и сърцебиенето изчезна и нямах повече.
По моя въпрос говорих одеве с познат лекар. Каза, че няма страшно и за 2-3 дена няма да се промени много положението. Най-много да имам недостиг на йод и да ми спадне ТСХ-то

# 522
северна България каза че това обяснява нещата.

Че какво в северна България би повлияло ?

Имаше предвид ендемичната гуша.Сигурно в северна България природния йод е по–малко.

# 523
  • Бургас

1. По кое време на деня пиете видамин Д и магнезий конкретно?
2. Трябва ли да има разтояние часове, между приема на хормона и видамин Д, както и между хормона и магнезия?

1. Към обяд най-често пия вит Д. Магнезий на около поне 4 часа от хормона. Пия бисглицинат/хелатиран магнезий. Много хора ги успивал и го пият вечер преди сън, на мен не ми действа така и го пия, когато ми е удобно. И на още 4часа от желязото /а между Еутирокс и желязо оставям около 6-8 часа/. Много мразя да се налага да пия много неща наведнъж, защото стават супер сложни схеми с разпределянето им.
2. Трябва да има разстояние, колкото повече, толкова по-добре. Поне 3-4 часа минимум оставям аз.
Преди време си мислех, че не е важно, че е достатъчно 30мин или 1 час, както между Еутирокс и витамините, така и между Еутирокс и кафето. Обаче така явно не усвоявам добре хормона. С по-голямо отстояние между отделните неща ми е много по-добре.

# 524
  • София
Понеже доста често чета, че освен хормона под формата на таблетки Еутирокс или Елтироксин, приемате и разни други добавки, като магнезий, различни витамини, та да попитам:
1. По кое време на деня пиете видамин Д и магнезий конкретно?
2. Трябва ли да има разтояние часове, между приема на хормона и видамин Д, както и между хормона и магнезия?

Здравей, Петя Simple Smile За витамин Д е добре да се оставя повече време след хормона - 8 часа поне, за да не пречи на усвояването. Преди не знаех, взимах го със закуската, около два часа след хормона, и тсх се качи. Сега го взимам следобед или вечер, когато успея. Наложи се да си увеличавам дозата, а сега да я смъквам отново, защото вече се усвоява правилно и ми дойде височка. А за самото усвояване на витамин Д помагат магнезий и витамин К2 (под формата на МК7, насочва правилно калция и възпрепятства отлагането му по меките тъкани).
За магнезия - 4 часа след хормон и 10 часа преди хормон. И моят е глицинат, пия го вечер.

Общи условия

Активация на акаунт