Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 708
  • 737
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте. Заинтригува ме споделеното от Cioccolata по отношение недостигът на йод в организма и връзката му с образувания в ЩЖ, МЖ и евентуално недоказани в матка и яйчници. И понеже аз си "отглеждам" такива доброкачествени на всички посочени места, а и майка е имала Базед, та реших да направя онзи тест с проверката с йод. Намазах три линии от вътрешната страна на ръката с тинктура йод. Първата на един пласт, втората  на два пласта, а третата три пласта йод. До колко обаче, този тест е надежден и какво изследване в лаборатория може да се направи, за да се провери наистина има ли или няма недостиг на йод ? При мен на сутринта, т.е. след около 6 часа от трите линии не беше останала следа, освен от третата черта и то едва забележима.

Последна редакция: пт, 20 окт 2017, 21:24 от Didi smile

# 496
Не съм правила теста, иначе и аз си отглеждам пакет образувания.
Изследване ЙОД видях за първи път в една от варненските ни лаборатории, на цена 70 лв. В други не съм се заглеждала има ли и какви са цените. Това случайно ми попадна пред очите, докато търсех едно друго изследване.

# 497
  • София - Варна
Че много скъпо... чак 70 лева... да не би да е комбинация - серумен и в 24-часова урина? Питам понеже ме интересува за Варна.
А за теста Шоколата беше обяснила, че и той не е съвсем надежден, защото йодът е летлив.

# 498
О, сбъркала съм цената, не е 70, а 145 лв. Ей сега си намерих мнението отпреди 2 години във ВМ-НВХ темата:

Цитат
Скоро видях в лабораторията, в която се изследвам, че А е 70 лв. Още 1-2 витамина бяха с тази цена. Д падна от 50 лв на 25 лв. В12 е около 30 лв., Селен и Цинк са по 50 лв., В1 - 70 лв., Шоки, това сега го виждам - Iodine - 145 лв

Лабораторията е Лаборекспрес 2000. Ето ценоразпис: http://www.laborexpres.com/tzeni

# 499
Благодаря за отзивите. Ще потърпя и липидния панел ще го пусна чак след стабилизиране на теглото (действително ми се струва, че имам леко редуциране, но не исках да прибързвам с изводите и радостта).
За йод, точно и аз днес питах - Бодимед предлагат на 66лв.- има серум и урина, но не знам кой от двата е по-адекватен в случая.

# 500
Момичета, няма смисъл от това изследване, което предлагат. За да се види наистина какво е нивото, трябва да се изпият 50 мг йод (който да ви ги дадат от лабораторията) и после да събирате 24 часа урина - в нея се вижда колко общо йод е отделен. Ако е поне 90% от тези 50 мг, значи няма недостиг. Но ако имате примерно ниско ниво на витамин С в организма, йодът няма да се усвоява и пак ще се отдели в голямо количество в урината. Така че според мен няма смисъл да се дават пари за изследвания. Наличието на възел на щитовидната (или рак, или пък кисти), както и наличието на някакви образувания в гърдите са на практика сигурни доказателства за дефицит на йод. По отношение на яйчниците и матката не е толкова сигурно.

# 501
  • София
Моите изследвания са готови. Пускани са сутрин в 11 ч. в първи чист ден след МЦ със спазени условия за 12 часа без храна и вода. Хормон не ми е назначаван и не приемам.
Моля за коментар на първите 3 показателя, не ми е ясно добре ли са съотношенията. Малко съм озадачена за антителата, очаквах че ще излезе нещо там, но май всичко е наред.
Скрит текст:
TSH  2,197 uIU/ml   Реф. 0,55-4,78
fT4   13,39 pmol/l    Реф. 11,46-22,65
fT3   4,19 pmol/l      Реф. 3,53-6,45
МАТ <10,0 IU/ml     Реф. <35
TAT  <20,0 IU/ml     Реф. <40
Повечето ги пускам за пръв път, следено е основно TSH, което през годините постепенно се е повишавало, последно октомври 2016 г. беше 3,5 в 10-ти ден от началото на МЦ. На ехографията от 02.2016 г. резултати:
Скрит текст:
Огнищни промени в структурата на жлезата. В десен лоб горна трета смесен, предимно кистозен възел с р-ри 14/5/8 мм. В останалата част на лоба са пръснати множество възли с р-ри 3-7 мм. В левия лоб са пръснати десетина възела с р-ри 3-6 мм. Останалият паренхим е нормоехогенен, леко нехомогенен.

# 502
Момичета благодаря ви.
Cioccolata благодаря за поясненията. Със сигурност и нивото на витамин С не ми е добро, но няма да правя изследвания. Увеличих приема на витамини, ще си купя и Келп. На ехограф за ЩЖ ще съм чак пролетта живот и здраве. Тогава ще се види какво е положението.

# 503
Пост за Момичетата с косопад. От две седмици всяка неделя си мажа главата с 5 ампули Б6. Слагам си шапка и спя, като на сутринта си мия косата. Вторият път, броят на падналите косми след къпане, беше значително намалял. Мисля да продължа с маските. Витмин Б6, във вид на ампули е трудно откриваем,аз лично си го поръчват в анпеките, защото почти никъде го няма наличен. Надявам се резултатът да се задържи. Ще се радвам, ако помогна на други момичета с моя проблем. Simple Smile

# 504
Момичета, в кои лаборатории си правите изследвания? Направих си изследвания с бодимед - ТАТ 260, МАТ 45, TSH 3.2. На следващия ден в Рамус - ТАТ -20, МАТ-120, TSH - 2.0. Правила съм ги на втори и трети ден от цикъл, това има ли някакво значение? И какво трябва да значи завишени стойности на ТАТ? Единственото, което разбрах е, че се използва за индикация на рак на щитовидната жлеза. Възможно и е такива разминавания в резултатите да има?! Благодаря ви предварително

# 505
Аз лично бих се доверила повече на "Бодимед", ползвам ги открай време. Възможно е "Рамус" да са допуснали лабораторна грешка. На твое място бих потретила изследването, може би в трета / различна лаборатория. newsm78

Иначе, според резултатите, най-вероятно имаш Хашимото. Трябва, обаче, да пуснеш също така FT3 и FT4 и да направиш ехография на ЩЖ, за да се види дали са налице изменения по жлезата, причинени от автоимунния процес. Peace

# 506
  • Русе
Понеже доста често чета, че освен хормона под формата на таблетки Еутирокс или Елтироксин, приемате и разни други добавки, като магнезий, различни витамини, та да попитам:
1. По кое време на деня пиете видамин Д и магнезий конкретно?
2. Трябва ли да има разтояние часове, между приема на хормона и видамин Д, както и между хормона и магнезия?

# 507
  • София
Здравейте  bouquet
От известно време чета темата и се реших и аз да се запиша.
Ето каква е моята история накратко:
2006 - ме диагностицираха с фибро-кистозна мастопатия
От 2013-та година започнах да забелязвам, че организмът ми започна да не толерира употребата на някои храни, а именно: овесени ядки (години наред това бе моята закуска), сушени плодове, сладки храни, захар и прочие. От всички тези храни стомахът ми се влошаваше, като започваше да издава ужасни шумове, да получавам колики и т.н. Забелязах, че от млечните получавам реакция, като най-видимо влияние беше върху артрита, а и да установих, че имам артрит заради млечните и някои други храни от които често ми се подуваха кокалчетата, боляха ме и имах отоци по глезените.
2015-та първа регистрирана депресия без обяснима причина и първи силен косопад.
2016-та качване на килограми, умора, подпухналост. Първи признаци за надбъбречна умора.
Януари 2016-та си пуснах изследвания на хормони на Щ.Ж. (въпреки, че имах да сваля още 5 кила), не бяха чак толкова лоши:
FT3 3,69      Ref: 3,20-6,80
FT4 10,93     Ref: 12-22
TAT 13,94     Ref: <115
MAT 24.03     Ref:<34
TSH 2,400     Ref:0,300-2,400
Обаче по същото време забелязах, че мога да ям вече много малко храни(домашно месо, кокосово масло, маслини, зеленчуци, яйца) от всичко останало получавам раздразнение на червото, което е ужасно неприятно- сякаш две котки се бият в корема ми и това с дни. Единствено ме спасява Нексиум в такива моменти.
От Януари започнах диета още по-строга и стриктна, пих билки, основно Жълт Кантарион за справяне с депресията и отделно спорадично- Келп, Спирулина, Ашваганда, Мака. Пробиотици и храносмилателни ензими.
Отделно почти без прекъсване: вит. Д3 с К2, вит. Е, Л-Тирозин, Л-Глутамин, Б коплекс, Селен, Цинк, Магнезии и Мелатонин, защото не можех да заспивам, а и сутрин редовно се събуждах в 4 часа - отдавам го на повишен кортизол или по-скоро на неравномерен ритъм на кортизола.
Лятото се чувствах по-добре, успях да отслабва напълно.
Началото на този месец обаче имах напрегната ситуация, бях притеснена, под стрес и веднага някои симптоми се върнаха, най-вече косопада, който е ужасяващ, всеки ден с шепи...
Пуснах отново изследвания(седмица след цикъл):
FT3 3,96      Ref: 3,20-6,80
FT4 11,73     Ref: 12-22
TAT 10,00     Ref: <115
MAT 21.03     Ref:<34
TSH 3,100     Ref:0,300-2,400
Възможно ли е TSH да се е повишило вследствие на стрес?
Пуснах и отделно Б12, вит. Д, ПКК- всичко е 6. Само излезе, че сводободния ЖСК е под нормен, което говори, че явно основната пробойна е в стомаха, където става и преобразуването на Т хормоните.
Отделно успях да се добера до Ехограф и се видя възел на левия лоб на Щ.Ж.
Тепърва ще се срещам в сряда с ендокринолог. Поради натоварения график на всички Ендо-та у нас, едва намерих час при доц. Томова.
Доколкото разбирам имам хипофункция, а от останалите симптоми подозирам липса на йод (макар, че пия екстракт от черен орех и включвам орехи в менюто).
Възможно ли е да има някаква скрита форма на Хашимото? Или се касае само за хипофункция?  Rolling Eyes

# 508
  • до едно тепе
Нямам време да чета назад, затова се извинявам предварително, ако е обсъждан въпроса ми. С Хашимото съм и пия Л-тироксин. Сега ми се налага да пия Калиев Йодид 2 % разтвор заради запушване на слюнчен канал. Забравих да питам хирурга днес като ми го изписа, а с ендокринолога не мога да се свържа цял следобед. Има ли проблем да го пия и колко време трябва да е след тироксина. Знам че минимума за разни лекарства е 2 часа, ама с тоя йод не знам какво да правя.

# 509
Поспаланчо, много любопитно ми стана: този калиев йодид ти е предписан като средство за подготовка преди операция ли, или като лечение вместо операцията? Питам, защото слюнчените жлези са едни от местата в организма, където се натрупва най-много йод, така че проблемите с тях говорят точно за дефицит на йод.

А по отношение на интервала спрямо тироксина, мисля, че дори 1 час е достатъчен.

Общи условия

Активация на акаунт