Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 742
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Високи Simple Smile Най-добре да прочетеш книгите, наистина е важно, за да се разберат нещата, а и за да можеш да си решиш сама какво да правиш. По принцип само с храна не може да се набави достатъчно йод на повечето места по света и причината е не толкова пониженият прием на йод (макар че и това е важно), колкото повишеният прием на останалите халогени (хлор, флуор и бром) и от храната, и от предметите в съвременния свят (пластмасите например), с които живеем. Халогените се конкурират за едни и същи рецептори и когато хлорът, бромът и флуорът присъстват в по-голямо количество от йода, го изместват.

# 166
  • София
Бих ги прочела, но не намиирам нищо на български.

# 167
На английски са... Ще се поогледам, имаше една доста прилична статия преди време.

Ето, тази съм я преглеждала отгоре-отгоре и мисля, че даваше добра информация: http://zdravnaakademia.blogspot.bg/2015/03/blog-post.html

# 168
  • София
На английски са... Ще се поогледам, имаше една доста прилична статия преди време.

Тази ли ?
http://foodforthoughtbg.blogspot.bg/2016/10/blog-post.html

# 169
Писах ти бележка.

# 170
  • Варна
Африканчо, ще отговарям към теб , макар че въпросите са риторични ... Simple Smile

И аз като много други случайно разбрах за Хашимото, бях на ехограф за гърдите, но лекаря гледа и други органи и така видя ЩЖ,че е с променена структура, от там -изследвания, които потвърдиха Хашимото, завишени АТ, но ТСХ беше 2.6 . Това го помня добре, защото с този резултат се записах в темата

От там започна следенето , и плавното качване , след 9м  ТСХ беше 2.9, след още толкова малко над 3 , като междувременно се стресирах много повече от диагнозата и четенето в нета, отколкото самото заболяване към тоя етап ми носеше неразположения...

Когато започна ускорения пулс и честото будене нощем се прехвърлих в темата за Iherb и започнах добавките, и така отложих пак хормона, плюс че ендото, при което отидох  си каза, че щом съм добре мога да изчакам още 6м ..

И така ТСХ стигна малко над 6 през априлското изследване и реших да не отлагам.

Болките в гърдите вече много ме стряскат. ЕДната е по-притеснителна от другата и още докато кърмех си имах проблеми с нея, но при все че всички ехографии са били чисти, без наличието на кисти, или каквото може да се види ,не ме успокоява ..

Този път са доста по-обострени, снощи едното ми събуждане беше от болки в дясната гърда
Мажа се с прогестогела и усещам облекчение -естествено временно, същото е с Вечерната иглика, т.е. откакто я пия -2мес и 10дни усетих  затихване на напрежението и острите пробождания и все пак снощи имах нетипични болки ..

Днес реших да пусна щитовидните в обедната почивка, без значение,че сутринта си изпих хормона, в крайна сметка като не се чувствам добре то не е само сутрин или следобед, тта сега чакам резултата и после ще пиша как е, междувременно ще опитам да се добера до контролата ми през юли и пиша точните цифри ..

Относно йода -благодаря Cioccolata за статията на БГ, но ми се струва много рисковано сам човек да си определи дозата .Ако е само с храната -ок, бих наблегнала на орехи и други йодсъдържащи, но щом не е достатъчно само от там, как тогава ? При все че няма да се намери док , който да го изпише, поне аз при два различни еднокринолози  започваха с мантрата да огранича йода ..

Тогава ?

# 171
Всеки сам решава по отношение на хранителните добавки - и в чужбина е така, не само у нас. Има групи във Фейсбук, форуми, в книгите също има насоки, а и всичко е най-добре обяснено там. Но всеки си действа на своя отговорност.

# 172
  • UK
Във връзка с йода да спомена нещо. Живея в Англия и онзи ден за първи път отидох да си купя селен. Жената ме пита за какво го пия, казах за щитовидната и тя веднага ми посочи ето това. Това се пиело масово за щитовидната според нея. http://www.hollandandbarrett.com/shop/product/natures-garden-sea … ets-15mg-60000628
Значи ли,че тук стандартно се изписва йод? Не съм ходила на лекар тук, не ми се и ходи. 

# 173
Момичета, да се включа и аз, макар че съм от активно четящите, но много рядко от пишещите. И аз имам болки понякога в едната гърда след овулация и малко образувание, което се води мастопатия. Гледали са ме двама мамолози и АГ лекар, всички казват, че за сега няма проблем и е често срещано състояние при жените, като причините могат да бъдат различни, но това трябва да се следи. Понякога мажа с Прогестогел, но мнооого рядко, за по 2-3 дни на няколко месеца, ако много ми създава дисконфорт. Хормон Прогестерон не съм пускала, смятам да го направя след около седмица, защото той нали се изследва само в периода 3-5 ден от цикъла. Тогава ще пусна и другите щитовидни. Та в тази връзка давам линк към една статия на Руми, мнозина вероятно са я чели, но сигурно има и пропуснали: https://fitnesinstruktor.com/zashto-zapochnah-da-priemam-yod/ . И аз обмислям вариант дали да не започна прием на йод, но все още събирам информация, така че всички мнения ще са ми от полза.

# 174
  • Бургас
Момичета, да се включа и аз, макар че съм от активно четящите, но много рядко от пишещите. И аз имам болки понякога в едната гърда след овулация и малко образувание, което се води мастопатия. Гледали са ме двама мамолози и АГ лекар, всички казват, че за сега няма проблем и е често срещано състояние при жените, като причините могат да бъдат различни, но това трябва да се следи. Понякога мажа с Прогестогел, но мнооого рядко, за по 2-3 дни на няколко месеца, ако много ми създава дисконфорт. Хормон Прогестерон не съм пускала, смятам да го направя след около седмица, защото той нали се изследва само в периода 3-5 ден от цикъла. Тогава ще пусна и другите щитовидни. Та в тази връзка давам линк към една статия на Руми, мнозина вероятно са я чели, но сигурно има и пропуснали: https://fitnesinstruktor.com/zashto-zapochnah-da-priemam-yod/ . И аз обмислям вариант дали да не започна прием на йод, но все още събирам информация, така че всички мнения ще са ми от полза.

Прогестерон се изследва  в лутеалната фаза/21-22 ден/ ,т.е 7 дни след овулация.

# 175
# 176
Прогестерон се изследва  в лутеалната фаза/21-22 ден/ ,т.е 7 дни след овулация.

Да, благодаря за корекцията, обърках го с пролактина Hands Thumbsup

# 177
  • София - Варна
Интересното при мен е, че тази болка се появи след първото раждане и то рядко. След второто се усеща по-често, при къпане примерно, при допир понякога. Иначе преди цикъл досега не ме е боляла. Този месец за първи път. Като се писа сега в темата, и точно както ме боли сега, реших и аз да споделя. И започнах да се чудя да не е от спирането на захарта и тестото, както са мускулните съкращение. Joy
А пък откакто родих, гърдите ми грам не се променят по време на ПМС. Нито стават напрегнати, нито се уголемяват. Нищо... Абсолютно. Дори и сега са същите, но пък я има тази болка към подмишницата.
Кой знае от какво е. Може и от бременностите нещо. Със сигурност хипофунцкията не влияе добре на такива.

Аз понеже си усещам овулацията, всеки месец гледам колко ми е лутеалната фаза. Идеалното за мен е 14 дни. Понякога е по 12-13 дни. В тия месеци явно има дефицит на прогестерон. Защото си спомням, че бях изследвала прогестерона на 7-ми ден след овуалция в месец, в който цикълът ми дойде 14 дни след овулация, и стойността беше върхова, на горна граница. Тоест изхождам от презумцията, че щом лутелната ми фаза е 14 дни, проблем с прогестерона няма. Ако е 12-13 дни, има лек. Joy Знам ли и аз вече кое как е.   Mr. Green

Г-ца Д, буденето нощем и ускореният пулс са от високия ТСХ. Peace

Bitter chocolate, много добре е казала Шоколата - Всеки сам решава по отношение на хранителните добавки - и в чужбина е така, не само у нас. Има групи във Фейсбук, форуми, в книгите също има насоки, а и всичко е най-добре обяснено там. Но всеки си действа на своя отговорност.

# 178
Ох, доста съм пропуснала последните няколко дни ... Laughing

Аз намирам за доста странно как всички имаме доста сходни оплаквания, а повечето ендокринолози продължават да се лутат в мрака на отрицанието...
При мен болките в гърдите винаги ги е имало - понякога леки, в началото на МЦ по-засилени. Няколко пъти съм била на преглед при различни лекари и всеки ми казва, че видимо няма нищо... И да не го мисля, докато цикълът ми е редовен нямало проблем...
За йода от няколко приятелки извън страната чух, че се изписва при проблеми с щитовидната (поне за Щатите знам), а тук все още е тема табу. В крайна сметка трябва да се образоваме сами и да си поемем рисковете. Аз за себе си към този момент реших да спра абсолютно всички добавки - просто ми писна 4-5 пъти на ден с шепа таблетки да се захранвам... Пия хормона сутрин и това е. Идеята ми е да се информирам достатъчно и да се спра на няколко есенциални добавки, а не безразборно да се тъпча, защото и това е проблем.

Cioccolata, можеш ли да ми изпратиш линк към групата (може и на лично)... Интересно ми е да видя какво се коментира там. Благодаря предварително.

# 179
  • Варна
Здравейте, пак ..
Ето и резултатите от днешната проба, взеха ми кръв точно в 11.45ч, хормона го изпих в 05ч сутринта, в 6.30 лате, в 07ч лека закуска .

14.09.2017

TSH   2.35   mcIU/ml           0.27 - 4.20
FT4   15.6  pmol/l           10 - 25
FT3   4.78   pmol/l            2.8 - 7.1
====================================================================

На 21.04,2017 на гладно

TSH 6.28                               0.27-5.5 
FT4  13.42                             12-22
FT3   3.85                              3.1-6.8

След тези изследвания започнах с доза 25мг Л-тироксин и още съм на толкова

На 07.07,2017 на гладно

TSH   3.78                         0.27-5.5
FT4    12.75                       12-22
FT3    4.08                         3.1-6.8

Незнам дали са ми правилни разсъжденията, но най-общо заключих, че след като си изпия хормона сутринта, до към обяд съм постигнала някаква оптимална стойност, която дозата от 25мг ми осигурява..

Т.е. почти съм сигурна, че ако го бях пуснала сутринта щеше да е по-висок.

И сега -да вдигна ли на 37.5 мг или да остана на 25мг ...Неспокойния сън от известно време, както и учестения пулс много ме съсипват..

Болките в гърдите при мен си ги е имало периодично, но никога толкова осезаеми, освен това едната ми гърда в определени пози -примерно някой ме бутне по-силно с лакът, или подобно, ме заболява, т.е. имам някакво усещане за уплътненост, която е чувствителна и боли при по-силен натиск ...

Относно йода , съм склонна да опитам, ще изчакам и септемврийски ми цикъл, да направя и мамографията, с надеждата, че и там нищо няма да излезе, и дори бих поговорила с док, струва ми че може и да даде насоки, ако имам успех -ще споделя  Simple Smile

По повод на добавките искам да питам нещо -правя паузи от Магнезия , като вместо таблетка използвам магнезиево олио .Равносилно ли е едното на другото ?  Защото с таблетките нямах проблеми със съня, след като ги спрях за месец -два, продължих с олиото , но не е същото

Последна редакция: чт, 14 сеп 2017, 19:34 от Г-ца Д.

Общи условия

Активация на акаунт