Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 827
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
3 на 3 мм е малко възелче, но е хубаво да се следи. За лошите неща, за съжаление, размерите не са определящи.
Отначало на 6 месеца проследяване и вече доктор ще прецени на колко време, според това има ли развитие, растеж, промяна в структура и т.н.

# 271
Тъй като съм привърженик на билките, някой от вас ползвал ли е това? Разбира се, хормонът си върви. Просто като допълнителна подкрепа.
Освен това - колко дни преди цикъл повишавате дозата на хормона и с колко? Мисля, че седмица преди мц имам нужда, защото почвам страшно да се потя и ми става нервно безпричинно.
https://apteka.framar.bg/30048714/чай-ти-лайф-за-щитовидната-жлеза-на-филтър-100-бр

# 272
Аз не смея да пия. Преди много години бях пила един фитопрепарат, на който пишеше: Подходящ за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и месец след това ми се поду жлезата.
Аз че имах съмнения, че имам проблем с жлезата - имах, но все още не бях подута. Като се поду и мъжът ми ми се скара, че се самолекувам с разни треволяци. Изобщо може и да няма отношение фитопрепарата, ама страх лозе пази.
Както и да е. Сега пия билки, но не комплекси конкретно предназначени за жлезата.
Примерно - маточина за успокоение на нервната система. Лайка - противовъзпалително. Мента за стомаха. И най-любимият ми бял бъз, който е по принцип при грип и вируси, но действа много тонизиращо и е приятен, и още много други видове. Редувам чайчета и пия с цел удоволствие.

# 273
  • в огледалото на живота
3 на 3 мм е малко възелче, но е хубаво да се следи. За лошите неща, за съжаление, размерите не са определящи.
Отначало на 6 месеца проследяване и вече доктор ще прецени на колко време, според това има ли развитие, растеж, промяна в структура и т.н.
За съжаление см. не мм.  са при мен Sad

Но,да въпреки това го следя 2 пъти годишно.И да,права си и за другите неща..........

# 274
Вдясно имам конгломерат от възли с размери 33 мм (3,3 см), а в ляво възел 22 мм (2,2 см). Не ми се рови в в изследванията да видя колко на колко точно са.
Именно защото са големи, минах сцинтигарфия заради тях 2 пъти. Следя ги от години.
По принцип се препоръчва операция на възли над 3 см, но пък това доктор трябва да прецени. При мен на него етап, в който се появиха възлите, не бяха те под въпрос за операция, а като цяло заболяването ми - Базед.
А при Хашимото са по-често срещани възлите, отколкото при Базед. Водят се отделно заболяване - Нодозна струма.
Преди като сме коментирали възлите в другата тема, някои са споделяли, че правят компреси с настъргана тиква и че имало ефект при възлеста гуша. Спадане на отоци и повлияване в размерите. Никога не съм правила, но ето сега се сетих за тях, а и тиква имам доста. Тъкмо ги обрахме Simple Smile Вероятно се иска постоянство и дълго лечение, но не пречи човек да пробва. Не е някакво голямо количество, колкото да се сложи на жлезата.

# 275
  • София - Варна
Тъй като съм привърженик на билките, някой от вас ползвал ли е това? Разбира се, хормонът си върви. Просто като допълнителна подкрепа.
Освен това - колко дни преди цикъл повишавате дозата на хормона и с колко? Мисля, че седмица преди мц имам нужда, защото почвам страшно да се потя и ми става нервно безпричинно.
https://apteka.framar.bg/30048714/чай-ти-лайф-за-щитовидната-жлеза-на-филтър-100-бр
Бонгобонго, не повишавай с николко дозата на Т4.
С Т3 (ако се приема) се правят тия неща преди цикъл.
Най-добре се изследвай в ПМС дните, щом имаш оплаквания, за да си коригираш дозата на Т4 евентуално. Също може и после да се изследваш в останалите части на цикъла, за да видиш и там как седят нещата.

И аз съм с възли. Не се притеснявам засега. Те са си там от 10 години поне. Mr. Green

# 276
  • Варна
Здравейте,може ли коментар за моите резултати:
TSH-1,33(0,27-4,2)
FT4-12,62(12-22)
FT3-3,11(3,1-6,8)
С Хашимото  и хипофункция съм от 18години.Ендотата винаги ми изследваха само TSH(с изключение на първите години) и винаги стойностите му бяха на горна граница.Преди около 6г.започнах да пия Т3(гръцкия) и значително се подобрих.Но сега виждам,че и Т3 и Т4 са ниски.Много рядко пускам изследвания по симптомите пролет и есен си регулирам дозата.Мисля да спра Т3,но ме е страх да не вляза пак в тежка хипофункция.Много бързо ми скача в небесата ТСХ.В момента съм на 100еутирокс и 1/2 Т3.Благодаря,че прочетохте очаквам вашите коментари.

# 277
  • София - Варна
Elan71, не, спри Т3...
Виж как резултатите са ти типични на човек, приемащ и Т3 към Т4 - ниски ФТ4 и ФТ3, но нормален ТСХ, тоест невисок.
Това не са реални резултати!
Чрез тази висока доза Т3 (доколкото разбирам пиеш 12.5 Т3, което пак е нефизиологично висока доза) си изцеждаш ФТ4, сваляш си ТСХ, но това сваляне лъжливо те успокоява, защото то отразява просто, че жлезата ти е потисната ненужно с много голямо количество хормони - Т4 и Т3 дози, а не че наистина жлезата получава оптималното количество хормони и затова ТСХ е оптимален. (То той не е и оптимален, защото е сутрешен, а стойност 1.33 е по-ниска, отколкото трябва).
Затова и дозата на Т4 ти е толкова висока - защото Т3 ти изяжда ФТ4 и дори и 100 мкг не могат да компенсират и да качат нивото на ФТ4. Дори едва ли в действителност си за доза 100 Т4... Да не говорим за 12.5 Т3.
Спирай го Т3.
Нищо няма да постигнеш с дозиране по този начин. Дори и ако искаш да качиш ФТ3 и ФТ4, ще ти трябват конски дози и от двата хормона, за да докараш нивата им поне до средата на референтните граници.
Ти, пиейки Т3 и Т4 в такива огромни дози сега, потискаш жлезата си ненужно, тя ограничава собственото си производство на Т4 и Т3, сваля им нивата, а ти наливаш отгоре, за да запълваш тия нива с Т4 и Т3, обаче не можеш да ги запълниш достатъчно, защото за тая работа трябват наистина огромни дози Т4 и Т3, или поне доза Т3 от 25 мкг, с които да си изключиш напълно жлезата, и да караш само на синтетични хормони, наляти в кръвта.
Не е работещо това. Откажи се според мен.
(Другият възможен сценарий с резултати би бил съвсем потиснат ТСХ, среден или нисък ФТ4 и висок, дори над граница ФТ3. Но това явно при теб би се случило, ако приемаш по-висока доза Т3 - примерно 25 мкг - както беше при жгмъц.)
Спри Т3, взимай само Т4 и виж докъде ще го докараш и после дали ще имаш нужда от малко Т3 (дали ще е само за първата част на цикъла и така нататъка).
Но това последното става супер бавно, месеци наред се влачи:
Първо си гледаш какви са ти оптималните нива на ФТ4 и ФТ3, като на ФТ3 за всяка част от цикъла се гледа. Обаче и нивото на ФТ4 трябва да е съобразено с това на ФТ3 и обратно, тоест търсиш си оптималното съотношение между двата. Същевременно гледаш ТСХ да е и той в добро съотношение с ФТ3 в различните части на цикъла. И като прецениш всичко това, гледаш с каква точно доза Т4 (до микрограм буквално - дозите на Т4 далеч не са само кръгли числа с разлики помежду си от минимум 12.5 мкг) можеш да докараш оптималното си ниво на ФТ4. И после ако трябва, включваш и Т3. И там също определяш дозата, за да получиш оптималните нива на ФТ3 в различните части на менструалния цикъл. Голяма занимавка е.
Ако пък нямаш нужда от Т3 (ако имаш много висок ФТ3), чакаш ФТ3 да сляга, така да се каже, цикъл след цикъл, като дори и да не си на оптималната доза Т4, внимаваш да не си много по-нагоре или по-надолу от нея, защото така примерно може да смъкнеш яко ТСХ, ако си с много висока доза примерно (дори и 6 мкг могат да дадат огромна разлика), а пък ФТ3 да остане висок - и тогава ще трябва да намаляваш дози, да оправяш отношението между ТСХ и ФТ3, като чакаш ТСХ да се качи, за да се пооправят нещата.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 11:02 от afrikancho

# 278
Момичета, аз в последните седмици съм под подтоянен стрес покрай работна среда и свързани драми, но чета редовно... Откакто съм на 50мкг малко по-добре се усещам поне откъм енергия, но нямам време дори да ида да пусна изследвания... Мисля този път да изчакам поне един месец на 50мкг, тъкмо да слегне дозата, както afrikancho каза... После ще мисля план занапред...
Хубави (макар и дъждовни) дни ви желая.

# 279
Здтавейте, днеска бях на ендокринолог в Правителствена болница, при доц. Малина Петкова ( от работата там ни е здравният фонд и реших първо там да отида) Някой има ли впечатления от нея?   Прегледът продължи около половин час, опипа ми жлезата,каза че не е увеличена и, че ако има възел, то е под 1 см. Препоръча ми при тези стойности на TSH, TAT, MAT, Tf3 и Тf4, първо да пробваме без хормони да се повлияят. Изписа ми цинк на солгар за дъвчене( най- добре се усвоявал от организма), селен 200mg, витамин В12, витамин А, С и ето това Aswagabha root....  Другата седмица съм при платен ендокринолог да видя той какво ще ми каже. Сега отивам на дерматолог в Правителствена болница, че сутринта нямаше. Ще видя какво ще ми каже за косопада.

# 280
  • София - Варна
Михаела, само ще си загубиш още няколко месеца така. Дори сигурно ще се влошаваш правопропорционално на броя на месеците, в които очаквате хормоните да се повлияят от цинка и селена. Помисли си.
Дерматологът няма да ти помогне за косопада, освен ако нямаш някакъв сериозен кожен проблем, който може да го предизвиква. В противен случай най-вероятно косата ти пада от разбърканите хормони.
Имам недобри впечатления от Петкова, като отношение към пациента.
А щом решава да чака хормоните на ЩЖ да се повлияят от добавки, съвсем е неориентирана и тя значи по отношение на ЩЖ.
Имам чувството, че пациентите с Хашимото ставаме неусетно някаква част от научни проучвания, които си правят ендокринолозите на наш гръб. Един ще изпише една схема за прием на добавки, друг - друга, трети - трета. Но май-май повечето изписват еднаква схема за всичките си пациенти. Grinning  и нямат идея как да дозират хормона.
То не са хомеопатии, витамини, минерали, пък най-основното... липсва... или е намалено, като се прави опит намалението да се компенсира с добавки.

# 281
  • София
Здравейте,
От днес и аз се присъединявам към вас с диагноза Хашимото.
FT3 - 4,12 (3,1 -6,8)
FT4 - 13,94(12 - 22)
TSH -5,35(0,27-4,2)
TAT - 458 < 115
MAT - 121<34
Вит Д -47,3 (20-100)
Вит Б12 - 294 (246-911)

Аз още от резултатите предположих, така че отидох на преглед подготвена. Ехографията също потвърди. От прочетеното в темата предположих, че ендокриноложката ще ми изпише хормон, но за моя изненада предложи да опитам първо с диета и добавки, защото има някакъв шанс. Сега виждам, че и на Михаела са предложили подобно без диетата. Явно е нова мода Simple Smile Изписа ми герикапс и селен 100мг, но от четеното тук останах с впечатление, че не е добре да се пие селен преди да се стабилизират хормоните? За витД и Б12 каза, че са добре, но аз започнах да пия добавки за тях още преди прегледа, защото според мен са ниски. От 1000мсг подезични Б12, обаче получих сърцебиене и сега съм ги намалила на 250 и ще увеличавам постепенно. Вит Д пия по 2-3 капки на Jamison, докато намеря по-подробна информация за дозата, че ми е доста противоречива информацията.
Всъщност аз нямах кой знае какви оплаквания, освен една ревливост и поизнервеност. Не знам как се справяте с подобни симптоми. Уж е добре да не се тревожим, но как да стане като самите хормони са причина за повишена чувствителност. Аз например се улавям да се разстройвам от куп безумни неща, които знам, че са безумни, но се разстройвам, притеснявам се и това е...Мента, глог и валериана дали помагат?

# 282
Михаела, само ще си загубиш още няколко месеца така. Дори сигурно ще се влошаваш правопропорционално на броя на месеците, в които очаквате хормоните да се повлияят от цинка и селена. Помисли си.
Дерматологът няма да ти помогне за косопада, освен ако нямаш някакъв сериозен кожен проблем, който може да го предизвиква. В противен случай най-вероятно косата ти пада от разбърканите хормони.
Имам недобри впечатления от Петкова, като отношение към пациента.
А щом решава да чака хормоните на ЩЖ да се повлияят от добавки, съвсем е неориентирана и тя значи по отношение на ЩЖ.
Имам чувството, че пациентите с Хашимото ставаме неусетно някаква част от научни проучвания, които си правят ендокринолозите на наш гръб. Един ще изпише една схема за прием на добавки, друг - друга, трети - трета. Но май-май повечето изписват еднаква схема за всичките си пациенти. Grinning  и нямат идея как да дозират хормона.
То не са хомеопатии, витамини, минерали, пък най-основното... липсва... или е намалено, като се прави опит намалението да се компенсира с добавки.

Според вас при кой ендокринолог да отида?

# 283
  • София

А, и се сетих за Ерна в контекста на последното октритие, че сутрешният ТСХ трябва да е над 2: На теб може и доза 50 да ти е добре. Нали и без това беше казала, че ще си седиш на нея известно време да видиш.
Африканчо, благодаря ти, че ме споменаваш. Hug
По ред причини не успях да се бодна преди, по време и след МЦ, за да проследя стойностите, дано следващият месец успея. Към момента продължавам да съм на 50 Лтироксин, тежестта сякаш е по-слаба или може би свикнах с нея, но вече си позволявам да спя и на лявата страна.

П.П. Може ли въпрос на ЛС?

# 284
  • София
Момичета, извинете, че така нахлувам директно с въпрос - касата поема ли ТАТ и МАТ и ако да от ЛЛ може ли да се вземе направление ? Мерси предварително Heart

Общи условия

Активация на акаунт