Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 692
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, момичета! От месец юни тази година съм с поставена диагноза хашимото и съответно съм на терапия с еутирокс. Любопитно ми е дали има някаква връзка на стойностите на левкоцитите, които са в горна граница със заболяването. Да уточня, че левкоцитите са 9,47 при референтни стойности 4,0-10,0. Тези стойности са преди да започна да приемам еутирокса.
В норма са ти левкоцитите. Да не те притесняват като резултат.
А по принцип се повишават при боледуване, знаеш, но и не само. Зависи от много неща.
Като пример ще ти дам едно мое недоспиване. Цяла нощ не можах да спя, а на следващия ден трябваше да пускам изследвания. Това което разбрах, че заради недоспиването, вероятно може да даде фалшив резултат повишени левкоцити. Просто като пример давам, не е казано, че задължително трябва да е така.
Твоите резултати обаче са в норма. Дори не са гранични. Да не говорим че и доста над норма се повишават при заболявания.
Може да провериш ЦРП или СУЕ. ЦРП ще покаже ако има в момента инфекция. СУЕ по-рядко се ползва като маркер, защото при налична инфекция бавно се покачва и след това бавно спада, докато ЦРП веднага се покачва и при оздравяване спада бързо.

# 541
fjallen, номерът е да четеш и сама да си вземеш решенията - и за йода, и за начините за намаляване на антителата, и за самата хормонална терапия (когато се наложи). За йода си има какво да се прочете, за антителата също има (предлагам ти да се заинтересуваш от автоимунния протокол или поне от такива методи - на базата на храненето, хранителните добавки и т.н.). Нещата са много индивидуални, така че решенията трябва да се взимат максимално информирано. И най-вече е важно да се поеме активна отговорност за собственото здраве, а не пасивно да разчитаме на лекарите, защото най-често тяхното лечение, при все добрите им намерения, е крайно недостатъчно.

Аз май ще се откажа да чета! Ами то коренно различни мнения!
Цитат от книгата–
–Йодът задвижва автоимунната атака.
–Проверете нивата си на йод.
–Ако нивата са в нормата намалете приема му до по–малко от 100мкг на ден
докато антителата не паднат.

# 542
  • София - Варна
Коренно различни са естествено. Нормално е това. Всеки си има свой си прочит на нещата. Лошото е, когато медицински лица излязат с грешни становища, които обаче се приемат за меродавни от широката публика, защото са плод на медицински мозък все пак.
За жалост и повечето протоколи за дозиране са погрешни. Но хората по различни групи из интернет вярват в тях и се стремят да се придържат към тях... и в крайна сметка ако не се чувстват добре, причината се търси навсякъде другаде, но не и в дозата/протокола. Почти никой не смее да оспори истиността на протокола и че, видиш ли, може от погрешна доза да не ти е добре.

Предполагам и с йода е нещо подобно.
И с всичко останало...

Ваня, не бих пила хормон на твое място. Не и преди поне няколко последователни изследвания и на трите щ. хормона.

# 543
  • Пловдив
Да ви споделя днешния резултат на ТСХ - 16,4. Т.е. вчера не ми е бил объркан и си е баш толкова.
Как е възможно за 25 дена да скочи от 2 на 16 незнам, при положение, че досега не съм имала рязки промени.
Според вас има ли опасност за бебето? В 17,30 съм на лекар и ще пиша какво ми е казала. Вече си представям как ще трябва да прекъсна бременността по мед. причини, ако изобщо още е живо ембриончето от това ТСХ....

# 544
Мислех да постна статии на Кресър по въпроса, но всъщност и той си е променял мнението в течение на времето, други интернет модни "лечители" също. Като цяло, ако се взима добавка с йод, се взима и селен Simple Smile В това поне май са единодушни. Simple Smile Селена "обира" негативите на йода и оставя само ползите за организма.
Уви, много елементи и витамини са взаимно свързани, и е добре да се взимат правилно, трудно е...

# 545
Да, селенът е може би най-важният придружаващ нутриент. Но освен това е добре да се приемат и магнезий, и витамин С (дози от порядъка на 2-3 грама на ден), и поне по половин лъжичка натурална сол (разтваря се във вода и се пие). Специално при Хашимото или при недостатъчна енергия през деня заради хипофункция препоръчват и витамини Б2 и Б3.

# 546
  • София
      Напълно съгласна с Cioccolata и afrikancho  Simple Smile  

Така е ♥ HAPPY ♥, ето защо писах аз, защото е добре да има баланс. Може човек да не взима добавки, но поне да не изключва едно или друго от храната преди да се е убедил лично, че на него не му действа нещо добре. To не са моди в храненето, то не е чудо  Laughing
      Но разбира се, тук съм убедана, че няма хора, които пишат за кеф или поне са единици. Всички четем, търсим и се информираме, защото сме видяли някакъв физически "зор"... И преди всичко проблемите на щитовидната жлеза и имунната система са в ума- стрес, страхове, душевни болки, но е полезно, че доста хора споделят едно или друго нещо в посока помощ на физическите функции в тялото, за което аз наистина съм благодарна  bouquet

# 547
Да ви споделя днешния резултат на ТСХ - 16,4. Т.е. вчера не ми е бил объркан и си е баш толкова.
Как е възможно за 25 дена да скочи от 2 на 16 незнам, при положение, че досега не съм имала рязки промени.
Според вас има ли опасност за бебето? В 17,30 съм на лекар и ще пиша какво ми е казала. Вече си представям как ще трябва да прекъсна бременността по мед. причини, ако изобщо още е живо ембриончето от това ТСХ....

Дони не се плаши! Ще го овладеят докторите ТСХ. Нищо му няма на бебето.
Колко бебета са родени без майките да са изследвали хормона.
Притесненията ти може повече да му навредят.Успокой се!
ТСХ сега ти е повишено защото бебето взема от теб Т4.
Чакаме да пишеш!

# 548
  • София - Варна
Само ако фт4 е много под долна граница има опасност, ама така се пише из статии. Май не е категорично доказано. Е, едва ли е добре да се кара бременност с фт4 под долна граница... Бебето тсх не го касае. Касае го фт4 на майката, от който то си ползва в първия триместър, когато още няма собствена жлеза.
Иначе и на мен никак не ми е ясно как тсх е скочил толкова.

Последна редакция: ср, 25 окт 2017, 15:54 от afrikancho

# 549

Няма да прекъсваш бременността по мед. причини. Високо ТСХ не може да е причина за подобно нещо. Да, на теория имам някакъв риск за бебето, но не мисля, че нормален лекар би ти препоръчал да прекъснеш бременността! Спокойно, както са казали и преди мен за бебето е важен ФТ4. Аз и друг път съм писала, някой може и да ме опровергае, че това не е успокоение, но е факт, че страшно много жени си изкарват бременността без да подозират, че имат проблем с ЩЗ (а при някои дори тогава се отключва) и раждат здрави бебета.
Не видях по - назад да си писала на каква доза беше предния път с ТСХ 2, и на каква сега с този резултат?

# 550
  • София - Варна
Чак прекъсване на бременността... има жени с тсх над 50 и разбират чак като родят примерно.
На твое място веднага бих си увеличила дозата на хормона. Още преди прегледа. За да вдигна фт4 поне до 10% над долна граница. Поне до 13 да го докараш. Сега 10 при граници 12-22 ли ти е?
И не се тревожи за тсх. Той реагира с поне 2 седмици закъснение, тоест още толкова може да се задържи висок въпреки увеличението на дозата. Гледай да вдигаш фт4.

Последна редакция: ср, 25 окт 2017, 15:57 от afrikancho

# 551
  • Пловдив
Момичета, дано! Вдъхнахте ми кураж. Чудя се да ходя ли за второ мнение при Начев по спешност. Трудно ми е придвижването, понеже съм от Пловдив. Ще видя първо тази вечер какво ще ми каже настоящата лекарка.

Аfrikancho, ФТ4 ми е 10,57 при референтни 9,30-17,00.

Kalina. 75 мг. ми е дозата от около 3 месеца. През това време съм пускала ТСХ и то спадна от 3,5 на 2 и ендото ми даде зелена светлина за забременяване. При установената бременност ми беше 2,10 и тя каза да остана на 75 мг. и след месец, ако нещо се е качило ще я увеличи. Може би там е грешката, че не я увеличи и ме е яд, защото до последно се чудех дали да не търся второ мнение, защото би трябвало при бременност да ми я вдигне. Но нейсе, и аз имам вина, че се предоверих...

# 552
Да споделя съвсем повърхностното си мнение от приема на келп. Преди 2 седмици споменах, че започвам на своя отговорност да го пия. Бях подута като жаба, все едно всеки момент ще ми се пръсне кожата на ръцете. Още на другия ден пръстите ми си върнаха нормалните размери и така до днес. Дори и по време на цикъл не се подух, както обикновено. По този положителен начин подейства келпа при мен. Някой от вас имал ли е  болка и дискомфорт при ямичката над ключицата. Отвреме навреме ме приболва и все опипвам лимфните възли, но няма проблем...надявам се. 😩

# 553
Момичета, дано! Вдъхнахте ми кураж. Чудя се да ходя ли за второ мнение при Начев по спешност. Трудно ми е придвижването, понеже съм от Пловдив. Ще видя първо тази вечер какво ще ми каже настоящата лекарка.

Аfrikancho, ФТ4 ми е 10,57 при референтни 9,30-17,00.

Kalina. 75 мг. ми е дозата от около 3 месеца. През това време съм пускала ТСХ и то спадна от 3,5 на 2 и ендото ми даде зелена светлина за забременяване. При установената бременност ми беше 2,10 и тя каза да остана на 75 мг. и след месец, ако нещо се е качило ще я увеличи. Може би там е грешката, че не я увеличи и ме е яд, защото до последно се чудех дали да не търся второ мнение, защото би трябвало при бременност да ми я вдигне. Но нейсе, и аз имам вина, че се предоверих...

Да, трябвало е да ти вдигне дозата още предния път. При ТСХ 2.10 в начална бременност си трябва вдигане на дозата, защото се очаква, че ще скочи. Но не чак толкова много де. При мен ситуацията беше подобна. Бившата ми ендо каза да не си пипам дозата и да пусна изследване чак след 2 МЕСЕЦА! след като в начална бременност имах ТСХ 1 и нещо. След месец вече беше 4. Е, смених лекарката веднага, вдигнахме дозата и всичко беше наред. Но става дума за други стойности все пак, но лекарката ти има вина. Ти няма как да знаеш, а и не сме длъжни да знаем тези неща като забременяваме. Ако имаш възможност потърси второ мнение!

# 554
Дони, стискам палци всичко да бъде наред!

Общи условия

Активация на акаунт