Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 682
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
  • някъде
Онзи ден се замислих, не може ли да се пие профилактично в някаква малка доза вит Б12, без да се изследва (че май при всички излиза нисък)?

# 586
  • Варна
Здравейте, и аз днес пуснах моята контрола и на първо четене май ще трябва да кача леко дозата...
Покрай всички други в темата, пуснах и аз триглицериди, ХДЛ, глюкоза и инсулин, и тях искам да коментирам ...

На гладно и жадно, с пауза повече от 12ч -храна и вода, и 24ч+ без хормон

ТСХ 3,08  (0.27-4.2)
ФТ3 4,04  (3.10-6.8
ФТ4 13,76 (12-22)

Аз ли не обясних, в лабораторията ли не ме разбраха, но нямам общ холестерол, само ХДЛ и Триглицериди

ХДЛ 1,46 (1.17-2.07)
Триглицериди 0,79 (0.6-2.20)

Глюкоза 5,69 (2.78-6.11)
Инсулин 9,34 (0.6-2.20)

И със сметките го докарах : НОМА 2,36
и другия индекс, който Cioccolata обясни (благодаря  bouquet), в превръщането на Триглицеридите и ХДЛ в американски единици , та той излезе 1,23 , т.е. по-нисък от 2

И сега въпросите - на доза 25мг съм, добре е сякаш да вдигна на 37,2 . За хора , които имат хипофункция  четох , че сутрешен ТСХ под 2 говори за предозиране, а коя е златната стойност сутрин, т.е. тази която говори за правилна доза ...
При ТСХ 3 сутринта без хормон 24+ч означава ли, че с дозата си ще го сваля до 2 примерно ? Или няма верен отговор в задачата ?  Laughing

Тази ми глюкоза, за трети път излиза над 5 , правих 3 контроли от април до сега, движи се в границите от 5 до 5,69 . Заради това и днес се реших да пусна и Инсулин. Той е в нормата, но с тия разтеглени граници по-скоро си мисля, че и той е висок, т.е. можеше да е по-нисък ..

И аз взех решение да минимизирам въглехидратите , а сладкото съвсем да изключа, заредила съм се с няколко пакета ядки, за моменти, в които не мога да се въздържа от посягането към сладкото или филийката с мед и масло  Laughing 

И друго какво ...? Ако се сещате -споделяйте, ще съм ви много благодарна  bouquet

# 587
Ох, ако знаете какъв кураж и вяра за живот ми давате само. Разбрах, че 99 процента от всички безумни симптоми са свързани с проблема с щж и всъщност това ме вдигна и изкара от яката депресия, в която бях. Ясно е, че просто ще си пия хормона и всички останали добавки и по-малко ще обръщам това всяческо внимание към анатомията ми. Време беше да се върна към нормалния ритъм на живот след година и половина ходене по мъките. Stuck Out Tongue Winking Eye Blush

# 588
  • София - Варна
Диди, може да се пие, да.

Г-ца Д, от коя част на цикъла е изследването ти? Май от първата? Или?
Няма общо правило колко точно да е сутрешният ТСХ 24 часа без хормон. Индивидуално е за всеки. Но горе-долу ако се сравняват стойностите на ТСХ на различни жени в една и съща част от цикъла, няма някакви големи разминавания, като например на един да му е 2, а на друг - 2.60 или 1.50 например.
Основното е, че нивото на сутрешния ТСХ зависи от нивото на ФТ3 на всяка жена във всяка една част от цикъла.
И понеже нивото на ТСХ е много по-силно обвързано с нивото на ФТ4, идеята на цялото дозиране с Т4 е така да се нагласи нивото на ФТ4, с такава доза, че да се докара оптимално съотношение между ФТ3 и ТСХ за всеки човек, което съотношение се запазва във всяка една част от менструалния цикъл.

Тоест първо се следи сутрешният ТСХ със сигурност да е под 3, дори под 2.80 и после се гледа ФТ3 във всяка една част от цикъла къде отива, и дозата на Т4 се нагласява така, че да докара ТСХ, който така да кореспондрира на съответното ниво на ФТ3, за да няма симптоми.
А ако ФТ3 пада под 4 в някоя част от цикъла (обикновено първата), тогава се добавя и синтетичен Т3.

Скрит текст:
При мен например стойностите са подобни:
по време на самото кървене - ФТ3 е около 4.10-4.20, тялото го праща там (важно е да отбележа, че аз нямам нужда от Т3). Съответно за да нямам симптоми за такъв ФТ3, на мен ми трябва ТСХ около 2.20 тогава. И с дозата Т4 се нагласява нивото на ФТ4 така, че ТСХ да отиде на 2.20. За да докарам такъв ТСХ ми трябва ниво на ФТ4 около 15.30. Тоест такава доза на Т4, която завежда ФТ4 на 15.30.
Ако дозата е по-ниска от оптималната, тогава ФТ4 става по-нисък, ТСХ пък се вдига и вдига и ФТ3. И става примерно нещо от сорта на: ТСХ 2.50, ФТ3 4.30 за дните на кървенето, което за мен не е оптимално и ми дава симптоми. И съотноешението между ТСХ и ФТ3 е изместено в полза на ТСХ.
Ако дозата пък е по-висока от оптималната, тогава ФТ4 отива по-нагоре, ТСХ пък пада, като блокира до известна степен конвертирането на ФТ4 във ФТ3, но пък понеже имам високо ниво на ФТ4, а конвертирам добре, все пак ФТ3 не пада под 4. Та в случая ТСХ примерно отива на 1.70, ФТ3 на 4.10 и съотношението между ТСХ и ФТ3 е изместено в полза на ФТ3 тоя път, но пак не е оптимално и ми дава симптоми.
Такива ми ти работи.
И след това на вече веднъж нагласено ниво на ФТ4, тялото си вдига ФТ3 самО за частта на цикъла от кървенето до ПМС дните, после за ПМС дните, после пък сваля ФТ3, като настъпи следващата менструация, и като вдига/сваля ФТ3 и ТСХ отговаря. Това всичкото тялото си го прави.
Обаче ако не е подадена точната доза на Т4, то ФТ4 става или по-висок, или по-нисък и съответно нарушава баланса между ТСХ и ФТ3 или в полза на ТСХ при по-ниска доза на Т4, или в полза на ФТ3 при по-висока доза на Т4, и дава симптоми.
Например при ниво на ФТ4 около 16.50 по време на ПМС дните моят ФТ3 към 5.50. А това е твърде високо за мен и за когото и да било. И ми дава съответните симптоми. Тоест има доста материал, който да отива във ФТ3 заради високия ФТ4 и така ФТ3 ми скача. Ако ФТ4 ми е 15.30, ФТ3 не отива над 5.10.

НО имай предвид, че аз нямам нужда от Т3 и ми е по-лесно - тялото си ми качва ФТ3 където си иска. И аз мисля само Т4 дозата. Не мисля за Т3 дози.

И съотношението между ТСХ и ФТ3 седи константа за всички части на цикъла. Примерно към ПМС ФТ3 ми отива на 5-5.10, тогава и ТСХ няма да е 2.20, а ще е по-висок, за да се запази съотношението.

Най-лесно би било да се изследваш например като за начало в един и същи ден от цикъла, за да си видиш колко ти се качва ФТ3, и какъв ТСХ ти трябва за тоя ФТ3, че да нямаш симптоми. Тоест с каква доза Т4, да вдигнеш ФТ4 дотолкова, че да ти падне ТСХ и да кореспондира на ФТ3. В твоя случай се вижда, че трябва да вдигаш дозата на Т4, за да свалиш ТСХ, качиш ФТ4 и ФТ3.
След това да видиш дали ти трябва Т3. Обикновено ако е нужен, то със сигурност ще е нужен за първата част от цикъла.

Така че изследвай се горе-долу на един и същи ден от цикъла за начало или поне в една и съща част от цикъла, вдигни си дозата на Т4 така, че да качиш ФТ4 малко като за начало, ТСХ да падне малко и да видиш какво ти е съотношението на ТСХ и ФТ3, което ти дава по-малко и по-малко симптоми. Със сигурност като си вдигнеш дозата, ще се почувстваш по-добре.

Опитай първо с 31 Т4 преди 37.5.

А друго интересно нещо е, че обикновено на 3-4 ден от цикъла ФТ3 пада най-много, както и ТСХ. Това се случва съвсем за малко, за 1-2 дни. Тогава е възможно дори ТСХ да отиде под 2, както и ФТ3 под 4, но пак със запазено съотношениео помежду си не се чувстват симптоми. А и това нещо е за 1-2 дни реално.
Цитат
При ТСХ 3 сутринта без хормон 24+ч означава ли, че с дозата си ще го сваля до 2 примерно ?
Да, най-вероятно, дори сигурно и по-надолу. Но идеята е следобедният ти ТСХ да е около 1, 1 и малко - по-близко до 1 (като на здрав човек), а не до 1.50, само по време на ПМС може да отива повече към 1.50 (зависи от ФТ3 както казах, и тоя ФТ3 какъв ТСХ ще изиска).
Обиковено 8 часа след прием на хормона ТСХ е с около 50% по-нисък от сутрешния.
Така че смятай човек със сутрешен ТСХ 24+ часа без хормон около 1.50, какъв ТСХ ще има следобед или 2-4 часа след прием на хормона, когато ТСХ пада най-силно надолу. Както беше писала една потребителка по-напред, че като била с ТСХ около 1.40, получавала сърцебиене 2-3 часа след приема на хормона, то е точно защото е била предозирана и 2-4 часа след прием на хормона, ТСХ ѝ е бил съвсем нисък.

Последна редакция: пт, 27 окт 2017, 12:53 от afrikancho

# 589
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
afrikancho,

изчетах целия ти дълъг пост...
аз имам изследване следващия месец и се пода точно, когато ще съм в МЦ. да преместя ли часа?
трябва ли да чакам да ми свърши?... newsm78

кога да очаквам да се махнат симптомите (пада ми косата, студено ми е, супер суха кожа на дланите)?

Както беше писала една потребителка по-напред, че като била с ТСХ около 1.40, получавала сърцебиене 2-3 часа след приема на хормона, то е точно защото е била предозирана и 2-4 часа след прием на хормона, ТСХ ѝ е бил съвсем нисък.

а какво означава сутрин бавно и полека, следобед и вечер супер много енергияи като торпедо?...

# 590
Ася, може да означава обърнат кортизолов ритъм - би трябвало сутрин да имаш много енергия, а вечер постепенно да спада все повече. Нарушенията на кортизоловия ритъм често вървят ръка за ръка с тези на щитовидната функция.

# 591
  • Варна
Африканчо благодаря за подробния анализ  bouquet  13ти ден ми е от началото на МЦ.
Това, което предлагаш- да пускам контроли около едно и също число ще ме затрудни, най-вече заради МЦ, който играе в датите, но по начало моите контроли не са ежемесечни, като изключим една през септември, направена по обяд, писала съм за нея, то тази ми идва на 3я месец от последния път, когато съм пуснала хормони на гладно .

Иначе разбирам логиката ти  Simple Smile

Това, което от известно време насам чувствам, като дискомфорт е следобедната умора, не точно умора, а доспиване ...Не е непосредствено след обядване, няма и разлика дали повече въглехидрати съм яла или не, проско около 14,30-15ч ми се затварят очите

Няма промяна в режима ми на спане, лягам рано, ставам рано.

".......Обиковено 8 часа след прием на хормона ТСХ е с около 50% по-нисък от сутрешния. ..."

Хормона си го пия около 05ч сутринта, това означава че около 13ч на обяд трябва да съм най-свежа , а аз малко след 13, около час и половина, вече съм клюмнала ...
Мистерия  Whistling

Може и да ми е ниска дозата, ще вадя бръснарския нож и деля таблетките

# 592
Ася, може да означава обърнат кортизолов ритъм - би трябвало сутрин да имаш много енергия, а вечер постепенно да спада все повече. Нарушенията на кортизоловия ритъм често вървят ръка за ръка с тези на щитовидната функция.

и как да го нормализирам?

няма и разлика дали повече въглехидрати съм яла или не, проско около 14,30-15ч ми се затварят очите

и аз съм така.
а след вечеря се задействам...

# 593
  • Перник
Здравейте Simple Smile
Да попитам, защо триглицеридите ги превръщате в други единици? Аз скоро изследвах и са 1.0 ммолл, като прицелна пише 1.7.
Моля, да ми обясни който разбра, ок ли са или високи.
Благодаря предварително Simple Smile

# 594
За нормализиране на кортизоловите нарушения има изписано страшно много, най-вече трябва да се работи върху контрола на стреса, но има и различни добавки, които се пият според симптомите. Разгледай какво пишат по сайтовете за adrenal fatigue.

# 595
  • София - Варна
Г-ца Д, не, не е задължително да се изследваш всеки месец. Даже изобщо не е. През 2-3 месеца примерно при желание за нагласяване на дозата. Може и през повече. И за по-лесно просто е добре да се прави в една и съща част (или ден приблизително естествено) на цикъла, за да се ориентира човек по-лесно. Поне на мен ми се вижда по-лесно.

Цитат
кога да очаквам да се махнат симптомите (пада ми косата, студено ми е, супер суха кожа на дланите)?
Не се знае. Може и да отнеме доста време. Месеци, поне няколко, минимум. ooooh!

Цитат
аз имам изследване следващия месец и се пода точно, когато ще съм в МЦ. да преместя ли часа?
трябва ли да чакам да ми свърши?..
Ами аз не бих си го отменила, защото примерно си знам стойностите за дните в цикъл, но после ако ти пуснат изследвания в друга част на цикъла, трябва да си подготвена, че резултатите ще са различни И заради самия менструален цикъл и съответната част от него, просто тялото ще ги променя, и човек не бива да се залъгва и да пипа дозата по тях, ако са някакви близки до оптималните, примерно ТСХ 2 и малко и тем подобни. Разбира се ако резултатите са някакви много лоши - като висок ТСХ, това не важи. Тогава си се пипа дозата.
Цитат
ова, което от известно време насам чувствам, като дискомфорт е следобедната умора, не точно умора, а доспиване ...Не е непосредствено след обядване, няма и разлика дали повече въглехидрати съм яла или не, проско около 14,30-15ч ми се затварят очите
Аз имам такава умора, ако ми е ниска дозата, но моята винаги удря между 17-18 часа следобед. Впрочем моят ФТ3 тогава започва да се качва.

.......Обиковено 8 часа след прием на хормона ТСХ е с около 50% по-нисък от сутрешния. ..."
Цитат
Хормона си го пия около 05ч сутринта, това означава че около 13ч на обяд трябва да съм най-свежа , а аз малко след 13, около час и половина, вече съм клюмнала ...
Мистерия  Whistling
Ми не, ти първо си на ниска доза и няма как да се чувстваш добре, независимо дали 8 часа след хормона, или не. А и ще се чувстваш добре, когато имаш добро съотношение между ТСХ и ФТ3 (постигнато с точно ниво на ФТ4), не зависи само от ТСХ за жалост.
Второ - като човек е на хубава доза, трябва да се чувства добре 24/7, а не само 8 часа след прием на хормона.
Трето - аз не се изразих добре и съм пропуснала да уточня, че бързах като пишех:
ТСХ е най-нисък следобяда, след 13 часа малко, и започва отново да се покачва около 4-5 часа преди лягане. Та, дори може и да е повече от 50% по-нисък от сутрешния, когато стига най-ниската си стойност следобед. Моят например е с около 50% по-нисък, но вече като е почнал да се покачва, тоест към 6 часа вечерта, но и не пия хормона в 5 сутринта. Предполагам, че всеки си е с индивидуален ритъм и не може да се обобщава така. Но все пак приблизително нещо писах. А и тия неща за ритъма на ТСХ и ФТ3 си ги има из проучвания описани.

Кортизоловият ритъм много зависи от ФТ3. Например при мен: когато дозата е ниска, се будя в рамките на максимум 2 часа след заспиване. Когато дозата е висока, се будя в рамките на 4 часа/обикновено 4 часа след заспиване. Когато дозата е точна, не се будя до сутринта.

# 596
За нормализиране на кортизоловите нарушения има изписано страшно много, най-вече трябва да се работи върху контрола на стреса, но има и различни добавки, които се пият според симптомите. Разгледай какво пишат по сайтовете за adrenal fatigue.

стресът е в рамките на нормалното - освен детето, рядко имам друг стрес... newsm78
ще потърся, благодаря за ключовата дума.

# 597
  • Варна
Африканчо разбрах те, благодаря още веднъж  Simple Smile. Водя си един тефтер, подробно, не само кога пускам хормоните, а и датите на МЦ, сърцебиене, пулс, кръвно ...  #Crazy  луда работа, но не става иначе
Ще гледам и следващия път около 13-14я ден на МЦ да пусна пак контролата

Днес забравих да си увелича дозата, кълцах таблетките вчера, но утре ще я коригирам .

забелязала съм ,че когато съм в ПМС нищо друго не се променя, дори болките в гърдите се тушираха, вероятно от Вечерната иглика, та тогава рязко се увеличава умората, почти всеки ден съм с учестен пулс и сърцето ми хлопа в гърлото ....

# 598
  • София - Варна
Ами да, пулсът ти е учестен и сърцето ти хлопа в гърлото по време на ПМС, защото ТСХ тогава сигурно ти отива и на 3.50, щом на 14-ти ден от цикъла е 3. Той хем е висок сам по себе си, хем по време на ПМС и ФТ3 се вдига, а пък ТСХ над 3 съвсем стимулира преобразуването на ФТ4 във ФТ3 и ти докарва допълнително по-висок ФТ3. И става мазало: високи ФТ3 и ТСХ, с превес на ТСХ - оттам ускорен пулс, умора, може и безсъние да се появи като симптом, будене нощем, подобни, омазняване на кожата, изпотяване...

Ти щом сега си на 14-ти ден от цикъла, само да те предупредя, че сега като вдигнеш дозата, да речем от 14-ти ден, тоест около седмица преди ПМС, е много вероятно тоя ПМС, докато не ти дойде цикълът, дори да станеш по-зле, в смисъл симптомите, които по принцип си имаш по време на ПМС дните е възможно да се позасилят, но като ти дойде цикълът би трябвало да изпиташ известно облекчение.
Защото сега като почнеш по-високата доза, ФТ4 директно реагира, нивото му се качва нагоре от повишената доза Т4, но пък и ТСХ ти се качва нагоре, защото нали идват ПМС дни и отделно и той дърпа нивото на ФТ4 нагоре (понеже явно и голяма част от жлезата ти още работи).  #Crazy Joy А нали колкото е по-висок ТСХ, толкова повече ФТ4 във ФТ3 конвертира, а ти качваш нивото на ФТ4 с увеличената доза 31 Т4 и директно високият ти ТСХ от ПМС ще ти дава още по-висок ФТ3, ще има повече ФТ4 за конвертиране. И обикновено някъде около поне 10 дни трябват на ТСХ да реагира и да спадне по-така, съществено, а ти имаш толкова горе-долу от увеличението на дозата до идването на цикъла, тоест ТСХ ще ти е спаднал вече за дните, след като менструацията ти дойде.
В смисъл  - ако ти станат по-силни симптомите, да не се чудиш от какво е.

# 599
Момичета, ще ви помоля пак за коментар. Пуснах тсх и фт4 на 8 ден от цикъла. Резултат тсх 5,95, фт4 13 при граница 22. През август тсх беше 3,85 в същия период от мц. От вчера реших да вдигна дозата на хормона от 25 на 31, но имам страшно главоболие отзад на тила като при високо кръвно. Смятате ли, че тр да вдигам дозата и колко вр горе долу ще имам това главоболие, ако остана на тази доза. Фт3 нямам, защото лабораторията не изследва.

Общи условия

Активация на акаунт