Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 665
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
На мен безглутеновото хранене ми стана втора природа- лесно е, но! нямам доказана цьолиакия, просто това ми помага симптоматично. Също като инслуновата  резистентност и други състояния, смятам че това отново е симптоматично лечение, но не е причината. Да, безвъглехидратното хранене е един щадящ начин да лекуваш симптома, но не е лечение на истинския проблем. Трябва да има някакъв начин това да се нормализира, излекува...не знам, нещо съм се отчаяла...
И все пак! Всички алтернативни и спомагателни режими, добавки и съвети, които споделяме, помагат. Без тях положението би било по-зле.

# 616
Ася, глутенът е пречел на усвояването на хранителните вещества, а това е довело до симптомите ти. Доколкото знам, ти беше и веганка, та това също може да е допринесло. Но това не означава, че глутенът не е в основата и на автоимунните заболявания. Просто при теб не се е развило автоимунно (ако са ти изследвани антителата, защото знам, че на Запад често не пускат това изследване, а само хормоните). А и глутенът не е единствената причина за автоимунните. Той води до пропускливи черва, а те са в основата на практически всички съвременни заболявания, но това не означава, че няма и други причини. Нещата наистина са много сложни и индивидуални, а традиционно практикуващите лекари (официалната медицина) най-често не са запознати изобщо с тези неща.

# 617
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
не съм веган. веге съм. ям яйца и млечни.
безвъглехидратно не мога да се храня, защото много ми се ограничава менюто.
откак спрях глутена и мога да ям разни храни, които до скоро не можех да храносмилам - чушки, зелеви.

точно с антитела хванаха, че има проблем, но имаше съвсем малко отклонение - горна граница беше 30, моите бяха 35. това беше 6 седмици след като спрях глутена и голяма част от симптомите бяха изчезнали. иначе имах няколко пъти анемия, липса на вит.Б12 и т.н., но това си е от глутена предполагам.

сега 6 седмици трябва да взимам хормона. диагноза нямам...
взимам по 25мгр. л/Тироксин на ден, но тези дни ми беше много студено и вчера взех 50мгр. зави ми се свят за кратко и ми се разхлопа сърцето (5мин), после се оправих. днес взех 31мгр. и нямам подобни симптоми.

средата на ноември ще ми пускат пак изследвания, 24ч. преди това ли да спра да го взимам?

# 618
  • Бургас
...
Последно теб с какво заболяването те водят?
Да, така е, права си. Странна работа съм.
Водят ме с Хашимото с хипофункция. Обаче вече нямам високи антитела, поне последно преди няколко месеца не бяха високи. След като обаче веднъж са засечени високи значи било Хашимото, не знам така ли е наистина. Като ходя на ехограф всеки път ми казват, че нямам изменения, освен един малък възел под сантиметър, даже се учудват, че имам симптоми и съм на хормон. Само един ендокринолог досега е видял на ехограф леки изменения, типични за Хашимото уж. Възелът той ми каза, че даже не би го описал, но го прави, защото другите преди него са го споменали.
И както помниш имало е почти година без хормон, с ТСХ между 2 и 5. Вече като стана трайно 5 почнах пак хормона. После имаше период с 75 Еутирокс едва го свалях до 4-6. Сега уж са прилични хормоните, пия 5 дни 75 и 2 дни 50. Обаче едва в последно време се чувствам по-добре. Преди това бях със сърцебиене, не можех да спя, боляха ме костите, имах косопад, умора, суха кожа и т.н., вече даже съм забравила всички неща...
Това са от преди няколко дни изследванията:
FT3   4.11   pmol/L   3.10 - 6.80
FT4   16.35   pmol/L   12.00 - 22.00
TSH   0.64   mkIU/ml   0.27 - 4.20
Не ми се рискува още да намалям дозата, че ме е страх да не се върнат предишните симптоми и засега така си карам.

# 619
Ася, тези дни попаднах на коментар, че ако се получават такива "хипер" симптоми при повишаване на дозата, причината е надбъбречна умора, т.е. проблеми с кортизола. Не знам, не прочетох цялата статия, само си я запазих за четене, но ето това беше: http://www.tiredthyroid.com/feeling-hyper-when-hypo.html

# 620
аз също четох за тази надбъбречна умора, но кортизолът и е в граници, не е повишен.
то трябвало 24 да го следя, но няма кой да ми направи подобно изследване, а сама да си го направя ми излиза много скъпо.
повечето препоръки за хранене и подобни ги спазвам по принцип, т.е.  не се налага да променям нещо кардинално.  newsm78

единствено четох една книга, която обяснява връзката между хормоните, там беше описано същото.
трябва вит.Б комплекс да си купя (добре, че пиша тук да се сетя) и за взимам сладък корен (не знам как точно се казва, правят лакриц от него) на капсули, аз до сега пиех чай.

аз дали ще взимам л-тир или не, няма голяма разлика...освен студуването. то се подобрява.
толкова е зле положението, че вода не пия, само чай, ям само топла храна, салата трудно, спя с чорапи и съм навлечена.

сега ще погледна пак статията Peace
П.П. прочетах, нямам хипогликемия. аз ям само за обед и за вечеря, т.е. събират ми се между 13 и 16 часа без храна и не ми става зле (това се нарича интервално постене и се препоръчва от лекари при Хашимото, поне в Германия)
желязото ми беше юли месец наред, август спрях глутена, не вярвам чак толкова бързо пак да е паднало. ще го тествам и него.

Последна редакция: чт, 02 ное 2017, 11:43 от asyalein

# 621
Дано скоро да намериш решението! А за кортизола донякъде може да се съди и по симптомите, но наистина най-доброто изследване е 4-кратно на слюнка.

# 622
  • София
Ася, тези дни попаднах на коментар, че ако се получават такива "хипер" симптоми при повишаване на дозата, причината е надбъбречна умора, т.е. проблеми с кортизола. Не знам, не прочетох цялата статия, само си я запазих за четене, но ето това беше: http://www.tiredthyroid.com/feeling-hyper-when-hypo.html
Благодаря за линка, Cioccolata! Харесвам блога на Barbara S Lougheed, TiredThyroid. Simple Smile
От статията разбирам следното: такива "хипер" симптоми при повишаване на дозата, биха били следствие от надбъбречна умора (нисък кортизол) и/или ниски желязо и феритин, но само при критично ниски нива. Иначе причина за нисък кортизол са ниски нива на щитовидни хормони.
А специално при Asyalein, според мен "хипер" симптомите й са от прекалено високата за нея доза, макар и еднократно изпита.

Asyalein, най-добре си пусни и трите показателя - тсх, фт4 и фт3, и си оправи дозата. Явно не е оптимална, щом изпитваш такъв студ. Аз се тресях така от студ при много ниски нива на хормоните (фт3 и фт4) и висок тсх. В смисъл, бях си в хипофункция, с неоптимална ниска доза, и симптомите освен студ включваха и онази зловеща умора, депресивност, лоша памет и концентрация и пр.. Определено и кортизолът не ми е бил добре. И хипогликемии съм имала.. и съм слаба, 47 кила, но с хипо. А, и пулсът ми е завишен също, в хипо. В статията това е доста добре обяснено. Нещата драстично се подобриха откакто коригирах дозата и нивата са по-адекватни.
(И не е нужно да спираш хормона преди изследването, просто си го изпий след като те боцнат. Като не си го пила от предната сутрин просто така се получава, че минават 24 часа до контролата.)

# 623
  • Варна
Здравейте,момичета ще ви помоля пак за коментар за моите резултати към днешна дата.
ТСХ-10,17/0,27-4,2
Т3-4,24/3,16,8
Т4-13,35/12-22
На 21.9.ми бяха следните:
ТСХ-1,33
Т4-12,62
Т3-3,11
Приемах еутирокс и 1/2 Т3 до 21.9.Спрях приема на Т3 и останах с 100мг.Еутирокс.Сега се чудя да вдигна ли само Еутирокса? Пак подпухнах,студено ми е... и всички екстри на хипото.За капак съм и в мено пауза и картинката е меко казано ужасна.Оплаках се,извинете за което.Помагайте,моля.

# 624
  • София
Elan71, защо се извиняваш? Simple Smile
Тсх е скочило, но е нормално предвид това, че Т3 преди го е потискало. Можеш да си вдигнеш дозата, фт4 е ниско и нивото му показва недостиг. Надявам се Африканчо да коментира по-подробно. Не се отчайвай! Вървиш в правилната посока според мен. Hug

Последна редакция: чт, 02 ное 2017, 15:40 от veseto5775

# 625
Весето, обратното е: високият или нисък кортизол водят до невъзможност за оптимално усвояване на Т3 в клетките, а това води до симптоми на хипофункция. Те пък могат да доведат и до промени в нивата на хормоните, разбира се. Но Т3 да влияе върху кортизола - на такава информация не съм попадала.

# 626
  • София
Шоколата, не споря Hands V Не съм запозната с кортизола. Предполагам, че е точно така, както казваш: много високи или ниски стойности на кортизола може и да пречат на клетъчно ниво на щитовидните хормони. Сигурно това е сигнал и за някакво по-сериозно надбъбречно заболяване, не знам. Това, което разбрах от статията не мисля, че противоречи на горното, просто става въпрос за друго. За нормални физиологични процеси най-вероятно:
"In the hypothyroid state, extremely low cortisol can result from extremely low thyroid levels.  Thyroid and cortisol usually rise and fall in tandem."
Самата авторка казва, че е нужен прием на по-голяма доза хормон при ниски нива, за да може да се нормализират както щитовидната функция, така и нивата на кортизола. Ако е нужно можело и добавки за коригиране на желязото и/или кортизола да се взимат (при наистина много ниски нива - "address the low cortisol and low iron problems with supplements, if lab tests confirm that they are truly low"). Но всъщност "проблем с нетолерантност" към качването на дозата те имат, защото говорят за комбинираните терапии Т4/Т3, при които количеството на Т3 е прекалено много и те се предозират на практика. Поне аз така го разбирам. Simple Smile

А за връзката на Т3 и влиянието му върху кортизоловия ритъм съм чувала само за метода CT3M на Пол Робинсън (не, че съм фенка на метода):
https://stopthethyroidmadness.com/t3-circadian-method-for-adrenals/

# 627
Да, аз не съм чела нищо за този метод. Но аз говоря за нормалните процеси (този Т3, който се получава основно от преобразуване от Т4), а не за прием на Т3. А и този метод за циркадно дозиране на Т3 едва ли е подходящ абсолютно за всеки.

# 628
  • София
А и този метод за циркадно дозиране на Т3 едва ли е подходящ абсолютно за всеки.
Съглана съм Simple Smile

# 629

Asyalein, най-добре си пусни и трите показателя - тсх, фт4 и фт3, и си оправи дозата.

тези показатели са наред, не са високи.
имам леко завишени антитела.
как да си коригирам сама дозата? ендокринологът и личният ми казаха 50мгр., аз започнах с 12,5, качих на 25гр. лекарите казват, че 50 е ок.... Rolling Eyes

аз също съм слаба.

Общи условия

Активация на акаунт