Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 658
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Asyalein, по-скоро подозирам, че са ти ниски, ако се съди по симптомите. Лекарите ти казват да пиеш 50, но това май ти е височко. Не съм сигурна. Можеш ли да напишеш резултатите от последните си изследвания?

# 631
Момичета, моля за коментар на моите резултати от изследванията, направени на 21 ден от цикъла (ако има значение).           ТАТ <10 (<35)
МАТ <20 (<40)
ТСХ 0,671 (0,55- 4,78)
ФТ4 1,25 (0,89 -1,76)
ФТ3 3,49 (2,3- 4,2)
Не съм на терапия и симптоми в момента нямам, но съм в продължитен период на служебен стрес. Имам мастопатия на едната гърда от няколко години, и нещо като възел, но ендото не е сигурна дали наистина е възел, на щитовидната. Това, кото прочетох до момента при мен всичко май говори за ниски нива на йод? Имам записан час при Тодорова за 9 декември.

# 632
На мен ми изглеждат нормални изследванията.
Килограмите как са? Моята мастопатия се повлия от понижаване на теглото преди години.
Това в жлезата, за което не е сигурна какво е, аз бих посетила и друг ендокринолог или хирург, за още едно мнение.
Възел ли е, някакви изменения в структурата ли са, хубаво би било да се изяснят.

# 633
С килограмите нямам проблем, около 55 (± до 2) съм от години. Иначе ще ходя при Тодорова за второ мнение, образуванието в жлезата го видя ендото, при която ходя по ЗК.

# 634
С такива хормони по-скоро очаквах нормално тегло, но има изключения и все пак попитах.
Добре е, че си се насочила за второ мнение.
Моята мастопатия се появи преди щитовидното заболяване, един вид предвестник, но пък се повлия след отслабване, вече когато беше налице и щитовидното заболяване. Първо беше мастопатия и липом, после стана фиброкистозна мастопатия. Първо една киста, после много и малки кисти, а с активността на щитовидното заболяване, 2 от кистите станаха доста големи.
По-горното насочва към йода, за който споделяте в страниците и отдавна съм следила коментарите на Шоки, но аз съм с Базед и макар някои хора да го лекуват точно с йод, аз все още не съм посмяла да се подложа на това.

# 635
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Asyalein, по-скоро подозирам, че са ти ниски, ако се съди по симптомите. Лекарите ти казват да пиеш 50, но това май ти е височко. Не съм сигурна. Можеш ли да напишеш резултатите от последните си изследвания?

ето ги, от септември са

Скрит текст:
FT3                   3,17 pg/ml    (2,2 - 5,0)
FT4                   1,14 ng/dl     (0,8 - 1,9)
TSH basal         1,86 mIU/l     (0,4 - 4,0)
TPO-AK             35,40 IU/ml   (1-30)

# 636
  • София
Мацки, да ме консултирате за нещо, ако имате време?
Имам високи тат и мат, по над 500, но тсх е в норма. Изписаха ми л тироксин по 25мг.. Може ли да пробвам преди това с една хранителна добавка с " Тирозин"? Нещо като "Тироид съпорт". Питах в аптеката, не било хормон. Четох по темите, но не можах да открия нищо.
Лекарката при която ходих е фен на класическата лекарска практика при лечението. Нямам възли и кисти.

# 637
А TSH колко точно е? Защото може да е "в норми", но пак да не е OK.

Стойностите на FT3 и FT4 също е хубаво да ги имаш, обаче. Peace

# 638
  • София
Asyalein, да, нисички са били нивата на фт3 и фт4. Но на такива стойности тукашните лекари не биха изписали терапия. А на теб даже 50 mcg! Вижда ми се прекалено много. Добре, че си пила по-малко.. Ами просто трябва проследяване, да видиш как се влияят нивата от сегашната доза. Пила си 12.5, после 25, сега си на 31, така ли? Няма да е излишно освен контролни изследвания да направиш и ехограф, за да се разбере дали имаш структурни изменения в жлезата, а може и да са ти правили вече.. И най-важното е да се следиш ти самата как се усещаш, дали симптомите ти се подобряват (усещането за студ). Но няма да стане за два дни, отнема време.

# 639
гледаха я на ехограф и нищо не откриха.
50мгр. е само за 6 седмици, после евентуално да го спирам...

след колко време се махат симптомите? на 31мгр съм сега.

аз ходих няколко пъти на лекари и също ми казваха, че всичко е наред, но сега ендото прецени 50мгр.... Rolling Eyes

какви добавки се препоръчват в моя случай?

# 640
Ако имаш антитела, това означава със сигурност Хашимото (освен ако на няколко поредни изследвания през поне 6 месеца вече антителата ти не са се нормализирали). Сега да кажем, че може да е било заради цьолиакията.

Но освен това щом си почнала хормон, е добре да не го спреш от раз, а постепенно, но и да си изследваш по-често хормоните. Освен това се води и по симптомите, разбира се. А виж и други възможни причини.

# 641
А виж и други възможни причини.

кои? newsm78

ЛЛ решава кога да пуска изследванията, иначе трябва да си ги плащам сама и ще ми излезе камила с рога.
сега ми е обещал да ми пусне всичко. може и желязо да изкрънкам.

# 642
Ами, не знам зависи от симптомите... А щом не можеш да пускаш сама изследвания, не знам какво да те посъветвам. Но можеш да пробваш поне да си купиш някой адаптоген евентуално (ти каза за чай от женско биле - това е liquorice), да ядеш повече сол, да пиеш витамин С в по-високи дози.

# 643
  • София
Пусни си и витамин D общ (25-OH Vitamin D), ако можеш.
А хормонът обикновено при Хашимото не се спира, ако не си в трайна ремисия. Т.е. с възстановени нива, които обаче показват, че хормонът е излишен. Защото повечето тук сме с нива изискващи определена доза (точната само за нас си, нито висока, нито ниска). Ако го спрем, отново се връща хипофункцията. А симптомите не изчезват, докато не си уцелиш точната доза. И това си е сложно.. изисква пускане на контролни изследвания и съобразяване с нивата.
За добавките, според установените дефицити. Но често витамин D, А, С, витамините от В-групата (особено В12, но пак след изследване), цинк, магнезий, селен (също е добре да се изследва предварително). Има и още, темата за добавките и хранителните режими е мноого широка. Simple Smile

Последна редакция: пт, 03 ное 2017, 19:57 от veseto5775

# 644
добре де, моите хормони са в границите на нормалното.
тези  изследвания са преди започването на хормона... newsm78
какви нива трябва да имам? Thinking

вит Б12 може и да изкрънкам (имах недостиг миналата година и ми биха инжекции), вит.Д - незнам...
взимам от 2-3г. всеки ден по 1000ЕИ.

Общи условия

Активация на акаунт