Закупуване на жилище

• 77 780
  • 699
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте! Имам въпрос относно закупуване на жилище в София, надявам се го задавам в правилната тема.

Родителите ми искат да купят жилище в София, но тъй като никой от нас не живее в България и освен това не сме от София, има доста неща, които не са ни ясни. Търсим малко жилище, в което ще живее сестра ми, която е студентка - една спалня, хол, кухня. Втора спалня би било супер, но сме склонни да направим компромис. Не искам да е ново строителство, или панел, търсим поддържана стара сграда, тухла, високи тавани, паркет, ТЕЦ. Ясно ми е, че такива сгради има в по-централните части на града, но но не търсим задължително идеален център. Кои квартали са хубави и с добра връзка, и най-вече - безопасни?
Който е купувал скоро и има опит - какви цени биха били нормални за един така описан апартамент от 60-70 кв? Случва ли се често да има несериозни обяви с сайтовете за имоти - някои от сложените предложения ми се струват прекалено хубави, за да са истина!

Благодаря предваритено!

# 616
Кажи какъв ви е бюджетът, стари сгради има във всички квартали.
Сестра ти ще може ли да се оправи сама с майсторите? Нали не очакваш хем евтино хем ремонтирано?
А щом е студентка, защо не вземете нещо ново в студ град?
Иначе, за това което питаш, минимално почват от около 90000 евро, за тотален ремонт. Разбирай - не може да се живее вътре въобще

# 617
  • София
Старата тухла върви и с допълнителни екстри - гаден, неподдържан вход. Съседи - старци, които не дават нито лев  за ремонти. Топлят се в1 стая - така и нейния апартамент става неотопляем. Общите тръби за вода и мръсен канал са корозирали и текат или ще протекат. Покрива сииска поддръжка, ако има асансьор и той. Ама дъртофелите пари не дават. А наследниците с 4 очи ги чакат да пукнат, да наследят и да продават. Избягах с кеф от подобно жилище.
Ако търсех за студентка бих инвестирала в нещо малко около Студ. град. Нали като завърши може и тя да дойде в чужбината при вас. А апартамента лесно ще го дава под наем на други студенти.

# 618
  • София /Абсурдистан
Е, не навсякъде е така. Някъде е така, но на други места хората си поддържат.
Аз от време на време ходя по работа в една такава кооперация на Витошка. Чисто, поддъжано, ремонтирано, по стълбищата разкошни цветя, долу стои портиер и контролира достъпа. Апартаментите са просторни и с добро разпределение. Не смея обаче да попитам колко би струвало жилище там. Хич няма да е малко, мисля.

# 619
Старата тухла върви и с допълнителни екстри - гаден, неподдържан вход. Съседи - старци, които не дават нито лев  за ремонти. Топлят се в1 стая - така и нейния апартамент става неотопляем. Общите тръби за вода и мръсен канал са корозирали и текат или ще протекат. Покрива сииска поддръжка, ако има асансьор и той. Ама дъртофелите пари не дават. А наследниците с 4 очи ги чакат да пукнат, да наследят и да продават. Избягах с кеф от подобно жилище.
Ако търсех за студентка бих инвестирала в нещо малко около Студ. град. Нали като завърши може и тя да дойде в чужбината при вас. А апартамента лесно ще го дава под наем на други студенти.

Глупости.

# 620

Има и такива случаи, но има и добре поддържани входове и в центъра, и в Лозенец. Ти си продала, за да купиш два и да даваш  под наем, и да има за дъщерята (която не го позлва, защото е в чужбина), не съм сигурна ако не беше така, дали щеше да го продадеш. Твоя си работа, но все пак не заблуждавай така другите. В Студ. град аз не бих купила, ако мога да купя стара тухла на хубаво място. Друг е въпросът дали хората имат и дали им се дават 100 К + евро за такава тухла.

# 621
Не знам кой я вкара тая мантра за разрушените тухлени кооперации с изнемогващи баби в центъра, че се повтаря по 3 пъти във всяка една тема. Няма такова нещо, това са градски легенди.

# 622
Аз съм живяла няколко години в стара кооперация в центъра. Не знам легенди или не, ама наистина повече хора бяха възрастни. Имаше едно младо семейство и няколко млади наематели като мен. Блокът не беше мизерен, чистеше се редовно, но си имаше във входа доста неприятна миризма на застояло, влага... Разбира се някакъв по-основен ремонт не му беше правен. На мен голям проблем ми беше, че бабките бяха големи интригантки, все се чудеха за какво да ти се накарат, ужасни скандали вдигаха по събрания на входа. Любимото им беше да застанат ПРЕД вратата на една съседка до нас и да обсъждат хората с часове - кой какъв е, що е, кой влязъл, кой излязъл.. Друг познат живееше на доста по-хубаво място в центъра, блокът беше супер, но не знам защо половината беше само с наематели, не знам там как се организират собствениците за поддръжка, ремонти и тн., но явно си имат някакъв начин. Това е моят опит с центъра, но не означава, че изключвам, че има и някакви хубави кооперации.

# 623
Аз съм живяла няколко години в стара кооперация в центъра.
Скрит текст:
Не знам легенди или не, ама наистина повече хора бяха възрастни. Имаше едно младо семейство и няколко млади наематели като мен. Блокът не беше мизерен, чистеше се редовно, но си имаше във входа доста неприятна миризма на застояло, влага... Разбира се някакъв по-основен ремонт не му беше правен. На мен голям проблем ми беше, че бабките бяха големи интригантки, все се чудеха за какво да ти се накарат, ужасни скандали вдигаха по събрания на входа. Любимото им беше да застанат ПРЕД вратата на една съседка до нас и да обсъждат хората с часове - кой какъв е, що е, кой влязъл, кой излязъл.. Друг познат живееше на доста по-хубаво място в центъра, блокът беше супер, но не знам защо половината беше само с наематели, не знам там как се организират собствениците за поддръжка, ремонти и тн., но явно си имат някакъв начин.
Това е моят опит с центъра, но не означава, че изключвам, че има и някакви хубави кооперации.

Имай предвид, че нещата се променят с времето. Старите хора измират, идват нови собственици, а и общата икономическа ситуация е от значение - едно е по време на криза, друго е по време на подем на икономиката. Тоест, напълно е възможно ако сега идеш в същата кооперация, положението да е съвсем друго.

# 624
Другото кофти на старите кооперации е,че бабите имат някакво собственическо чувство за това,че са там преди теб. Често се натяква,че ти си новодошъл (нищо,че си там от 15-20 години). Опитват се да те въвлекат в интригите си и от единия лагер, и от другия. Злобеят, ако някой си отдава гаража или тавана под наем и се мъчат да му направят мръсно. Трябва да си голямо перде/непукист, за да не им обръщаш внимание.

# 625
Много зависи от конкретната кооперация и хората, живеещи в нея. Дали е поддържан входът се вижда още на оглед. Нашата сграда, например, е със сменена стълбищна дограма, боядисано стълбище, сменен покрив, видео наблюдение във фоайето (осигурено от фирми, които са наематели на първи етаж). Половината хора са възрастни, но последните години се нанесоха и 4-5 млади семейства - собственици, има и наематели. Районът е скъп, така че и  наемателите не са от тези, които правят мизерии. При нас основен плюс е, че има две фирми наематели на общи помещения, съответно от тях се осигурявват парите за нормалната поддръжка (чистачка, асансьор), дограмата също се плати основно от тях, само за покрив събирахме отделно по-значителни суми, но слава богу, нямаше "кръшкачи".

# 626
Другото кофти на старите кооперации е,че бабите имат някакво собственическо чувство за това,че са там преди теб. Често се натяква,че ти си новодошъл (нищо,че си там от 15-20 години). Опитват се да те въвлекат в интригите си и от единия лагер, и от другия. Злобеят, ако някой си отдава гаража или тавана под наем и се мъчат да му направят мръсно. Трябва да си голямо перде/непукист, за да не им обръщаш внимание.
Много добре казано. Peace

# 627
Стари кооперации с гаражи аз не знам да има.

# 628
Има в дворовете - или метални, или тухлени.

# 629
Ми не знам. Поне в центъра в 95% от кооперациите в двора се влиза през заден вход и няма достъп от улицата.

Общи условия

Активация на акаунт