Дискова херния - 16

• 202 644
  • 754
  •   2
Отговори
# 180
Здравейте,
моля за съвет кого да избера за консултация и второ мнение дали съм за операция.
То ако си за операция, всеки неврухирург ще ти го каже, даже те май с това почват - операция.. Laughing. Въпроса е ти дали ще се решиш да си я направиш.
Иначе и аз бих обиколила поне трима-четирима.

По повод мануалната терапия, да ви споделя какво ми се случи. Нали търсех иглотерапевт, по възможност с нормални цени, че нали сме и две и става доста. Препоръчаха ми една невроложка, пенсионерка вече, но още практикуваща игло и мануална терапия. Звъня и аз да я питам за иглотерапия, основно за врата с двете дискови херии и обясних, жената ме изслуша и каза - да, да, елате при мен в кабинета, ще и направя мануална терпия един два пъти и ще се оправи. Аз и обяснявам, госпожо, не желая мануална терапия, в никакъв случай, само иглотерапия, тя пак - ама елате, ще направим мануална терапия. И така няколко пъти се обясняваме, накрая ми заяви, че за иглотерапията трябвало много време да се идва и много занимавка, дрън дрън дрън, явно не и се занимаваше на жената и искаше да прибере едни бързи пари, като и намести шийните прешлени  Crazy
Затворих телефона ядосана...абе тая какво си въобразява, тоя врат с тия дискови хернии никой не смее да го пипне, нито рехабилитатори нито кинезитерапевти дето ходи, нито неврохирурзите като ходим на преглед, а тя видиш ли, голямата специалистка ще го намести...направо нямам думи  doh

Последна редакция: нд, 15 окт 2017, 15:55 от Lemy

# 181
Ми що да не го понамести....нали ако тръгнат зверски болки няма да я боли нея. Истината е, че няма отговорност при увреждане, настъпило в резултат на неподходяща или некадърно проведена терапия, така че що да не вземе едни пари жената.

# 182
Здравейте,
моля за съвет кого да избера за консултация и второ мнение дали съм за операция. На ЯМР на шийни прешлени, освен всичко изредено като проблеми от С4 до С7, се набляга на диагноза "шийна миелопатия на С5-6" и ми препоръчват операция /проф.Ценов - Токуда/. Имам и ДХ на L5 - S1, но засега притискането е по-малко, счупен прешлен Т8 /създава проблеми и той/.
Спряла съм се на проф. Николай Габровски и доц. Васил Каракостов.
Ако е необходимо ще отида и при двамата, но кого да посетя първо и евентуално да предпочета, ако се потвърди нуждата от операция?
Благодаря предварително на тези които ще се отзоват със съвети и ще се радвам да пише някой, който се е оперирал при тях.
Слънчев ден!
Мен и ММ Цеков ни  преглежда , гледа  ЯМР , други снимки и т.н. и не ни препоръча операции . Това ме кара да мисля ,че не е от лекарите , които веднага те пращат под ножа  newsm78 Тогава работеше в "Св. Иван Рилски" , а сега в турската болница може и да им гледат в паничките и да ги карат за препоръчват операции ...

# 183
Не, мен проф. Цеков ме е преглеждал в "турската болница" и не ми е препоръчал веднага операция, а да опитам първо с балнеолечение и физиотерапия, при неповлияване - да му се обадя за повторна консултация.

# 184
Не, мен проф. Цеков ме е преглеждал в "турската болница" и не ми е препоръчал веднага операция, а да опитам първо с балнеолечение и физиотерапия, при неповлияване - да му се обадя за повторна консултация.
Peace Браво на доктора ! Аз си го имам в предвид  при евентуална операция .
Преди години освен при него , ходих и на консултация и във ВМА при тогавашния шеф на отделението по НХ : д-р Александър  /не помня фамилията / . Той също прецени ,че не е наложително веднага да ме резнат .

# 185
  • София

И на мен не ми е казал, че веднага трябва да се оперирам. Показаха ми на ЯМР притискането на гръбначния мозък, което не било малко и ми казаха просто да си планирам операцията, защото с годините щяло да става по-зле. В никакъв случай не са ми казали, че е спешно и още утре да се оперирам.
Та затова ви попитах кого да избера за второ мнение и примерно ако мога да разбера до колко мога да отлагам. То е ясно, че крайното решение ще си го взема аз. Благодаря ви!

# 186
Скрит текст:
Ми що да не го понамести....нали ако тръгнат зверски болки няма да я боли нея. Истината е, че няма отговорност при увреждане, настъпило в резултат на неподходяща или некадърно проведена терапия,
Да не говорим, че там е и гръбначния мозък, там пък ако нещо се засегне, не ми се мисли....  Confused

# 187
  • Няма такава държава!
Най-тъпото е, че не знам какво да правя. В Понеделник съм на ретгенова снимка и консултация с невролог, който ми беше под ръка вчера. Пия милгамма Н и фламексин.

Пробвайте и добавка - магнезий, облекчава доста.

МамаТаня, за Николай Габровски съм чувала само хубави неща, не пречи да минете една консултация, но лично не съм била при него. Ходих при баща му, защото моите проблеми не бяха за операция.

Какви са тия намествания на прешлени? Това е толкова опасно, моля ви се! Във всичката литература, която прочетох по въпроса с дисковите хернии, никъде не се акцентира на наместване или други подобни на дисковете,  много повече се говори за изграждане на мускулен корсет или пък ползването на изкуствен такъв - колани, яки и т.н. Тук искам да спомена, че преди две години бях за кратко във Варна, иначе съм от София. Точно по това време бях в криза, с много болки, изтръпвания, не можех буквално да си седна на дупето - ядях права, обикалях стаи и улици, а пътуването да там изкраха полегнала на седалката в колата. Като ме видяха така, моите домакини ме заведоха при една народна лечителка, да я наречем, в едно близко село там. Имаше почти постонянен поток от хора пред къщата, повечето с такива проблеми. Ами, полза - минимална, разтри ме, поопъна крака, нещо изпука и ми каза да спя с пръчка или дъска, вързана за крака две седмици, за да не се свива. Измъчих се с това, то и спане не е така да го правиш. Но ми казва тази жена:"И да го направиш точно така, че да не идваш пак да те оправям." Така... не ми навреди, но и не ми вдъхна надежда, защото колко трябва да си наивен или болен, че да повярваш, че с едно ходене ще се оправиш? Тези болежки не се оправят с една манипулация, искат си системна поддръжка, това ми стана ясно още от втората криза. След първата не можах да се ориентирам. Та малко по малко загубих вяра в такива лечители, особено без образование в областта на медицината, само по усет дето карат. Не забравяйте, че те все пак възприемат това като бизнес, не като помощ - така, че имат интерес да отидете, после имат интерес да продължите да ходите, да ви забаламосат, че има много опции как да продължите, тоест да ви "вържат" за себе си за колкото се може по-дълго.

# 188
И аз при първата криза , вместо  по лекари /защо ли им нямам много доверие/ , отидох на "магьосник"-един познат с много препоръки . Той  ме поогъна , издърпа ми краката , пред цялото време повтаряше ,че ми е здрава мускулатурата /аз до тогава  два пъти седмично  ходех на аеробика / и после ... Shocked #Crazy
Така се приклещих ,че едва до тоалетната стигах . Явно  е била някаква протрузия  и той с издърпването  ми е докарал хернията .После  на ЯМР-то се оказа херния на L4-L5 с протрузии над и под нея .
Неврохирурзите ме питаха дали съм ходила при  нар. лечител , но мен бе беше ужасно срам да си призная
. Лекарите казаха ,че от силов масаж с изтегляне  можело да се получи херния .

# 189
Интересното е, че аз със който и познат да споделих за проблемите с кръста, всички първо на чакръкчия ме пращаха ,че и контакти ми даваха. Явно народа си вярва на такива.  Rolling Eyes

# 190
  • Няма такава държава!
Интересното е, че аз със който и познат да споделих за проблемите с кръста, всички първо на чакръкчия ме пращаха ,че и контакти ми даваха. Явно народа си вярва на такива.  Rolling Eyes

Така е - вярва. Защо? Защото има и случаи, в които помагат. Има и случаи, в които официалната медицина се проваля, а наред с проблемите на здравеопазването в България - още повече. И когато двата гореописани случаи се препокрият, почва легендата. Това, което на мен ми прави впечатление е, че никои от тези чакръкчии, при които ходих не ми поиска поне резултата от ЯМР /имах го на телефона си като jpg/, нито ме попита за резултати от други изследвания. Сега кажете дали различните нарушения могат да се лекуват по един и същ начин? Според мен не.

# 191
Аз вярвам, че при определени по-леки случаи лечители могат да помогнат, когато нещо мускул и прищипан или схванат, някаква лека патология когато има тогава да. Но никой не знае тези милиони снопове от нерви, прешлени, съединителна тъкан и др. /не съм специалист по материята/ в какво състояние са всеки един момент, дори и да е правено ЯМР. Та не бих отишла на наместване на прешлени, на мен лекар ми е забранил даже масажор по гърба, само по краката и седалищния мускул, прешлените трябва да ги пипа дипломиран и кадърен лекар според мен. Още повече, че имам и листеза, само оставаше да доразместят прешлени при мен.

# 192
  • София
Никой до момента от нашите семейни приятели не ме е пратил на чакръкчия, не знаят ли, не вярват ли , не знам, но и аз самата никога не бих отишла. Такава информация получих от кварталната ни продавачка, тя ме  прати на един, който пък нищо не правил освен да те удря по петичките с пръчка, ама специална пръчка и било болезнено.  Shocked. Голям ефект имало при брат ѝ. Непосмях да се обадя на този човек.  Смятам , че е много опасно и както сподели Мили, с тези листези които са ми из гръбнака само остава да ги "наместят" окончателно и съм до там. Много бих искала отново да тръгна на масажи, имам си моя си масажист-рехабилитатор , която работи много внимателно, но и усещам след като ѝ се обадих , че и тя се притеснява от мен, в смисъл за състоянието  ми,  все още не смея, въпреки че имам вече година от операцията. Все още малко задържам, но в един момент и там ще тръгна, защото след масаж на гръб се чувствам като преродена. Цената не е непосилна, само гръб е 20 лв. и е около 50 мин, а там където бях в с. Баня, Карловско цената е пак 20 лв ама за 15 мин... мда. Изгубиха ме като клиент веднага.

# 193
А, то аз директно ги отрязвам тези предложения, и ми се отвръща, че съм страхлива, пъзла, бъзла, включително и от съпружието. Само, че болките и евентуалните последващи усложнения са на мой гръб, не на техен.  Confused

# 194
Теорията ми е, че всякакви такива не-медицински лица извършващи терапии "помагат" само на хора, които няма сериозни проблеми. Ето, понякога ме боли едното рамо, нещо ми е неудобна възглавницата - толкова е приятно някой да ме разтрие, да го опъне малко, пък с и без това то си минава самичко след известно време. С тази си болка да отида на такъв "лечител" - сигурно ще ми помогне, или пък след няколко сеанса то само ще си мине, а той ще си припише заслугите за успокояването на болката Simple Smile Да, ама, да дойде някой да ми разтрие или опъне кръста когато ме боли - сигурно най-добрият вариант ще е цяла седмица да не мога да стана... Disappointed

Иска ми се и на мен да имаше начин някой да ме "намести", да пипне нещо и да ми мине, но съм си виждала ЯМР снимката - диска е спукан и сплескан, няма лесно оправяне това нещо. Рана си е и изисква грижа, и да се успокои ще си остане белязано за цял живот. Да не са дървени кубчета, че да ги разместиш и да се закрепят.

За масажите моят опит е - да не се правят по никакъв начин при криза, а иначе - внимателно. И никакви юмейхо и подобни, ей! Видях какво е в youtube и ми се изправи косата при мисълта някой да ми го прави с тази ми херния.
marchеva14 - дори като се възстанових напълно след операцията на масаж си казвах просто да не ми пипат зоната на кръста, не бих рискувала някой да натисне повече и пак да се почне мъката.

Lemy, съчувствам ти Flowers Tulip

Общи условия

Активация на акаунт