Какво ви се работи?

• 97 790
  • 1 325
  •   1
Отговори
# 315

Силно се съмнявам.  Grinning Направете си една групичка от такива "нормалници", фонд и т.н., и вземете и осигурвайте колкото се може повече паразити.  Sunglasses Ние нормалните категорично не желаем.   Sunglasses

Изключително слабо се интересувам "вие нормалните" от какво си вълнувате, така или иначе в реалния живот няма как да не се разминем целенасочено. Само информирам в публичен форум за становището си относно кого смятам за редно да бъде подпомаган и увереността си в собствената си нормалност.

# 316
Искам да работя върху себе си:)

# 317
Малка старомодна книжарница, където да има удобни кресла и да се сервира чай и кафе.
Другото, което бих правила с огромно удоволствие, е да работя по осиновявания и да виждам как деца и семейства се събират и са щастливи.

# 318
Скрит текст:
Мдааа, и трудовото ни законодателство е едно такова "гъвкаво", много ми е интересно, как, ако работиш 4 дена седмично, което е 16-18 дена месечно, ще бъдеш осигуряван за пенсия...ще ти се наложи да поработиш с 20% повече години, т.е. не 35 г., ами 42. Nice, a?
Предполагам, че 5-ят ден не е точно почивен, а home office. Тогава си е съвсем nice.
Три дена са 24 часа, 4 дена са 32 часа на седмица, а 5 дена са 40 часа.
Другият вариант е 35 часова седмица, по 7 часа на ден, но това не ме устройва. Искам да си имам 1-2 дена почивни минимум в седмицата, отделно уикенда, искам да си почива и да си изчистя къщата.
Има държави, които са разбрали че прекаленото работене причинява здравословни проблеми- бърн аут например, и после излиза прекалено скъпо когато здравната и пенсионна каса трябва да плаща на тези хора. Така, че втората работа се наказва в кавички с данък 60 процента. А и е забранено по-дълъг работен ден от 10 часа. А ако правиш извънредни часове бюрото за труда ще принуди шефа ти да наплати в сметка извънредните пари предварително, да внесе примерно за цялото предприятие 500 000 евро като гаранция. И за това в много предприятия извънредните часове не са желателни.
А в България работодателите направо правят работниците си като крепостни селяни и роби, така ги третират. Ама такава ни е политиката.
А ако работодателят си си ти и няма от кого да изискваш? И 50% данъци са си такива и при 45 работна седмица и при 65 часовата? Общо взето когато има работа се работи по много, а когато няма се работи по 40 часа само Simple Smile
Иначе и аз съм за 3 дневната работна седмица и много ме е яд, че тук не мога д аги наредя нещата както в Европа.

Зависи каква е професията и в коя страна живееш, заради законодателството.
Например в Германия, ако работи само мъжът, а жената си е вкъщи, тогава неговата заплата се увеличава приблизително с 300-500 евро, отделно една крупна сума на края на годината не се облага с данъци.
Така, че ако жената няма добра професия, няма смисъл да работи, или ако работи най-добре да е на мини джоб до 450 евро или 2 пъти на седмица работа, защото не се облага с данъци и бруто и е нето. Това са около 700-1000 евро на месец общо- нейната заплата плюс увеличението на заплатата на мъжът и.
Ако жената обаче реши да работи на цял работен ден и  е без професия, тогава пак ще взима 1000-1200 евро чисто и ще работи обаче 40 часа на седмица.
Така че за нея не се рентира да работи толкова много, само два дена са достатъчни.

Подобна е ситуацията, ако примерно и мъжът и жената са с добри професии и хубави заплати, ако работят прекалено много, данъците се увеличават и накрая остава същото както и при по-малко работа.
Давам пример пак за Германия, семейство ИТ-та на 40-часова работна седмица с хубава заплата, излизат от класата на държавно осигурените заради хубавите заплати, и вече не са към нормалните данъкоплатци, а към самостоятелно осигуряващите се. Увеличават се и здравни осигуровки и пенсионни и данъци.
За това за тях е по-добра опцията и двамата на 32 часа, или жената на 24, мъжът на 32, тогава са в държавното осигуряване, и данъците са по-малко, и накрая им излизат подобни пари, като при 40-се часова седмица.
Е за какво да се гърбят???

# 319
Скрит текст:
Мдааа, и трудовото ни законодателство е едно такова "гъвкаво", много ми е интересно, как, ако работиш 4 дена седмично, което е 16-18 дена месечно, ще бъдеш осигуряван за пенсия...ще ти се наложи да поработиш с 20% повече години, т.е. не 35 г., ами 42. Nice, a?
Предполагам, че 5-ят ден не е точно почивен, а home office. Тогава си е съвсем nice.
Три дена са 24 часа, 4 дена са 32 часа на седмица, а 5 дена са 40 часа.
Другият вариант е 35 часова седмица, по 7 часа на ден, но това не ме устройва. Искам да си имам 1-2 дена почивни минимум в седмицата, отделно уикенда, искам да си почива и да си изчистя къщата.
Има държави, които са разбрали че прекаленото работене причинява здравословни проблеми- бърн аут например, и после излиза прекалено скъпо когато здравната и пенсионна каса трябва да плаща на тези хора. Така, че втората работа се наказва в кавички с данък 60 процента. А и е забранено по-дълъг работен ден от 10 часа. А ако правиш извънредни часове бюрото за труда ще принуди шефа ти да наплати в сметка извънредните пари предварително, да внесе примерно за цялото предприятие 500 000 евро като гаранция. И за това в много предприятия извънредните часове не са желателни.
А в България работодателите направо правят работниците си като крепостни селяни и роби, така ги третират. Ама такава ни е политиката.
А ако работодателят си си ти и няма от кого да изискваш? И 50% данъци са си такива и при 45 работна седмица и при 65 часовата? Общо взето когато има работа се работи по много, а когато няма се работи по 40 часа само Simple Smile
Иначе и аз съм за 3 дневната работна седмица и много ме е яд, че тук не мога д аги наредя нещата както в Европа.

Зависи каква е професията и в коя страна живееш, заради законодателството.
Например в Германия, ако работи само мъжът, а жената си е вкъщи, тогава неговата заплата се увеличава приблизително с 300-500 евро, отделно една крупна сума на края на годината не се облага с данъци.
Така, че ако жената няма добра професия, няма смисъл да работи, или ако работи най-добре да е на мини джоб до 450 евро или 2 пъти на седмица работа, защото не се облага с данъци и бруто и е нето. Това са около 700-1000 евро на месец общо- нейната заплата плюс увеличението на заплатата на мъжът и.
Ако жената обаче реши да работи на цял работен ден и  е без професия, тогава пак ще взима 1000-1200 евро чисто и ще работи обаче 40 часа на седмица.
Така че за нея не се рентира да работи толкова много, само два дена са достатъчни.

Подобна е ситуацията, ако примерно и мъжът и жената са с добри професии и хубави заплати, ако работят прекалено много, данъците се увеличават и накрая остава същото както и при по-малко работа.
Давам пример пак за Германия, семейство ИТ-та на 40-часова работна седмица с хубава заплата, излизат от класата на държавно осигурените заради хубавите заплати, и вече не са към нормалните данъкоплатци, а към самостоятелно осигуряващите се. Увеличават се и здравни осигуровки и пенсионни и данъци.
За това за тях е по-добра опцията и двамата на 32 часа, или жената на 24, мъжът на 32, тогава са в държавното осигуряване, и данъците са по-малко, и накрая им излизат подобни пари, като при 40-се часова седмица.
Е за какво да се гърбят???

Сериозно ли е така? В Германия мъж на неработеща жена получава повече пари за една и съща работа от мъж на работеща жена? И при жените ли е така? А облагането не е ли семейно? Ако и двамата получават високи заплати наистина ли им излизат подобни пари като на по-лошо платените? тоест, имат нещо като лимит на заплатите? Брутото е голямо, нетотоим прогресивно намалява.

# 320
Там зависи от данъчните класи. В определени ситуации могат да избират кой в коя данъчна класа да се облага.
Именно защото облагането е семейно, когато само единият работи, може да избере по-ниско облагане, докато другия задължително минава в по-неизгодна класа.
Въпреки всичко удръжките са много големи на фона на плоския данък в България.

# 321

Няма нормален човек, който да е навит да издържа цигани, бежанци и всякакви паразити. И да, определено близките ми за мен имат по-голямо значение отколкото който и да е друг.

Аз съм навита да издържам цигани, бежанци и всякакви социално слаби, при това съм напълно нормална. Даже не просто съм навита, а смятам че трябва.

От Малта е много лесно да се правиш на нормална.
Ела тука, заповядай в "Столипиново", и ги издържай нацяло, не само от удръжки за социални плащания. Но живей сред тях. Peace

# 322
В Малта или в БГ, винаги работещите издържат неработещите. Дали са цигани, бели боклуци или други маргинати, няма значение.
Няма да се свършат проблемите с премахването на една група от населението, а и как си го представяте това премахване?
Живеем в т.н солидарна система и да, плащаме висока цена, за да живеят някои неработещи. Ако сте измислили по-справедлива, моля покажете я.

# 323
Искам да работя върху себе си:)
Супер, а какъв смисъл? Как ще си изкараш пари върху себе си, по-вероятно е да влагаш в себе си.

# 324
  • София
"Работя върху себе си4 е другото заглавие на по-дългото "искам да правя каквото поискам, не съм доволен от това, което съм и имам, обаче не зная какво искам, нито как да си го позволя и затова съм в едно никакво положение, в което всичко ми е писнало, ама не смея и да променя нещата, защото не ми се рискува, но виж, ако има кой да плаща да се чудя, много ще ми е добре".

По подобен начин клишето "имам планове за живота", която по филмите казват хора, току-що минали някаква терапия, я заради зависимости, я някакви психични сривове и са им набили в главите, че ако кажат, че имат планове за живота, вече минават за излекувани.

# 325
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
"Работя върху себе си4 е другото заглавие на по-дългото "искам да правя каквото поискам, не съм доволен от това, което съм и имам, обаче не зная какво искам, нито как да си го позволя и затова съм в едно никакво положение, в което всичко ми е писнало, ама не смея и да променя нещата, защото не ми се рискува, но виж, ако има кой да плаща да се чудя, много ще ми е добре".
Laughing Laughing Това много ми хареса и е абсолютно точно. Peace

Действително в различни държави на човек може друго да му се работи. И не непременно заради начина на осигуряване, а заради различното търсене на някои професии. Представям си например, ако живеех в Западна Европа или в Щатите, че бих се занимавала с удоволствие с префасониране и реставрация на стари предмети и мебели. Мисля, че в България това не се цени и още влачим масовия манталитет на бабите и майките ни, че новото си е ново и от него по-хубаво няма. Като се огледам, целият ни живот в България е такъв, че не ценим старото и историческото. Резултатът е тотален кич и обезличаване на градовете и на домовете ни. Жалко!

# 326

По подобен начин клишето "имам планове за живота", която по филмите казват хора, току-що минали някаква терапия, я заради зависимости, я някакви психични сривове и са им набили в главите, че ако кажат, че имат планове за живота, вече минават за излекувани.

С две думи - хора, които си пилеят времето безцелно. Безделници.

# 327
  • София
Не знам, някои изпитват някаква вътрешна драма, а тези, които не изпитват, защо да не си кажат направо, че ги мързи? Могат да си го позволят -. правят го. Едно време са му казвали меланхолия.

# 328
Меланхолията няма нищо общо с работенето върху себеси.
Мен ме мързи да работя защото ми се налага. Ако можех да си позволя да не работя, най-вероятно щях да съм дори по-заета и от сега.
Аз и сега работя върху мен. Всеки ден правя по нещо за собственото си развитие, а и мисля, че всеки го прави, дори и неосъзнато. Прочитането на книга, спор във форум, поправяне на врата, прегръдка с дете, мъж/жена/домашно животно, посаждане на цвете, все са си неща, които са за нас.

# 329

Сериозно ли е така? В Германия мъж на неработеща жена получава повече пари за една и съща работа от мъж на работеща жена? И при жените ли е така? А облагането не е ли семейно? Ако и двамата получават високи заплати наистина ли им излизат подобни пари като на по-лошо платените? тоест, имат нещо като лимит на заплатите? Брутото е голямо, нетотоим прогресивно намалява.
Да, сериозно е това, няма значение дали мъжът работи или жената.
Има данъчни класи за женени, за неженени и за самотни родители.
Когато си женен, пак има различни класи, когато единият работи и другият не или работи минимално, или когато и двамата работят и имат подобни заплати.
Ако жената примерно работи на цял работен ден, а мъжът не, тогава и на нея ще и се вдигне нетната заплата. А ако мъжът започне работа на цял работен ден, тогава ще минат в друга данъчна класа, и пак ще и падне заплатата.

Общи условия

Активация на акаунт