Трудната страна на майчинството

• 55 994
  • 1 317
  •   1
Отговори
# 1 215
  • Варна
Нимфи? Какви са тия нимфи пък ся? Едно време имаше въшки и гниди, т.е. яйцата на въшките. Ама те не пълзят...

# 1 216
Лосионът пази дотолкова, че ако има въшки, няма да я накацат 5-6, а само 1-2.

А има бум, защото се работи по друга наредба и както каза сестрата, проверяват на всеки 2 месеца и "не им е работа" да следят. Съответно няма как да се оплачеш, че развъждат въшки- в наредбата пише, че родителят следи и това е, те нямат отговорност, не образоват, не обясняват...и родителите къде чистят, къде не чистят без достатъчно информация- резултатът е налице.

Тоест натискът е именно натам- да се чисти тихомълком, да не се говори много, да не се повдига въпрос...
Много странно.
В чужбина се пуска офиц. Писмо с инфо, че има случаи на въшки и всеки да си провери децата и обезпаразити. 24 часа в къщи и в градината ти проверяват детето след връщането и си го прибираш ако има живи въшки. Но в градините се проверяват децата всяка седмица или всеки ден при намиране на въшки.

В училище също пращат писмо, но никой не проверява. Това си е работа на родителите да проверят и да предупредят.

# 1 217
Нимфи? Какви са тия нимфи пък ся? Едно време имаше въшки и гниди, т.е. яйцата на въшките. Ама те не пълзят...

Аз като казвам, че хората са неграмотни и си мислят, че са се справили с проблема...

Нимфа е фаза при някои насекоми, при която има наличие на млад екземпляр, който още не се размножава. В най-ранния си стадий нимфите на въшките са почти невидими и ако човек не знае какво търси, може да пропусне една. Те приличат на прашинки и са дори по-дребни от гнидите- но след седмица стават възрастни. Можеш да се обзаложиш, че детето няма въшки, а да гъмжи от новоизлюпени нимфи. Откриват се с много, много ресане, не само с проверка с премятане на коса.

И затова бях сигурна, че в новата градина дъщеря ми е хванала наново въшки- защото имаше възрастен екземпляр, а не множество малки. Възрастните се ловят изключително лесно, с едно разресване се вижда.

Контеса, айде да се разберем, ясно е, че в чужбина имат по-друг подход. Аз подходих "като за чужбина", отсреща ми подходиха много яко по български, така че им теглих една. Ако бяхме чужбина, вече щях да съм се обадила на адвокат за махленското крещене, което получих. Та според сестрата моето превантивно ресане сутрин и вечер може да е пропуснало нещо. Но когато тя прегледа отгоре-отгоре 30 деца за 15 минути, няма пропуск.

# 1 218
  • София - Варна
Ха-ха, чудя се и се мая какво чудо ме очаква след някоя друга година. Не че съм очаквала нещо много по-различно всъщност.

# 1 219
Сирен, аз съм свикнала така да е по нашенско и все ни давам за стандарт по света, но ме изненада.

Навремето ни проверяваха и в градина и в у-ще и не можеше ей така да отидеш обратно с въшки.
 Майка ти си взема болничен и пощи по цели дни като първо те омазва с газ, мас и оцет и ти подлютява душата и главата. Но ми е странно някой да се намръщи за това, защото всеки би искал да знае и да си провери детето за да не плъзнат гадините по всички.

Щерка ми хвана гадините за 1ви път в 1ви клас и ползвахме чаено дърво смес ( малка бутилка с пулверизатор напълнена с вода и доста капки чаено дърво масло) и помагаше.

Два пъти за 9 години е хващала гадините и е късметлийка. Ползвахме гребен с едно мазило за 30 долара бутилката и уморяваше де що има. Даже един гребен, който ги изпържвал бях проучвала и тук бяха писали за него, но не е имало оттогава повод за закупуването му.

На моята коса обожават да се лепят и както комари, медузи и въшките много ме обичат. Последно бременна ме бяха нападнали от мои възпитаници и майка ми ме пощеше, че нищо химическо не можех да си сложа на главата Sad

Последна редакция: пт, 10 ное 2017, 20:46 от Анонимен

# 1 220
Според сестрата наредбата за проверяване в момента изисква проверката да е...веднъж на 2 месеца. Няма наредба за централизиран контрол, от 2009 е нормативно определено, че родителят следи- колко следи е под въпрос.

А иначе- всеки си пази егото, вместо да провери, му е по-лесно да си мисли, че неговото дете не може да има такъв проблем.

Имам си спрей с чаено дърво, всеки ден я разресвам с него и пак й се лепят.

Дадох им съвсем акуратна информация за жизнения цикъл и състоянието на инфекция- изкараха ме некадърна, виновна и въобще нямаше и намек, че ще се направят стъпки за истинска проверка, препоръки или други неща.

Та така, в понеделник си взимам документите от една от супер-желаните пловдивски градини. Тъпа история.

В частната поне бяха учтиви и не ме обвиниха, че аз съм донесла, но не знам дали са се свързали с родителите. Там може да са още по-тънкокожи. И оттам я отписах.

# 1 221
Много неприятно и непрофесионално.

Това е обща зараза, която изисква дезинфекция и на помещенията, завивките и килимите (въпреки, че самите въшки не оцеляват навън и рядко лазят извън обсега на човека), и е изключително странно.

Какво значение има кой е донесъл въшките? Всеки трябва да предупреди и да се вземат мерки от всички. Непонятна логика и държание.
Good Riddance!

# 1 222
В частната беше по-неприятно, връщаше ми се с "невидими" нимфи, които се ловят с гребен и памук, даже и с лупа.

Явно т. нар. социална услуга градина е наистина за хора в практическа безизходица, затова никой не смее да шушне, персоналът се държи като полубогове, отношението е смесица между болница и затвор...бе изобщо Соц- издание 2017.

Наглед хубавко, ново и измазано, но отношението...

За мен няма значение, но представи си Фейсбук група от озверели майки- техните деца ни-ко-га не са имали проблем. Винаги проблемът е от другаде и при другите деца.

Ако бях нагъл непукист, щях да я чистя и пускам тихомълком, но честно не си представям как ще се живее с перманентни въшки на практика.

# 1 223
  • Варна

Аз като казвам, че хората са неграмотни и си мислят, че са се справили с проблема...

Нимфа е фаза при някои насекоми...
Ехеее, то ако си им "говорила" точно с този тон, не е много сигурно заради кое точно е била реакцията "типично по български". Ако наричаш някой неграмотен, само защото не познава в детайли фазите на развитие при някои насекоми...

# 1 224
За неграмотни нищо не съм им казвала, чисто информативно споменах.

В 21 век има Гугъл и ако майката не го е изучила как работи подробно до 3-4 г. на детето, каква майка е...то покрай гледането на детето трябва и нещо да се попрочете. И аз не ги знаех тия неща- научих ги. Ако повече хора ги знаеха предварително, щеше да има по-малко проблеми.

За мен е нормално при такава ситуация да се пращат линкове, препоръки- който знае, ще ги пропусне, който не знае- ще се научи.

Но не и всеки да писне и да каже- това при мен го няма.

# 1 225
  • Варна
В 21 век има Гугъл и ако майката не го е изучила как работи подробно до 3-4 г. на детето, каква майка е...то покрай гледането на детето трябва и нещо да се попрочете. И аз не ги знаех тия неща- научих ги.
И понеже аз не ползвах Гугъл, а попитах теб, понеже очевидно вече си запозната, изводът беше, че съм негрмотна?
Ами ето, и аз научих. Детето ми е само на 1,9 г. Вмествам се и във време, в което е допустимо да се ограмотя.
Ама ще запомня друг път да не си позволявам наглостта да питам, а да си ползвам Гугъла...

# 1 226
  • София - Варна
Спомням си от едно време, че един ефективен начин за преборване с въшки беше боядисване на косата.
Не знам сега някой прилага ли това?
Е, все пак визирам деца в ученическа възраст.

# 1 227
Най-ефективното досега е било да си седи у дома и да не посещава детски заведения. Има сто метода, но проблемът е, че усилието трябва да е масово- вкл. и затваряне на групата/градината, ако трябва.

# 1 228
Спомням си от едно време, че един ефективен начин за преборване с въшки беше боядисване на косата.
Не знам сега някой прилага ли това?
Е, все пак визирам деца в ученическа възраст.
Тцъ, не е. Моята коса е руса т.е. боядисана и не ме спасява.
Както си има хора обичани от комарите така си има и коси, които са по-често налазавани от други. И спрях да си мия косата всеки ден след като ми казаха, че ходели въшките с кеф повече по чистите коси и не видях някаква разлика.

Но ако детето ми има въшки в градината, занималнята или в класа то няма да е присъстващо за деня и ще се чисти у дома. И ще се предупредят и учителите за да могат да предупредят и другите родители.
 Това е за мен нормалното. Така помня, че беше и при нас в Б-я като сме били деца.

# 1 229
Е това с предупраждаването на родителите, масово и със съобщение, не се случва и няма индикации да се случи. Разбира се, че си оставям детето у дома, но ако на другите не им се каже сериозно да търсят, какво точно и как точно, моите усилия ще са напразни.

Общи условия

Активация на акаунт