Детската градина - всичко, което ни вълнува 19

• 33 130
  • 766
  •   1
Отговори
# 540
Не е случил горкият на злояди деца в групата  hahaha

# 541
  • Варна
Стига бе, 4 филии аз не мога да изям наведнъж, ако ще два дни на синджир да са ме държали  Laughing Къде ги събира? Между другото и дъщерята на ММ като беше малка ме изумяваше с количества. Беше слаба като клечка, а за закуска изяждаше по чиния корнфлейкс плюс три сандвича, че после дояждаше и бисквити.

# 542
В градината на дъщеря ми сутрин най често ядат филия и чай. На обяд менюто е разнообразно. Супа, основно и плод. Тя в нас нищо не иска да яде, а там даже и допълнително си иска. Питала съм я, казва вкусно е и за това си искам още.  Следобяд обаче не яде. Не харесва грис, мляко с ориз и кремове. Но ми е казвала, че ако не иска това, което има и предлагат филия с нещо.

# 543
Да, дават им филии с нещо - масло или лютеница, ако не искат кремчето или каквото е по менюто. Peace

# 544
Месечинка виторога, при нас винаги има плод за десерт, както и в 10 часа.
Много често този от 10 часа им го даваме по време на обяд, защото в 10 на никой не му се яде, а на обяд им се хапва, пък и да имат повече. Случвало се е да има и зеленчук в 10- морковчета или краставички... не знам кой го е измислил това.
Плодовете са по някаква програма, но не съм много запозната.
Плодовете се делят, наистина.
Зависи колко ти дадат и какви. Ябълките не се белят, но няма деца,които да искат да им се белят.
Явно на децата им харесва храната в детската.
Аз съм опитвала и не ми харесва особено- малко сол, малко олио, малко вредни неща, без алергени Grinning Не е лоша. Храна.
Но не бих се учудила, ако някое дете не я харесва,особено, ако си е свикнало на вкусотии с повече подправки.

ARIA*, една майка ми се оплака, че като в градината таратор не можела да направи! А синът й изяжда при нас по три и всеки ден я моли да му прави. А тя, жената, си го прави с много копър, с повече кисело мляко, с чесънче, нарязала на кубчета краставицата.
А той, синът й, се оказа, че си иска както в градината го правят- без чесън, с по-малко копър, че не обичал, по-малко мляко и най-вече не искал кубчета, а настъргана краставица! Вкус, к'во да направиш! Grinning

Spastik Children, провери в правилника- трябва да има някакви грамажи, поразпитай...
Не може половин филии да им дават! Нашите лели наскоро се надигнаха, че не се разпределят продуктите правилно и един ден има много, а друг ден не стига. Няма кой да краде или нещо такова, просто касиерката трябва правилно да прецени за 2, 60 или там колко се пада на дете каква храна и колко да поръчва.
Трябва и с ХЕИ да се съобразят нещата, пък и някакъв списък от храни има, пък с програмите за плодовете(има някаква и за мляко) да се оправят, пък не знам си какво още...  
Сега, при нас, се направи комисия- от лелите, те знаят по колко се пада и искат да се следи..

Не съм най-запознатата точно как стават нещата, няма да допълвам нищо, да не почна да говоря глупости.

Последна редакция: чт, 12 окт 2017, 17:21 от Lolly13

# 545
Моят маймун също ми изтърси, че тараторът ми не бил хубав, друго си е в детската градина. Искал точно такъв, ама аз не мога да го докарам.  Mr. Green

# 546
Аз така и не успях да докарам бялата супа, която харесва там. Имало моркови, сирене и още нещо, тъкмо и рецепти намерих, ама не се одобри. Сега ме моли за руло Стефани, защото аз не го готвя по принцип, ще го пробваме в събота, дано го добри Simple Smile

# 547
Ах, как мразех тая бяла супа 🤢 Само като се сетя ми се повдига. Никога не съм готвила у нас. Май не предлагам неща, които аз не обичам. Едно единствено нещо съм правила, което не обичам- пиле фрикасе, по рецепта на един колега то взе, че стана уникално вкусно. Руло Стефани често правя, едно от най бързите неща е и всички го обичаме.  Дъщеря ми не яде риба вкъщи,а в градината си я изяжда. Явно я притеснява това, че моята винаги е цяла, а там е в някаква манджа.

# 548
  • Варна
Добре де, тези плодове навсякъде се пише, че не е добре да се ядат след храна, в ДГ уж следват предписания от министерството, може ли да са толкова назад? Какви са тези плодове за десерт недоумявам. А плодовете по програма в нашата ДГ ги дават на децата в торбички, гроздето в кутия и ги ядат вкъщи.

# 549
И аз го четох това, обратното твърдение, също съм чела, тоест, че е полезно.
Даже, по-скоро за второто съм намирала повече неща.
За първото, интересно, че главно идват от нутристи, или както се наричат, продаващи книги с диети. Говори се, че известен шеф от Сингапур бил пуснал този "мит" за ферментирането.
(Малко като лекарят, който искал да си продава ваксините и пуснал слуха, че ваксините причиняват аутизъм)

Пише, че в плодовете има доста фруктоза, която, ако не се изхабява като енергия, се запазва в тялото като мазнина, тоест по-добре е да се хапват повече зеленчуци. Другото е, че метаболизмът се забавя при сън, тоест плодовете могат да започнат ферментация, затова главно препоръчват да не се ядат за вечеря като десерт... или въобще вечер.
Не знам за два часа дали имат същото действие.
От друга страна съм чела, че няма такова нещо като преседяването на храна толкова дълго в човешкия организъм, че да се "развали" и че няма значение по кое време се яде плод. Не може да повлияе чак толкова много на организма, че да се качат специално от него килограми.
На едно място пише, че забързвали метаболизма и човек не може да спи спокойно, на други места пише, че като си легне и се забавя метаболизма и не може да ги смели, на трети, че няма никакво значение...
Мнения за и против в една статия, също съм чела, както и изследвания, проучвания..
Доста са противоречиви нещата.
Количеството плодове, които изяждат на обяд, по-скоро действа като "increasing overall fruit consumption".

Последна редакция: чт, 12 окт 2017, 18:42 от Lolly13

# 550
В градината на сина ми имат плод в 10 ч., на обяд за десерт и почти всеки ден към следобедната закуска. Дават им ябълки и банани. Ябълките са на резенчета, а бананите са цели. Понякога не си го изяжда, а си го прибира в шкафа за вкъщи. Simple Smile

# 551
И в градината на дъщеря ми най често банани и ябълки им дават. Зимата портокали и мандарини. Дъщеря ми миналата година ми беше казала, че повечето деца не били виждали никога киви.

# 552
  • Варна
Ами не са им купували вкъщи Laughing И аз не съм фен на кивитата, в интерес на истината, та ако моят чака на мен да види какво е няма да дочака скоро. Но и той като цяло не е по цитрусите и изобщо екзотичните плодове.

# 553
Аз съм късметлийка, че дъщеря ми обича всякакви плодове. То и ние с баща и обичаме де. Това е единствената храна вкъщи, която няма шанс да се развали и да бъде изхвърлена. Обаче пък никак не обича месо. Наскоро прояде пилешка супа, преди ме кареше да и чистя късчетата месо. В градината обаче яде.

# 554
  • shumen
При нас също има някаква програма май и им дават плодовете да си ги ядат вкъщи.Моя понеже тази вечер беше последен и госпожата му каза да си вземе две ябълки.Той реши,че ще си ги измие там още и едната я изяде по пътя,а другата като се прибрахме у нас.
Нашето меню се оказа го има и на сайта на Общината.Сега съм отворила и гледам за утре и ще Ви го напиша-закуска Копривщенски тутманик и Мляко;10 часа-плод; обяд-Супа по градинарски;Кюфтета на фурна със задушен ориз и салата Зеле и Моркови;Хляб;сл.закуска-Млечен кисел с нектар,Бишкота.

Общи условия

Активация на акаунт