Детската градина - всичко, което ни вълнува 19

• 33 146
  • 766
  •   1
Отговори
# 630
  • shumen
При нас това са цените от миналата година,което съм написала.

# 631
В София, както по-назад съм писала, 60 лв. е таксата, мин. 30 лв. при отсътствие. Допълнителните дейности са между 3 и 4 лв/час от 20-30 мин.

# 632
  • София
При нас допълнителните са между 1.80-,2.50. Ама така им е графика че за месец излизат около 20лв.
За 30минути са обявени.

# 633
  • shumen
Моето тази вечер ми каза,че вчера са ги водили на светофара,за да им обясни нагледно госпожата за него.Явно това е по безопасност на движението.

# 634
  • София
Здравейте, момичета. Искам да питам коя от вас е записала детето си на ясла, но не го е пускала на ясла още известно време. Аз искам да задърба сина си поне още няколко месеца (да минат студовете) и догодина пролетта да го пусна. (Трябва ноември да тръгне по график)
Говорох с педито, тя каза ,че с бележки ще става работата. И ми каза, че когато искам тогава да го пусна, уж нямало проблм. На коя от вас и се е случвало да процедира така.? И с какви проблеми евентуашно сте се сблъсквали заради това? Страхувам се да не стане така да не ни изчакат и примерно да взеюат друго детв и ние да увиснем без детска градина. Благодаря предварително!

# 635
  • Sofia
Не могат да вземат друго дете на мястото на вашето. Отписване става само от страна на родителите.

Синът ми почти не е ходил в първа ясла, но не защото така искахме, а защото ходи една седмица, разблее се, после три седмици вкъщи и така цяла година. Не са ми правили проблем.
Искам само да кажа, че боледуването в яслата не винаги е свързано със студените месеци - боледува се целогодишно, само вирусите се менят... не разчитайте, че като го пуснете напролет и няма да боледува!

А сега да си помрънкам - тази сутрин като оставях малката в яслата един татко си остави детето и даде инструкции на сестрата да му даде антибиотик, каза и колко милилитра, тя "а, добре" и хайде чао... #Cussing out

# 636
А сега да си помрънкам - тази сутрин като оставях малката в яслата един татко си остави детето и даде инструкции на сестрата да му даде антибиотик, каза и колко милилитра, тя "а, добре" и хайде чао... #Cussing out

Тук да се оплаквате няма полза. При директорката да бяхте отишли, и при мед.сестрата и да поставите ребром въпроса...

# 637
  • Sofia
Мъжът ми искаше да го направи, аз не посмях и го спрях. Така реших, защото едната от сестрите се държи... малко... а бе да кажем, че не и е много приятно да гледа малката (много била викала, само тя се чувала, много ревала, налагала се и т.н. и да сме идвали да си я взимаме по-рано - аз я взимам в 5) и ме достраша, че ако се оплача и другата сестра (тази, която прие детето с антибиотика) ще започне да се държи по-дръпнато с малката и така тя никога няма да може да се адаптира.

Бях чувала за подобни случки, как родителите си връчват детето барабар с антибиотика, но това да се случи в присъствието на друг родител, е няма такава наглост!

# 638
...защото го позволявате, за това се случва....

# 639
  • София
Благодаря за отговорите. Това с боледуването ми е съвсем ясно - хич не сипредставям как пролетта или лятото не болезуват, защото той и лятото беше болен и преди седмица пак. . Аз не ща да ги пускам първо защото ми се види много мъничко(1г.2м.) и второ защото е студено.
Значи идеята ми е да си взимам майчинството, а той да не посещава заведението още няколко месеца. Предполагам педито има право,, че с бележки става. Но нали знаете, страхът не ме напуска да не стъпим на криво. А тези изследвания, които има при уж започване на ясла, трябва ли да ги правим? Защото аз хич няма да го пускаю, както се разбра от поста ми.

# 640
Не съм много сигурна, да се включи някой, който така е отлагал ясла, но мисля, че когато детето трябва да тръгне и започнете да отлагате с бележки, трябва да се подаде декларация за спиране на майчинството, по-точно ще получавате 1/2 от него. Проверете си внимателно, защото моя позната я караха да връща суми при това с лихвите. Не си спомням при нея какво точно беше обаче... newsm78

# 641
И на мен ми се върти такова нещо...че са несъвместими майчинство и тръгване на ясла...

http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/4506-vypros17

# 642
  • Sofia
Значи идеята ми е да си взимам майчинството, а той да не посещава заведението още няколко месеца.  А тези изследвания, които има при уж започване на ясла, трябва ли да ги правим? Защото аз хич няма да го пускаю, както се разбра от поста ми.

Вминамайте с майчинството:
"Въпрос: Прекратява ли се отпускът за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст, когато детето е записано и ще тръгва на детска ясла и какви са редът и сроковете да се направи това?

Когато детето бъде настанено в детско заведение, включително детска ясла, се прекратява и отпускът на майката по чл. 164 от КТ – чл. 46, ал. 7, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Детето се счита настанено в детското заведение, съответно детската ясла, от деня, в който реално е започнало да посещава заведението (конкретната дата на постъпване, вписана в документацията на заведението). От тази дата се прекратява правото на отпуск и обезщетение за отглеждане на детето."
http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/4505-vypros16

Ако детето отсъства с медицински бележки, това означава, че вече е постъпило в яслата. По право може да отложите яслата само 90 календарни дни, след този срок детето трябва да тръгне, макар и с медицински бележки.

Последна редакция: пн, 23 окт 2017, 10:33 от brin de muguet

# 643
  • София
Не съм много сигурна, да се включи някой, който така е отлагал ясла, но мисля, че когато детето трябва да тръгне и започнете да отлагате с бележки, трябва да се подаде декларация за спиране на майчинството, по-точно ще получавате 1/2 от него. Проверете си внимателно, защото моя позната я караха да връща суми при това с лихвите. Не си спомням при нея какво точно беше обаче... newsm78
Аз това за майчинството съм го проверила. Взимаш майчинствп до деня, в който дегето не постъпи на ДГ. А то няма да има и един ден посещение, така че всичко е наред от тази гледна точка.
Спира се майчинството, ако детето вече е имало дори и ден посещение. И аз трябва до 3 р.д. да подам декларация за спиране на майчинството.
Дефакто детото е записано, но не посещава, както в момента-взимма си парички иго гледам. По принцип приемат децата на ясла на етапи, и ние избрахме възможно най-последна дата за посещение, която е след месец.

# 644
  • Варна
Абе защо непрекъснато се скача от ясла на ДГ? Вие правите ли разлика между двете?

Общи условия

Активация на акаунт