Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Дъщеря ми е в трета група на детска градина. Ще бъде ли освободена от такса, тъй като все още не е навършила 5 години?
Дъщеря ми все още не е навършила 5 години. Ще бъде ли длъжна да посещава редовно занятия или ще може да отсъства без извинителна бележка до навършване на 5-годишна възраст?
Защо детето ми трябва да плаща такса, въпреки че все още не е навършило 5 години?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Дъщеря ми е в трета група на детска градина. Ще бъде ли освободена от такса, тъй като все още не е навършила 5 години?
Децата под 5-годишна възраст обикновено са освободени от такси в детската градина. Според Наредбата на МОН за предучилищното образование, предучилищното образование е задължително от учебната година, която започва в годината на навършване на 5-годишна възраст на детето. Следователно, образованието й ще бъде безплатно, но може да има такса за храна. Таксата за предучилищно образование се определя от общината, към която принадлежи детската градина.
-
Дъщеря ми все още не е навършила 5 години. Ще бъде ли длъжна да посещава редовно занятия или ще може да отсъства без извинителна бележка до навършване на 5-годишна възраст?
Съгласно Наредбата на МОН за предучилищното образование, предучилищното образование е задължително от учебната година, която започва в годината, в която детето навършва 5-годишна възраст. Следователно, докато тя все още не е навършила 5 години, дъщеря ви може да отсъства без извинителна бележка. Въпреки това отсъствията трябва да са по уважителни причини - медицински или семейни, но с документ. Отсъствията по желание са разрешени в неучебните дни като зимна, пролетна, лятна и други ваканции.
-
Защо детето ми трябва да плаща такса, въпреки че все още не е навършило 5 години?
Таксите за предучилищно образование се определят от съответната община, към която принадлежи детската градина. Според Наредбата на МОН за предучилищното образование предучилищното образование е задължително от учебната година, която започва в годината на навършване на 5-годишна възраст на детето. Следователно образованието ще бъде безплатно, но храната може да не е включена. Таксите за предучилищно образование се определят от съответната община, към която принадлежи детската градина.
-
Къде се определя цената на предучилищното образование? Всяка градина ли решава или всяка община?
-
Какви са таксите за детска градина в Русе?