Инсулинова резистентност и отслабване

• 184 946
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 380
И аз съм нова в тази област, но и моята дъщеря не се хранеше с много въглехидрати, когато и откриха ИР, писала съм и преди, за мен тя живее и се храни здравословно, уви..и тя е в кюпа, толкова млада. И тя е на Неоформин, надявам се не цял живот, но нищо не ни казаха. А тя има и завишени антитела и ТСХ, за които пък четох, че ограничаването на въглехидрати е вредно....в някакъв порочен кръг се усещам

# 1 381
Много честа причина за възникване на ИР са проблемите с щитовидната жлеза. Обикновено "удрят" на 3, ключови за жената, места – панкреаса, гърдите и яйчниците. Т.е. ИР, ПКЯ и кисти/тумори в гърдите.
А защо жените масово страдат от проблеми с щитовидната – има много интересни теории.

# 1 382
Какви са теориите, интересно ми е ? Освен наследствеността. Жените разбирам, ама на 18...много нечестно ми се струва. Моите изследвания са супер, а нейните....

# 1 383
Скрит текст:

Което пак води до промяна в храненето.
Интересно ми е, как се храниш в момента?
Какво ядеш, по колко пъти на ден, напитки?

До вчерашното изследване, храненето ми беше примерно следното:
До обяд не ям, нямам никакъв апетит, пия две дълги кафета, първото с една лъжица мед и канела, второто с мляко. По обяд нещо "бързо" - сандвич, или супа, ядене. Не обичам пържено, картофи, ориз - организмът си ми показва, че не ги иска, ама пустия хляб - него го ям, както и други прегрешения с брашно имам - разни солетки, тарали, понякога спагети, пица - това са ми лошите навици. Лека вечеря, месо или яйца със салати и зеленчуци, но понякога с хляб. Обаче.. след вечерята ядях шоколад, а имах и периоди, в които омитах несметни количества фъстъци /до 200 грама  Shocked/ - не знам защо ме влечеше към тях. Освен шоколада друга добавена захар не ям и не пия. Плодове хапвам умерено. Един, два пъти месечно бира, преди цикъл ми се припива много /с фъстъци, естествено  Grinning/. Та това ми е храненето в лошите периоди, когато не съм била на режим, за който писах в първия пост. При него се заставях да закусвам за да приема в първата половина на деня някакви въглехидрати, а в останалото време белтъчини и мазнини само. Като цяло месо и мазно не обичам, може би и затова се провалях с режимите. А килограми с тях определено по-лесно свалях.

Скрит текст:
Подчертавам, всичко това е в минало време. Сега ще правя нов режим, затова съм и тук, където споделяте своя опит  Hug

Цитат
Ако причината за ИР е висок кортизол например, не трябва ли да намали стреса?Защо да ограничава и въглехидратите, ако нямат общо с възникването на ИР?

Чакам подходящия ден от месечния цикъл, тогава ще изследвам останалите хормони. Да, има при мен и други проблеми, дотук от изследванията се вижда и проблем с хипофизата, като изследвам и останалите неща се надявам да се изясни картината. Но въглехидратите категорично трябва да ги намаля при тези нива на инсулина. Дори и да е другаде причината няма смисъл да наливам масло в огъня, така мисля, пък не знам дали е правилно.
Като цяло, храненето ти не е "идеално лошо".    Simple Smile  Да, по-добре тестените да са минимум....шоколада ако е млечен, също е добре да е рядко.Но така описано, менюто ти не би трябвало да провокира чак такива нива на инсулина.Т.е., явно причината е другаде, или е комплексна.И друг здравословен проблем, и стрес, и храна....
А решението ти да ограничиш въглехидратите е съвсем правилно.Никой няма нужда от много от тях....има достатъчно в зеленчуците, плодовете, бобови който яде.Всички останали би трябвало да са по изключение, а не ежедневна храна.

Скрит текст:
Моите уважения,Amour*, но не е така. Обаче си права, че при доказана ИР, се налага силно ограничаване на въглехидратите.
О.к., аз не твърдя, че съм права.
Но, у мен изниква един въпрос:Ако причината за ИР не са въглехидратите и нямат общо с високия инсулин, защо тогава да ги ограничава?
Защото така казано, звучи все едно "Ябълките нямат отношение към увеличаване на диоптъра ти (произволен пример), но ти ги ограничи.".
Ако причината за ИР е висок кортизол например, не трябва ли да намали стреса?Защо да ограничава и въглехидратите, ако нямат общо с възникването на ИР?

Защото при доказана ИР това е първа стъпка. Изобщо: рестрикция на въглехидратите / сладко, ориз, картофи, тесто/, спорт и метформин, спокойствие. Това казват докторите- всички тия.
Какво казват докторите знам.....но ми се губи логиката.
Ако причината за ИР е някакъв здравословен проблем/болест, нямащ общо с храненето и в частност с въглехидратите, защо да се намалят?

Както и да е, това са си мои размишления.....аз като цяло не вярвам кой знае колко в лекарската гилдия.Дори напоследък виждам и вярвам, че нанасят повече вреда, отколкото полза.Да не споменавам, че винаги, когато изобщо не са наясно с нещо, обикновено казват "От стрес е.".Само дето не е съвсем така, ама .....

# 1 384
зрелият боб и лещата освен протеините имат и   много въглехидрати - 60-65г. на 100г.,  грахът  има доста по-малко, а зеленият боб - най-малко, така че не виждам как при нисковъглехидратен режим може да си позволявате леща и зрял боб,  и най-вече ако ги употребявате задължително трябва да се консумират на обед, а не за вечеря
Затова умрях от глад. Защо разбрах, че боб и леща могат да се ядат. То нищо не остана за ядене 😂😂😂 Утре ще правя риба, че само месо нали пак не беше хубаво.

# 1 385
  • София
Грета Ей, не съм още напълно информирана и не съм изчела цялата тема тук, но някъде пишеше за лекарства, които като се почнат - не се спират. Метформинът такъв препарат ли е?

Няма такова нещо. Метформинът се спира.

Амур, очевидно не си изпитвала силен стрес и затова го неглижираш. Аз точно защото вярвам, че докторите знаят повече от мен, им вярвам. Не става въпрос да се свалят едни кила, а да се смъкне един инсулин. Моля те, не ме разбирай погрешно. Ти си успяла да отслабнеш, но това не те прави компетентна във материята за ИР.

# 1 386
Скрит текст:
Грета Ей, не съм още напълно информирана и не съм изчела цялата тема тук, но някъде пишеше за лекарства, които като се почнат - не се спират. Метформинът такъв препарат ли е?

Няма такова нещо. Метформинът се спира.
Амур, очевидно не си изпитвала силен стрес и затова го неглижираш. Аз точно защото вярвам, че докторите знаят повече от мен, им вярвам. Не става въпрос да се свалят едни кила, а да се смъкне един инсулин. Моля те, не ме разбирай погрешно. Ти си успяла да отслабнеш, но това не те прави компетентна във материята за ИР.
Успях и да сваля инсулина, да нормализирам кръвно налягане и да спра хапчетата за него.

Скрит текст:
Майка ми си отиде от рак, за година и половина.През цялото време бях до нея, 4 операции, химиотерапии, умря в ръцете ми.След по малко от 4 години си отиде и баща ми.Бях в депресия, тогава започнах да пълнея,  сдобих се с високо кръвно, висок инсулин.....Има и други събития, чудесно знам какво може да причини стреса.
А аз съм от супер чувствителните хора, няма да давам примери колко лесно "изпадам от коловоза" на живот без стрес.Не го неглижирам, просто не мисля, че е вероятна причина за "всички болежки",  за които докторите нямат обяснение.
Изобщо не се имам за компетентна, затова постоянно търся, чета.
Обикновено споделям това, което знам до момента.
За мен не е опция:откриват ми някакво заболяване/симптоми, казват ми "Пий това и това!" и Воала.Аз искам да знам причините, довели до това, защо се е случило, как се е случило, това ли е единственото решение и т.н.
Когато получих хипертоничната криза и се озовах в спешното, зададох "100 въпроса".Не че получих адекватни отговори...после посетих двама кардиолози, след 3 месеца още един.Направих си куп изследвания, за да разбера АЗ кое провокира високото ми кръвно.
На докторите не вярвам, защото всеки казва различни неща.Е, на кое и на кой да вярвам?Как да преценя кой от тях познава проблема ми най-вярно, най-добре и има най-вярната информация, че да му се доверя?
Не искам да съм опитно зайче и върху мен да тестват разни лекарства на принципа "Пий сега това, ако не помогне, ела ще го сменим с еди кое си!".
За моето тяло и здраве отговарям първо аз.На лекарите малко, дори никак не им дреме кое как ще ми се отрази.
Те си имат протокол "при такива и такива симптоми се изписва това и това ."Ама дали точно на мен ще свърши работа, е мираж.

# 1 387
  • София
Съжалявам за това, което си преживяла. Мъчно ми е че в 21ви век се налага близките ни да страдат в последните си дни с нас.

Основна причина за твоя висок инсулин може да е от това, замисляла ли си се? И ти се възхищавам, че си успяла да подобриш здравето си. Но да си го кажем, не всички успяват само с диета, особено пък с инсулин 40 на гладно. Аз не бих препоръчала Тъмнозелена да се оправя сама без ендокринолог.

Спирам да споря, и аз не съм компетентна, просто твоят начин не ми помогна на мен, въпреки че като упорито магаре си се храня все още така.

# 1 388
Съжалявам за това, което си преживяла. Мъчно ми е че в 21ви век се налага близките ни да страдат в последните си дни с нас.

Скрит текст:
Основна причина за твоя висок инсулин може да е от това, замисляла ли си се? И ти се възхищавам, че си успяла да подобриш здравето си. Но да си го кажем, не всички успяват само с диета, особено пък с инсулин 40 на гладно. Аз не бих препоръчала Тъмнозелена да се оправя сама без ендокринолог.

Спирам да споря, и аз не съм компетентна, просто твоят начин не ми помогна на мен, въпреки че като упорито магаре си се храня все още така.
Благодаря!

Честно казано, и до сега не зная точната причина...но по време на депресията се изхранвах основно с тесто и захар.Вероятно причините са не една и две...и стрес, и депресията , и храненето....

За Тъмнозелена също писах, че ми се струва малко вероятно да успее без лекарства, просто инсулина й на гладно е твърде висок.Или ако стане, то ще е с наистина строг режим и спорт.

Аз съм далеч от идеята, че ВМ НВХ е някаква панацея за всички.
Но при положение, че залага на основните храни-месо, риба, яйца, масло и зеленчуци, при които няма кой знае какво да се обърка, смятам, че не е лошо да се заложи на тях, а после всеки да надгражда с други храни в зависимост от организъм, заболявания, начин и ритъм на живот.
Все пак това са основните храни на човечеството от хилядолетия...

# 1 389
зрелият боб и лещата освен протеините имат и   много въглехидрати - 60-65г. на 100г.,  грахът  има доста по-малко, а зеленият боб - най-малко, така че не виждам как при нисковъглехидратен режим може да си позволявате леща и зрял боб,  и най-вече ако ги употребявате задължително трябва да се консумират на обед, а не за вечеря

Ако на един човек не му влияят добре, няма да ги яде.
На мен ми влияят отлично и си ги ям. Глад не чувствам. Което значи, че съм поела достатъчно протеини и всичко ми е наред с инсулина.
Стига сте приравнявали природни продукти към вредни храни като бяла захар и тесто.
Ама като почнете колко В имало еди какво си.

# 1 390

На мен ми влияят отлично и си ги ям. Глад не чувствам. Което значи, че съм поела достатъчно протеини и всичко ми е наред с инсулина.
Стига сте приравнявали природни продукти към вредни храни като бяла захар и тесто.

То където и да погледнеш и каквото и да ядем все е вредно, риба, месо, яйца и салати.
Сега съм отпуска и си обръщам внимание пък като започна от другата седмица да му мисля. Сутрин не усещам глад, хапвам и вече механизма ми цъка през 2 часа. Особено вечер, няколко вечери бързам да заспя за да не усещам глад. Ужасно е, храня се с месо, яйца, салати, малко боб и грах и имам чувството че съм още по гладна. Не пълнея, но ми е проблем. Сега пак същото към 18ч. Хапнах едно яйце и легнах да дремна, сега станах и не го усещам глада, но до кога ли. Чета темата и такъв случай не виждам да е имало. Да е от стреса някакви натрапчиви мисли, това мислене за храна постоянно от сутринта, много ме натоварва.

# 1 391

То където и да погледнеш и каквото и да ядем все е вредно, риба, месо, яйца и салати.
Сега съм отпуска и си обръщам внимание пък като започна от другата седмица да му мисля. Сутрин не усещам глад, хапвам и вече механизма ми цъка през 2 часа. Особено вечер, няколко вечери бързам да заспя за да не усещам глад. Ужасно е, храня се с месо, яйца, салати, малко боб и грах и имам чувството че съм още по гладна. Не пълнея, но ми е проблем. Сега пак същото към 18ч. Хапнах едно яйце и легнах да дремна, сега станах и не го усещам глада, но до кога ли. Чета темата и такъв случай не виждам да е имало. Да е от стреса някакви натрапчиви мисли, това мислене за храна постоянно от сутринта, много ме натоварва.

Ами спри да мислиш лоши неща. Опитай се да мислиш за него друго.
Назад са ти наблегнали за лептинова резистентност от която сигурно изпитваш този глад при това ядене. Аз не съм наясно. Още не съм изчела, ама защото нямам такава и не ми е на дневен ред.
Но мисля, че лечението е като инсулинова резистентност.

# 1 392
Кафе пиеш ли, Нели?
На мен кафе и чай ми убиват чувството за глад. Сутрин пия само кафе и чак към 13-14 ч. мога да хапна нещо. Ям два пъти на ден, като основното е вечер.

# 1 393
Кафе пиеш ли, Нели?
На мен кафе и чай ми убиват чувството за глад. Сутрин пия само кафе и чак към 13-14 ч. мога да хапна нещо. Ям два пъти на ден, като основното е вечер.
Само чай, предимно вечер Simple Smile

Иначе прочетох, при лептиновата резистентност е същото като лечение, ограничение на храните с висок глик.индекс.

Последна редакция: ср, 31 яну 2018, 20:05 от neli_20

# 1 394
  • София

Когато минаваш от високовъглехидратен към нисковъглехидратен режим, е добре да ограничиш и бобовите. Не защото са лоши, а за да свикнеш по-бързо и да се пребориш с въглехидратния грип. Ти нямаш проблеми, но явно Нели има.

Общи условия

Активация на акаунт