С какво ви дразнят свекървите- 87

• 80 746
  • 812
  •   1
Отговори
# 705
моята бивша беше изрядна в това отношение. Simple Smile
нощем не влизаше - седеше на табуретката до вратата и слушаше. Simple Smile
разбрах го, когато ме попита що мамин златен така диша-диша, па спре. Simple Smile

мноооого ми липсва подсвиркващото емотиконче от старата версия Sad

Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked
Леле, добре че ти е бивша.

# 706
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile Simple Smile и аз се радвам Simple Smile Simple Smile

# 707
  • sf
Това ме подсети за един виц. Един младеж правел секс с приятелката си, но внезапно техните се прибрали и ги хванали на калъп. Баща му си помислил: Браво на синчето, я каква мацка си е хванал!" . Брат му "Еей,браво на бате, как върти мацките!". Майката : " Лелее, тая как неудобно му е застанала на моето момче" 😂

# 708
  • София
Момичето да си гледа бремеността и да не обръща внимание ни на свекърва, ни на съфорумки Wink Свекървите наистина навсякъде са еднакви, а съфорумките винаги са най-знаещите, най-правите и най-разбиращите от всичко. И повечето сериозно се готвят за достойни свекърви.
По тукашните постулати свекървата е изначално зло, НООО... готвенето е по-голямото зло.
Свеки не е мързел, защото не бачка и не домакинства, това си е "тяхна работа".
Не мога да разбера този комплекс на тема слугуване и домашна работа.

# 709
  • София
Оооо, да. Не знам дали "комплекс" е най-точното определение, по-скоро е някакво втренчване в чуждата "кухня", в чуждия бит...  Свекървата дали готвела, дали не готвела, пък братовчедката на съседката... Чиста клюкарщина, зле маскирана като загриженост.

Скрит текст:
моята бивша беше изрядна в това отношение. Simple Smile
нощем не влизаше - седеше на табуретката до вратата и слушаше. Simple Smile
разбрах го, когато ме попита що мамин златен така диша-диша, па спре. Simple Smile

Скрит текст:
мноооого ми липсва подсвиркващото емотиконче от старата версия Sad
Astonished

# 710

Така са научени момичетата. Иначе са много модерни и съвременни.

# 711
  • София
Аз съм модерна и съвременна сигурно 7-10 години отпреди тях. Но модерността не би трябвало да пречи да си справедлив и равноправен във всичко, не само в правата.
Човек, който наистина се чувства нещо си (в случая - равноправен), не го вее като Самарското знаме
Чак се изкушавам да пусна тема за някоя близка/приятелка/колежка, която работи и издържа семейството, а мъжът й си стои вкъщи, просто защото така са решили. И да следя как се пълни с по 5 страници в час.  Joy

# 712
  • при късмета
И ако така са го решили, какво точно е неправилното? И според кого? Един единствен, т.е. имащия негативно отношение към такова чуждо решение е с меродавното мнение ли?

# 713
  • София
Скрит текст:
Аз съм модерна и съвременна сигурно 7-10 години отпреди тях.
Но модерността не би трябвало да пречи да си справедлив и равноправен във всичко, не само в правата.
Скрит текст:
Човек, който наистина се чувства нещо си (в случая - равноправен), не го вее като Самарското знаме
Чак се изкушавам да пусна тема за някоя близка/приятелка/колежка, която работи и издържа семейството, а мъжът й си стои вкъщи, просто защото така са решили. И да следя как се пълни с по 5 страници в час.  Joy
И с това ще се съглася напълно. В моето семейство не съм приемала и не бих приела да бъда на работа денем, да се прибера и да започна вечерна смяна в кухнята само аз. Както не бих и не съм приемала същото и за мъжа ми. При нормални обстоятелства правата и задълженията вкъщи вървят ръка за ръка. За другите семейства не знам, опитвам се да избягвам клюкарщината.

Но това е извън темата за свекървите, така че спирам.

# 714
  • София
Наистина е извън темата за свекървите, но момичето даде своята лепта точно по темата. Ако не четех отдавна не само тази тема, бих се учудила как свекървата не е оплюта.

# 715
  • София
От известно време оплюването на свекърви в тази тема става все по-трудно. За което и аз имам принос. Всъщност, ако някоя свекърва тук се беше опитала да се бърка в "кухнята" на семейството на сина си, щях да бъда една от първите, които ще я оплюят. И съм го правила, де. Тази клюкарщина не я понасям, независимо от посоката, от която идва.

# 716
Това е, защото изначално като се съберат в един дом двама души, често жената се хвърля с двата крака да се докаже като най-най-къщовница. Да демонстрира как може да го посреща със закуска, как нейното пране е с най-хубаво миришещия омекотител, как поддържа хубав дом... насадено е от векове и няколкото годинки еманципация не могат да изличат нагласата, че жената стъпи ли в помещение с поне 4 стени и таван, трябва да докаже, че е домакиня. То е същото като стремежа в началото мъжа да те вижда все в най-хубав вид, но това е далеч по нормално и отшумява с живота заедно доста по-естествено. Докато "домакинския комплекс" гори с пълна сила достатъчно време, че мамин златен да си каже "Ех, намерих си жена, която обича да чисти, мие чинии, готви по 3 манджи на ден, дай да не й преча, ще си седна тук с дистанционното". И после като жената се кротне и забърше чело, доказала колко я бива, изведнъж й се прищява и тя да вдигне крака на масата и да не е единствения прехвърчащ финикиец между стаите, но вече е заложила съвсем различен модел вкъщи, а промяната му е далеч по-трудна. А когато в "семейния дом" вече има друго семейство с наложени порядки началната еуфория се пресича и положението става още по-трудно, защото вече не се доказва пред един средно заинтересован мъж, който я види, че не е пометено, я не, а и пред вряла и кипяла домакиня.

В момента наблюдавам това явление у приятелка. Момичето не е никак глупаво, да отбележа. Завърши бакалавър, магистър, хубава е, поддържана, с високо самочувствие, има благ и човечен характер. И ми се хвали щастлива как въпреки, че доскоро хич я нямало в готвенето сега приятеля й (сравнително нов) я стегнал и изисквал по 3 различни яденета на ден. Тя се била научила и с кеф му готвела... и си мисля как вероятно наистина сега с кеф готви 3 яденета на ден, но след Х период ще й излезе мехур в мозъка да се чуди как да обясни, че някои "изисквания" не могат да бъдат посрещнати, ако искаш живота ти да тече нормално. Бил я приучил вика. Как да не си каже човек "Браво"...

Та в резюме, радвам се, че бях прехвърляла тази свекървенска тема на време и някои такива прости неща ми се бяха набили в главата. Когато с МП заживяхме заедно изясних, че аз не съм Марта Стюард и ще имам нужда от разумно разпределение на труда. Радвах се на съветите на баба му, която беше чудесна готвачка, а имаше и други полезни бабешки хитрини. Готвих си в границите на нормалното, подреждах, колкото ми душа иска, а когато усетя, че нещо не ми се прави, оставям за по-късно или за него. Минавали сме през различни периоди - когато е много зает с работа и се претоварва, поемам на 95% всичко къщно аз, когато е в по-малка заетост, нещата се преразпределят без никой въобще да говори по този въпрос, съвсем естествено. Той идва от дом, в който не беше пипвал никаква домакинска работа изобщо, но бързо се научи. Когато усещаш, че нещата са споделени, всичко е много по-леко дори в моментите, в които ти се пада по-големия дял.

# 717
  • София
Гугъл76, ако жената се хвърля, то е защото така й идва отвътре, не заради мъжа. Мъжете често нямат претенции да им е супер изчистено и подредено, жените сами окачествяват всичко извън своите представи като "кочина" и още някаква дума, вече не я помня.
Така че както приятелката ти е приучена, така и много жени се хвалят как приучили мъжа на ред. Е, защо едното е похвално, а другото - не?

# 718
  • при късмета
В едно партньорство, не само на жената критериите се изпълняват и покриват. Двамата си определят бита в ежедневието, но са двамата. Една жена може да се хвърля да прави всичко във връзка с един, а с друг да си разпределят задачите. Как в едната ѝ идва отвътре, в другата не? Изобщо не е вярно това, както не е вярно, че и жената превъзпитава мъжа. Всъщност Гугъл каза, че се е научил, а не, че тя го е превъзпитала, различно е. И съм съгласна, че се учат, но не само мъжете. За жените се отнася същото. Всъщност това е да се научиш да живееш с конкретен партньор, а не с някого по принцип.
Аз се научих да говя чак покрай детето, а не защото се е появил мъжа ми. Справях се да мине нещо през тигана, но да се сложи в тава или тенджера, изобщо не се захващах. Та не го броя за готвене. Мъжа ми не може да готви до ден днешен, но пък и не е очаквал от мен да го изхранвам по този повод. И до днес не го превъзпитавам в това отношени, мисията е невъзможна, както и той няма претенции да съм сготвила. Готвя, каквото яде детето, в редките случаи когато го няма, правя нещо, което не яде за нас двамата

# 719
Гугъл76, ако жената се хвърля, то е защото така й идва отвътре, не заради мъжа. Мъжете често нямат претенции да им е супер изчистено и подредено, жените сами окачествяват всичко извън своите представи като "кочина" и още някаква дума, вече не я помня.
Именно.

Така че както приятелката ти е приучена, така и много жени се хвалят как приучили мъжа на ред. Е, защо едното е похвално, а другото - не?
Не е похвално да приучваш никого на нищо, в това е въпроса. На него трябва да му идва от вътре да е част от своя дом и да се включва, когато ти изнемогваш. Моят приятел се научи да прави неща по своя воля, не защото съм го натиснала с чехъл отгоре, това не е приучване. Просто аз не мога да се справя сама с всичко, признавам си го без бой и не се изкарвам чудо на природата. Той схваща този факт и прави, каквото му е по силите и моментните възможности, за да не се случват приятни картини в стил: прибираме се двамата от работа, той сяда на компа и качва краката на бюрото, докато аз мятам дрехите в пералнята, забърквам с едната ръка манджата, с другата кълцам салатата, а докато се готви манджата и се изпере прането, пускам прахосмукачка и мия съдовете.

А при приятелката ми самият левент е много горд с това, че я е строил в ред и има определени изисквания, които тя трябва да покрие, иначе той ще бъде разочарован. Аз не изисквам нищо от МП, нито той от мен. Ако сме изморени и двамата, спокойно си поръчваме пица и директно си сядаме в кочинката пред ТВ, утре също е ден. Докато при нея не е така, защото ежедневно се покрива норматив. Поне тя така ми го описва. Сега дали ще трае дълго и в един ден няма да тропне с крак, че положението се променя, не знам. Но в сегашната ситуация ми звучи абсурдно, че тя ходи на работа, а като се прибере вместо да поеме въздух, се захваща с няколко степенно меню с екзотично подредена маса, а той отгоре на всичко държи всеки специалитет да е идеално приготвен, че и да не се повтаря често. През това време той е на фитнес. Защото за него е важно след работа да си направи тренировката и да презареди преди да се прибере на приготвена вечеря и чист дом. Което не е лошо и щеше да е ОК, ако тя си седеше вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт