Забранен достъп до детска градина в София след 8:30

• 17 566
  • 373
  •   1
Отговори
# 300
  • Варна
Ние пък сме подписали декларации, в които се упоменаваха много неща - права и задължения на детето, родителите и учителите, споменаваше се, че е забранено да се внасят записващи устройства и какво ли още не. Наред с всичко друго вътре беше упоменат и дневният режим, както и изискванията кога да се водят и прибират децата. Подписала съм се, значи спазвам. Не е само един подпис, когато е прието детето в градината.

И аз започвам да съм фен на "западняшките глоби". За съжаление тук ги нямаме.

И със заплащането на услугата не съм твърде съгласна. Не смятам, че аз "плащам заплатите на персонала", нито че заплащането на супер символичната такса за градина от моя страна ми дава правото да правя насреща каквото си ща. Но въпросът за таксите е много обширен и няма нужда да го бистрим и него тук.

# 301
  • София
Подала сии заявление, което е било одобрено, а когато деттето ти е започнало да поссещава детското заведение, ти вече си се съгласила с условията. То и на училище не подписваш договор с училището на детето си, обаче пак се разписваш в тетрадката за правилника за вътрешния ред.
Честно, чудя се защо изобщо се обсъждат тези неща, все едно наистина съм в детската градина - обаче на децата в градината им ее нормално състояние да се държат детински и да пробват да заобикалят правилата или да ги нарушават с тропане на крак и реплики от сорта "аз не съм искал да съм на градина, не обичам товааааа...". Тук сме възрастни хора и съм сигурна, че всички сме изключително наясно, че щом има правилник, разписано време за прием на децата, детето посещава детското заведение, то родителят трябва да спазва своята част от правилата. Толкова ли са ви евтини нервите, че сте готови на всяка цена да си защитите петнайсетминутното отиване по-късно? какво печелите от това? Вътрешно удовлетворение, че никой не може да викаже да се съобразявате и да изисква да се съобразявате? ми, те така правят точно 3-годшните 0 тропат с крак и се тръшкат!

# 302
Аз казах какво е мнението ми - след като аз ще спазвам буква по буква правилата, искам и държа и отсреща да правят същото.
И аз приветствам западните глоби - нека ги налагат и на двете страни обаче. Не да е двоен аршина... Wink

# 303
  • София
А кой те спира да изискваш и от градината да спазват правилата?

# 304
Не са почнали да ме притискат да спазвам техните. Аз също не ги притискам. Симбиоза...

# 305
  • София
Ето нещо , което спира някои родители да си търсят правата.

В една детската има алианс по желание (всеки месец дават по 10-15лв) "за децата" и родител , който откаже да дава и тези пари , на всяко следващо детско представление , неговото отроче е без костюм , защото родителите отказват да плащат нещо, което уж е по желание.
Когато тръгнат да си търсят правата, биват изкарвани луди.

И при двама работещи родители , които да кажем изплащат кредит и детето няма на кого да бъде поверено , не биха искали по-лошо отношение към детето, защото си търсят правата.

# 306
  • София
какво означава по-лошо отношение, точно пък сега, е къде-къде по0лесно родител да подава сигнали и да изисква спазването на правилата.
За костюммите е същата работа като в училище - мен лично като родител изключително ме е дразнило това, че двайсет родители плащат, петима не плащат, а накрая платилите са платили и за неплатилите, а вторите ползват ей така. Тези костюми как се материализират за всички деца, по магичен път ли? Нали някой трябва да ги купи или да ги наеме, а това не става без пари. Ако няма да се плаща за костюми, то тогава всеки родител си води детето на тържеството с костюма, който е изработил, купил или наел самостоятелно. Това са неща, които се решават от родителите - нали има родителски комитет или дори неформално родителите могат да се съберат и да решат какво и как да бъде. Ако ще се поръчват костюми, то се поръчват и плащат за всички и от всички. За мен е нередно няккой да си пита ушите и да не плаща, обаче да иска и за неговото дете да има костюм, или пък да излиза с приказки, че иначе щели да се отнасят лошо с детето. Честно, аз заради такива неща никога не бих се навила доброволно да съм  учител - за един родител едно, за друг друго, за трети не знам какво, все някой ще се чувства ощетен и незачетен, а попарата ще я сърбам аз. Ми, мерси! Ако съм аз и стават пазарлъци за костюми, ще кажа на родителите всеки да си облече детето както намери за добре или нищо няма да се прави и толкова! Хич не бих си причинявала излишни главоболия с тържества и костюми.

# 307
  • Beyond the stars
Също в Правилника никъде не пише, че при системно закъснение на детето, то се отписва, нали. Единственият начин детето да бъде отписано е това да стане по инициатива на родителите. Друг начин няма и това всички вече го знаем, мисля...

В правилника на тази детска градина (първият, който намерих онлайн) го пише - вярно, че става въпрос за след 19ч., но със същия успех може да се напише и за началото на деня. https://odz17.com/files/pdf/PRAVILNIK_DEINOST_2017_2018.pdf
чл. 26 ал. 2 т. 7
При две закъснения от страна на родител за взимане на дете след работното време /
19.00 ч./ на детското заведение детето се отписва по служебен път. Тези закъснения се
удостоверяват с Констативни протоколи, попълнени според изискванията

# 308
  • София
Добре , но след като няма правило и задължение да се плащат тези 10-20лв(на места) , защо моето или друго дете трябва да остане без костюм ?
И да не говорим , че тези пари не минават през осчетоводяване и не са доказани никъде ?
И тук никой не се съобразява с родителя, 5-6 деца без финансови възможности , оставят без костюми , защото таксата им става над 100лв , но на никой не му пука.

Аз плащам , но бих разбрала защо Мими не плаща.
И после , не им плащаме и не сме клиенти на детското заведение .

Андариел , доколкото знам даваш уроци, ако някое дете или родител закъснеят , връщаш ли ги ?

# 309
Вълшебство, този член от правилник противоречи на нормативен акт от по-горна степен.

В много от местните Наредби на общините, в които са уредени местните такси, вкл. и таксата за ДГ, до скоро беше записано също, че при неплатени две или три вноски, ДГ отказва да издаде удостоверението за завършена ПГ6. Административните съдилища, по протест на Районната прокуратура, масово отменят въпросните текстове от наредбите, като незаконосъобразни, противоречащи на нормативни актове от по-горна степен. Тоест - дори при неплатени такси градината няма механизъм да изключи детето или да откаже да издаде документ. Причината - за събирането на неплатена такса си е предвиден отделен ред, уреден отделно...

# 310
  • Beyond the stars
Вълшебство, този член от правилник противоречи на нормативен акт от по-горна степен.

В много от местните Наредби на общините, в които са уредени местните такси, вкл. и таксата за ДГ, до скоро беше записано също, че при неплатени две или три вноски, ДГ отказва да издаде удостоверението за завършена ПГ6. Административните съдилища, по протест на Районната прокуратура, масово отменят въпросните текстове от наредбите, като незаконосъобразни, противоречащи на нормативни актове от по-горна степен. Тоест - дори при неплатени такси градината няма механизъм да изключи детето или да откаже да издаде документ. Причината - за събирането на неплатена такса си е предвиден отделен ред, уреден отделно...

Признавам, не съм запозната в дълбочина с материята  Peace Но би следвало да има механизъм, с който да се санкционира неспазването на правила, разписани в съответни наредби/правилник за дейността.

# 311
  • Варна
Тук сме възрастни хора и съм сигурна, че всички сме изключително наясно, че щом има правилник, разписано време за прием на децата, детето посещава детското заведение, то родителят трябва да спазва своята част от правилата. Толкова ли са ви евтини нервите, че сте готови на всяка цена да си защитите петнайсетминутното отиване по-късно? какво печелите от това? Вътрешно удовлетворение, че никой не може да викаже да се съобразявате и да изисква да се съобразявате? ми, те така правят точно 3-годшните 0 тропат с крак и се тръшкат!
Много съм съгласна с това. Продължавате да смесвате нещата. Едно е персоналът да прояви толерантност при нужда, друго е да правите напук и видиш ли да твърдите, че правилата не се отнасят за вас и понеже нито има глоби, нито ще изключат детето ще го водите по-късно пък! То затова сме на тоя хал, защото сигурно 80% от хората се чувстват просто длъжни да нарушат правилото ей така, заради идеята.

# 312
  • София
Зависи дали закъсненията са системни, просто защото хората си мислят, че щом ми плащат, могат да си идват когато си решат, а аз да трябва да го търпя, или както се случва, понякога възникват проблеми и човек закъснява или часът трябва да се отложи.  Ако не им дреме за закъсненията или идват с мисълта, че всичко им е позволено, то те и при самата работа ще са толкова "сериозни". Тогава каква работа ще свършим, какви постижения ще имаме?
Има и нещо друго - какво се случва, ако едните закъснеят, а след това чакат други и те са дошли навреме? Трябва ли да забавя вторите, защото първите са закъсняли? Хора сме, всичко се случва, то и на мен може да ми се случи да закъснея, ама си има мярка във всичко. Ако аз редовно закъснявам или не си спазвам уговорката ще говори зле за мен. Но и в ролята си на родител, ако не си водя детето навреме, ще говори зле за мен като родител.

То, затова всяка работа си има организация във времето и се оставят някакви реезерви, но и изключенията не бива да се превръщат в правило. Никой не обича да си губи времето и да го правят на идиот, само защото друг е решил, че ще се прави на плащач и ще размахва банкнота пред лицето му и ще вика "аз си плащам, ще ми играеш по свирката". Има си човешки и организационни граници, които трябва да се спазват.

# 313
10-20 лв. на месец  Shocked, и какво точно се купува за детето с тези пари?

# 314
  • София
Добре , ние ще спазваме правилата . Авторът иска да търси права , своите явно и това е негово право.
Пуска жалба , запитване и чака отговор.
Той отдавна не е писал, интересно ми е да разбера какъв отговор е получил?

Общи условия

Активация на акаунт