Забранен достъп до детска градина в София след 8:30

• 17 575
  • 373
  •   1
Отговори
# 285
Да не превръщаме ДГ в завод за секретна продукция...нито земята ще спре да се върти, нито нищо, ако секундата не се сцепи наполвина....

Нито пък, ако родителят стане 15 минути по-рано и си заведе навреме детето на градина.

....или пък го отпише. Също е вариант.

Земята все още ще се върти. Peace

# 286
  • София
Във всеки случай, когато моите ходиха на градина, макар и малко, щом казваха да ги водим до 8 сутринта, водех ги до 8 и толкова - аз моята част от сделката съм я изпълнила. Нищо, че закусваха вкъщи, то не им пречеше втори път и там да ядат. Не съм се пазарила, не съм мрънкала, не съм се тръшкала, че било рано. А и, ако един родител види, че не се спазва разписанието, винаги може да се оплаче. Вътрешноорганизационно в течение на деня не е фатално, ако се промени нещо, но така или иначе децата са налични. Сутрин проблемът е, че като се започне една върволица от закъсняващи, учебният ден не може да започне нормално 0 нито лелките успяват да си свършат работата, нито учителките, а децата започват да се разсейват и изнервят, когато се започне идванетоо на едно, друго или трето дете посред закуска, след закуска или не знам кога. Да, разбирам, че точчно на закъснелия му е било критично невъзможно да дойде навреме, но като има няколко такива закъснели, и всичко се забавя още на входа на системата.

# 287
Разбирам гледните ви точки.
Но...публична тайна е, че ако отидещ да си прибереш детето в 19ч. или в 18.50, ще те гледат на кръв. Често то ще е облечено и с госпожата ще те чакат на вратата. Така съм чела. нН разбирам защо е този двоен стандарт - сутрин искат родителите да са супер точни и стриктни, а вечер-защо вечер пък те /персонала/ не са стриктни и извиват ръце? Мен това ме дразни принципно. Както казах, за да прави някой забележка и да има претенции към другигу, първо той трябва да е безупречен...

С уговорката, че не навсякъде е така, разбира се, но това за вземането последен - всички знаем как се процедира и как стоят нещата.... Wink

# 288
  • София
Ако в правилника пише , че трябва да се води до 8:30 трябва да се води, всичко друго е за родителите.
Не всички деца обичат рутината, не всички деца обичат детската градина, не всички ядат там (изобщо)
И никой , ако няма правило, не може да ме застави да водя детето в 8 сутринта (след като кога да го заведа в 8:50) .

# 289
  • София
Всеки родител се е съгласил на тези праввила и трябва да ги спазва в частта, която засяга неговото поведение. Никой насила не  довлича родителите да записват децата си в градината, а родителят доброволно се е съгласил и е подписал всички документи. ДГ е социална услуга, а не задължителна образователна. Задължително е предучилищното обучение, а то се осъществява и в училищета. Затова никой никого насила не държи в ДГ, ако не му изнася воденето на детето до определен час, или пък принципно не му харесва това или онова. На мен като не ми допадаха някои неща в градините като филоссофия и институции, си отписах децата и толкова. Но докато децата ми са били записани, съм спазвала всичко, което е било в правилата.  Колкото до публичните тайни, те не са все още факти - ако някой родител види, че градината се затваря по-рано от установеното работно време, то има право да подаде жалба до директора и които институции отговарят за това. Но това, че едната от страните не върши своята работа не е извинение за другата и тя да не я свърши. Едно лошо поведение не оправдава отсрещно лошо поведение - то не е индулгенция.
Ако в дневния режим пише, че децата се приемат до 8.30, значи трябва да се заведат до това време - то вече е записано като правило. Дневния режим е част от правилника за вътрешния ред.

# 290
Моля ви се....това е една услуга, предоставяна срещу определена цена /таксата/. Какви сделки, какво чудо..какви секретни договори...моля ви се, смешно е.
Аз плащам, те извършват услугата...колкото и прозаично и вулгарно да звучи, така е юридически...

Основното ми задължение е да заплатя цената на тази услуга. И аз го правя.

С нищо не съм се съгласявала и нищо не съм подписвала като вид договор. Тук нямаме договорни отношения, това не е сделка, това е услуга! Подала и подписала съм единствено заявление за прием, те са го приели.

Също в Правилника никъде не пише, че при системно закъснение на детето, то се отписва, нали. Единственият начин детето да бъде отписано е това да стане по инициатива на родителите. Друг начин няма и това всички вече го знаем, мисля...

# 291
Има времева рамка за водене и вземане на децата. В нашата градина е от 7,05 до 8,30 ч. и вземане от 17,30 до 18,55 ч. Случвало ми се е веднъж да го взема в 18,40 ч. Нито някой нещо ми е казал, седят си 2-3 деца при дежурната учителка и си чакат. Този времеви прозорец е достатъчен за всеки да си нагласи програмата.

В яслата ни правеха проблем /беше в друга ясла, СДЯ/ - там искаха възможно най-късно да го заведеш и най-рано да си го вземеш.  Mr. Green

При записване на детето, както и в началото на всяка година на родителската среща се чете правилника за вътрешния ред, където е и частта с оставянето до 8,30 ч. Предупреждават се родителите да не се закъснява, възможно е само по изключение. Да, няма да ти отпишат детето, просто няма да го приемат за деня и като се наложи два-три пъти да го заведеш на работа или да си останете вкъщи, ще гледаш да не закъснявате.  Peace

И питам отново - Ако директорът в работата ви спусне заповед, че се ходи най-късно до 8,30 ч. и след това има наказания, дали ще започнете спорове и жалби или ще си нагласите програмата?

# 292
Не е същото. Там съм в договорни отношения, в градината-не.
При договор неизпълнението на задължение на страната може да доведе до разваляне на договора.
При предоставяне на услуга срещу заплащане - само заплащането е определящо Peace  Другото са подробности...

Добре е да се спазват правилата, да. Но да не ставаме педантични и да минаваме в крайности според мен.

# 293
  • София
И питам отново - Ако директорът в работата ви спусне заповед, че се ходи най-късно до 8,30 ч. и след това има наказания, дали ще започнете спорове и жалби или ще си нагласите програмата?

Директорът в работата ми плаща заплата и ще се наложи или да се съобразя с него, или да остана без заплата.
На госпожата, лелката и директорката на ОДЗ аз им плащам заплатата, наред с всички други работещи родители.
Ако дружно напуснем работа, както бяхме учтиво посъветвани от някой по-назад в темата, ДГ ще обезсмисли съществуването си. 
Примерът ти е логически погрешен.

# 294
  • София
Няма да пускане жалби , ще спазваме правилото до 8:30, но няма как някой да ми казва , че било хубаво да се пие кафе с колегите и да идвам в 8.
Или да се правя на лигла и да питам защо Вики колежката , всеки ден си тръгва в 17:45 , а аз стоя до 18:00.
Има си причини жената.
И всичко зависи от родителя , ако аз кажа на моето , че Пешо го взимат от детска в 15:30, защото не спазват правилата и си правят квото знаят, моето дете(надявам се да не се случва ) на другият ден ще пита Пешко, защо те могат , а той не.
Ако му обясня като на човек, майката на Пешо свършва в 14:30 и за това го взима по-рано , въпросите приключват.

# 295
Моето все ме пита защо Гошко го вземали преди него. Отговарям, че бабите не ходят на работа и за това успяват по-рано да отидат...минава за сега... Grinning

# 296
  • София
А тогава как си записала детето на градина? В момента, в който си го записала, си се съгласила на правилата и трябва да ги спазваш. Ако не ти харесва - или се отписваш, или пускаш жалби и оспорваш правилата. Плащането няма нищо общо - това не ти е касата в магазина кеш-енд-кери, но дори и на касата, колкото и да си готов да платиш, ако се държиш неприлично, ще те изведат от обекта. Детето не се отстранява, но ако са приели, че след определен час деца не се приемат - то не се приемат и толкова. Нататък ти си правиш сметката дали да закъсняваш. Вече започвам да съм фен на западняшките глоби - те спестяват много "ама, нямат право" мрънкане и действат невероятно дисциплиниращо. Какво би предпочела - да ти заключат вратата или да те глобят, ако не си водиш детето навреме?

# 297

Да ти отговоря. Седемнайсет години работих в институция с работно време от - до. Познай колко се спазваше и от кои се спазваше. Директорът се принуди да направи тетрадка, в която да се вписваме при пристигането си, лично седеше с тетрадката входа, след което се прибира. Ха сега пък познай, имаше ли наказания за тия, които си закъсняваха и преди тетрадката? Ами нямаше, щото са гъзолизците на шефа Simple Smile Другите и без тетрадка си ходехме навреме.

# 298
А, как ще няма нищо общо-то е основното. Плащането  Mr. Green Питай и директорката ви, бившата вече....

Подала съм заявление за записване, вече ти отговорих. Не съм подписвала договор или друго съгласие.

Много от децата в трета и четвърта група са вземани на обед, или в 15ч -заради курсове, логопеди, спортни тренировки. Проблем никакъв за персонала. Щом това не ги товари, не виждам какво толкова да ги товарят и сутрешните неразбории...пак казвам, за спазване на правилата съм, но против тяхното абсолютизиране и въздигане в култ.... Peace
То тия горе да вземат да ги спазват правилата....

# 299
  • София
Другото , което си мисля е , че тук всяка държавна институция вкл детската си е на принципа "шуробаджанащина".

Родителите , които правят "дарения", за техните деца , правилата са малко по-различни. Пример "Е, Айде бе Гошенце, влизай миличко" закъсняващо дете на спонсор и " Айде бе Тошо , защо закъсняваш , още спиш и Т.н."

От друга страна , да пишеш жалби против детска , директор , персонал е загубена кауза, ако директорката пази персонала и за едни родители правилата са различни.

Децата на богатите родители-спонсори се гледат с други очи.
Това ми е пределно ясно и да се бориш с държавна институция по начало е мъчителна кауза.

Чудя се , ако започна да спонсорирам детската и закъснявам , дали ще има забележки?

За "средностатистическите" родители като мен (както и навсякъде в тази държава) , които не са богати , правилата важат (и се спазват)

Общи условия

Активация на акаунт