Забранен достъп до детска градина в София след 8:30

• 17 411
  • 373
  •   1
Отговори
# 315
Основно правило в България - ще ми каже той на мене. Така е и на улицата.

# 316
Вълшебство, този член от правилник противоречи на нормативен акт от по-горна степен.

В много от местните Наредби на общините, в които са уредени местните такси, вкл. и таксата за ДГ, до скоро беше записано също, че при неплатени две или три вноски, ДГ отказва да издаде удостоверението за завършена ПГ6. Административните съдилища, по протест на Районната прокуратура, масово отменят въпросните текстове от наредбите, като незаконосъобразни, противоречащи на нормативни актове от по-горна степен. Тоест - дори при неплатени такси градината няма механизъм да изключи детето или да откаже да издаде документ. Причината - за събирането на неплатена такса си е предвиден отделен ред, уреден отделно...

Признавам, не съм запозната в дълбочина с материята  Peace Но би следвало да има механизъм, с който да се санкционира неспазването на правила, разписани в съответни наредби/правилник за дейността.
В наредбите има глоби...но за точно определени неща. В правилниците май няма глоби.

# 317
Какъв е този алианц, че ми стана интересно? При нас има допълнителни дейности, които се заплащат извън таксата, както и театър. Който желае детето му да ходи, плаща допълнително, другите не ходят и съответно не плащат.  newsm78

# 318
  • София
Основно правило в България - ще ми каже той на мене.
Да , но това е и от двете страни.
Госпожата си мисли същото за мен , ако я питам нещо , което не й харесва.
Директората си мисли същото , за онези които ме плащат 10лв (ще видят те, децата им няма да им костюми, нищо, че получва 3000лв чисти , на месец)
Лелята си мисли подобно, ще ми каже тя , че пижамката я няма .
Охраната ще мисли, "ще ми казва на мен , че работата ми е да наблюдавам тука "

# 319
И ние имаме такъв, но таксата е 15€ на година. Организират разни забавления и курсове и членовете не плащат или плащат по-малко. Та ми е интересно за такава такса на месец какво точно правят споменатите в по-горните публикации.

# 320
  • София
Да пусне жалба, да говори с другите родители, ако трябва колективна жалба да пуснат. То не може да се предава човек още преди да е направи нещо, щом смята, че има нарушения.

# 321

Директората си мисли същото , за онези които ме плащат 10лв (ще видят те, децата им няма да им костюми, нищо, че получва 3000лв чисти , на месец)

Тя ли да плаща?

# 322
  • София
Ние плащаме  и пак извърташ както ти е удобно.
Ние плащаме, спазваме , съобразяваме и пак сме виновни.

Може би си учител , и виждаш само от твоята страна ситуациите.

Последна редакция: вт, 17 окт 2017, 16:43 от Wind_

# 323
  • У дома
Ние нямаме допълнителна такса, тя месечната такса ми е достатъчна.... В тоя ред на мисли каква е цената в БГ за ДГ? 15лв месечно не ми се струва висока сума щом е за децата и някакви забавления.

# 324
  • София
Не зная сега колко е, но държавните, по-скоро общинските, градини са на бюджетна издръжка, а таксата, която плащат родителите е символична предвид колко струва дори на ден да се изхрани вкъщи едно дете. Със сигуност официалната такса е далеч под сто лева, нещо ми се върти в главата 40 лева на месец, може и да греша. Платени са допълнителните занимания и каквото родителите решат да съберат за групата, ако изобщо решат да събират пари. Сега, някои в друга тема се оплакаха, че директори на държавни градини им искали пари за нови креватчета и какво ли не, но това е извън таксата, определена от общината и доколко директорите имат право да изискват такива неща не зная.

# 325
  • Варна
48 лв е месечната такса при нас. Повече от символична е.

# 326
  • Куциндрел
60 лева е в София.
Не знам какви са тези алианси, които събират пари, но от тази година всяко нещо, което се купи за градината, трябва да е с документи подробни. Имало нови правила. Че даже се описва в някакви листи, дадени от градината.

# 327
  • София
60лв такса, допълнителни дейности всяка от 20лв нагоре и алианс.
При нас е 10лв, на други места стига до 20лв , извън всички такси.

Аз съм готова да плащам тази сума , но има родители , които не са.

Да не говорим , че има много европейски програми , които предлагат безплатни допълните дейности за деца (точно чиито родители не са финансово подготвени) , но не се усвояват.

Оставам на мнението, че правилата са едни за всички , но според различните родители, едни са помазани с добро отношение , а други не.
И децата не са виновни за това и не рядко, те са "потърпевши"

Последна редакция: вт, 17 окт 2017, 22:54 от Wind_

# 328
Оставам на мнението, че правилата са едни за всички , но според различните родители, едни са помазани с добро отношение , а други не.
И децата не са виновни за това и не рядко, те са "потърпевши"
В първата ДГ, където ходеше дъщеря ми, беше така. На РС в прав текст ни уведомиха, че родителите на Х изрисували сами, с техни средства помещението за закуска. Купувахме килим, играчки, куклен театър, комплекти за креватчетата. Не помня колко беше самата такса, но заедно с нещата, които носехме всеки месец - течен сапун, 4 рола тоал. хартия, голям пакет мокри кърпи, пакет салфетки, голяма туба мин.вода и пластмасови чаши, излизаше над 80 лева. И като видях един път как лелка си изнася една торба с такива неща, ми кипна. Приемаха деца болни, с АБ и сиропите им, а уж на вратата всяка сутрин стоеше мед. сестра. Не можех да видя дъщеря си здрава, на месец по две седмици си беше у дома. Накрая я махнах от там и я записах в по-непрестижна ДГ. Там нямаше такива проблеми.

# 329
  • Куциндрел
А тези неща, които купуваме за групата всяка година, не ги смятам. Събираме от родител по 80 лева за цялата година. Но пък тези средства са само за нашата група. Миналата година за Вси Светии купихме матеряли за правене на украси и почерпка, за 1-ви Юни купихме на децата подаръчета и т.н.

Аз не бих давала всеки месец 10 лева на някакъв алианс, пък ако щат да купуват на детето ми костюм....

Общи условия

Активация на акаунт