За любители на салати

• 98 939
  • 748
  •   1
Отговори
# 720
Според мен само ще изхабиш авокадото с този айсберг. Но ако държиш на комбинацията, добави нещо за цвят - червено или оранжево като домат, чушка, морков, цвекло...

# 721
  • Мадрид / София
Аз имам една салата айсберг. И авокадо. Пресен лук. Ще видя какво мога да добавя.
Доматчета, царевичка, печени чушки, сварено яйце, краставичка прясна...

# 722
Аз имам една салата айсберг. И авокадо. Пресен лук. Ще видя какво мога да добавя.
Доматчета, царевичка, печени чушки, сварено яйце, краставичка прясна...
Чудни идеи! Да добавя и маслинки към комбинацията. Риба тон също върви много със зелена салата и авокадо. Направо си е салата за наяждане.

# 723
  • на острова на мечтите
Благодаря ви,мили за добрите идеи!!!

# 724
  • Русе
Абе тия моркови по корейски май някой нашенец си ги е нарекал така. Имам колега кореец, родителите му имат собствен ресторант над 40 години. Никой не е чувал за подобни моркови. Пита ги и тях, понеже се раздумахме. Станах за смях...Ама карай. И мен ми се пробват, но да запържа в 200мл олио моркови е абсурд. Мога да ги ръсна с олио, но предполагам ефекта  и вкуса няма да е същия.

Странно, наистина ли е кореец ? Ето оригинална рецепта на корейски за морковите.
https://rodnye-prostory.ru/ko/snacks/the-recipe-for-a-carrot-for … re-in-kazakh.html

# 725
Да ама е бавна салата на чакане корейската!!!
режеш на рендето вьорнер..овкусяваш държиш ги така 30мин...после запържваш после пак чакаш да се охлади/30мин./ после овкусяваш с оцет и прибираш в хладилника за 6часа минимум....еми мерси !
Ако Ви се ядат моркови по корейски има я готова на грамаж мерят в руско-българските Берьозка Party

Скрит текст:
В самата Корея за "моркови по корейски" хората не са и чували. Там, в тяхната национална кухня такова блюдо не съществува. Обаче в първата половина на 20 век на територията на Съветска Русия по различни причини са преминавали голям брой корейски емигранти. Тези хора, както и всички други емигранти, са изпитвали носталгия по всичко родно - домовете, обичаите, храната. Искало им се е да заменят с нещо, което им е близко,  непривичната храна по новите места, но да намерят голяма част от обичайните за тях продукти не е било лесна работа, да не кажа - невъзможна. Един от тези трудни за намиране продукти е било китайското зеле, което в СССР не се е продавало в магазините, както днес - по нашите хипермаркети. А тъй като в Корея китайското зеле е основна съставна част на традиционното блюдо "кимчхи", без което не минава и до ден днешен нито една празнична трапеза, емигрантите корейци са търсели с какво да  го заменят.

Същевременно в Русия традиционно широко приложение в кулинарията намират кореноплодните зеленчуци: картофи, моркови, ряпа, лук, цвекло. Просто защото това вирее най-успешно при  суровия руски климат.

И корейците започнали вместо китайско зеле да използват за своите емигрантски блюда моркови. Нарязвали ги така, както били свикнали у дома - на дълги тънки ивички, по форма силно приличащи на италианските макарони. Подправяли ги така, както са свикнали у дома -  с подправки, които им придават особено пикантен сладко-кисело-лютив вкус.

И преди да продължа нататък своя разказ, следва да ви обърна внимание на една специфична особеност на  руския национален характер: още от имперски времена Русия е била страна многонационална, огромен конгломерат от представители на различни етноси и култури.

За Русия мирното и с огромно уважение един към друг съжителство на различни етнически културни групи е най-естественото нещо на света!  В това отношение руският народ е на светлинни години от консервативния българин, затворен в черупката на собствената си хранителна култура и в опита си да я опази от чужди "посегателства", отхвърля, често пъти чак с насмешка и неприязън, всяко чуждо културно влияние в сферата на храненето. На средностатистическия българин все не му харесва "чуждата" храна! Sad Е, има и малки изключения - италианската, турска и гръцка кухня са сред тях.

Руснаците, като типични представители на една широко скроена многоетническа и със съхранен имперски дух нация - напротив! Те са отворени за всяка храна, идваща от който и да било регион на света. Те са жадни да опитат нещо ново, различно от тяхното и често пъти такива чужди храни с естествена лекота се "настаняват" на тяхната трапеза, стават естествена част от тяхната многонационална култура.

От десетилетия насам моркови "по-корейски" правят всички уважаващи себе си руски домакини, като си слагат и за зимата в буркани. Тази необикновена, на вид скромна, но извънредно апетитна салата се харесва от всички, приета е от всички, тя продава по пазарите, в магазините, продават я навсякъде - може да видите дори възрастни жени, застанали на някой ъгъл на улицата в малкото градче, да вадят пликчета домашно приготвена салата "морковка по-корейски"  от чанта за разносна търговия или от малка количка на колелца.и да я  предлагат на минувачите.

Самата аз опитах моркови по корейски за първи път на един вледеняващ душата и тялото на непривикналия (каквато бях и аз самата - само седмица след пристигането ми там), мразовит, снежен, мъглив и неуютен сибирски пазар под открито небе, на  –25 градуса - от любопитство "Я!... ...какво е това...!?!"- приличащо на макарони, но оранжево, мокро и лъскаво, ...,  което се подаваше от няколко прозрачни полиетиленови чувалчета, лежащи на масата пред продавачката... Жената ми каза само: "Морковка по-корейски..." и ме попита по-лютивка ли я искам или с по-малко лютивина... (очевидно всеки от чувалите съдържаше салата с различен по острота вкус). После ми подаде пликче с "морковката" и даже пластмасова виличка... А аз я опитах с недоумение, предпазливо и с голяма доза недоверие!

И, о, чудеса...!?!

След първите две-три хапки усетих невъобразимо блаженство от непривичния сладко-кисело-лютив вкус на тази "морковка по-корейски" и желание да си похапна още и още...! У дома се прибрахме с цял килограм от нея!

Тогава узнах, че това е традиционна руска разядка, поднасяна като предястие към водката, за възбуждане на апетита, на всяко застолье  (пиршество) в Русия и че в тази страна на практика няма човек, който да не обича да си я похапва и да не говори с възторг за нея.

Последна редакция: пн, 09 апр 2018, 10:19 от pinko

# 726
  • Мадрид / София
Добре, де, не си задължена да я правиш. Като не ти изнася, не я правиш и толкоз.

# 727
На всяка от трапезите ни има салата. Аз обожавам салати още от дете, заради това и до ден днешен не съм пропуснала да взема салата. Обикновено правя зелена салата или салата Цезар, но и другите салати като: Шопска, Овчарска, Айсберг и т.н обичам да правя.

# 728
Христос Воскресе. Излезна ми вашата тема на първа страница. Имам хубави витаминозни салати, с дресинги. Ето профила ми. Имам една супер Цезар, друга със зеле, ябълка и дресинг, а за солена със зеле е хубаво ако се сложи лимон, горчица в олиото и в купата добавяте подправките които желаете. Супер става. https://receptite.com/profile.php?uid=Meri_Popins

Ще се радвам ако си имате профил и ми ги пробвате.

# 729
Преди време следях един кулинарен блог на Мери Попинз (Вили Конова), ако не се лъжа. Много добри идеи съм "откраднала".

# 730
  • Секс, спорт, политика, религия - не коментирам...
Ха, каква хубава тема. Да се запиша и аз:

Салатата на Дядо

1 кутия рукола - от Лидъл
1 кутия бейби спанак - пак от Лидъл
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен лук
1 круша
1 авокадо - средно или голямо
1 зелена чушка
1 лимон - изцеден
Овкусена с олио от гроздови семки, хималайска сол, небелен сусам, кълнове - кой както обича и по желание може да поръсите със синьо сирене
Леле колко ракия върви с тази салата...

# 731
  • Милано
  Този уред за сушене на салати нещо подобно ли е: https://www.vivre.bg/p-206610/%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B4_%D0%B7%D0 … D1%82%D0%B0_turbo. Или пък този уред: https://pochehli.com/tsentrofuga-za-salata-vin-bouquet

За първи път разбрах, че има такъв уред за сушене на зелени и листеви салати. Откъде може да се купи такъв уред? Доста практично ми се вижда.
И двата са добри..Но се питам как може да ги продават на такива цени?Тук са 7-10 евро...

# 732
В Джъмбо са по 8 лева.

# 733
  • Мадрид / София
Китайчетата нямат ли такива на нормални цени?

# 734
В Била айсберга е 1,20- до утре май! Аз си купих 3 броя та направо се късам да ям тези дни салатки с айсберг.Комбинирам  с рукола, чери домати, лук, пармиджано и дресинг, а понякога и с риба тон.
Някой ще направи ли нова тема?

Последна редакция: вт, 10 апр 2018, 16:21 от eleaa

Общи условия

Активация на акаунт