Направление, непрекъснати осигуровки

• 1 478
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте!

Личният лекар има ли право да откаже да издаде направление с довод, че здравните осигуровки не са платени за последните два месеца, въпреки че здравните осигуровки са с непрекъснат статус, тъй като се прекъсват чак след третия месец?

Питам понеже си плащам осигуровките на всеки три месеца преди да се прекъснат и ми се наложи да посетя GP-то и спешно ми трябваше направление, преди което проверих здравноосигурителния си статус, беше непрекъснат с две неплатени вноски(тоест два месеца) и GP-то ми каза, че не може да издаде направление в такъв случай. След което посетих необходимият специалист на частно и той ми каза, че GP-то е могло да ми издаде направление.

Просто искам да съм наясно занапред.

Благодаря и поздрави!

# 1
А джипито откъде знае, че имаш две неплатени вноски? При него тази информация не излиза.

# 2
  • София
А джипито откъде знае, че имаш две неплатени вноски? При него тази информация не излиза.

Излиза при всеки, който ти знае ЕГНто и влезе в сайта на НАП, секция Справки за ЗО.
Автора, плащай си за 2 месеца, няма да загубиш много от банкови такси.
Но с досегешната икономия рискуваш бавно разнасяне по партидите и от там да увиснеш и друг път.

# 3
С ЕГН може да се разбере само дали си с непрекъснати, или прекъснати здравноосигурителни права.
За повече подробности трябва ПИК.
С две неплатени вноски правата са непрекъснати и джипито няма основание да откаже направление. Няма как и да знае колко точно са неплатените вноски, ако са по-малко от 3.
Нещо не е точно така, както ни се представя.

# 4
  • София
Излизат  и неплатените последни месеци.
Напр. на обяд гледах на дъщерята - неплатени ЗО за 07.2017 г.
Нямам пик, само с ЕГН и някакъв техен код на момента.

# 5
Във всяка една аптека,може по всяко време да се провери за колко и кои месеци не са платени осигуровките.Логично е при лекарите да е същото.Според мен лекаря не може да откаже направление при непрекъснати права.

# 6
Хм, явно е нещо ново. Не знаех.

# 7
Не е ново,за да ти отпуснат лекарствата с намаление с книжка,първо се проверяват осигуровките.Здравната каса не плаща за хора с прекъснати права.

# 8

[/quote]
Но с досегешната икономия рискуваш бавно разнасяне по партидите и от там да увиснеш и друг път.

[/quote]
Какво значи бавно разнасяне по партидите? Извинявам се за намесата, но от няколко месеца ми се налага да внасям сама ЗО. Възложила съм тази задача на счетовдителка, на която дадох определена сума за няколко месеца и тя твърди че е платила всичко, но аз в справките с ПИК виждам само едно плащане, останалите си ми стоят неплатени...

# 9
Не е ново,за да ти отпуснат лекарствата с намаление с книжка,първо се проверяват осигуровките.Здравната каса не плаща за хора с прекъснати права.

Коментирах поста на Aisha, не твоя.  Grinning

# 10
  • София
Ми то и моето писание не е за нещо ново. Поне от 2014 г. следя ЗО на близки в сайта на НАП. Интересуват ме последните 3 месеца, предишните са платени.
Като се съберат 2 неплатени месеца с калкулатора там изчислявам лихвата и засилвам парите по партидите от картата ми. Пробвах един път да платя от изи пей и веднага хванах касиерката там в опит за присвояване. Приема парите, дава ми документ, но после сторнира операцията и прибира крупната сума от36 лв. След като при обновяване на сайта на НАП плащането не излезе се наложи да си поговорим спокойно, но строго на ъгъла пред офиса и. Уж оправи нещата, но на измекярки не вярвам. С плащане от картата винаги мога да си извадя извлечение на кого и за какво съм превела пари.

Общи условия

Активация на акаунт