Първокласници 2017/2018 - 2 тема

• 76 774
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
Може, по-добре си познаваш детето. И все пак децата реагират със затваряне и агресия, на стреса около тях. Те просто усещат настроенията и проблемите на възрастните, дори и родителите да си мислим, че ги крием. Но като не знаят, че се опитваме да ги предпазим си мислят, че те са виновни. За децата светът се върти около тях. Говорете с него, нека сподели как се чувства, какво го ядосва, на кого и защо се сърди. И моето дете е с проблемно поведение, ходим и на психолог. Отначало беше семейна терапия, но тя я възприемаше като детски център и място за забавление и всъщност работеха само с мен. При това положение ефект нямаше. Сега поисках промяна - целенасочена работа с нея, ако позволи разбира се. Но най-общо проблемите и на Теди и на Лъчка се коренят в ниско самочувствие и натрупани негативни емоции, на които не знаят как да реагират, как да приемат разочарование, отказ, да изчакат и ги избива на агресия, тръшкане или друг вид нежелано поведение. Като по този начин и привличат вниманието на възрастните върху себе си. Защо не потърсиш във вашия град детски психолог или семеен терапевт да поработите?

# 151
Добро утро! Като ви чета и аз се замислям за детски психолог. Моето момиченце, не е проблемно дете, но ние загубихме нашия тати, когато тя беше на 3 годинки. Много често се натъжава и казва че иска да си има татко като другите деца. Тя е много чувствително и разумно дете, но скоро след една неправилна постъпка и четох конско и тя се разплака и като ми каза, че щяла да скочи от прозореца и направо се вцепених. Мисля, че повече с думи искаше мен да накаже, но това много ме притесни. Винаги много добре се разбираме с нея. Много и говоря за живота. Никога не съм търсила консултация с детски психолог, но може би е време.

# 152
Добро утро! Да, наистина може би трябва и среща с психолог. Една позната психоложка казва, че я е страх точно от тихите деца, защото не знае какво преживяват и таят в себе си. Може и това изказване на детето да е било опит за стряскане, но аз не бих го пренебрегнала. Откъде би могло да й хрумне да каже подобно нещо? Когато се карам на моята дъщеря тя ми казва : "Махай се! Не те обичам!", но никога не е заплашвала със самоубийство.
Моите деца също нямат баща ( още от самото начало). Дъщеря ми последната година започна да говори за въображаем баща, а аз обяснявам, че има различни семейства. Ето приятелят й Т има баща, но няма братче или сестричка, И си има татко, но рядко вижда майка си...

# 153
Mama Ru и аз мисля така. Много се изплаших. Тя усети че аз много се притесних, почти се разплаках. Попитах я защо така говори, как може да си го помисли дори. Какво би се променило ако го направи? Разбрах по поведението и че се е почувствала много виновна, цяла вечер беше залепена за мен и само ме прегръщаше. Каза че не го е мислила, само го е казала. Но въпреки това аз още не мога да се отърся от чутото.

# 154
Добро утро! Като ви чета и аз се замислям за детски психолог. Моето момиченце, не е проблемно дете, но ние загубихме нашия тати, когато тя беше на 3 годинки. Много често се натъжава и казва че иска да си има татко като другите деца. Тя е много чувствително и разумно дете, но скоро след една неправилна постъпка и четох конско и тя се разплака и като ми каза, че щяла да скочи от прозореца и направо се вцепених. Мисля, че повече с думи искаше мен да накаже, но това много ме притесни. Винаги много добре се разбираме с нея. Много и говоря за живота. Никога не съм търсила консултация с детски психолог, но може би е време.

Разбира се не може от няколко изречения да се правят заключения и да се дава съвет, но си мисля, че детето се чувства претоварено от вашите очаквания то да мисли и разсъждава като възрастен..а то е все още дете..
Може и да греша..просто така ми изглежда от написаното. Разбирам и вас като родител-трудно е да си баща и майка, а подобна загуба е наистина страшен шок и за двете ви... и може би наистина е най-добре да направите среща с детски психолог, за да споделите и да ви даде насоки. Hug

Дари*, посетете и вие детски психолог, но е си губете времето с училищните..те са май само с по един курс и не са толкова компетентни..
Факта, че е агресивен само при единия родител, говори че проблем има-разберете какво го тормози и защо така реагира Hug

# 155
И аз останах малко шокирана след вчерашното ми посещение в занималнята, да си го взема по-рано. Че да учи. В занималнята точно само гледат да ги опазят живи.

Седи си г-жата на стола, и си гледа вестника. Децата се разхождат, крещят, дърпат се. От фоайето ги чувам как крещят.
Е, някои пишат, де. Малко на брой.
Моят с детето от задния чин си се занимават да се бодат с флумастери. Ей тъй! както ви го казвам. Обърнал се нашият и боц! Другият юнак и той - боц! ама с няколко наведнъж. За да изтренират каква им е издръжливостта на боцкане с флумастери.

Ма .. това малоумно ли е, или аз не съм наред?
И г-жата защо си чете вестника, а не въдворява ред?

# 156
*Дари, понеже никой не изкоментира съвета на учителката, ще се включа. В скандинавските страни масово децата са с разведени родители и така се редуват да ходят ту при мама, ту при тати. Не бързайте да оставяте детето само при единия родител. Другото и ти си го знаеш сигурно, но за да е спокойно детето, то трябва да вижда, че мама и тати са приятели, дори да не живеят заедно. Успех!

За учителите в занималнята ще си премълча.

# 157
Такаа. Ходих пак. чукам и влизам, а вътре малкия рисува рисунка. Госпожата го пратила, аз не знаех.
Положението е мноого по- зле, отколкото са ни казвали. Снощи пет майки са се оплаквали че заради него децата им дори не искат да посещават училище. Нарисува си нормална рисунка, мен, бнд и той по средата, къщичка без комин и без слънце. Къщата каза че е квартирата, в която последно живеехме тримата заедно. Не е това проблема, според мен, пак повтарям.
На въпроса на псих. защо удря отговори защото него го удрят пръв, но той не казвал на госпожата. Общо взето не ми даде смислен отговор псих. как така една година е бил примерен и изведнъж пак започна. Пак ме видя една майка- ритал децата в слепоочията. Той да не е каратист.
За живеенето само при единия беше твърдо против- и двамата родители трябвало да поемат отговорността и задълженията си.
Ще откача. Другия четвъртък пак е там, уж обеща за кой ли път да не посяга, наградиха го с 4 етикета с лого на една банка и така. Имах чувството че се интересуваше от мен повече псих., отколкото от проблема ни. Що съм се била разделила с бнд. Моля?
Аз му зададох въпроса кога му харесва повече- часовете сутрин или занималнята. Не ми отговори. Не ме кефи и мен тая занималня и това е. 30 деца са. Ще водя преговори с баща му да го изместим пак в частната, белким се променят нещата. Ама имаше дисциплина там, а и бяха 15- ина деца. Държаха се с твърда ръка и справедливо възпитателките.

Румка- вас ви пускат до стаята ли да ги вземате? Днес нашата г- жа пак постнала във Фейсбук групата че се звъни по гсм на г- жата от занималнята и се чака на входа, достъп до стаята- не. То кой знае какво може да се завари.

Мерси за изслушването и съветите.

# 158
Има респект от баща си, от мен не- глезя, не наказвам. Ето, вчера писа домашно- петици, може да пише красиво, а ги нацвъка така че не можеш да кажеш коя е цифрата. Не знам.
.............
Дари* , не го приемай като укоряване, но мисля че отговора на проблемите ви е в твоите думи. Как така "глезя, не наказвам", означава ли, че след като се прибере нахулен от училище няма никакво наказание от твоя страна? Та той вижда че неговото поведение остава безнаказано и нали не очакваш сам да се сети, че това не е ОК.

# 159
Такаа. Ходих пак. чукам и влизам, а вътре малкия рисува рисунка. Госпожата го пратила, аз не знаех.
Положението е мноого по- зле, отколкото са ни казвали. Снощи пет майки са се оплаквали че заради него децата им дори не искат да посещават училище. Нарисува си нормална рисунка, мен, бнд и той по средата, къщичка без комин и без слънце. Къщата каза че е квартирата, в която последно живеехме тримата заедно. Не е това проблема, според мен, пак повтарям.
На въпроса на псих. защо удря отговори защото него го удрят пръв, но той не казвал на госпожата. Общо взето не ми даде смислен отговор псих. как така една година е бил примерен и изведнъж пак започна. Пак ме видя една майка- ритал децата в слепоочията. Той да не е каратист.
За живеенето само при единия беше твърдо против- и двамата родители трябвало да поемат отговорността и задълженията си.
Ще откача. Другия четвъртък пак е там, уж обеща за кой ли път да не посяга, наградиха го с 4 етикета с лого на една банка и така. Имах чувството че се интересуваше от мен повече псих., отколкото от проблема ни. Що съм се била разделила с бнд. Моля?

И все още мислиш, че не е там проблема?! Детето ясно го показва.
И да, винаги, ама винаги проблема се търси (и е там) в родителите Tired
Вземете мерки...явно детето е травмирано от раздялата ви, и рез поведението си търси вашето внимание. Hug

# 160
Дари, не съм психолог, но той ви рисува като семейство и той по средата - обединяваща фигура, но и разкъсан между вас. Къща без комин - това не е дом. А ако е дом, то той е студен. Обръщала ли си внимание, че когато рисуват къщи децата винаги рисуват и пушещ комин, независимо от сезона? Това е символ на огнището. А огънят е топлина, семейство. Без слънце - много е мрачно. Снуден дом и мрачно време. Нещо се случва с детето ти. Дали заради стреса и напрежението от първи клас или нещо друго се е случило, но Теди ви казва, че има проблем и трябва да му обърнете внимание. И противно на другите аз смятам, че в тови момент синът ти има нужда от любов и разбиране, а не от наказания. И разговори. Говориш, говориш, говориш... Обясняваш, обясняваш, обясняваш... Без укори. Той трябва да знае, че винаги ще сте зад него и ще го подкрепяте и обичате. И да, нашите проблеми рефлектират върху поведението на децата ни, затова психологът се е интересувал от теб. Следващия път извикай и баща му. В този момент трябва и двамата да застанете зад него и да му помогнете да преодолее случващото се. За възрастните е по-лесно да продължат напред. Детето първо е било свидетел как нещо в семейството му нере наред. Чувството му за сигурност е разклатено. Следва раздяла, развод. Детето не разбира проблемите на възрастните и се обвинява. Мисли си, че не е било достатъчно добро, че заради него мама и тати са се разделили...

# 161
  • Sofia
Дари, много съветници станахме, но и на мен тази рисунка ми говори точно това, което Мама Ру е споделила (от четеното по детски въпроси). Искрено съчувствам за проблема с детето и много се надявам бързо да намерите решение! Purple Heart Те се и уморяват в училище, стават палави, непослушни...

Оф, сестра ми е самотна майка с две близначки. Сега са бебета, но като пораснат и започнат да задават въпроси.... пък и така ме е страх от децата в градината и училището - понякога могат да бъдат много зли Sad

За занималнята преди време писах пост, но се затри и се отказах - големият посещаваше училищната занималня до края на първи срок във втори клас. Събираха ги от 2-3 класа, домашните им бяха различни, бяха около 30 деца, в стаята - пълна лудница, госпожата - безхаберна, редовно вечер дописвахме домашно. Спрях го. Идеята ми за занималня беше да го научи как да се подготвя за училище сам след време - първо си научава урока, после пише домашно и т.н. Да, ама не. Ако не можех да му стоя на главата аз, бих го дала тогава в частна занималня, но за щастие имах възможност (макар ученето заедно да коства до ден днешен много нерви и на двама ни, а на съседите надути глави Grin)

Малката е в паралелка с немски език, който е след часовете. Разделят класа на 2 (по 13 човека) - едните имат 2 часа НЕ, другите си подготвят уроците, после се разменят. Честно да си кажа това може би натежа повече при вземането ми на решение дали да е там, отколкото идеята за НЕ. Засега нямаме пропуски в ученето, а под всяко домашно има подпис на госпожата от занималнята, а отстрани на всяко примерче отметка, че е вярно - т.е. проверява наистина. Колкото и да ми е неприятно да го кажа, повечето училищни занимални са по-скоро "забавачници" Sad

Последна редакция: пт, 13 окт 2017, 09:01 от aniK

# 162
Пиша последно по моя казус и като има развитие ще споделя.
Баща му ще посети псих. Вчера като го оставил сутринта и за две минути отвън са говорили с г- та нашия пак успял да се сбие.
Благодаря отново за мненията!

Вашите имат ли униформи? На РС е имало предложение да имат отличителен знак, като връзка примерно, но не се е приело. За униформи и дума не дали да се издума, понеже бързо умаляват и ще дойде малко нанагорно като цена.

# 163
При нас няма униформи, но много бих искала да имат. Така всички ще са равни. 

# 164
Ние имаме униформи, но ще ги обличаме само на тържества и празници. Не са за всеки ден. Комплект униформа се състои от: пола/за момичетата/ и панталон/за момчета/, риза, сако, вратовръзка. За спортни празници имаме по 2 бр. тениски и суичър.

Общи условия

Активация на акаунт