Фентъзи и фантастика - Тема 12

• 38 995
  • 751
  •   1
Отговори
# 120
Я да ви покажа  таз страничка със свещи по любими книги https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/21557757_3660588 … 2&oe=5A789CEA
Е, не.... :rolf: ^n.
На мен мноого би и харесало да ги свърже, но съм много в началото и не знам дали ще може. Но вече взех да обмислям как би могло да стане Wink
Като прочетеш третата на Дворовете и ако си чела шестата на Троновете (Tower of Dawn), ще се сетиш как може евентуално да стане номера. А може и да е само мое предположение.

# 121
  • Майничка
...Я да ви покажа  таз страничка със свещи по любими книги

Скрит текст:
Срам не срам, ама на долната свещ прочетох ВОДКА, вместо BOOKS.

На фона на сдуханото време, много сладко ми дойде препрочитането на трилогията на Бари Хюгарт за Господаря Ли. Жалко, че не е писал повече тоз човек!

# 122
  • Разпиляна във въображението
Да се разпиша. В момента не чета нищо фентази, но да ви следя.

# 123
Мисля след Сара Маас да подхвана Тери Пратчет, така и не успях да харесам неговото творчество, а пък си е must read , чела съм Добри поличби...с какво бихте ме посъветвали да започна?

# 124
От цикъла за Света на Диска, традиционно се препоръчва поредицата за "Стражите" - първата книга е "Стражите, стражите". Ако предпочиташ само да опиташ дали ще ти хареса, подхвани самостоятелна книга от цикъла, а не поредица - примерно "Морт" (тя е относително самостоятелна), или "Истината", или "Пирамиди". Ако харесваш по-философски, прочети "Малки богове" - тя е самостоятелна и е шедьовър, но не се харесва на всеки.

# 125
Мисля след Сара Маас да подхвана Тери Пратчет, така и не успях да харесам неговото творчество, а пък си е must read , чела съм Добри поличби...с какво бихте ме посъветвали да започна?
Пробвах Света, но нещо не е по мой вкус. Ако ти се чете нещо мрачно и безпощадно след С. Маас, може да хвърлиш едно око на Чун Куо на Дейвид Уингроув.

# 126
  • Майничка
Тери Пратчет бих започнала с "Посестрими в занаята", после "Вещици в чужбина".
Ако почнеш с "Морт", задължително после са "Музика за душата", "Дядо Прас" и "Жътварят".

# 127
"Посестрими в занаята" е супер книжка - нещо като пародия на "Макбет", а пък "Вещици в чужбина" - пародия на приказката за Пепеляшка (но доста по-сложна история) Simple Smile Последната напомня на някои творби на Геймън (който може би е бил повлиян Пратчет) - също авторски версии на известни приказки, само че в неговите няма никакъв или почти никакъв хумор.

# 128
ако е само за проба - "Малки Богове": ако твърдо си решила да четеш поредица - "Стражите, стражите за начало". Моят любим герой е Смърт (и любимата ми книга е Жътварят), но той е много мрачно философски, все се опитва да бъде човек и все не успява. ОТ поредицата за Стражите най-забабвна ми е била "Петият слон", но трябва да си в час с нещата.
поресиците в света на диска са за
1. СТражите
2. Смърт (и Сюзън)
3. Вещиците
4. учителят на Лобсанг (забравих името на монаха)
5.институциите.

# 129
  • София
Аз съм от нехаресващите Пратчет... и не намирам, че must read не бих се насилвала да чета нищо, което не ми допада, еле пък такова количество книги.
Всъщност първото, което четох беше Ерик и тя навремето ми хареса, после пробвах 4-5 от малките, като ги издаваха, точно с идеята, че трябва, защото всички го харесват толкова много... еми не ми се получи. По-късно под въздействие на ММ прочетох Номите... ставаше. Но някак съм се отказала напълно да се пъна в посока Пратчет повече...

# 130
ако е само за проба - "Малки Богове": ако твърдо си решила да четеш поредица - "Стражите, стражите за начало". Моят любим герой е Смърт (и любимата ми книга е Жътварят), но той е много мрачно философски, все се опитва да бъде човек и все не успява. ОТ поредицата за Стражите най-забабвна ми е била "Петият слон", но трябва да си в час с нещата.
1. СТражите
2. Смърт (и Сюзън)
3. Вещиците
5.институциите.

Няма поредици за монасите - Лу Цзе и останалите са второстепенни персонажи, която се появяват за малко и от време на време в другите поредици. Книгата за Лобсанг, всъщност е последната книга от поредицата за Смърт.
Под институциите, предполагам, че имаш предвид тези с централен персонаж  Мойст/Олян. Книгите са си за него.
И пропускаш Ринсуинд - това, че ти не ги харесваш, не значи, че и там няма добри.

# 131
Всъщност, не разбрах, този "Стъклен трон" довършен ли е? Набелязах си ги за четене, защото ми се стори интересна историята, обаче ако не е завършена, хич да не я захващам.
Аз съм върл фен на Пратчет и чак ме е яд, че съм изчела почти всичко. Последно си спомням, че четох "Чудовищна команда". Някой ден ще започна да си ги препрочитам и без това съм забравила всички подробности.

# 132
  • София
ston - не е, догодина ще бъде.

Някой чел ли е  поредицата на Иън Макдоналд  - Евърнес - гледам, че ще излезе най-накрая третата книга, която до колкото разбирам е последна и се чудя дали да не я предложа на ММ, но ми се ще малко мнения първо да видя Simple Smile

Последна редакция: чт, 26 окт 2017, 07:56 от Angel_Dust

# 133
Приключих с “Лъвовете на Ал Расан” и книгата определено ми хареса. Сега издирвам втората книга на”Сарантийска мозайка”,а дотогава ще си уплътня времето със “Спомен, печал и трън”. Влече ме към Тад Уилямс и това е. Дано не се окаже греда.
Редактирам се, обадиха ми се, че ще ми пратят книгата тази седмица от Бургас /понякога си мисля, че не съм добре и се вманиачавам прекалено/ Laughing Така, че Тад Уилямс се отлага, засега. Започвам нещо по-кратко. "Изтръгнати от корен" на Наоми Новик Grinning

Последна редакция: чт, 26 окт 2017, 19:01 от Меган

# 134
1. СТражите
2. Смърт (и Сюзън)
3. Вещиците
5.институциите.

Няма поредици за монасите - Лу Цзе и останалите са второстепенни персонажи, която се появяват за малко и от време на време в другите поредици. Книгата за Лобсанг, всъщност е последната книга от поредицата за Смърт.
Под институциите, предполагам, че имаш предвид тези с централен персонаж  Мойст/Олян. Книгите са си за него.
И пропускаш Ринсуинд - това, че ти не ги харесваш, не значи, че и там няма добри.

не претентдирам въобще за изчерпателност. Пропуснал съм и Тифани, а я харесвам.  Целта ми бе да покажа някои от основните поредици.

На въпроса как трябва да се четата поредиците - ето тук
http://www.chitatel.net/forum/topic/3618-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0% … 1%87%D0%B5%D1%82/

Каккто се вижда книгите за институциите, освен тези за Мойст, са също  Истината и Подвижни ОБрази.
Лу Цзе може да е страничен образ, но за него има в доста от книгите - Първо в Малки Богове, после е  главна роля в Крадец на Време и накрая е с централа поддържаща роля в Нощна Стража.

ИНаче аз се "запалих" от СТрата, която е съвсем различна от света на Диска..
.....
Поръчах си  трилогията "знакът на  Мойра", но ще я получа утре и тогава ще я чета.

Общи условия

Активация на акаунт