Враца

• 130 529
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
  • Враца
Града въобще не е "разцъфнал". (моля да не се сбърка главната улица с целия град!).
Града ни умира, бавно и последователно.
Когато се върнах, преди 23г. тук от Пловдив, и аз имах романтични представи. Докъм 2006-2007г. нещата вървяха, горе-долу. последвалото бурно обезлюдяване на региона доведе до замиране  на редица дейности и предприятия. Повечето неща които се направиха, особено в последните години са в полза не на обществото, а на частния интерес на някои наши сънародници.(приближени на властимащите).
Та, ако обичате природата, чистият въздух, изобилието на полупразни учебни заведения, възможността да познавате половината град, и мислите да сервилничите на някой за да живеете добре- ЗАПОВЯДАЙТЕ във Враца!!!

Изобщо не съм съгласна, и въпреки, че не обичам излишните спорове, ще си кажа каквото мисля. Wink
Предприятията не са единственият източник на заплати и "блага".
Примерът, който сте дали, е сравним с това да кажем, че София е западнала, щом Кремиковци не работи.

Освен брат ми, и родителите ми също живеят в града, и имат над средното ниво за доходи, дори за София, а уверявам Ви, нямат нищо общо с "властимащите" или когото там визирате- нито са едни от тях, нито са познати на тях. И изкарват парите си с труд, не им "падат" на готово /например наем и т.н./.
Така че аз виждам с очите си, че пари в града има. Разумни и образовани хора има.
Относно училищата и градините-- двамата с брат ми имаме деца на сходни възрасти и правя пряко сравнение между нашето училище и нашата градина, които са в един от най-престижните квартали в София, в т.нар "широк център", и техните- ами, при тях е много по-добре. Ама много!

Скарлет, и аз съм завършила ПМГ, 2000 година, да не се познаваме? Wink

# 466
Относно заплатите съм съгласна, че града много отдавна не е това западнало северозападно място със заплащане малко над минималната. А цените в ресторанти, заведения са по-ниски от София. В същото време не се дават и пари за транспорт. За мен най-големия минус е спокойствието. Обратно на хората, които го търсят, обичам шума на големия град, избор на магазини, заведения и наплива от хора. Но пък е готино и да си близък със съседите и да сядате заедно на маса.

# 467
Наби ми се на очи този израз "Предприятията не са единственият източник на заплати и "блага"." Не знам дали ви е известно, че общината (пряко и косвено) е най-големият работодател в града. Е за каква "добавена стойност" говорим тогава?!?
А цените в заведенията са по-ниски, защото и доходите са такива. Simple Smile))

# 468
Във всеки град с толкова малко активна икономика като Враца, общински и държавни структури са основният работодател (институции, училища, детски центрове и т.н). Добавете заетите в хипермаркети и по-малки магазинчета.
За да се съживи града, трябва някакъв вид индустрия - не задължително завод/и, туризмът например също е индустрия. Така ще може да се задържат или привличат квалифицирани хора.

# 469
  • Light of Zartha
Аз завърших 2016г. Grinning
Все още смятам, че нивото в училищата не е изобщо ниско. Имам поглед и върху другите училища, не само моето и само  си затвърждавам мнението.

# 470
Да споделя и аз какъв беше нашият избор (преди 7 години). Аз работих 4 години в София. Бяхме в дилема къде да се установим. Още нямахме деца. Да изплащаме апартамент в София, където има много възможности за развлечения от всякакъв род, по-цивилизовано, по-уредено, с повече възможности за развитие, но много трафик и време прекарано в път или да изплащаме къща във Враца, което е родно място и за двамата, осигурява ни относителна самостоятелност (в сравнение с апартамент), за която копнеехме, места в детските градини (тогава в бъдеще време) и близки и роднини в града. Избрахме да си вземем къща. Доста често ходим до София - за пазаруване, на прегледи, за обучения, за срещи с приятели от града и по-рядко за развлечения. Има какво да правим уикендите. За мен голям недостатък е ниското ниво на спешната/неотложната помощ. Ако за планиран преглед може да отидеш до София, то когато става въпрос за инцидент или рязко влошено състояние, нямаш друг избор освен да посетиш местното спешно отделение. Там нещата са въпрос на късмет - ако си имаш дни, ще оцелееш. Липса на персонал, липса на мотивация за работа и недостатъчно квалифицирани кадри (с изключения). Твърдя го и като човек, който работи в тази сфера, и като пациент, посещавал неколкократно отделението.

# 471
Може да се говори много, но ще дам пример за мен. Живея и във Враца и в София, / но основната работа ми е във Враца/  на 40г съм и работя по 12-13часа на ден 7дни в седмицата, и съответно свободно време за театри, изложби и други културни мероприятия не ми остават особено много. Комбинирам по 5-6 дни в месеца да се съберат за почивка и гледам, тези дни изощо да не съм в България, така наистина се откъсвам от задачите и почивам. И от тази гледна точка, Враца ми е много по-удобна, най-малкото защото след работата, 15минути и съм вкъщи, за разлика от Светата Троица където съм сега. От гледна точка на образованието съм изключително доволен от това което предоставя Враца /ако не търсите училища с по 1500лв/месец ВИП обучение/. Детето спокойно от 7ми клас влезна в езикова с китайски в София. Относно медицина - стоматология е перфектна, две операции имам от счупвания в Първа частна - без проблеми, очна операция пир Ралчовски - без проблеми. С детски лекари понякога беше по-трудно, но това са подрастващи проблеми на децата и се решаваха и от нашите лекари. Може би, ако имаме нужда от постоянна и специализирана медицинска помощ, ще е по-трудно във Враца. Жената при раждането се наблюдаваше до последно във Враца, но ражда в София, за да пише в АКТа, че са родени в София децата.

От гледната точка на голямата, 18годишна, София и Враца нямат сравнение, но това е нормално за млад човек, който имам съвсем различни интереси от нас - по-възрастните.

# 472
  • Провинция
Дами, препоръчате ми АГ специалист за проследяване на бременност и раждане. Благодаря

# 473
Дами, препоръчате ми АГ специалист за проследяване на бременност и раждане. Благодаря

Аз лично съм доволна от д-р Борис Петров. Доколкото знам д-р Петкова също е добра, а също така и апаратурата и е нова и добра.

# 474
Искам да попитам в този град има ли наистина ортопед който си разбира от работата,.Става въпрос за дете на 9 г със съмнения за полскостъпие .Попаднахме на един Борисов ,които по мой впечатления незнае защо е там и ли го мързи да работи ,даже преглед нямаше,пилуизлегнал се в стола ,хъм -мън ,и нищо ,излязох отвратена от кабинета и се чудя сега на къде???

# 475
Здравейте , препоръчвам др Николай Пламенов, млад лекар и много начетен !

# 476
Д-р Комитски, д-р Зарков. Борисов няма нищо общо с лекарската професия.

# 477
Здравейте и Честита Нова година! Може ли да помоля за актуални мнения за добър гастроентеролог във Враца, без Стефанов. Двоумя се между Бонев и гледам в първа частна болница има лекарка- Николова.
За ортопед- зная, че проф. Гигов от Плевен идвал във Враца и преглежда и доста са доволни от него. Може да направите консултация Simple Smile

# 478
Здравейте,

Къде мога да намеря лекар, който работи днес, дори и да е срещу заплащане?

Трябва ми специалист вътрешни болести.

Ако не днес, то къде мога да отида утре, с температура съм, главоболие и леки болко в гърлото.

Благодаря предварително.

# 479
Като начало - тест от аптеката за Ковид. След това звъните на личен лекар и ако той не работи ще ви насочи към спешен център, с който има договор.

Общи условия

Активация на акаунт