Враца

• 133 821
  • 763
  •   1
Отговори
# 750
  • България
Няма един читав във Враца. Дано някой не се обиди, но с това впечатление оставам. Цеков преди 15 години беше супер като раждах,  но сега е антика. Антимова  "миличка, сладичка,  я дай 50 лв, нищо че си с направление" И тн. да не продължавам и със сърдитите 70 годишни кисели докторици.
И без да се отнасям неуважително към тази професия,  в семейството имам 2. Ама все попадам на такива, които те гледат като касичка и не задълбочават проблема.

1++

За това препоръчвам София или Плевен.

# 751
А в София и Плевен как мислите ще гледат на вас?!?

# 752
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
А в София и Плевен как мислите ще гледат на вас?!?
В какъв смисъл ще гледат на "нас"?
От 20 години живея в София, адресна регистрация си направих два месеца преди да се роди детето, заради документите покрай раждането.
Следяла съм се в частна клиника, в която никои не пита и не го интересува от къде си.
Така или иначе по каса една бременна жена има право на твърде малко неща.
Ранна фетална морфология и биохимичен скрининг има ли кой да направи?
Пренатален тест?
Още докато живеех във Враца, здравеопазването беше под всякаква критика, сега не мисля, че нещата са се подобрили...

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 05:56 от Sunshine-rainbow-lollipop

# 753
Доколкото си спомням фетална морфология и БХскрининг се плащат от Касата, правят се в София, по желание са и са два пъти за цялата бременност. Тук избор нямате.
Пренаталнате тестове са по желание. Скъпи са. Не се плащат от държавата. Обикновено няма нужда от тях
Бременността се следи ежемесечно.
От моят опит, най-важното за жената и детето е майката да е спокойна. Ако нямате доверие на врачанските специалисти-наметете си надеждни на друго място, НО това което ще направят във Враца, ще направят и в София, и в Плевен.

# 754
БХС и фетална морфология не се покриват от ЗК независимо в кой град си..

# 755
  • България
Абсолютно не се покриват феталните и БХС, както и като си минете лимитът от ехограф и тонове, пак се заплаща. Пренаталните тестове имат най-различни и дори промоционални пакети, та може да е се намери бюджетен вариант. Ако някой има съмнения, хубаво е да се направи.

Позната имаше възможност да се следи и в София, и във Враца. Избра Враца и накрая в края на 8мия месец и докторката й събра документите да си ражда, защото тя не израждала вече (била решила наскоро). Но не й го казала по-рано и предизвика паника в бъдещата майка..

Преди мислех, че за проблемна бременност не трябва във Враца, ама май и за нормална не става.

Аз се следих в началото в Плевен, после в София и накрая родих в Майчин дом. Лежах няколко дни и във врачанската болница заради болки. Моят доктор ме пита защо, като не е имало нужда повече от ден, те ме държаха 5 дни заради пътеката.

# 756
БХС и фетална морфология не се покриват от ЗК независимо в кой град си..
Да де, всичко се плаща, но във Враца има ли специалист който да ги направи, и да се подпише под документите?
 Позната заради съмнение за  състоянието на  нухалната  транслуценция, мина през трима фетални морфолози, е вярно, че беше преди 10 години, сега вероятно медицината е напреднала малко повече, но все пак...

# 757
Във Враца няма специалисти, няма и добра техника, така че със сигурност няма да е същото като в София и Плевен.

Доколкото си спомням фетална морфология и БХскрининг се плащат от Касата, правят се в София, по желание са и са два пъти за цялата бременност. Тук избор нямате.
Пренаталнате тестове са по желание. Скъпи са. Не се плащат от държавата. Обикновено няма нужда от тях
Бременността се следи ежемесечно.
От моят опит, най-важното за жената и детето е майката да е спокойна. Ако нямате доверие на врачанските специалисти-наметете си надеждни на друго място, НО това което ще направят във Враца, ще направят и в София, и в Плевен.

# 758
Пренателните тестове са между 1500 и 2000 лева, и са много нужни.
БХС е  неинвазивен тест, но  не е най-надеждното лабораторно изследване, прави се, защото е достъпно, това  е статистическо изследване, най общо казано.

# 759
Sunshine,

минах през същия път с нухалната транслуценция във Враца и куп лекари и изследвания в София.
Знам за какво говориш за съжаление..

# 760
Ужасявам се като чета мненията относно последното питане. Надявам се, че поне в останалите отделения на болницата нещата изглеждат по-оптимистични. Какви са тези цени, изумена съм...

# 761
Момичета!
Майчинството е много повече от ,,една жена ми каза"!
Много по-различно от ,,мога да родя в частна болница"!
И няма нищо общо с ,,нуждата от пренатална тестове"!
Намерете си гинеколог на когото да вярвате! В неговите ръце ще бъде вашият и живота на детето ви!
Твърдя, че във Враца има достатъчно надеждни специалисти, с които ако се държите уважително може чудото да се случи така, че да си спомняте с благодарност до края на дните си!
Търсете си ХОРА, не място с което да се хвалите пред приятелки!
...
И само да вметна, оставете сложните термини и преценката специалистите!
За пример, ето какво пише в Гугъл за нухелната  транслитерация:
Нухалната транслуценция (НТ) е ултразвуково измерване на изпълненото с течност пространство в задната част на шията на плода между 11-та и 14-та гестационна седмица. Тя се използва като част от скринингов тест за оценка на риска бебето да има хромозомни нарушения, като например синдром на Даун, или други структурни проблеми. По-голямо от нормалното измерване може да показва повишен риск, но това е скрининг, а не диагностичен тест.
Какво представлява
Какво се измерва: Дебелината на участъка с течност в задната част на шията на бебето.
Кога се прави: Между 11-та и 14-та седмица от бременността.
Защо се прави: За да се оцени рискът от определени аномалии, като например хромозомни аномалии и сърдечни дефекти.
Как работи
Ултразвук: Специализиран техник използва ултразвук, за да създаде изображения на плода и да измери дебелината на нухалната зона.
Комбиниран тест: Резултатът често се комбинира с кръвен тест за по-точна оценка на риска.
Тълкуване:
Ако измерването е в рамките на нормалните граници, рискът обикновено е нисък.
Ако измерването е по-голямо от нормалното, това може да означава повишен риск от хромозомни или сърдечни проблеми.
Важно е да се знае
Скрининг, не диагностика: Тестът за нухална транслуценция е скринингов, а не диагностичен. Той определя вероятността за наличие на аномалии, но не поставя окончателна диагноза.
Последващи стъпки: Ако скринингът покаже повишен риск, вашият лекар може да ви предложи допълнителни диагностични тестове.
Бъдете здрави!

# 762
Зъболекар ,който работи в неделя има ли??????
nvm..в тази тема колкото пъти питам нещо-няма никой ;д

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 16:30 от Блосъм

# 763
  • Враца
Зъболекар ,който работи в неделя има ли??????
nvm..в тази тема колкото пъти питам нещо-няма никой ;д
Аз не мога да отговоря.

По отношение на коментара, че малко хора отговарят- да, малко сме тук в темата. Може да питате и във Фейсбук, там има група "Майките на Враца", в която винаги някой се отзовава и то бързо.

Общи условия

Активация на акаунт