Орхидея

• 286 288
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 615
  • най-шареното място
Ами те тези дето са за отваряне разпукват, а другите дето трябваше първо да едреят вече ги няма - окапаха... При първата ми орхидея първия цъфтеж при мен беше с по-едри от купешките цветове, надявам се и сега да е така и да я запазя до тогава.

# 616
Да се включа и аз. Моята орхидея, която е отрупана с цвят, видях, че и излиза и ново листо.  Crazy
Тази,която си взех от Кауфланд, напръсках я с едно лекарство, отгоре вече няма сякаш, но като надигнах саксията й какво да видя, отдолу цялата в такива паяжинки. Какво да правя? Да я извадя ли изцяло? За да я прегледам и какво мога да направя?
Момичета забелязали ли сте кога горе-долу зареждат в Кауфланд орхидеи, през месец ли?
Аз не знаех, че и лятото може да спят орхидеите. Rolling Eyes

# 617
  • най-шареното място
Последните две доставки са на интервали 2 седмици една от друга ...
4 - 18.06

# 618
Ясно, значи щом ми подшушнете и тръгвам ... Че нали търся "подходящата" Flutter

# 619
  • София
  Aничка, може би внимателно да извадиш орхидеята и да напръскаш и почвата. И като видиш, че няма вече паячета, да я измиеш на течаща вода. Между другото на универсалните торове пише, че има противопаразитно и противоболестно действие. Може и да наториш следващия път с такава тор/да потопиш саксията във вода с тор, за да отиде навсякъде/.
  За съжаление този път не са добри тези от Кауфланд. И аз видях нещо жълтеникаво да пълзи вътре в саксията на едната/дето и капят цветовете/. Сигурно и в другите две има. Трябва да намеря време да ги изтумбя и да видя какво става вътре. Слава богу, малките пъпки се държат.
  Аничка, ти ако ходиш в някой голям град проверявай и в Практикер. В Била също често има и то съм попадала и на много хубави, но там твърдо си ги държат по 34 лв дори и да се скапват. В Мосю Бриколаж също. А ако по някакъв повод идваш към София пиши - тук има и доста оранжерии. Няма проблем да те заведа.
  Реших, че ще сменям цепнатите саксии на новите. Виждали ли сте някъде да продават с тази големина прозрачни саксии. В Метро бях виждала преди време, но бяха по-големи и от една много чуплива като материал пластмаса. А бяха и с цветни отенъци.

# 620
  • най-шареното място
метраджисйките са красиви, но дупките им с асмешно малки и само 4ри

# 621
  • София
метраджисйките са красиви, но дупките им с асмешно малки и само 4ри

Дори не съм ги оглеждала - прекалено големи са, а и котаракът като ги бутне и ще се счупят. Тези, с които се продават цветята са от еластична пластмаса и затова предпочитам да са такива.

# 622
Таня, благодаря ти за изчерпателния отговор.  Hug  Hug Ще я погледна аз довечера орхидеята.
А така ми се идва към София, сигурна съм че ще има огромен избор, но ми е много далеко. ooooh! 500 км в едната посока. Иначе с удоволствие бих се оставила в твоите ръце, за да ми покажеш красиви орхидеи.

# 623
Ами те тези дето са за отваряне разпукват, а другите дето трябваше първо да едреят вече ги няма - окапаха... При първата ми орхидея първия цъфтеж при мен беше с по-едри от купешките цветове, надявам се и сега да е така и да я запазя до тогава.

Арт мама, при мен може би 2-3 такива окапаха веднага след закупуването но от крайчетата където няма и помен от пъпки след месец започнаха да излизат, сега се радвам на 2-3 цвята от пъпки пораснали и наедрели у нас. продължават да образуват пъпки и старите не капят. Явно партидата от края на април началото на май в Кауфланд е била в много добро състояние.

Ако намерите къде можем да се сдобием със саксии споделете. Аз за сега използвам прозрачните кофички от салата и риба от Метро- тези по 700 грама май бяха. Не са перфектни защото го няма онова прословуто ръбче долу - като краченце което държи долните корени над отцедената вода. Това го нагласявам с друго пластмасово съдче което слагам под кофичката но така че да запира и да има въздух. Нагласация ще кажете ама какво да се прави.

Таня цветоноса на бялото фалче порасна 10 см и така стои, това е за около месец и половина, като помисля доста е бавен .Но пък си спомням че ми го бяха подарили август току що цъфнал- може тогава да му периода на цъфтеж.

Аничка, с червения паяк не бих се задоволила само с торове. той е гадинка дето може да вирее и по корените и върху пръстта и по стъблата и по цветовете. Ако само се мие с вода  тя се задържа на паяжината и някак си предпазва паячето. Затова аз пръскам спрепарат и след 15 дена пак пръскам. Изииването с вода измива и фунгицида.

# 624
  • най-шареното място
Май и при мен е подобно хвърлянето на цветовете, но окапаха по 2-3 пъпки от всеки връх, а не сумарно. А орхидеята не е Кауфландска - корените изглеждат чудесно през саксията. Кауфландската сега хвърля една пъпка - седмица след покупката - идея нямам защо, но и другата хвърли седмица след покупката...

# 625
  • София
Аничка, с червения паяк не бих се задоволила само с торове. той е гадинка дето може да вирее и по корените и върху пръстта и по стъблата и по цветовете. Ако само се мие с вода  тя се задържа на паяжината и някак си предпазва паячето. Затова аз пръскам спрепарат и след 15 дена пак пръскам. Изииването с вода измива и фунгицида.

_re_ge, a дали не е опасно корените да стоят дълго с тази отрова?  Да не стане нещо на орхидейката? Досега не сме пръскали орхидеите с препарати и затова питам.

Ха,ха. Току-що дендробиума полетя от 1,5 метра, но имаше късмета да се приземи върху друго цвете и оцеля  Mr. Green. Този път мъжа ми го бутна, а не котето  Grinning.

# 626
Използвам Клинес за стайни растения. Пръскам с него засегнати част че и почвата. Някои стайно цветя ги и поливах с разреден разтвор на клинес ( имаше червейчета нещо като пълзящи гадини, всичко убива и го вади въм от сакцията) . Мирише много слабо и изсъхва бързо. Не се мие защото предпазва в протежение на някакъв срок но не си спомням колко- 15 дена ли или 20. Пръскам срещу всичко каквото съм завъдила. Предпочитам го пред един друг с разреждане който ми продадоха в кварталния цветарски магазин.

При мен червения паяк се завъди на мини фалчето. Един ден забелязвам че целият субстрат отгоре, че и към листенцето е в микропаяжини. Напръсках обилно и оставих да засъхне. след определения срок повторих. Няма лошо отржение върху фалчето. Затова казвам на Аничка да напръска така е най -сигурно. Нека извади и напръска после да върне. после отново в упоменатия срок.

Дендра ти е късметлия, ще цъфне да знаеш ...

Арт мама и моите паднаха след около седмица, но на върха на цветоноса където имаше микроскопична точица започнаха да избиват пъпки, така че спокойно.

# 627
  • София
_re_ge, благодаря! Значи и аз ще пръскам смело. То моите са лактофол - жълт, червен и син. Но щом едната отрова не пречи, предполагам, че и другата няма да е фатална  Grinning.

# 628
ами тези фунгициди са за стайни при това е готова дозировка, а другите дето се разреждат пък ти ги продават в наливни шишенца им нямам вяра...

единственото което не си бих позволила да пръскам е цвета, но не се е и налагало.

# 629
  • Варна
Здравейте момичета! Имам нужда от Вашите съвети! Преди два месеца ми подариха орхидея. Беше цъфнала с два цвята, след което те прецъфтяха. Сега обаче ми се струва, че нещо не е наред с орхидеята. Тя е в пласмасова саксиика, като част от корените стърчат отгоре. От едната страна на цветето те са светли, а от другата са тъмни. Тези тъмните изсъхнали ли са? Ако да- какво да правя с тях?
От корена на самото цвете се разделя на две-трябва ли да ги разделя или може и двете така да си стоят? В основата на едното видях, че започва да расте ново.
Изсъхналите листа да ги отрежа ли?
Как точно да поливам орхидеята? Да кисна ли във вода или само да пръскам листата?
Прилагам няколко снимки, за да придобиете представа.
Благодаря Ви за помощта!

Общи условия

Активация на акаунт