РЕСТОРАНТСКИ/кръчмарски рецепти

  • 300 597
  • 467
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 1 798
Имам въпроси:
1. Сол в тестото слага ли се? Щото не пише
2. Малко течно като кексово тесто ми стана. Много се старах да спазя пропорциите.  Аз не мога изобщо да меся, Embarassed само разбърквам съставките до хомогенна смес. Това тесто трябва ли да се отлепва от съда, в който е забъркано?

Аз спазих точната рецепта. Не сложих сол. тестото ми стана идеално, много меко, но не лепеше. Правих цяла доза и спазих точните пропорции. Абсолютно точни. Но месих в машинката за хляб. не виждам причина да не стане и на ръка.
Да не би да си сложила 2 яйца? Няма причина да стане чак като кексово. Може би се се объркала. На мен често ми се случва, реша ли да правя половин доза. От един продукт сложа половината, другият, без да сикам и да забележа дори си е с първоначалните мерки.
Но забележиш ли, че тестото не е наред, добави си брашно до нужната консистенция.
Възхитена съм. Благодаря много, sylya   bouquet
Тъй като сме почитатели на Верди и "хвърляме" доста пари там, мога да оценя рецепата. Ето го и доказателството
 Не се стърпях да я направя. Бях скептична, но сега мога да кажа "ТОВА Е!"

# 136
  • Пловдив
  • Мнения: 686
cathie радвам се, че ти е харесала.  Wink Рецептата 100% оригинална. Само не ме питай за доказателства, че някой може да си загуби работата в известната пицария.
    Виждам, че си правила малки пици. Аз имам 2 тави, които се продават към печката "Amigo" или "Раховец" и там ми излизат 2 големи тави т.е. 2 големи пици.
    Когато меся винаги се съобразявам с правилото:"Брашно- колкото поеме", а дозата с брашното ми е само ориентировъчна.

# 137
  • Мнения: 1 798
sylya, не се съмнявам, че е оригинална. Както вече казах, сме почитатели на Верди. Изобщо не искам и да знам за информатора, но му предай, че съм му много признателна, аз, и не само аз. рецептатат е разпространена вече на цялата рода  Laughing
Направих 1 средна пица, защото съм сама и исках да я изпробвам. Откъснах съвсем малко топче - колкото топка за тенис.  Кората стана доста тъничка, прекалено дори, точно по мой вкус. Но може да се направи и по-дебела - според предпочитанията. Има още много тесто. Колкото за две тави. Довечера ще имаме гости и смятам това да е основното меню. Дано тестото да си остане такова. Определено ще втаса, но дано това да не промени нищо. Ще споделя, ако има желаещи.

За брашното си права, но на мен не ми се наложи да добавям нищо. Стана си точно. Много меко, и в същото време нелепнещо тесто.

Кажи му пак на човека, че го обичам  Laughing

# 138
  • Мнения: 326
ето я и моята пица:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=115787&photo=33

аз обаче сложих сол. За другия път ще знам вече.
Иначе и аз я правих в машинат за хляб. Пропорциите са точни. Стана идеално меко тесто. Аз не съм яла пица във "Верди" и не знам какъв е точно вкусът. Блатът ми се стори някак малко сипкав. Малко като маслено тесто.  Така ли трябва да бъде.  newsm78

# 139
  • Мнения: 1 798
kony, не мисля, че е проблем солта. И с нея, и без нея все ще стане, си мисля.
Права си, че тестото е като маслено. Напомня ми малко на "неостаряващото", но не е толкова мазно.
Вкусът е 1:1  като Верди Peace

# 140
  • Мнения: 784
Моля тези, които правиха тестото в машината за хляб, да кажат как точно процедираха с маята - разтворихте ли я в млякото, както пише в рецептата или я сложихте суха и натрошена?

# 141
  • Мнения: 11 607
Моля тези, които правиха тестото в машината за хляб, да кажат как точно процедираха с маята - разтворихте ли я в млякото, както пише в рецептата или я сложихте суха и натрошена?

И двата начина се практикуват......

# 142
  • Мнения: 326
аз я оставих да шупне в малко топло мляко със захар и я сложих върху брашното в машината.

# 143
  • Мнения: 11 607
аз я оставих да шупне в малко топло мляко със захар и я сложих върху брашното в машината.

По принцип - виж и съветите в темата за машина за хляб - съветват следното: първо са течните съставки - вода, мляко, яйца, мая, олио и пр. и след това брашното......Но пък и това донякъде е спорно, защото смисъл май има само при отложения старт....Успех ти желая!

# 144
  • Мнения: 399
Момичета, и аз направих тестото. На вид и пипане е супер. Меси го машината. Но го направих по-рано и го оставих в плик в хладилника. Ми то се наду почти двойно. Пък вие пишете, че не се надува?!? Защо стана така? Дано като пека сега пицата да стане добре.
За маята в машината - сложих суха от френската (11гр.), без да я смесвам с млякото. И си стана идеално тесто.

# 145
  • Мнения: 399
Момичета, моля, кажета какъв е този чеснов сос, който се слага на пицата? Че не вдявам! Нещо по-специално ли е?

# 146
  • Мнения: 11 607
Момичета, моля, кажета какъв е този чеснов сос, който се слага на пицата? Че не вдявам! Нещо по-специално ли е?

Аз правя чеснов сос от чесън, изцедено мляко, малко майонеза и в пасатора...може и малко топено сирене за плътност да сложа.....

# 147
  • Мнения: 399
Мама Цоцоланка, благодаря! Тъкмо навреме - сега ще я слагам пицата.

# 148
  • Мнения: 1 798
Мама Цоцоланка, благодаря! Тъкмо навреме - сега ще я слагам пицата.

Чесновият сос се слага след изпичането! Гарнира се с него. Нямам идея дали и какво ще стане така.

# 149
  • Мнения: 1 798
Моля тези, които правиха тестото в машината за хляб, да кажат как точно процедираха с маята - разтворихте ли я в млякото, както пише в рецептата или я сложихте суха и натрошена?

Аз я разтворих. Защото моята е замразена. Изчаквам да се отпусне и разтварям със захарта, половината мляко и 2-3 с.л. брашно. Оставям да шупне. през това време си зареждам машината - първо млякото, разбърканите яйца, брашното. Отгоре сипвам маята.
И пускам машинката  Wink

Но го направих по-рано и го оставих в плик в хладилника. Ми то се наду почти двойно. Пък вие пишете, че не се надува?!? Защо стана така? Дано като пека сега пицата да стане добре.
За маята в машината - сложих суха от френската (11гр.), без да я смесвам с млякото. И си стана идеално тесто.

Надува се, няма как да не се надуе. Има доста мая. Не се надува, ако работиш с него веднага. И не се надува, като се пече. Няма нищо, че ти е втасало. Късаш си, колкото ти трябва, оформяш си го, нареждаш и печеш в силно загрята фурна.
Пак става.
Чакаме гости и ще правя за тях, но одеве пробвах в една малка чинийка. Стана.
Не знам дали си въобразявам, но сутринта, веднага след замесването, тестото беше по-приятно за работене. Може и да си внушавам.

Общи условия

Активация на акаунт