Майчинството счетоводно - 4

• 102 482
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 1 485
  • В полите на Пирин планина
Incandescent, добре дошла след отпуската  Hug

Благодаря за посрещането  Grinning

# 1 486
ZinaSt, благодаря ти за бързия отговор!
Само да попитам за всеки случай...отчетени са 90%, както и майчинството да не е по голямо от нетната заплата, нали?  Embarassed
Питам защото според цифрите, които си написала, не мога да разбера защо са ми превели от НОИ за юли 170лв? От този месец съм ползвала болничен 5 работни дни+болничен за още 5. За колко дни трябва да са това? Не ми се получават дните... newsm78
Ох, хептен се обърках  #Crazy

Колко работни дни си била в болничен и по един или няколко болнични листа?

И аз не разбрах. Какво значи болничен 5 работни дни + още 5 дни болничен. Ако това означава общо 10 дни по два отделни болнични листа, които не са продължение един на друг - излиза сметката. Защото от всеки болничен лист имаш по един ден, който се изплаща от работодател. Значи НОИ ти дължи обезщетение за 8 дни или около 178 лева.

Ще напиша датите на болничните. От 18ти - до 24ти съм болничен (7 дни), след това продължение на болничния - от 25юли до 21 август. От 22ри август започват 45 дни.
Изплатени са ми 170лв от НОИ (без няколко стотинки). Преди това също ми дължат 2 болнични от май, но и с тях не излизат тези парички...

# 1 487
ZinaSt, благодаря ти за бързия отговор!
Само да попитам за всеки случай...отчетени са 90%, както и майчинството да не е по голямо от нетната заплата, нали?  Embarassed
Питам защото според цифрите, които си написала, не мога да разбера защо са ми превели от НОИ за юли 170лв? От този месец съм ползвала болничен 5 работни дни+болничен за още 5. За колко дни трябва да са това? Не ми се получават дните... newsm78
Ох, хептен се обърках  #Crazy

Колко работни дни си била в болничен и по един или няколко болнични листа?

И аз не разбрах. Какво значи болничен 5 работни дни + още 5 дни болничен. Ако това означава общо 10 дни по два отделни болнични листа, които не са продължение един на друг - излиза сметката. Защото от всеки болничен лист имаш по един ден, който се изплаща от работодател. Значи НОИ ти дължи обезщетение за 8 дни или около 178 лева.

Ще напиша датите на болничните. От 18ти - до 24ти съм болничен (7 дни), след това продължение на болничния - от 25юли до 21 август. От 22ри август започват 45 дни.
Изплатени са ми 170лв от НОИ (без няколко стотинки). Преди това също ми дължат 2 болнични от май, но и с тях не излизат тези парички...

Е, щом си имала болнични през тези 6 месеца, които служат за база, трябваше да кажеш. Вероятно сметките ми не са съвсем коректни, защото аз съм смятала по дохода, който си посочила. А щом си имала болнични, ми трябва и доход от 6-те месеца преди всеки от тези болнични.

# 1 488
Ето затова не ми допада счетоводството  Crazy
Имах един ден блнични през февруари
3 дни през май и още един билничен за 1 ден прак през май и след това чак юли, които написах.
Заплата: от март насам 620, а месеците преди март 590. Съжалявам, че ви затрупвам с тези сметки. Ако знаех, че имат значение предните болнични, щях да напиша всичко от начало.

# 1 489
Здравейте момичета, регистрирана съм отдавна, но за първи път пиша.
Благодарности на всички отговорни за интересния и полезен сайт.

Много моля да ми помогнете за изчисленията за болничните, които трябва да получа и за изтеклите ми болнични, както и какво ще получавам след като изляза за останалите 135 дни от майчиството ми.
ето как стоят нещата при мен:
до 01. март 2007 по договор бях на 501.80 лв. брутна заплата
от 01. март до 01.юли - 794.04 лв.
от 01.юли - 916.20 лв.

била съм в болнични:
7 дни - 13.03.2007-19.03.2007
30 дни 20.03.2007-18.04.2007
30 дни 19.04.2007-18.05.2007
3 дни 26.07.2007-28.07.2007

предстои ми да изляза отново в болничен 45 дни преди термина на 07.09.2007г

Благодаря предварително!

Тази информация е недостатъчна за изчисленията. Трябва инфо за нетните доходи, освен това за периода в болничен - доходът, от който е изчислено обезщетението. По-лесно ще стане да помолите вашата счетоводителка да ви ориентира за сумата.

Благодаря за бързия отговор! Това което мога да добява като доп.инфо е, нетната ми заплата:
до 01 март -387.77лв.
от 01 март до 01юли - 576.14 лв.
след 01 юли 656.01 лв би трябвала да бъде.

освен това са ми изплатили следните болнични от НОИ:
за 7-те дни - 228.67 лв.
за 30-те дни 334.21 лв.
за 30-те дни 228.68 лв.
последния за 3 дни не ми е изплатен о6те.......дали са верно изчислени и колко бих получавала за напред......
Дано тази инфо да е достатъчна Simple Smile))Наистина ми е трудно да се ориентирам в толкожа много сметки, а пък счетоводителката ни е в София - 160 служители сме и не ми се ще да я ангажирам допълнително....

МОЛЯ ВИ ОТГОВОРЕТЕ МИ  Embarassed
Много се извинявам, но пак ви моля за СЪДЕЙСТВИЕ  Embarassed

# 1 490
Здравейте !Ето и моето питане: В болнични съм от 06,05,07 , който продължава и да този момент.Предсавила съм болничени листи във фирмата , в която работя, но до този момент пари няма.И по тази причина се обадих в НОИ за да питам защо така и ми отговориха, че не съм представила болничен лист и към фирмата на която съм Управител т.е. моята собствена.В нея обаче имам пусната декларация за преостановяване на дейност от 01,01 до 01,05,2007год.Като за периода преди 01,01,2007 съм се осигурявала и там / в ЕТ/ години наред безпрекъсване и ОТ 01,05,2007 СЪМ ПОДАЛА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА възобновяване на дейността и съм подновила самоосигуряването си.Та въпросът ми е болничните и към двете фирми ли трябва да са при положение , че в моята собствена нямям последните 6 месеца?Щом ми искат и втори болничен на какво база ще го изчисляват?Нали за доход вземат последните 6 месеца , а моите са 3?

# 1 491
  • София
Здравйте, момичета!

Моля да ми кажете какви са необходимите документи при подаване на първия болничен за раждане.

Нося болничен лист, документ от банката за банковата сметка, по която да се превежда обезщетението и ... трябва ли още нещо? Някъде четох за декларация от мое име, но не ми стана ясно за какво е, откъде взимам образец. Разчитам на вас за светлина по въпроса.

# 1 492
Здравейте !Ето и моето питане: В болнични съм от 06,05,07 , който продължава и да този момент.Предсавила съм болничени листи във фирмата , в която работя, но до този момент пари няма.И по тази причина се обадих в НОИ за да питам защо така и ми отговориха, че не съм представила болничен лист и към фирмата на която съм Управител т.е. моята собствена.В нея обаче имам пусната декларация за преостановяване на дейност от 01,01 до 01,05,2007год.Като за периода преди 01,01,2007 съм се осигурявала и там / в ЕТ/ години наред безпрекъсване и ОТ 01,05,2007 СЪМ ПОДАЛА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА възобновяване на дейността и съм подновила самоосигуряването си.Та въпросът ми е болничните и към двете фирми ли трябва да са при положение , че в моята собствена нямям последните 6 месеца?Щом ми искат и втори болничен на какво база ще го изчисляват?Нали за доход вземат последните 6 месеца , а моите са 3?

Разбира се, че трябва и болничен от второто място. Щом си възобновила дейността. Те обезщетение по този болничен може дори да не ти изплатят, но болничен лист трябва да има. В противен случай излиза, че на едното място си неработоспособна, а на другото място си работиш. Да, но с това че работиш, нарушаваш режима по първия болничен лист, според който не можеш да работиш. На практика излиза, че неработоспособността, установена с болничния лист, не е съвсем коректна, щом все пак работиш. Това може да доведе до анулиране на болничния лист. Трябва да представяш по 2 болнични листа. Не знам какво ще ти изплатят от втората фирма. Вероято ще го смятат на база МРЗ. Но това не е важното в случая. В НОИ се предстаявт дори болничните листове, по които няма да се изплаща обезщетение.

# 1 493
Здравйте, момичета!

Моля да ми кажете какви са необходимите документи при подаване на първия болничен за раждане.

Нося болничен лист, документ от банката за банковата сметка, по която да се превежда обезщетението и ... трябва ли още нещо? Някъде четох за декларация от мое име, но не ми стана ясно за какво е, откъде взимам образец. Разчитам на вас за светлина по въпроса.

Само това е. Болничен лист и документ за банкова сметка. Във фирмата ще попълниш и една декларация, в която декларираш, че по посочената банкова сметка искаш да ти изпащат обезщетението ( малко дублиране на документи става, но така са го измислили от НОИ ). Другите декларации се попълват чак с третия болничен лист.

# 1 494
  • София
Много  благодаря за бързия отговор. Нещо се рових в страницата на НОИ за тази декларация, но засега без успех, ще я попълвам на място.

Сърдечни поздрави: Яна

# 1 495
  • UK
 Здравейте...  Hug
 Имам едно въпросче относно еднократната помощ... Съпруга ми е по ЛК от Видин а аз от Бургас... ще има ли проблем при подаването на документите

# 1 496
Извинявам се предварително,защото въпроса ми не е за тук,но нямам време да чета и ровя.
Та с две думи дали може някой да ми прати примерна молба за неплатен отпуск след изтичане на майчинство.
Предварително благодаря Hug

# 1 497
ZinaSt , разбрах те добре и днес си изкарвам втори болничен за моята фирма, които ще представя в НОИ.Не разбирам обаче за в бъщеще как е правилно да постапвам в смисъл не са ми ясни нещата за ЕТ, където държавата по закон ме задължава да се осигурявам като Управител независимо дали работя или не.Маята идея и цел беше аз да си плащам редовно здравни и социални осигуровки към ЕТ за да мога да събера тези последни 6 месеца и да получавам 90% майчинство и от тях.Как да постъпя за да се възползвам от тези пари?Да продължавам да плащам здравни и социални осигуровки към ЕТ като в декларацията отразявам ,че съм неработоспособна или само здравни да внасям?

# 1 498
Искам и аз да попитам,адреса ми по лична карта е в Ст.Загора,но живея в Бургас и имам настояща адресна регистрация тук,къде трябва да подам документи за тази еднократна помощ при раждане?И гледа ли се адресната регистрация на мъжа?

# 1 499
  • В полите на Пирин планина
Здравейте...  Hug
 Имам едно въпросче относно еднократната помощ... Съпруга ми е по ЛК от Видин а аз от Бургас... ще има ли проблем при подаването на документите

Искам и аз да попитам,адреса ми по лична карта е в Ст.Загора,но живея в Бургас и имам настояща адресна регистрация тук,къде трябва да подам документи за тази еднократна помощ при раждане?И гледа ли се адресната регистрация на мъжа?

Подават се постоянен адрес на майката.

Общи условия

Активация на акаунт