Майчинството счетоводно - 4

• 102 484
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 1 095
Здравейте отново.Много благодаря за бързия и ясен отговор,но имам още един въпрос:Имам ли право на годишен отпуск след като съм по майчинство,кога мога да го ползвам,колко дена е той и задължително ли е да се ползва през същата календарна година за която се отнася.Маи станаха повече от един сори.
Имаш право на годишен отпуск. Можеш да го ползваш когато решиш , след като прекратиш отпуска си по майчинство, а също така ако предприятието изплаща обезщетения , можеш да си пуснеш молба да ти бъде изплатен по време на майчинството, така няма да се обложи с данък. Дните стандартно са 20, но също така много зависят и от вътрешните правила на предприятието и от длъжността на която си назначена. В някои предприятия задължават да се ползва в същата календарна година, в други  - не. За тези неща трябва да попиташ счетоводителя!

Извинявайте Ани, че ще си позволя да ви репликирам, но вие измислихте ново счетоводство. Първо - платеният отпуск се изплаща под формата на обезщетение само и единствено при прекратяване на правоотношението. Такова нещо за подаваш молба и ти се изплаща като обезщетение, противоречи на Кодекса на труда и е абсолютно незаконно. Второ, без значение дали отпускът се ползва или се изплаща обезщетение за неизползван отпуск, данък се дължи задължително. Няма начин отпускът да се изплати без да се плати данък. Това е абсурдно! Дните не са стандартно 20, а са минимум 20. Т.е., колкото и да зависят от вътрешните правила, по-малко то 20 не може да са.
Не могат да те задължат да си ползваш отпуска през годината, за която се полага. Работодателят е длъжен да осигури ползването на поне половината от полагаемия се за годината. Но не може да те задължи да си го ползваш. Едва след 30.06. на всяка година, работодателят може да те пусне в отпуск по негово желание, но това се отнася само, за неизползваните от предишната година. Т.е. работодателят може да те принуди да ползваш отпуск едва след средата на годината, следваща годината, за която въпросния отпуск се полага.

# 1 096
И аз ако може да задам моя въпрос.Осигурявах се към  фирмата на баща ми и понеже е малка няма счетоводител.Сама подавах документите за болничен .Всичко е ок - не съм имала проблеми.Трябва да подам документи за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО за остатъка от 135 до  календарни дни.Какви точно документи се подават , и по конкретно какво трябва да е това писмо или молба от фирмата за отпуска newsm78

# 1 097
Здравейте момичета! Страшно сте компетентни и затова искам да ви се доверя с едно относително спешно въпросче. Има ли начин да прехвърля майчинство на майка ми, която е от няколко дни пенсионер? Моите 9 месеца "скъпо" майчинство изтичат на 16 юли, аз се връщам на работа, но ми се искаше да знам дали има начин, може би чрез трудов договор с нея? Ако да, то чрез кого трябва да го сключа - трудовата борса, социални грижи? Има ли въобще начин или да си го "запазя" за мен, тъй като връщайки се на работа, ще имам право на 50% от мин. работна заплата, т.е. от 180 лв., т.е. на 90 лв. към работната ми заплата. Правилно ли съм разбрала? БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО! ooooh! Rolling Eyes
Ще си позволя аз да ти отговоря, т.к. този въпрос е доста коментиран, надявам се никой няма нищо против - за да прехвърлиш майчинството на майка си, тя трябва да е назначена на работа по трудов договор. може би чрез трудов договор с нея - не може вие двете като ФЛ да си сключвате трудови договори помежду си, но може нея да я назначат фиктивно на работа някъде. Дано съм била полезна.

Извинете, но възникна още един уточняващ въпрос. Ако работодателя назначи пенсионер на работа, който в същия момент подписва декларация (мисля, че така се прави), че ще отглежда детето до 2 годишна възраст, работодателя ангажира ли се да отчислява данък от това майчинство, тъй като дохода на пенсионера ще е напр. 120 лв. пенсия + 180 лв. майчинство = 300 лв. Кой трябва да се погрижи за това, пенсионера след края на годината или текущо работодателя?  newsm78

Ако пенсионера получава пенсия и обезщетение за гледане на дете върху тези суми не се начислява данък.

А дали може да се връща прехвърленото майчинство? Т.е. бих ли могла да си върна правото на 90лв към заплатата, ако майка ми се откаже от гледането? newsm78
И още нещо, мислите ли, че след въвеждане на плоския данък, тези доходи ще продължават да се необлагаеми? Rolling Eyes

# 1 098
Здравейте и то мен,

изчетох цялата тема, но не намерих подобен на моя проблем,затова бих искала да ви поискам съвет . Аз не съм осигурявана в България до сега, от 1 Септември ще подпиша договор (консултански или трудов), но тогава ще съм бременна в третия месец (термин - 31.03.2008). Въпросът ми е дали ще имам право на майчинство, което да прехвърля на майка ми след изтичането на трите месеца?

много, много ви благодаря

# 1 099
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте момичета! Страшно сте компетентни и затова искам да ви се доверя с едно относително спешно въпросче. Има ли начин да прехвърля майчинство на майка ми, която е от няколко дни пенсионер? Моите 9 месеца "скъпо" майчинство изтичат на 16 юли, аз се връщам на работа, но ми се искаше да знам дали има начин, може би чрез трудов договор с нея? Ако да, то чрез кого трябва да го сключа - трудовата борса, социални грижи? Има ли въобще начин или да си го "запазя" за мен, тъй като връщайки се на работа, ще имам право на 50% от мин. работна заплата, т.е. от 180 лв., т.е. на 90 лв. към работната ми заплата. Правилно ли съм разбрала? БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО! ooooh! Rolling Eyes
Ще си позволя аз да ти отговоря, т.к. този въпрос е доста коментиран, надявам се никой няма нищо против - за да прехвърлиш майчинството на майка си, тя трябва да е назначена на работа по трудов договор. може би чрез трудов договор с нея - не може вие двете като ФЛ да си сключвате трудови договори помежду си, но може нея да я назначат фиктивно на работа някъде. Дано съм била полезна.

Извинете, но възникна още един уточняващ въпрос. Ако работодателя назначи пенсионер на работа, който в същия момент подписва декларация (мисля, че така се прави), че ще отглежда детето до 2 годишна възраст, работодателя ангажира ли се да отчислява данък от това майчинство, тъй като дохода на пенсионера ще е напр. 120 лв. пенсия + 180 лв. майчинство = 300 лв. Кой трябва да се погрижи за това, пенсионера след края на годината или текущо работодателя?  newsm78

Ако пенсионера получава пенсия и обезщетение за гледане на дете върху тези суми не се начислява данък.

А дали може да се връща прехвърленото майчинство? Т.е. бих ли могла да си върна правото на 90лв към заплатата, ако майка ми се откаже от гледането? newsm78
И още нещо, мислите ли, че след въвеждане на плоския данък, тези доходи ще продължават да се необлагаеми? Rolling Eyes

Може пак да ви прехвърли правото и вие да си получавате половината сума към заплатата.
Тези доходи по принцип са необлагаеми С въвеждане на плоския данък се променя само процента за облагане, той не влияе на облагаемите доходи

# 1 100
Здравейте и то мен,

изчетох цялата тема, но не намерих подобен на моя проблем,затова бих искала да ви поискам съвет . Аз не съм осигурявана в България до сега, от 1 Септември ще подпиша договор (консултански или трудов), но тогава ще съм бременна в третия месец (термин - 31.03.2008). Въпросът ми е дали ще имам право на майчинство, което да прехвърля на майка ми след изтичането на трите месеца?

много, много ви благодаря

Договора трябва да ви е трудво.
Прехвърлянето може да стане след изтичане на отпуска за бременност и раждане в размер на 315 дни със започване 45 дни преди определения термин.
През това време вие ще получавате обезщетение след събиране на осигурителен стаж 6 месеца.

# 1 101
И аз ако може да задам моя въпрос.Осигурявах се към  фирмата на баща ми и понеже е малка няма счетоводител.Сама подавах документите за болничен .Всичко е ок - не съм имала проблеми.Трябва да подам документи за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО за остатъка от 135 до  календарни дни.Какви точно документи се подават , и по конкретно какво трябва да е това писмо или молба от фирмата за отпуска newsm78

Попълвате приложение № 2 от наредбата
Заверено копие от заповедта издадена от работодателя за разрешаване на ползването на оптуска
Заверено копие от акта за раждане на детето
заедно с описа на документите и придружителното писмо от името на работодателя

# 1 102
Здравейте отново.Имам още един въпрос:Каква е процедурата с прехвърляне на майчинството и кой трябва да я извърши?Тоест работодателя моя,на бабата или ние самите трябва да си подадем документите и ако е така къде.Ще се радвам ако някой е запознат с подробностите и ми отговори.Благодаря

# 1 103

Заверено копие от заповедта издадена от работодателя за разрешаване на ползването на оптуска
а заповедта за ползване на отпуската какво трябва да представлява, защото аз трябва да я пиша Heart Eyes

# 1 104
Здравейте отново.Имам още един въпрос:Каква е процедурата с прехвърляне на майчинството и кой трябва да я извърши?Тоест работодателя моя,на бабата или ние самите трябва да си подадем документите и ако е така къде.Ще се радвам ако някой е запознат с подробностите и ми отговори.Благодаря

Документите се подават към работодателя на този, на който прехвърляте правото за ползване на отпуска

# 1 105

а заповедта за ползване на отпуската какво трябва да представлява, защото аз трябва да я пиша Heart Eyes

Име на фирмата ...

ЗАПОВЕД
№ ... от ...

На основание чл. 163 от КТ

РАЗРЕШАВАМ
на ...
на длъжност ..., в ... да ползва платен отпуск в размер на 180 /сто и осмедест/ дни, считано от ...
За времето на отсъствие ще бъде заместват от ...
Настоящата заповед да се връчи на лицето и на длъжностните лица за сведение и изпълнение.

Дата ...                                Ръководител ...

# 1 106
Здравейте момичета, регистрирана съм отдавна, но за първи път пиша.
Благодарности на всички отговорни за интересния и полезен сайт.

Много моля да ми помогнете за изчисленията за болничните, които трябва да получа и за изтеклите ми болнични, както и какво ще получавам след като изляза за останалите 135 дни от майчиството ми.
ето как стоят нещата при мен:
до 01. март 2007 по договор бях на 501.80 лв. брутна заплата
от 01. март до 01.юли - 794.04 лв.
от 01.юли - 916.20 лв.

била съм в болнични:
7 дни - 13.03.2007-19.03.2007
30 дни 20.03.2007-18.04.2007
30 дни 19.04.2007-18.05.2007
3 дни 26.07.2007-28.07.2007

предстои ми да изляза отново в болничен 45 дни преди термина на 07.09.2007г

Благодаря предварително!

Тази информация е недостатъчна за изчисленията. Трябва инфо за нетните доходи, освен това за периода в болничен - доходът, от който е изчислено обезщетението. По-лесно ще стане да помолите вашата счетоводителка да ви ориентира за сумата.

Благодаря за бързия отговор! Това което мога да добява като доп.инфо е, нетната ми заплата:
до 01 март -387.77лв.
от 01 март до 01юли - 576.14 лв.
след 01 юли 656.01 лв би трябвала да бъде.

освен това са ми изплатили следните болнични от НОИ:
за 7-те дни - 228.67 лв.
за 30-те дни 334.21 лв.
за 30-те дни 228.68 лв.
последния за 3 дни не ми е изплатен о6те.......дали са верно изчислени и колко бих получавала за напред......
Дано тази инфо да е достатъчна Simple Smile))Наистина ми е трудно да се ориентирам в толкожа много сметки, а пък счетоводителката ни е в София - 160 служители сме и не ми се ще да я ангажирам допълнително....

МОЛЯ ВИ ОТГОВОРЕТЕ МИ  Embarassed

# 1 107
извинявам се за досаждането,ама съм много боса с бюрокращината и ще помоля ако може някой да ми обясни по подробно какви са документите който се подават към нейния работодател и от моя  ли се взимат или от нои/за прехвърляне на майчинството/

# 1 108
извинявам се за досаждането,ама съм много боса с бюрокращината и ще помоля ако може някой да ми обясни по подробно какви са документите който се подават към нейния работодател и от моя  ли се взимат или от нои/за прехвърляне на майчинството/

Може и сама да си ги подготвите. Става дума за Приложение 2 и 3 на Наредбата за работното време, почивките и отпуските.
( Напишете името на наредбата в google и ще ви излязат купища линкове. )
Единият от документите трябва да се попълни и от вашия работодател. попълват се в два екземпляра. Двата екземпляра се представят на работодателя на този, на който прехвърляте отпуска. В последствие той ще си запази за себе си единият екземпляр, а вторият ще ви го върне, защото той се съхранява във вашето досие при вашия работодател. Това е основанието на вашия работодател да не ви изплаща обезщетение за неизползван отпуск. Ако му дойдат на проверка и го попитат защо вие работите, а той не ви изплаща обезщетение, той показва тези документи, че сте прехвърлила отпуска за ползване от трето лице и нямате право на обезщетение.

# 1 109
  • София
Здравейте, да попитам нещо, което си мислех, че ми е ясно, но май не. Когато занесох последния болничен в работата-10.06. от личен състав ме накараха да попълня молба за изплащане на другите пари до 315 ден. Днес счетоводителката, която се занимава с НОИ, ме пита попълнила ли съм молба. На личен състав ли е работа да пратят документа там или да ходя да ровя по канцелариите(щом счетоводителката не знае за молбата)? 

Общи условия

Активация на акаунт