Майчинството счетоводно - 4

• 102 491
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 1 080
Привет, първо и аз да се запиша в темата.
Сега по същество:
Предстои ми 4-тата стъпка по бумащината около майчинството - предаването на документите от 135 до 315 дни.
До тук следвах един инструктаж от форума от ДейзиГ, публикуван преди време - много ясен и полезен и всичко си върви ОК, но тук имам една неяснота.
Цитирам:
"Четвърта стъпка: Изтичат ви 135-те дни болнични. За остатъка  до 315 календарни дни  си пишете молба до работодателя, че искате да ползвате този отпуск (това е отпуск по чл.163 ал.1 от Кодекса на труда). Заедно с молбата до работодателя (свободен текст) попълвате и  “МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни” съгласно приложение № 2. Работодателят ви пише заповед за разрешаване на отпуска (не може да го откаже) и заверено копие от тази заповед, заедно със заверено копие от акта за раждане на детето се прикрепят към молба-декларацията, която се носи в НОИ, но отново е работа на работодателя."
Питането ми е какво в случая значи "заверено" - нотариално заверено ли, що ли?
Много моля компетентните лица да ме прояснят Simple Smile
И много благодаря предварително!

# 1 081
Здравейте!искам да попитам нещо- Има ли отношение към осигуровките,въвеждането на плоския данък от 2008г.,т.е. по какъв начин може да касае евентуално и бъдещите майки?

# 1 082
  • Пловдив
Според мен за става въпрос за заверка "Вярно с оригинала!" за заповедтта. Прави се копие от заповедта /оригинала нали е в работодателе/, изписва се "Вярно с оригинала!", упълномощено лице я подписва и подпечатва. А за акта за раждане на детето - просто ксеро копие.

# 1 083
Имам въпрос: Мога ли да внеса на мъжа ми осигуровки за минали години?Нямаме брак и ще ми дадат ли информация в НОИ

# 1 084
Забравих да напиша че са здравни

# 1 085
Имам следния въпрос, извинявам се ако дублирам, но счетоводството ми е пълна мъгла!  Peace

Мой познат има фирма, аз се "осигурявам"  чрез нея от май месец. Термина ми е на 5 октомври. Знам, че от май до октомври са 5 месеца / не 6/ но въпреки това тогава счетоводителката ми обясни , че няма проблем, просто мога да внеса осигуровките и за октомври, и след това да започнат да ми се изплащат майчинските. Въпроса ми е : В този случай, от кога ще започна да получавам майчинските? От ноември ли?  newsm78 Не разбирам врътката

Щом термина е 5-ти октомври болничният за бременност и раждане започва 45 календарни дни преди тази дата, т.е. от 21.08.2007. Което означава, че в базата за обезщетението ще влизат месеците 02.2007 - 07.2007. Нямаш ли друг осигурителен стаж, освен месеците от май насам?
Не, нямам.

Следователно ще придобиеш право на обезщетение едва след като натрупаш 6 месеца осигурителен стаж. Това прави и октомври включително. Времето в болничен за бременност и раждане също се зачита за трудов стаж. Тъй като няма да можеш да ползваш обезщетение за целия период болничен можеш да подадеш молба в Дирекция социално подпомагане. Имаш парво на еднократна помощ за бременност по Закона за семейни помощи за деца, ако доходът на член от семейството на база предходните 12 месеца е до 200 лева.

..забравих да питам  Embarassed В моя случай обезщетението, което ще получавам доколкото знам ще е 6 месеца - 90%процента от заплатата, а не 9 месеца, така ли е ?  Какво става след изтичането на този срок - получавам ли прословутите 180лв до навършване на  2 год. на детето, или не?

Месеците не са 9, а 10,5. А ти ще получаваш обезщетение през 7,5 от тях. След като изтече болничния ще имаш право на отпуск за отглеждане на дете.
Благодаря!!!   bouquet

# 1 086
не знам дали мога да си задам тук въпроса, но не искам да пускам нова тема
работеща майка съм на дете под 2 години, при нов работодател съм(назначиха ме когато детето беше на 1 г 1 м)
искам да знам какви права имам като защита от уволнение например(ако има такива)и как стои въпроса с някаккъв отпуск който мога да ползвам аз или съпруга ми до навършване на 7 години на детето?

Майка на дете до три години може да бъде уволнена само с разрешение на Инспекция по труда. Това не означава, че ако жената е на срочен договор или договор със срок на изпитване този договор не се прекратява след изтичане на срока му.
До навършване на 8 години от детето майката и бащата имат право на по 6 месеца неплатен отпуск, който не може да бъде отказан от работодателя. Молба се подава поне 10 дни опреди излизане в отпуск.

# 1 087
Здравейте искам да попитам ако се върна на работа,а детето ми ще е на 1г.могат ли баба му или дядо му да използват остатъка от майчинството до навършване на 2г. на детето и може ли те да са безработни или пенсионери или не.Благодарния ви

# 1 088
Здравейте искам да попитам ако се върна на работа,а детето ми ще е на 1г.могат ли баба му или дядо му да използват остатъка от майчинството до навършване на 2г. на детето и може ли те да са безработни или пенсионери или не.Благодарния ви

Ако са безработни - не може. Пенсионери може да са, но въпреки това трябва да работят на трудов договор. Можете да прехвърлите отпуска само на лице, заето по трудов договор.

# 1 089
Според мен за става въпрос за заверка "Вярно с оригинала!" за заповедтта. Прави се копие от заповедта /оригинала нали е в работодателе/, изписва се "Вярно с оригинала!", упълномощено лице я подписва и подпечатва. А за акта за раждане на детето - просто ксеро копие.

Точно това е имала предвид Дейзи. Всяко копие, за да има някаква стойност, трябва да е заверено. Т.е. лицето, направило копието трябва да изпише текста Вярно с оригинала, да се подпише и да сложи печат. Нотариални заверки не се изискват.

# 1 090
Забравих да напиша че са здравни

Здравни осигуровки можете да внесете, да. Каква информация дали ще ви дадът от НОИ? Ако питате за това дали вие можете да внесете сумите от името на мъжа си - няма никакъв проблем. Осигуровките не се внасят в НОИ, а се внасят по банков път ( в НОИ няма каси ). Пише се едно платежно нареждане и с него се внасят сумите. Можете да внесете осигуровки на когото си искате. Аз например, като счетоводител внасям осигуровки на свички служители на фирмата. Отделно на дъпругите на накои от тях им внасям здравно, защото са безработни. Не е задължително да имета някаква родствена връзка с даден човек, за да внесете осигуровки по неговата партида.
Но, говорим само за здравно осигуряване.

# 1 091
здравейте,осигуряват ме на МРЗ,но получавам и допълнително възнаграждение,защото работя във държавно предприятие,което предоставя под наем заведението,в което работя на частник и той ми плаща това допълнително възнаграждение.В този случай колко майчинство ще вземам. Simple Smile Simple Smile Grinning

Последна редакция: нд, 12 авг 2007, 21:58 от desitas

# 1 092
Здравейте отново.Много благодаря за бързия и ясен отговор,но имам още един въпрос:Имам ли право на годишен отпуск след като съм по майчинство,кога мога да го ползвам,колко дена е той и задължително ли е да се ползва през същата календарна година за която се отнася.Маи станаха повече от един сори.

# 1 093
Здравейте отново.Много благодаря за бързия и ясен отговор,но имам още един въпрос:Имам ли право на годишен отпуск след като съм по майчинство,кога мога да го ползвам,колко дена е той и задължително ли е да се ползва през същата календарна година за която се отнася.Маи станаха повече от един сори.
Имаш право на годишен отпуск. Можеш да го ползваш когато решиш , след като прекратиш отпуска си по майчинство, а също така ако предприятието изплаща обезщетения , можеш да си пуснеш молба да ти бъде изплатен по време на майчинството, така няма да се обложи с данък. Дните стандартно са 20, но също така много зависят и от вътрешните правила на предприятието и от длъжността на която си назначена. В някои предприятия задължават да се ползва в същата календарна година, в други  - не. За тези неща трябва да попиташ счетоводителя!

# 1 094
здравейте,осигуряват ме на МРЗ,но получавам и допълнително възнаграждение,защото работя във държавно предприятие,което предоставя под наем заведението,в което работя на частник и той ми плаща това допълнително възнаграждение.В този случай колко майчинство ще вземам. Simple Smile Simple Smile Grinning

Обезщетението се изчислява само от доходът, върху който се внасят осигуровки. Ако върху това допълнително възнаграждение ви внасят осигуровки, то ще влезе в базата. Ако не се внасят осигуровки, ще получавате 180 лева.

Общи условия

Активация на акаунт