Майчинството счетоводно - 4

• 102 506
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 1 065
  • В полите на Пирин планина
Момичета, четох, четох, но не мога да прочета всичко, а от това, което прочетох, не намерих нужната ми информация. Може ли да консултирате и мен  Hug
Питам заради една приятелка. Тя в момента е бременна в 3ти месец, беше дълго време в чужбина, а откакто си е тук не е работила на трудов договор, съответно не са и плащани осигуровки. Няма нито един ден трудов стаж до момента.
Питането ми е има ли възможност да си направи фиктивен договор в някоя фирма и да си плаща осигуровките, за да получава майчинство 2 години, или няма смисъл  newsm78
Тя се притеснява, че има вероятност ако роди по-рано да е плащала напразно осигуровките. Според счетоводителката на фирмата на мъжа ми не би било проблем, защото дори и да излезе по-рано в болнични за раждане, болничния също се счита за стаж и в момента, в който изтекат 6те месеца вече ще има право на обезщетение (болничен, отпуск за отглеждане на дете и т.н). Според счетоводителката на фирмата, в която евентуално ще подпише договор обаче това е безмислено, защото 6те месеца трябвало да са изтекли преди да излезе в болничен за бременност и раждане.
Ох, не съм специалист и дано съм обяснила добре ситуацията.
Предварително ви благодаря за помощта   bouquet

Счетоводителката на фирмата на мъжа ти е напълно права - другата греши  Peace
Иначе жената ще има само право на помощите по Закона за семейните помощи за деца.

# 1 066
  • Пловдив
Много благодаря за бързия отговор   bouquet
Момичета, сега се зачетох отново в предните страници, наистина заслужавате огромно уважение и благодарност заради компетентността и услужливостта си  smile3525
Браво, страхотни сте  smile3501

# 1 067
Здравейте!
Много търсих по всички теми, но не намерих казус като моя.
Бременна съм в петия месец и термина ми е на 13-ти януари.Работя на трудов договор, но от този месец се самоосигурявам като свободна професия.
Имам повече от 3 години стаж по трудови договори (+осигурителен стаж) в миналото,т.е. имам право на обезщетения по майчинство.
Въпросите ми са следните :
1.Има ли някаква пречка да получавам майчинство, тъй като ще се самоосигурявам от четвъртия месец преди 45-те дни преди термина ми (а не последните 6 месеца преди 45-те дни)?
2.Ако съществува такава пречка , мога ли да внеса със задна дата осигуровките за юни и юли също като самоосигуряваща се?
Много ви благодаря,предварително.

Не, няма да има проблем. Осигуровки като самоосигуряващо се лице започвате да внасяте от момента, в който се регистрирате като такова. Преди това - не може.
Много благодаря за бързия и компетентен отговор !
Наистина сте страшни !

# 1 068
Здравейте!
Много търсих по всички теми, но не намерих казус като моя.
Бременна съм в петия месец и термина ми е на 13-ти януари.Работя на трудов договор, но от този месец се самоосигурявам като свободна професия.
Имам повече от 3 години стаж по трудови договори (+осигурителен стаж) в миналото,т.е. имам право на обезщетения по майчинство.
Въпросите ми са следните :
1.Има ли някаква пречка да получавам майчинство, тъй като ще се самоосигурявам от четвъртия месец преди 45-те дни преди термина ми (а не последните 6 месеца преди 45-те дни)?
2.Ако съществува такава пречка , мога ли да внеса със задна дата осигуровките за юни и юли също като самоосигуряваща се?
Много ви благодаря,предварително.

Не, няма да има проблем. Осигуровки като самоосигуряващо се лице започвате да внасяте от момента, в който се регистрирате като такова. Преди това - не може.
Много благодаря за бързия и компетентен отговор !
Наистина сте страшни !

Много ти блатодаря за милите думи.   bouquet

# 1 069
здравейте, въпросът ми е какво ще се случи ако фирмата в която работя бъде закрита по време на моето майчинство?В момента работя на трудов договор и официално съм в болнични, но мисля че има вариант следващата година фирмата в която работя да бъде закрита. Това ще ми се отрази ли по някакъв начин на получаваното майчинство?

# 1 070
здравейте, въпросът ми е какво ще се случи ако фирмата в която работя бъде закрита по време на моето майчинство?В момента работя на трудов договор и официално съм в болнични, но мисля че има вариант следващата година фирмата в която работя да бъде закрита. Това ще ми се отрази ли по някакъв начин на получаваното майчинство?

Ако фирмата бъде закрита, това означава, че трудовото ви правоотношение се прекратява. Кодекса за социалното осигуряване предвижда известна защита в това отношение, а именно, че ако правоотношението ви бъде прекратено в рамките на отпуска за бременност и раждане ( 315-те дни ), вие ще получавате обещетение до изтичане на тези 315 дни, независимо от факта, че правоотношението ви е било прекратено. Не същото важи обаче за отпуска за отглеждане на дете до 2 години. Ако в момента на закриване на фирмата, вие сте в отпуск за отглеждане на дете до 2 години, тогава изплащането на обезщетението ви ще бъде прекратено от датата, на която закриването на фирмата влиза в сила. Единственият начин да продължите да получавате обезщетение е, ако постъпите на работа на друго място.

# 1 071
Здравейте, имам въпрос и предварително благодаря и ви поздравявам за цялата помощ, която оказвате на майките.

Става дума за това, че ми беше издаден 1я болничен за бременност и раждане. След това родих в чужбина и съответно нямам 2ри болничен, който се издава от болницата. Доколкото разбирам закона 3я болничен изравнява дните до 315 => в моя случай би трябвало да се издаде направо 3ти и той да бъде за 315-45=270 дена. Така ли е или?

И още: Какво е нужно да нося на педиатъра на бебето за издаване на въпросния болничен.

Мерси   bouquet  bouquet  bouquet

# 1 072
Здравейте, имам въпрос и предварително благодаря и ви поздравявам за цялата помощ, която оказвате на майките.

Става дума за това, че ми беше издаден 1я болничен за бременност и раждане. След това родих в чужбина и съответно нямам 2ри болничен, който се издава от болницата. Доколкото разбирам закона 3я болничен изравнява дните до 315 => в моя случай би трябвало да се издаде направо 3ти и той да бъде за 315-45=270 дена. Така ли е или?

И още: Какво е нужно да нося на педиатъра на бебето за издаване на въпросния болничен.

Мерси   bouquet  bouquet  bouquet

Не, не е така. Въпреки че сте родила в чужбина, вие трябва да получите болничен за 42 дни от датата на раждане. Педиатъра не може да ви издаде болничен и за тези 42 дни.
Процедурата е следната. С документите, удостоверяващи раждането и преведени на български език, трябва да отидете в НОИ. Там има служба медицина, в която работят лекари. На базата на документите, удостоверяващи ражадането на живо дете, те ще ви издадът български болничен лист за тези 42 дни. След това, педиатърът ще издаде болничен лист за остатъка до 135 дни ( 135- 42 - това, което сте ползвала като дни преди ражадането ).

# 1 073
Благодаря ви много!!!   bouquet

# 1 074
zdraveite i az bix iskala da pomolja za pomost bixte li mi kazali kolko meseca trjabva da rabotja za mai4instvo i kak se iz4isljava to vav momenta sam na borsata zastoto sled isti4ane ne mai4instvoto na 1 mi dete me sakratixa.ako ne tragna na rabota sega a si ostana na borsata ste mi se polaga li mai4instvo i kolko ste e to.Molja ako njakoi e zapoznat da pomogne

# 1 075
Имам следното питане.
Моя приятелка от понеделник трябва да излезе,в 45-дневен отпуск преди раждане,но от 6 този месец е в болница.Ккаво се прави в този случай,застъпват ли се двата болнични?Може би трябва да се прекъсне този от болницата и да се издаде нов болничен/от къде?.

# 1 076
Където ходи на женска консултация ще и издадат нов болничен поради бременност и раждане.

# 1 077
Incandescent,  благодаря много !!! Безценна си  Hug А и всички, които работят здраво в тази темичка   bouquet Много късмет ви пожелавам   bouquet

# 1 078
Имам следния въпрос, извинявам се ако дублирам, но счетоводството ми е пълна мъгла!  Peace

Мой познат има фирма, аз се "осигурявам"  чрез нея от май месец. Термина ми е на 5 октомври. Знам, че от май до октомври са 5 месеца / не 6/ но въпреки това тогава счетоводителката ми обясни , че няма проблем, просто мога да внеса осигуровките и за октомври, и след това да започнат да ми се изплащат майчинските. Въпроса ми е : В този случай, от кога ще започна да получавам майчинските? От ноември ли?  newsm78 Не разбирам врътката

Щом термина е 5-ти октомври болничният за бременност и раждане започва 45 календарни дни преди тази дата, т.е. от 21.08.2007. Което означава, че в базата за обезщетението ще влизат месеците 02.2007 - 07.2007. Нямаш ли друг осигурителен стаж, освен месеците от май насам?
Не, нямам.

Следователно ще придобиеш право на обезщетение едва след като натрупаш 6 месеца осигурителен стаж. Това прави и октомври включително. Времето в болничен за бременност и раждане също се зачита за трудов стаж. Тъй като няма да можеш да ползваш обезщетение за целия период болничен можеш да подадеш молба в Дирекция социално подпомагане. Имаш парво на еднократна помощ за бременност по Закона за семейни помощи за деца, ако доходът на член от семейството на база предходните 12 месеца е до 200 лева.

..забравих да питам  Embarassed В моя случай обезщетението, което ще получавам доколкото знам ще е 6 месеца - 90%процента от заплатата, а не 9 месеца, така ли е ?  Какво става след изтичането на този срок - получавам ли прословутите 180лв до навършване на  2 год. на детето, или не?

# 1 079
Имам следния въпрос, извинявам се ако дублирам, но счетоводството ми е пълна мъгла!  Peace

Мой познат има фирма, аз се "осигурявам"  чрез нея от май месец. Термина ми е на 5 октомври. Знам, че от май до октомври са 5 месеца / не 6/ но въпреки това тогава счетоводителката ми обясни , че няма проблем, просто мога да внеса осигуровките и за октомври, и след това да започнат да ми се изплащат майчинските. Въпроса ми е : В този случай, от кога ще започна да получавам майчинските? От ноември ли?  newsm78 Не разбирам врътката

Щом термина е 5-ти октомври болничният за бременност и раждане започва 45 календарни дни преди тази дата, т.е. от 21.08.2007. Което означава, че в базата за обезщетението ще влизат месеците 02.2007 - 07.2007. Нямаш ли друг осигурителен стаж, освен месеците от май насам?
Не, нямам.

Следователно ще придобиеш право на обезщетение едва след като натрупаш 6 месеца осигурителен стаж. Това прави и октомври включително. Времето в болничен за бременност и раждане също се зачита за трудов стаж. Тъй като няма да можеш да ползваш обезщетение за целия период болничен можеш да подадеш молба в Дирекция социално подпомагане. Имаш парво на еднократна помощ за бременност по Закона за семейни помощи за деца, ако доходът на член от семейството на база предходните 12 месеца е до 200 лева.

..забравих да питам  Embarassed В моя случай обезщетението, което ще получавам доколкото знам ще е 6 месеца - 90%процента от заплатата, а не 9 месеца, така ли е ?  Какво става след изтичането на този срок - получавам ли прословутите 180лв до навършване на  2 год. на детето, или не?

Месеците не са 9, а 10,5. А ти ще получаваш обезщетение през 7,5 от тях. След като изтече болничния ще имаш право на отпуск за отглеждане на дете.

Общи условия

Активация на акаунт