Майчинството счетоводно - 4

• 102 495
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 1 020
Имам следния въпрос, извинявам се ако дублирам, но счетоводството ми е пълна мъгла!  Peace

Мой познат има фирма, аз се "осигурявам"  чрез нея от май месец. Термина ми е на 5 октомври. Знам, че от май до октомври са 5 месеца / не 6/ но въпреки това тогава счетоводителката ми обясни , че няма проблем, просто мога да внеса осигуровките и за октомври, и след това да започнат да ми се изплащат майчинските. Въпроса ми е : В този случай, от кога ще започна да получавам майчинските? От ноември ли?  newsm78 Не разбирам врътката

Щом термина е 5-ти октомври болничният за бременност и раждане започва 45 календарни дни преди тази дата, т.е. от 21.08.2007. Което означава, че в базата за обезщетението ще влизат месеците 02.2007 - 07.2007. Нямаш ли друг осигурителен стаж, освен месеците от май насам?
Не, нямам.

# 1 021
  • В полите на Пирин планина
  Здравеите! Аз се самоосигурявам,и работя сама.
 За да излязя в болнични ми трябва прокорист.
Възможно лие да дам пълномошно на сапруда си ,като управител?
По мойте изчисления излизам в майчинство,януари месец.

Ако фирмата ще работи и когато си в отпуск за бременност и раждане, а след това и за отглеждане на дете - трябва прокурист. Това може да е съпругът ти. Може да се назначи и човек на трудов договор или договор за управление, на който да делегираш управителните права на фирмата ти. Това оже да е и съпруга ти.
Аз съм със същия проблем ако направя пълномощно на съпруга си трябва ли непременно да го назнача на трудов договор или може само само с пълномощно той да ми стане прокурист?

Прокуристът не е на трудов договор. Той е лице, което придобива управителни права по съдебно решение, т.е. това е промяна в статута на фирмата. Той е длъжен да се осигурява като самоосигуряващ се.

# 1 022
Здравейте! Току що се натъкнах на едно инфо, което ме озадачи. Може да е тъпо, но да питам!
Платеното майчинство е първите 9 месеца. А после какво става? Връщаш се на работа или майчинството си продължава като едно време - остатъка до 2 г. са по 180 лв? Че нещо не схванах?! newsm78

Разбрах - извинявам се!  Hug

# 1 023
Имам следния въпрос, извинявам се ако дублирам, но счетоводството ми е пълна мъгла!  Peace

Мой познат има фирма, аз се "осигурявам"  чрез нея от май месец. Термина ми е на 5 октомври. Знам, че от май до октомври са 5 месеца / не 6/ но въпреки това тогава счетоводителката ми обясни , че няма проблем, просто мога да внеса осигуровките и за октомври, и след това да започнат да ми се изплащат майчинските. Въпроса ми е : В този случай, от кога ще започна да получавам майчинските? От ноември ли?  newsm78 Не разбирам врътката

Щом термина е 5-ти октомври болничният за бременност и раждане започва 45 календарни дни преди тази дата, т.е. от 21.08.2007. Което означава, че в базата за обезщетението ще влизат месеците 02.2007 - 07.2007. Нямаш ли друг осигурителен стаж, освен месеците от май насам?
Не, нямам.

Следователно ще придобиеш право на обезщетение едва след като натрупаш 6 месеца осигурителен стаж. Това прави и октомври включително. Времето в болничен за бременност и раждане също се зачита за трудов стаж. Тъй като няма да можеш да ползваш обезщетение за целия период болничен можеш да подадеш молба в Дирекция социално подпомагане. Имаш парво на еднократна помощ за бременност по Закона за семейни помощи за деца, ако доходът на член от семейството на база предходните 12 месеца е до 200 лева.

# 1 024
Здравейте! Току що се натъкнах на едно инфо, което ме озадачи. Може да е тъпо, но да питам!
Платеното майчинство е първите 9 месеца. А после какво става? Връщаш се на работа или майчинството си продължава като едно време - остатъка до 2 г. са по 180 лв? Че нещо не схванах?! newsm78

Тъй нареченото майчинство е два вида: 1/ отпуск за бременност и раждане приблизително 10.5 месеца или 315 дни 2 / отпуск за отглеждане на малко дете до навършване на 2 год. възраст, за което обезщетението е фиксирана сума, сега 180 лева.

# 1 025

Ако фирмата ще работи и когато си в отпуск за бременност и раждане, а след това и за отглеждане на дете - трябва прокурист. Това може да е съпругът ти. Може да се назначи и човек на трудов договор или договор за управление, на който да делегираш управителните права на фирмата ти. Това оже да е и съпруга ти.
Аз съм със същия проблем ако направя пълномощно на съпруга си трябва ли непременно да го назнача на трудов договор или може само само с пълномощно той да ми стане прокурист?
Е имахме магазин, но вече не го държим, патента обаче е платен и счетоводителката ми каза, че засега не е необходимо да правим постъпки заНИ прекратяването на дейноста на ЕТ тъй като съм в болнични по майчинство,дали наистина е така и мога ли сега да преключа всичко с фирмата, защото не смятам пак да я използвам после.Освен това още нямам назначен прокурист проблем ли е това и какво мога да направя в момента ако е?

Патентът е окончателен годише анък, т.е. щом веднъж си декларирал някаква дейност си длъжен да си платиш данъка до края а годината. Документация за прекратяване на дейността няма друга, освен да се отпише касовия апарат от НАП. ЕТ-то щом няма реализиран доход може да си съществува като такова, но не подава годишна декларация по ЗДДФЛ.

# 1 026

Добре трябва ли да имам прокурист или не,в момента нямам а ми текат вече135 дни,какво трябва да направя?

# 1 027
Здравейте момичета.Нуждая се от консултация  Embarassed Praynig
Извинявам се, но не мога да прочета 50 страници, ако евентуално е коментирано   bouquet

В неплатен отпуск съм.Имам да ползвам 84 дни платен , който искам да си пусна след неплатения.
1. Трябва ли да се връщам на работа преди платения? (защо? - само заради индекасцията ли?)
2. Може ли да си пусна целия платен отпуск който имам да ползвам на веднъж?
3. Ако след това реша да напусна (след отпуската), каква е процедурата?
4. Ако не ми дадат цялата платена отпуска и напусна преди това, ще ми я изплатят ли?

Благодаря ви   bouquet

Платеният отпуск се заплаща на база предходен месец, в който имаш отработени поне 10 работни дни. Може да се ползва веднага след неплатения. Ако е за години преди 2007 г. нямат право да откажат ползването му. За дните за 2007 година работодателят има право да откаже ползването на платен отпуск. За да напуснеш трябва да си спазиш предизвестието по договор, което е поне 30 дни и може да тече и по време на ползван платен / неплатен отпуск. Неизползван платен отпуск се заплаща от работодателя, щом лицето напусне, но това става с изрично искане от работника.

# 1 028

Добре трябва ли да имам прокурист или не,в момента нямам а ми текат вече135 дни,какво трябва да направя?

Ако фирмата работи трябва да има лице, на което да делегираш управителните си права. Начините са няколко - прокурист, който се самоосигурява или лице на трудов договор / договор за управление, което се осигурява поне на минималния осигурителен доход за тази длъжност, според вида дейност на фирмата.

# 1 029

Е имахме магазин, но вече не го държим, патента обаче е платен и счетоводителката ми каза, че засега не е необходимо да правим постъпки заНИ прекратяването на дейноста на ЕТ тъй като съм в болнични по майчинство,дали наистина е така и мога ли сега да преключа всичко с фирмата, защото не смятам пак да я използвам после.Освен това още нямам назначен прокурист проблем ли е това и какво мога да направя в момента ако е?

Патентът е окончателен годише анък, т.е. щом веднъж си декларирал някаква дейност си длъжен да си платиш данъка до края а годината. Документация за прекратяване на дейността няма друга, освен да се отпише касовия апарат от НАП. ЕТ-то щом няма реализиран доход може да си съществува като такова, но не подава годишна декларация по ЗДДФЛ.
Мога ли да направя това чак догодина, защото за тази година имам 2 месеца работни,и трябва ли все пак да имам прокурист или не ,ако трябва, какво да направя вече ми текат 135 дни?

# 1 030
Здравейте момичета, регистрирана съм отдавна, но за първи път пиша.
Благодарности на всички отговорни за интересния и полезен сайт.

Много моля да ми помогнете за изчисленията за болничните, които трябва да получа и за изтеклите ми болнични, както и какво ще получавам след като изляза за останалите 135 дни от майчиството ми.
ето как стоят нещата при мен:
до 01. март 2007 по договор бях на 501.80 лв. брутна заплата
от 01. март до 01.юли - 794.04 лв.
от 01.юли - 916.20 лв.

била съм в болнични:
7 дни - 13.03.2007-19.03.2007
30 дни 20.03.2007-18.04.2007
30 дни 19.04.2007-18.05.2007
3 дни 26.07.2007-28.07.2007

предстои ми да изляза отново в болничен 45 дни преди термина на 07.09.2007г

Благодаря предварително!

Тази информация е недостатъчна за изчисленията. Трябва инфо за нетните доходи, освен това за периода в болничен - доходът, от който е изчислено обезщетението. По-лесно ще стане да помолите вашата счетоводителка да ви ориентира за сумата.

# 1 031
ZLATO вече няколко пъти отговорих на въпроса ти  Grinning
Виж например поста ми преди твоя последен там съм написала.  Peace

# 1 032

Ако фирмата работи трябва да има лице, на което да делегираш управителните си права. Начините са няколко - прокурист, който се самоосигурява или лице на трудов договор / договор за управление, което се осигурява поне на минималния осигурителен доход за тази длъжност, според вида дейност на фирмата.
[/quote реално фирмата работи само януари и февруаари, но не сме направили никакви постъпки за спиране на дейността на ЕТ,защото аз се осигурявах до април и на 22 април излязох в 45 дни преди раждането. Освен това не смятам да подновявам реалната дейност,интересува ме само да си взема парите от болничните и после майчинството до 2 години на детето.какво трябва да направя по нататък,за да стане това?

# 1 033
Дамаянти,имам отговор за някои от въпросите ти.
Аз имах проблеми с напускането си от работа преди да съм се възползвала от платения си годишен отпуск.Надявах се да ми изплатят 102дни по работната заплата.Оказа се ,че изплащането става по последната месечна ставка.А през този период бях в отпуск за отглеждане на малко дете със 130лв. помощи.Ако съм се върнела на работа поне за 10 дни сумата щеше да е доста по-различна.
Дали можеш да си пуснеш целия платен отпуск наведнъж зависи от работодателя.
А ако успееш трабва да известиш работодателя с едномесечно предизвестие за напускане.И пак е относително.Зависи много къде работиш.Аз си спестих предизвестието и не ми направиха проблем!

# 1 034
Дамаянти,имам отговор за някои от въпросите ти.
Аз имах проблеми с напускането си от работа преди да съм се възползвала от платения си годишен отпуск.Надявах се да ми изплатят 102дни по работната заплата.Оказа се ,че изплащането става по последната месечна ставка.А през този период бях в отпуск за отглеждане на малко дете със 130лв. помощи.Ако съм се върнела на работа поне за 10 дни сумата щеше да е доста по-различна.
Дали можеш да си пуснеш целия платен отпуск наведнъж зависи от работодателя.
А ако успееш трабва да известиш работодателя с едномесечно предизвестие за напускане.И пак е относително.Зависи много къде работиш.Аз си спестих предизвестието и не ми направиха проблем!

Сумата на обезщетението за отглеждане на малко дете не може да е база за изчисление на възнаграждението за платен отпуск. Това трябва да е месец / предходен, но не задължително последния предхождащ излизането в отпуск /, в който лицето има отработени поне 10 дни.

Общи условия

Активация на акаунт