Майчинството счетоводно - 4

• 102 506
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 1 005
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Момичета здравейте ,ако може и от мен пак едно въпросче....
От 29.06.07 до 30.06.07 бях два дни болничен общо заболяване,а от 01.07.07 излязох в 45-дневен(термина ми е на 15.08) тоест нямам работен ден между двата болнични,интересува ме този за бременност и раждане(както и следващите след него де) на каква база ще се изчислят от 01.01.07-до 30.06.07 или от декември понеже нямам прекъсване(работен ден) между болничен за юни и юли?
Ох дано ме разбрахте:)

От декемвир 2006 до май 2007 вкл.

# 1 006
Здравейте! Изчетох почти всичко написано по тези сложни счетоводни въпроси. Възхищавам се на мамите, които разбират и съветват нас - непросветените  Simple Smile Извинявам се, ако се дублирам с някого преди мен, но бихте ли ми казали накратко, какво се очаква да направя , ако раждам в частна клиника? /Аз съм в 8-я месец, термин - 27 септември/. Оттам могат ли да ми издадат някакъв документ, за да получавам майчински? Звуча като абсолютен лаик, но цялата тази бюрокрация покрай излизането в майчинство ми е тъмна Индия. Предварително благодаря за отговорите ви.

# 1 007
  • В полите на Пирин планина
Значи, правилно ли съм разбрала? newsm78
Моля поправете ме където греша или допълнете ако нещо съм пропуснала!  bouquet

Когато не са изтекли още 2-те г. майчинство и детето се даде на ясла, има няколко варианта:

1.Майката не се връща на работа-1.1 Спира й се отпуска по майчинство (ни РЗ, ни майчинство)
                                                           1.2 Преминава  в отпуск(платен или неплатен) и получава 50% отмайчинството
                                                           1.3 Друг вариант има ли?
2.Майката се връща на работа - 2.1 Получава РЗ + 50% майчинство
                                                        2.2 Друг вариант има ли?
3.Майката напуска старата и започва нова работа - 3.1 Получава си новата РЗ + 50% майчинство
                                                                                         3.2 Друг вариант има ли?
4.Майката започва нова работа, без да е напуснала първата - 4.1 Сключва договор на половин работен ден (4 часа на ден) и получава РЗ + цялото майчинство
                                                                                                           4.2 Получава новата РЗ + 50% майчинство /ако е на ГД/ (А как стои въпроса с данъците тука?)
                                                                                                           4.3 Друг вариант има ли?

И още един въпрос - Откъде работодателя разбира, че детето е тръгнало на ясла? Детските градини пращат списъци в НОИ и те спират майчинството ли или аз доброволно трябва да съобщя в работното място, а те на НОИ? Изобщо, кой на кого трябва да каже?

Според декларацията, която се попълва и подава на работодателя за ползване на отпуск за отглеждане на малко дете си длъжна при всяка промяна в обстоятелствата да уведомиш работодателя си. Това включва и даването на детето на детско заведение, защото това е една от точките, които декларираш в тази декларация, че не са на лице.
Щом детето е записано на детско заведение, независимо дали го посещава или не, майката губи право на отпуск за отглеждането му или трябва да се върне ефективно на работа, или да ползва платен отпуск. Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. възраст не може да се ползва преди детето да навърши 2 години. Има право на 50 % от майчинството. Няма ситуация, при която детето да е на ясла и майката да има право на цялото обезщетение, независимо дали трудовия договор е при стар или нов работодател. Ако прекрати трудовия си договор няма право и на 50 % от обезщетението.

А можете ли да ми пратите линк към тази декларация, или по имейл направо . И в кой нормативен акт е формулирано това за тази декларация, и че при даване на детето на ясла се спира майчинството. Мога смело да твърдя, че е масово явление майките да си пуснат детето на ясла и не знаят за тази тънкост / в случая и аз съм към тях/. Аз дори и декларация не помня да съм попълвала към работодателя. newsm78
Благодаря предварително  bouquet

Ето я декларацията :

Д Е К Л А Р А Ц И Я
по  чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Долуподписаната ......

с ЕГН  ...... с постоянен адрес:  ......
......
л. карта № ...... , издадена на ...... от ......
на длъжност  ...... дирекция ......
към  ......

ДЕКЛАРИРАМ

1. Детето ми, ...... , родено на
......  г., с ЕГН ...... не е настанено в детско заведение.

2. Не съм дала съгласието си платеният отпуск за отглеждане на дете по  чл. 164, ал. 1 от Кодекса на
труда да се ползва от бащата (осиновителя) или от някой от моите или неговите родители, работещи

по трудово правоотношение, съгласно  чл. 164, ал. 3 от Кодекса на труда.

Известна ми е предвидената по чл. 313 от Наказателния кодекс отговорност за деклариране
на неверни данни.

Дата: ......   ДЕКЛАРАТОР: ......

Гр. ......

Не знам къде е публикувана, за да дам линк.

Принципно процедурата за ползване на отпуск за отглеждане на малко дете трябва да е известна на счетоводителите на работодателя. Инициативата за документално оформяне на отпуска трябва да е тяхна.

# 1 008
Здравейте! Изчетох почти всичко написано по тези сложни счетоводни въпроси. Възхищавам се на мамите, които разбират и съветват нас - непросветените  Simple Smile Извинявам се, ако се дублирам с някого преди мен, но бихте ли ми казали накратко, какво се очаква да направя , ако раждам в частна клиника? /Аз съм в 8-я месец, термин - 27 септември/. Оттам могат ли да ми издадат някакъв документ, за да получавам майчински? Звуча като абсолютен лаик, но цялата тази бюрокрация покрай излизането в майчинство ми е тъмна Индия. Предварително благодаря за отговорите ви.

Това каква е клиниката няма значение. Те ще ви издадат втория болничен лист за отпуск за бременност раждане - 42 календарни дни.

# 1 009
мисълта ми е ако се върна на работа или започна на ново място дали ще продължа да вземам "майчинство", понеже една моя приятелка започна работа, като продължава да си взема парите по отпуска за гледане на дете. И друг слух, който бях чула - ако се върнеш на работа, по договорка с шефа може да си взимаш пълна заплата и 50 % от "майчинството"?
надявам се да сте ме разбрали, защото и аз не знам как точно да обясня.

Ако се върнеш на работа, ще получаваш 50% от обезщетението под формата на обезщетение за неизползван отпуск за отглеждане на дете. И тук уговорките с работодателя нямат нищо общо. Това си е така, съгласно КСО и КТ.
Има само един начин да започнеш работа и пак да получаваш цялото майчинство. Но за целта не трябва да напускаш настоящата си работа. На настоящата си работа продължаваш да се водиш в отпуск, а на новото място сключваш договор за работа на половен работен ден. Това е единствения начин. При всички други случаи ще получаваш само половината от обезщетението, а не цялото.

много, много благодаря. сега вече ми е ясно.   bouquet

# 1 010
Thanks за отговора.

# 1 011
 Здравейте, първо да изкажа благодарности на всички мами, които така търпеливо и изчерпателно отговарят на всички наши въпроси.Тези цветя са за вас!
Аз също искам да попитам нещо:значи вчера звъннах на моята шефка да я попитам дали са преведени майчинските ми за месец юни,а тя ми каза,че не е получила от НОИ още за месец май парите  #Cussing out и няма да ми даде пари докато не си получи парите за май #2gunfire.Възможно ли е такова забавяне и какво мога да направя аз? newsm78
Предварително ви благодаря за отговора.  bouquet

# 1 012
Имам следния въпрос, извинявам се ако дублирам, но счетоводството ми е пълна мъгла!  Peace

Мой познат има фирма, аз се "осигурявам"  чрез нея от май месец. Термина ми е на 5 октомври. Знам, че от май до октомври са 5 месеца / не 6/ но въпреки това тогава счетоводителката ми обясни , че няма проблем, просто мога да внеса осигуровките и за октомври, и след това да започнат да ми се изплащат майчинските. Въпроса ми е : В този случай, от кога ще започна да получавам майчинските? От ноември ли?  newsm78 Не разбирам врътката

# 1 013
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, първо да изкажа благодарности на всички мами, които така търпеливо и изчерпателно отговарят на всички наши въпроси.Тези цветя са за вас!
Аз също искам да попитам нещо:значи вчера звъннах на моята шефка да я попитам дали са преведени майчинските ми за месец юни,а тя ми каза,че не е получила от НОИ още за месец май парите  #Cussing out и няма да ми даде пари докато не си получи парите за май #2gunfire.Възможно ли е такова забавяне и какво мога да направя аз? newsm78
Предварително ви благодаря за отговора.  bouquet

Трябва работодателят ви да се обади в РУСО Варна и да провери защо няма превод - може да има някаква грешка в платежното за теглене на парите. Това е в случай, че са платени всички дължими осигурителни вноски за м. май.

# 1 014
 ДейзиГ благодаря за отговора.Дано до края на тази седмица да има резултат.

# 1 015
Имам следния въпрос, извинявам се ако дублирам, но счетоводството ми е пълна мъгла!  Peace

Мой познат има фирма, аз се "осигурявам"  чрез нея от май месец. Термина ми е на 5 октомври. Знам, че от май до октомври са 5 месеца / не 6/ но въпреки това тогава счетоводителката ми обясни , че няма проблем, просто мога да внеса осигуровките и за октомври, и след това да започнат да ми се изплащат майчинските. Въпроса ми е : В този случай, от кога ще започна да получавам майчинските? От ноември ли?  newsm78 Не разбирам врътката

Щом термина е 5-ти октомври болничният за бременност и раждане започва 45 календарни дни преди тази дата, т.е. от 21.08.2007. Което означава, че в базата за обезщетението ще влизат месеците 02.2007 - 07.2007. Нямаш ли друг осигурителен стаж, освен месеците от май насам?

# 1 016
Здравейте момичета, регистрирана съм отдавна, но за първи път пиша.
Благодарности на всички отговорни за интересния и полезен сайт.

Много моля да ми помогнете за изчисленията за болничните, които трябва да получа и за изтеклите ми болнични, както и какво ще получавам след като изляза за останалите 135 дни от майчиството ми.
ето как стоят нещата при мен:
до 01. март 2007 по договор бях на 501.80 лв. брутна заплата
от 01. март до 01.юли - 794.04 лв.
от 01.юли - 916.20 лв.

била съм в болнични:
7 дни - 13.03.2007-19.03.2007
30 дни 20.03.2007-18.04.2007
30 дни 19.04.2007-18.05.2007
3 дни 26.07.2007-28.07.2007

предстои ми да изляза отново в болничен 45 дни преди термина на 07.09.2007г

Благодаря предварително!

# 1 017
  Здравеите! Аз се самоосигурявам,и работя сама.
 За да излязя в болнични ми трябва прокорист.
Възможно лие да дам пълномошно на сапруда си ,като управител?
По мойте изчисления излизам в майчинство,януари месец.

Ако фирмата ще работи и когато си в отпуск за бременност и раждане, а след това и за отглеждане на дете - трябва прокурист. Това може да е съпругът ти. Може да се назначи и човек на трудов договор или договор за управление, на който да делегираш управителните права на фирмата ти. Това оже да е и съпруга ти.
Аз съм със същия проблем ако направя пълномощно на съпруга си трябва ли непременно да го назнача на трудов договор или може само само с пълномощно той да ми стане прокурист?

# 1 018
  • София
Здравейте момичета.Нуждая се от консултация  Embarassed Praynig
Извинявам се, но не мога да прочета 50 страници, ако евентуално е коментирано   bouquet

В неплатен отпуск съм.Имам да ползвам 84 дни платен , който искам да си пусна след неплатения.
1. Трябва ли да се връщам на работа преди платения? (защо? - само заради индекасцията ли?)
2. Може ли да си пусна целия платен отпуск който имам да ползвам на веднъж?
3. Ако след това реша да напусна (след отпуската), каква е процедурата?
4. Ако не ми дадат цялата платена отпуска и напусна преди това, ще ми я изплатят ли?

Благодаря ви   bouquet

# 1 019
  Здравеите! Аз се самоосигурявам,и работя сама.
 За да излязя в болнични ми трябва прокорист.
Възможно лие да дам пълномошно на сапруда си ,като управител?
По мойте изчисления излизам в майчинство,януари месец.

Ако фирмата ще работи и когато си в отпуск за бременност и раждане, а след това и за отглеждане на дете - трябва прокурист. Това може да е съпругът ти. Може да се назначи и човек на трудов договор или договор за управление, на който да делегираш управителните права на фирмата ти. Това оже да е и съпруга ти.
Аз съм със същия проблем ако направя пълномощно на съпруга си трябва ли непременно да го назнача на трудов договор или може само само с пълномощно той да ми стане прокурист?
Е имахме магазин, но вече не го държим, патента обаче е платен и счетоводителката ми каза, че засега не е необходимо да правим постъпки заНИ прекратяването на дейноста на ЕТ тъй като съм в болнични по майчинство,дали наистина е така и мога ли сега да преключа всичко с фирмата, защото не смятам пак да я използвам после.Освен това още нямам назначен прокурист проблем ли е това и какво мога да направя в момента ако е?

Общи условия

Активация на акаунт