Гражданска подкрепа за ничиите деца!

• 164 860
  • 3 083
  •   1
Отговори
# 345
До Редактора:
Бихте ли ми разяснили защо директорът на дом "Св.София", където вие предлагате социални услуги за деца, не спазва член 25, т.8 от ПУДДМСГД, който гласи: "Директорът осигурява при възможност ежедневно посещение в най-близката детска ясла или детска градина на децата от дома, навършили 2-годишна възраст и чието състояние позволява това"?

# 346
Браво на хората, които са били на срещата в МТСП и са смачкали фасона на надутите чиновници, дето мястото отдавна съм казала, че не им е там. Да си ходят да копат нивите и да си гледат животните.
Ей, цялата държава се чудя как още функционира. То в министерства, то в общини, то по предприятия и т.н. една голяма бъркотия. Shocked Никой не знае какво става, не му се работи и не знае как да го свърши. А, в образованието каква какафония е в тяхното министерство....Наистина това ума ми не го побира Tired

# 347
  • България
Lavender  Hug
Направо се трогнах,наистина не о4аквах,о4аквах да има пак някои обиден Embarassed
Не знам какъв урок ти е дала магла_та,но искам да ти кажа,4е тя е невероятен 4овек, с голямо
сърце и прави наистина много, за да се ре6ат проблемите на децата.Както и много други хора,с които се запознах в този форум PeaceНе съм знаела ,4е в България има такива всеотдаини хора(не 4е се у4удвам),ние сме си такива българите Wink
Сега си даите една заслужена по4ивка ,лека но6т на вси4ки bouquet

Бинито
Така е,какво правят тези хора из министерствата,не знам,сега съвсем лъснаха колко са комптетентни,пак 4е има о6те държава е 4удо на 4удесата Thinking

# 348
Браво,Lavender!Кучетата хапят първо от страх!

# 349
  • под шипковия храст
браво на бойната група, усещам във въздуха миризма на барут!!! Crazy
горе главите и като говорите с господата там да знаете, че вие сте им шефовете и да не си позволяват да пренебрегват  гласа народен! Twisted Evil

както казаха в една друга тема съфорумците, ако сме приключили с раздаването на Оскарите да преминем към темата  Laughing

да кажа за всеки случай /нали ще съм свекърва Mr. Green/, че има поправки в закона за осиновяването и конкретно НАРЕДБА № 17 от 3.08.1992 г. за условията и реда за осиновяване на лице, което е български гражданин, от чужденец по чл. 136, ал. 1 от Семейния кодекс (отм.)

# 350
  • sofia
Lavender  Hug
Направо се трогнах,наистина не о4аквах,о4аквах да има пак някои обиден Embarassed
Не знам какъв урок ти е дала магла_та,но искам да ти кажа,4е тя е невероятен 4овек, с голямо
сърце и прави наистина много, за да се ре6ат проблемите на децата.Както и много други хора,с които се запознах в този форум PeaceНе съм знаела ,4е в България има такива всеотдаини хора(не 4е се у4удвам),ние сме си такива българите Wink
Сега си даите една заслужена по4ивка ,лека но6т на вси4ки bouquet

Бинито
Така е,какво правят тези хора из министерствата,не знам,сега съвсем лъснаха колко са комптетентни,пак 4е има о6те държава е 4удо на 4удесата Thinking

ми аз ли4но нямам на кого да съм обидена.Правя това което и колкото мога,моми4етата от фондацията също.Ние не сме открили топлата вода ,само една шепа хора сме.Обидени би трябвало да има ако си делим милиони и някой не си е взел дяла от тях.Но като говорим за децата всеки е полезен с нещо,независимо какво и колко е помогнал.Ли4но моя философия е това PeaceДецата не бива са мои и твои ,пове4е или по-малко нещо си.......
И единия съвет,и едното писмо,и едната брошурка ,и единия файл с документ е помощ.......И мненията тук.Аз ли4но не съм о4аквала(и не го о4аквам) да има обидени в тая тема,щото сме се събрали с ясната идея и мотив да си помагаме.

БИНИ,много то4но казано за държавата ни  bouquet

# 351
Роси, браво на вас! Чакам това на блога да го опишеш, ако пък нямаш време, дай ми позволение да ти го стегна този разказ правописно и да го пусна.

Искаше да знаеш за БХК и ромите - виж на сайта им bghelsinki.org книгите, докладите и делата им.

# 352
  • sofia
Роси, браво на вас! Чакам това на блога да го опишеш, ако пък нямаш време, дай ми позволение да ти го стегна този разказ правописно и да го пусна.

Искаше да знаеш за БХК и ромите - виж на сайта им bghelsinki.org книгите, докладите и делата им.

и ЛИнда помоли за същото,но ако искате из4акайте да се вклю4ат Галин,нанди .......Може да съм пропуснала нещо важно.Ина4е,щом решите ка4вайте каквото прецените Twisted Evil
Утре цял ден съм в Перник и не мога да съм на компа,дръж връзка с ЛИнда Peace

# 353
Lavender, tova deto sa ви казали че отскоро сте в БИЗНЕСА буквално ли го цитираш Shocked
Днес само надничах на няколко пъти да видя как е минало и... шок на втора степен.  Shocked Shocked
Тези нямат капка стил - приличат на онези селски хитреци по пазарите - с чашките и зарччетата - тука има, тука нема.
Ми те са за падаря със  сопата, какъв европейски, какъв граждански контрол???Тепърва ще има да гледаме Миризливката и свитата и...Да знаете, сега столовете им яко се клатят, и всички са се втурнали да крадат като за последно - последното за което мислят са обществени ангажименти и пр. Сега бутат големите кредити и поръчки на приближените си, че да има от кого да цуцат като не са на власт. Това е. А оная свинка от партията на българските жени, да ми прости Господ, че все я споменавам, ама като се е главила да ме представлява като жена - какво сега да не е в цикъл?Ялова е нейната - язък че е толкова добра в бизнеса с човешкото нещастие и токова пари похаби да придаде на мижавия си мъж малко светски блясък. Питам се тези жени от нейната партия освен за мъже, що не мислят и за деца, за тези деца? Абе егати махленската им политика...Това са все малки, малки, лилипутски хора, на които големите риби плащат да им вършат мръсната работа - ей ще излезе че  Брехтовата "Опера за три гроша" още има за какво да я въртят по театрите, а как ми се искаше да стане един завинаги мъртъв роман. Sad Cry Sad
  А аз съм още по- зле, защото не мога като Levander утре да гушкам дечицата и малко и завиждам, защото знам че ще види някое грейнало лице, а моята глава ще продължава да прожектира  само филма на Кейт за Могилино...Ама на всеки, каквото си е заслужил   bouquet

# 354
  • sofia
това,което съм написала дума по дума е то4но с казаното......."доброволци","конкуренция","4е сме проверени".......са неща,които каза и другите ще го потвърдят,даже имаше и още ,но не помня вси4ко newsm78Като цяло разговора беше доста махленски ,запо4наха го така те и така завърши.Ние си направихме изводите ,а те незнам Twisted Evil
Страшно ни предизвикаха и сбъркаха много  Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 19 окт 2007, 08:16 от lavender

# 355
  • В сърцата на четирима мъже/е,може и малко повече да са:-)))/
Да допълня- срещата започна с едино дълго встъпление от тяхна  страна ,като се  обясни те колко много правят за държавата,как министърката прави чудеса от храброст за да могат всички да са щастливи,и как трябва и малко благодарност,защото ако не са те-нищо няма да стане........Разликата между всички нас от тази страна и тях е обаче е ,че за нас това е лична кауза,а за тях е част от трудовата характеристика....Накрая,се обясни и че от тях има хора ,които са взели присърце нещата - ние можем искрено да се надяваме ,че е така Praynig

Като цяло,крайното решение беше да вървим в една посока,да се обеденим и да се потрудим много ,за да направим така необходимите промени,които реално погледното,не са въпрос на бюджети и стратегии,  а реорганизация в личният състав..........Борбата продължава момичета, ние ще  се борим за правото на щастлив живот на всички деца, заедно, с вашата подкрепа и дано един ден тук стане форум,в който да се говори само за щастливи,достойни и пълноценни деца Praynig Praynig Praynig

# 356

пускам ви резюмето на ГАЛИН

Ще се постарая и аз да обобщя какви са резултатите от срещите в МТСП. Трябваше ми малко време, за да отсея подробностите и да мога да направя нужните изводи.
За да стане по-ясно ще направя малък паралел между двете срещи.
Първата среща... На нея се получи това, което преполагах. В министерството знаеха, че ще бъдем чути и ще бъдем поканени. Затова бяха свикали и представители на НПО, работещи тясно с тях, от разните краища на страната. Затова бяха обявили и брифинга. Целта (която за малко не успя) бе, срещата да се превърне в един напълно безсмислен спор между нас и същите тези НПО - едно, за да се размият съществените недостатъци в работата на министерството и второ, то да се превърне в един вид арбитър и да поеме инициативата в ръцете си. Както казах, за щастие, замисълът не успя. Успяхме да канализираме дебатите и да ги насочим в работеща посока. Трябваше още в началото да сме наясно, че това са обичайни и редовни прийоми от страна на държавните институтуции при подобни преговори. Какво реално би могло да се каже, като положителен резултат - признание (макар и доста завоалирано), че проблеми има; че има нагласа да бъде разширен обществения дебат по проблемите, с включване на НПО, неучастващи в "номенклатурни" комисии и съвети; и последно - беше прието решение да се търси необходимия формат на работна група за регулярни срещи - което беше едно от основните ни искания. Тук е мястото да кажа, че рационалното поведение на началник-кабинета на Масларова, донякъде спомогна срещата да не се проточи до полунощ в приказки. Може би, за разлика от колегите и клакьорите, е усетила сериозността на проблема. Ролята й като домакин на втората среща донякъде доказва това мое предположение.
Минавам към втората среща. Пролича, че всеки от нас е направил за себе си изводите за предишната среща и това даде резултат. Бяхме достатъчно конкретни и аргументирани. Роси и Нанди бяха гласовете на емоционалната истина, Мария и аз хладната аргументираност на фактите. Без да сме го обсъждали се получи. И даде резултат. Както пише и Роси, в началото на срещата имаше опит да бъдем въвлечени в не много почтена дискусия - как, без да сме национално представени, си позволяваме да изискваме. Домакин на срещата бе началник-кабинета и, имайки в предвид дългата й политическа биография, смятам, че  трябва да възприемем подобен опит спокойно. Самата тя бързо осъзна, че това е грешна линия на поведение и че има срещу себе си хора, които знаят какво и как да отстояват. Роси, подкрепена от Мария, с право запита, кой въобще, има право да определя кои НПО имат необходимата тежест и кои не, и това, че много НПО имат национално представителство във вид на структури, далеч не означава, че вършат работа. От своя страна се постарах да напомня, че Конституцията също дава право на всеки гражданин да изисква законите да се прилагат, а когато са неработещи - да се променят. Както споменах и преди, опита на началник-кабинета  си каза думата и тя разбра, че е много по-рационално да намери общ език с нас. Дискусията потръгна. Роси и Мария с опита си в детските заведения и необходимата информация, Нанди с личния си опит и перипетии, и аз, разполагащ с факти и обобщени изводи от данните, документите и множеството сигнали, които всички осиновители се постарахме да съберем и обработим - всичко това убеди представителите на министерството, че тежката бюрократична машина, спъната допълнително от несъобразени закони, подзаконови актове и недообмислени нормативни уредби, най-често не работи. Или най-малко, не както би трябвало. И тук трябва да призная, че конструктивността на домакина на срещата (макар с някои отклонения), спомогна да се вземат нужните решения на дадения етап. Смятам, че е достойно да признаеш, когато опонента ти е действал на принципа на здравия разум. Донякъде ни помогна и това, че аз, като единствената черна овца (искам да кажа - мъж) на срещата си позволявах да прекъсвам опонентите ни, когато се впускаха в многословни обяснения - все пак срещата беше работна, макар и само подготвяща, а и времето бе ограничено.
И нека обобщя. Стигна се до решение, трите ни организации да представят в ресорните министерства - МТСП, МЗ, МОН и МП - своите искания, предложения и препоръки. Те трябва да бъдат диференцирани в отношението си към четирите министерства. Въз основа на тези представени документи, ще бъде сформирана работна група от експерти на тези министерства и от наши представители, която работна група ще дискутира по набелязаните в документите проблеми и ще излезе с конкретни решения. В осъществяването на тези решения ще бъдат включени и министри (някой трябва все пак да даде мандат) и депутати (ще е необходимо препоръките и предложенията да бъдат придвижени в законодателните комисии) и ако се наложи и други обществени фактори. Смятам, че за начало е поне обнадеждаващо.
В края на срещата бегло (по понятни причини) бе засегнат и проблема с ромските (и не само) малцинства, които до известна степен са генератор и на много от проблемите, за които ние алармираме. По този въпрос имаше пълно единодушие, като аз се постарах де подчертая изрично, че сериозните негативи носени от възрастното ромско население по никакъв начин не трябва да дават отражение върху децата от този етнос. С което всички се съгласиха.
Това е накратко. Постарах се да отсея важното и конструктивното. Дано съм успял. Някой ще каже, че това е истински успех. Не... Това е само началото на доста трудна и задълбочена работа. Чака ни сериозен дебат, при това с експерти, за постигане на нужните промени в законите, правилниците към тях, нормативните уредби и не на последно място механизмите, които ще накарат тази тежка машина да заработи за децата.

# 357
  • под дъгата
Пред методите на действие, излезли все едно от "1984" на Джордж Оруел, оставам безмълвна...
'Ударната група' поздравявам и продължавам да подкрепям. Браво за достойно поставеното начало!

# 358
Поклон, хора! Пред малко личности съм се прекланяла така дълбоко, както пред вашата неуморна всеотдайност!

# 359
  • София
Здравейте!
Нямам никакво време подробно да опиша и моите впечатления от срещата в МТСП Sad излизам в отпуск за 1 седмица и трябва да уредя всичко в отдела да си работи така да се каже само...

Роси е описала емоционалната страна от срещата,  Галин това което ни остана като крайни впечатления и изводи от срещата, Мери пък разумно всичко е обобщила  Hug.
Съгласна съм с всичко написано от тях .. само искам да споделя това че аз бях много уплашена от встъпителните думи на началничката на кабинета на министърката ... никога не бях чувала думи като изречените в нейното изказване, толкова високопарни, с такава точност изстреляни за секунди и с цел да засегнат опонента, да го разгромят за нула време и той да се предаде и откаже да спори... Но ние не се дадохме (въпреки че аз да съм честна си помислих каквато и беше целта де, че не ми е там мястото) ... само за миг естествено беше това усещане, а и усетих че там са Роси, Мария, Ани и Галин,че  не съм сама и съм за да отстоявам правата на всички дечица и си продължих спокойно и с ясна мотивация да говоря за това което ни вълнува и това за което търсим отговрност на Управлящите.

Тези хора са обучени невероятно добре да отговарят на удара и да защитават позициите си. Възхищавам им се затова и ще се опитам да взема пример от тях и никога да не мръдна и на милиметър от позицията която заемам и да се боря за правата които ни се полагат като граждани на България.
Нищо че не сме национална представена организация ние ще си търсим отговорите и ще контролираме да няма повече злоупотреби.. стига толкова ... а и не бива да е за сметка на децата на България.

Сега ни предстои да сглобим исканията си и да връчим общото писмо до всички инстанции (които галин така добре е систематизирал и  описал).

Търся юрист, който би могъл да ни помогне за исканията на Родителите на деца с Увреждания ... а би било прекрасно ако и е в София и може да се срешнем с него през почивните дни.

Окончателно всичко трябва да е готово в понеделник сутрин.

Още веднъж Благодаря на всички които ни подкрепят и милеят за Бъдещето на България - ДЕЦАТА !!!!

Общи условия

Активация на акаунт