Модерна детска градина - има ли тя почва във Варна или не?

• 21 080
  • 427
  •   1
Отговори
# 150
Момичета пускам тук обобщението, което ми изпрати Елена.
Това, което е написала е по-скоро позицията на родител, който е препатил от опашките и информационното затъмнение.:

"Защо се стигна до тук и до кога ще продължава този кошмар, приз който  е принуден да мине всеки родител,когато детето му навърши възраст,за да посещава ясла/ДГ ?
Налага ни се да се съгласим с двудневното дежурство в януарските зимни условия, пред оградите на ясли и градини, за да можем да подадем документи, по-рано от други родители и с надеждата, че децата ни ще имат реален шанс да посещават детско заведение.

Няма родител,който да не е запознат с техническият прогрес в 21-ви век,  при положение,че дори децата на три години играят компютърни игри, е неприемливо да не може да подадем едно заявление за градина по електронен път.

Ние родителите се сблъскваме с липсата на информация. Как да планираме в кое детско заведение да подадем документи, като отговорни родители, изпълняващи съвестно задълженията си по отглеждането и възпитанието на деца си, когато районирането за тази календарна година приключи на 28.12.2007год., а на електронният регистър необходимата информация за броя на децата по места, все още не е качена?

Поради липсата на места родители без трудов договор, не могат да разчитат, че децата им ще бъдат приети, защото са няма на чии грижи да ги оставят и да започнат работа.

Абсурдно е центъра на Варна да има светеща украса за половин милион, а в ЦДГ"Щастливо детство", децата да прекарват деня си на гол цимент със скъсан балатум. Филиала на същото ЦДГ да няма двор, където децата да могат да играят на въздух.

Фактите от реалността карат и нас родителите да търсим варианти и решения на посочените проблеми.

Призоваваме компетентните органи, посочени в нормативните актове на РБ и в ратифицираните конвенции, както и местната администрация да предприемат необходимите мерки за създаването на нови места в детските заведения, както и за подобряване на условията в  в детските ясли, детските градини и училищата поради общата цел, която ни обединява - отглеждането, възпитанието и обучението на нашите деца."

# 151
  • Варна, морето и сините вълни!
DVV не си права. Аз съм до бившия Бизнес хотел, факт е, че ще водя детето си на ясла до Чаталджа. Там имаше места там го взеха, не се оплаквам. Въпроса е, че родителите трябва да имат право на избор къде да запишат детето си. До сестра ми има 3 градини. Район въобще не е най-близката от тях Rolling Eyes Детската градина, която ми е район също не е най-близката до вкъщи...В София райониране няма, ако работиш на центъра там да стигнеш до квартала си е въпрос на часове. Във Варна трафика макар далеч от този в София е започнал да става също много тежък. Как ще си прибереш детето от ясла/градина, ако работиш отдалечено Thinking Особено с абсурдното изискване на учебните заведения да се прибират децата до 16:30-17:00, въпреки работното им време до 19. В София решиха да напишеш кои са предпочианията ти като 1,2,3 и където се класираш. Между другото има и доста работещи в кварталите, които живеят на центъра Peace

За безработните родители, които не могат да дадат децата си в детска градина, имам няколко познати сблъскали се с този проблем. Хората определено си търсеха работа.

Aбсолютно  съм съгласна с Иви!
Така ситуацията е следната - живееш във Кайсиева обаче работиш в НАП. Работно време за служителите 17,30 време за придвижване от работа до дома или от дома до работа било то и с личен транспорт е около 30 мин в непиков час. В пиков може и час. А времето на края на работното време е пиков за шофиране. Така ако свърша работа как да стигна до детската градина която ми е район за да си взема детето навреме?
С оглед на работното време на всички е далеч по удобно ДГ да е до работното място или в случай че имаш баба до бабата - гледачка.

Може би е добре и да се помисли за промяна на работното време на ДГ сега започват работа от 6,30 сборна група до 7,30 и после всеки по групите. Но работното време е до 18,00 и после сборна група до 19,00. Но често се случва да ти изчезне детето от сборната група у някой който отговаря за сборната група...

# 152
Между другото има и доста работещи в кварталите, които живеят на центъра Peace
И ще стават може би повече. Изграждат се нови бизнес центрове в посока летището и стария път за Девня към Тополи. Ще се напълни с промишлени  и бизнес строежи, които ще гълтат работна ръка-съответно в тези райони ще има също наплив от млади хора, коиот да оставят там някъде наблизо децата си на дг, дори и да живеят във Виница или Аспарухово.
Затова съм за правото на избор. Ако се преборим за предварителното подаване на документи, районирането, поставено изкуствено като привилегия ще отпадне съвсем естествено.

# 153
Отново подкрепям Туфи  hahaha
Ще вземете да кажете че ме е назначила за клакьорка  newsm18 newsm18

# 154
Моля ви кажете ми какъв беше превода на тази организация БНАП, която беше дала отговора за вредата от маргарина, лютеницата, пастетите и т.н. Не мога да го намеря...Моята писаница стана дълга тук лид а я пускам или да я пратя на някой  newsm78

# 155

Затова съм за правото на избор. Ако се преборим за предварителното подаване на документи, районирането, поставено изкуствено като привилегия ще отпадне съвсем естествено.

Иска ми се утре да го кажеш, точно така , именно че предварителното планиране би обезсмислило до голамя степен необходимостта районирането,  което в момента отнема на родителя правото на избор.

# 156
Ето и храненето в съкратен вариант, подготвино от Ivy. Имаме и дълъг вариант подгитвен от Доня Туфиня.

"Проблема с храненето при децата се задълбочава все повече. Децата с проблемно тегло, със затлъстявания, с диабет, проблеми с кръвното се увеличават с всяка изминала година. В яслите и градините се предлагат много тестени, пържени храни, вафли, закуски с шоколад, маргарин, като цяло е висока консумацията на сол, захар и захарни изделия. В същото време на цяла група деца се предлагат едва няколко плода като десерт към обяда, вместо да се дадат час преди него. Често плода не е пресен, а е компот.
Прилагането на щадящи кулинарни технологии като варене, задушаване и печене, предлагането на пълнозърнести продукти, кафяв ориз, увеличаване на пресните плодове и зеленчуци, използването на подправки щадящи храносмилателния тракт би подобрило здравословното състояние на децата. Има приет Национален план за действие „Храни и хранене” – 2005-2010г. Документът е приет от всички страни членки на СЗО, като те желаят нова политика в областта на храненето, с цел подобряване на здравето. Плана е съобразен със съвременните изискванията за здравословно хранене и безопасността на храните. Голяма част от храните, които получават децата ни в яслите и градините са вредни за здравето им и са силни алергени.
Родителите и децата все по-често се срещат с проблемите на алергиите. Децата с алергии към белтъка на кравето мляко, децата с глутенова непоносимост, децата алергични към някои видове или всички видове месо и риба са все повече. Тези деца, децата вегетарианци и деца с други хранителни режими не могат да ги посещават детско заведение, защото такова със специализирано диетично хранене няма.
В обикновените детски ясли и градини не разрешават родителите да внасят храна, заради изискванията на РИОКОЗ и отказват да осигурят на децата хранене според техните нужди. В Санаториалните ясла и градина не е предвидено да се приемат деца с алергии или деца вегетарианци, а само деца с бронхити и бронхиални астми. Възникна предложение да се сформира по една група във всеки район за деца със споменатите нужди. Децата с алергии не са никак малко и групите със сигурност ще са посещавани.
Родителите биха били съгласни да плащат повече за хранодена на децата си, ако това ще подобри здравословното им състояние. Необходими са навременни мерки за обезпечаването на здравословното хранене на децата в детските ясли/градини, както и  осигуряването на условия за физическа активност, защото след 15 години ще имаме затлъстели млади хора с все повече заболявания и увреждания. "

# 157
Момичета, да си пожелаем добро представяне на пресконференцията!

# 158
   bouquet Благодаря на всички, които събраха смелост да говорят пред камера, на тези които участваха в подготовката на материалите, както и на присъствалите за подкрепа!   bouquet

Следваща стъпка е да внесем в Общината подготвения материал под формата на Отворено писмо.

Ще искаме и кръгла маса по проблемите касаещи яслите и градините с представители на администрацията.

Ще регистрираме и неправителствена организация, с право самите ние да кандидатстваме по проекти в посока нови ясли и детски градини, финансирани от еврофондовете.

Всички идеи и предложения са добре дошли.

Ще пусна пълният материал от пресконференцията, тук в темата, като очаквам предложения за допълнения и редакции. Целта е отвореното писмо, което ще депозираме в институциите да е максимално съдържателно и да включва всичко полезно, което ни е хрумнало до момента.

# 159
Първо отразяване в медиите  Heart Eyes

Пресконференцията като цяло мина добре! Имам само някои конструктивни критики!
Но нека видим как ще реагират медиите и общината Hug

# 160
Ето и Радио Варна  bouquet

# 161
Давай критиките  Embarassed Аз за себе си отчетох доста неща.  Blush

# 162
А това което е написала репортерката Десислава Стоянова най-много ми хареса! Иви, вярвам че и ти ще го харесаш!

Иначе критиката ми е основно за това че се каза че Общината е изразходвала неправомерно пари. За някои хора са важни вело алеите, така както за някои изобщо не са важни нашите ДГ Peace

# 163
А това което е написала репортерката Десислава Стоянова най-много ми хареса! Иви, вярвам че и ти ще го харесаш!

Иначе критиката ми е основно за това че се каза че Общината е изразходвала неправомерно пари. За някои хора са важни вело алеите, така както за някои изобщо не са важни нашите ДГ Peace

Съгласна съм  Peace
За репортерката явно, който иска да ни разбере ни е разбрал перфектно  Heart Eyes много добре е написано!

# 164
  • Варна
Момичета, май се хващат пак само за таксата newsm78
Има доста хора, които не желаят доброволно да дават повече пари. Аз като гледам условията в яслата на Чаталджа, ми е грехота да се плаща 30лв. Толкова е хуваво и топло, чисто.. Тя само хранта им е повече пари.
Радвам се, че минало добре. На мен ми е забранено да участвам в медиите, заповед от министъра на отбраната Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт