ПЕТИЦИЯ срещу задължителното въвеждане на училищно обучение от 6-годишна възраст

• 35 669
  • 580
  •   1
Отговори
# 195
  • Добрич
Подписахме и двамата със съпругът ми. Мисля, че законът в сегашният си вид е по - добрия вариант. Всеки, който реши, че детето му може да започне училище на 6 години може да го запише в първи клас на тази възраст. В случай, че детето не е дораснало все още за първи клас защо трябва да бъде записвано? Развитието при децата е индивидуално и не всички на една и съща възраст са на  едно и също равнище. Имах двама ученика братя, които родителите бяха записали  заедно в първи клас - единият на 7, а другият на 6 години. Родителите са искали децата им да учат в един клас. Преподавах им в 8.клас и по - малкият все не успяваше да догони  батко си. Вярно, е че има деца, за които шестгодишната възраст не е проблем при постъпване в първи клас, но това не се отнася за всички деца. Дъщеря ми в момента е на 3 години, но и двамата с баща и мислим, че на 6 няма да бъде готова за първи клас.

Последна редакция: сб, 03 май 2008, 19:31 от Велкова

# 196
До Maria.St, какво трябва да направя, за да няма циганчета на площадката пред блока, да не спират на нея коли, да не чупят съоръженията, да науча другите деца, че не е  хубаво да се бият и т.н. Ако знаеш как, ми кажи. Ща се радвам да го направя. А пускаш ли си децата сами пред блока?

# 197
Не си пускам децата сами пред блока, но това не значи, че не излизат навън да си играят - режимът им в момента го позволява. Ако трябва обаче да се учат да пишат, да смятат, да подготвя домашни и т.н., нещата ще стоят по доста по-различен начин.
Времето, в което можеше 6-7-годишни деца да си играят сами пред блока няма да се върне скоро и това няма нищо общо със състоянието на площадките, а още по-малко с с петицията или с проектозакона, така че нека не разводняваме темата.

# 198
Момичета, съществува ли изобщо такава вероятност още?

Това е правилният въпрос.

Номерът да се пускат два-три абсурда за "обществено обсъждане", да се вълнуват хората до припадък от тях и накрая - като отпаднат - всички да са доволни, е стар колкото света.
Въпросът е в пушилката от борбата срещу тях, да минат незабелязано много по-съществени  неща.

А това ще стане в образованието сега - първо с промяната на закона (ЗНП).
После - с пълната му подмяна (с въвеждането на съвсем друг).
Гласят се точно такива промени - истински удивителен в рушенето на образователната ни система.
Целта е да минат именно те, по възможност - незабелязано, покрай скандалните абсурди от рода "отпадане на книжовния български език от ДОИ" и  "въвеждане на задължителното обучение на 6 годишна възраст".
Едва ли някой от тия, дето ги е предлагал, си е вярвал 100%, че ще минат. Не им е била това целта.

С две думи - то е като лечението на главоболие чрез ритане по глезена.
Ако ви цепи до припадък главата, достатъчно е някой да ви ритне с все сила по кокалчето.
Познайте какво си мислите, че всъщност ви боли.

Истинският проблем са съвсем други просветни рИформи.

# 199
Ако все пак съществува такава вероятност, смятам, че не е редно. Особено ако в един клас учат 6 и 7-годишни. При малките деца една година разлика е много осезаема и на по-малкото дете ще му е доста по-трудно.

# 200
Ситуацията е таква: видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крака.

Видели нашите политици, че на запад децата тръгват на 5 на училище и хоп-ето ти закон. А това, че там децата си играят, нямат домашни и изобщо им е весело на училище, а не треперят от страх, че ей сега ще им пишат някоя двойка, това никой не го взема предвид.

Но аз съм за по-ранното сблъскване на децата с живота. Нагледахме се на търтеи, кото до 30 и повече години си живеят при мама и тати, защото още "учат".

Не знам колко от вас скоро са завършили, на мен споменът ми е много пресен- в 11 и 12, особено в 12 клас не се учи нищо ново, дъвчат се вече учени неща, затова и масово не се ходи на училище. Просто няма какво да се прави в клас.

А това, да се раждат деца на 18, 19 или 20 е въпрос на личен избор. Аз лично го направих и не мисля, че съм старомодна като баба ми, а тези които не поемат истински отговорност за живота си - много модерни.

Но за мен този закон е пълен абсурд.

# 201
  • нейде там, където ....
Момичета, съществува ли изобщо такава вероятност още?

Това е правилният въпрос.

Номерът да се пускат два-три абсурда за "обществено обсъждане", да се вълнуват хората до припадък от тях и накрая - като отпаднат - всички да са доволни, е стар колкото света.
Въпросът е в пушилката от борбата срещу тях, да минат незабелязано много по-съществени  неща.

А това ще стане в образованието сега - първо с промяната на закона (ЗНП).
После - с пълната му подмяна (с въвеждането на съвсем друг).
Гласят се точно такива промени - истински удивителен в рушенето на образователната ни система.
Целта е да минат именно те, по възможност - незабелязано, покрай скандалните абсурди от рода "отпадане на книжовния български език от ДОИ" и  "въвеждане на задължителното обучение на 6 годишна възраст".
Едва ли някой от тия, дето ги е предлагал, си е вярвал 100%, че ще минат. Не им е била това целта.

С две думи - то е като лечението на главоболие чрез ритане по глезена.
Ако ви цепи до припадък главата, достатъчно е някой да ви ритне с все сила по кокалчето.
Познайте какво си мислите, че всъщност ви боли.

Истинският проблем са съвсем други просветни рИформи.

А може би, ако имаш инфо, ще споделиш, за да не стане точно както си го мислят някои?  Hug

# 202
А може би, ако имаш инфо, ще споделиш, за да не стане точно както си го мислят някои?  Hug

Не е сигурно, че разбирам правилно въпроса, но:

Срещу абсурдите, предлагани от овластени чиновници, трябва да се гласува и да се протестира, независимо дали те си вярват, че ще ги прокарат или не.
Затова ние вкъщи гласуваме и срещу тази глупост и подкрепяме и тази петиция.

Ако питаш за това, дали Кирчо Атанасов (зам. просветния министър) се е отказал от слуха, който самият той пусна - за 6-годишните първокласници, четох само това:
„За дискусията..., касаеща тръгването на децата на 6-годишна възраст, бъдете спокойни. При откриването на националната среща и после на срещата с експертите зам. министъра г-н Кирчо Атанасов беше категоричен, че в министерството такъв въпрос не е поставян за обсъждане и децата в подготвителните групи ще останат при нас в детските градини.”
Думите са на участничка в Ловешката среща на предучилищните педагози. Видях ги тук:
http://bglog.net/preduchilishtnapedagogika/18812

Обаче инфото, дето лично мен ме революционизира, е друго.
То също е обществено достояние
Споделям го пак:
Най-голямото престъпление на властта сега е масовото закриване на български училища. Както и затвърждаването на този процес като официална държавна  политика.
Тъжното е, че това не вълнува никого.

35 млн.  лева са били отпуснати миналата година, за да се закрият стотици училища (официално парите се дават за оборудване на средищно училище, в което ще се преместят децата от закритото училище, за транспорт, хранене и т.н.)
Миналата година (нали имаше избори) са сколасали да затрият "само" 120-130 училища преди учебната година да започне.
Похарчили "само" половината от цитираните милиони.

Тази година са предвидени малко под 30 милиона лева за същото – за закриване на училища.
Специалисти казват, че с тези пари ще бъдат закрити още 500 .
От близо 3000 български училища (в момента) държавата ще се "бори" да останат толкова, колкото сметне за достатъчни да "не я притесняват".

Нещо като със здравеопазването трябва да стане. Като с икономиката. И като с националната ни армия.
Тя вече е сигурно по-малко от това, което разрешават на България „великите сили” след пълния крах на страната ни в Първата световна война и жестоките ограничения на Ньойския договор във връзка с това.

С „армията” на образованите сега е същото.
Днес сме си като след крах в световна война.

# 203
Задължително въвеждане на училищно обучение от 6-годишна възраст - не. Трябва да се даде право на родителите сами да направят избора за своето дете.

# 204
  • нейде там, където ....
Против закриването на училища гласове не се чуват . . само тук-там, по места се надигат 20-30 души да пазят Школото на децата . . и децата . . да не се преместят и родителите подир тях . . Това не се отнася само за малките и отдалечени села . . в София подобна съдба грози едно средностатистическо квартално училище. Най-малко. В град, в който от много съкращения на групи и персонал сега няма място за децата в детските градини, а след някоя и друга година и училищата няма да стигат . .
Но кой го е грижа? На ли управляващите се грижат за насърчаване на раждаемостта?
И това наистина ще мине между облаците пушек, вдигнати за или против шестгодишните първокласници или проблемите с българския език . . Ще ги стигаме американците . . и ще ги минем . . скоро . . много скоро . .

# 205
Същественото е какво става с училището, след като го "закрият".
"Купува" го някой си - за складове, за офиси, за едно-друго...

Вчера гледах разни населени места по снимки от сателит. Тези на Гугъла.

И от космоса се вижда какво става с училищата.

Мисля да пусна едно такова фото - снимка на едно от най-големите училища, единственото за едно населено място баш до София.
Имало го е 100-тина години. Все училище е било, с библиотека, читалищна дейност, вижда се от километри, понеже е на едно от най-високите и хубави места в околността.

Никой в района не знае кой и за какво го е купил, но от Космоса се вижда как тече ремонтът му за предполагаемата му мисия на огромна офис-сграда.

Тука темата е за друго.
Връзка има с броя на децата от въпросното населено място (има и шестгодишни  Simple Smile), за които сега ще трябва да се дават пари за транспорт, храна, "извънградски престой" и въобще - за всекидневните им експедиции до съседни населени места, ако въобще родителите си стоят по своите, а не се преселят и те по тази "образователна" причина.

Ако детето ти е на 5 и нещо и е длъжно да тръгне на училище, дето вече го няма в селото или града му (или в квартала му), много позната картинка се получава - тази от американските филми със събирането на дечицата от чисти спретнати ранчо в чисти спретнати училищни автобусчета (приблизително като тези, дето ги продадоха по едно време на Кремиковци)...
А те - усмихнати и акселерирани махат на мама и тати с книжка под мишничка...

# 206
Майка съм на три деца. Най-големият ми син тръгна на 7 г в часно училише в Сладка Вода , много съм доволна и смятам да изпратя и дъщеря си там догодина . Формата на обучение е  такава , че и 4  годишно да е детето пак ще го обучат.Не смятам че възрастта е от значение а системата на обучение.Въпреки това ще подпша петицията щом това ще е от полза на разтревожените родители. Peace 1swing newsm41

# 207
Виви, гледах ви сега в Часът на мама.
Коя беше мамата от СНБМ?
Коя беше слебичката майка педагожка с панделката на врата?

Добре беше.

Относно закриването на училища - предполагам няма как - децата са ужасно малко като бройка. 90тте години раждаемостта рязко падна, хората мигрират. Дано поне запазят базите и да не ги изпоразрушат и разпродадат, да не стане като с детските градини.

# 208

Аз съм!!!:) Искате ли да продължим да обсъждаме въпроса?Simple Smile

# 209

Аз съм!!!:) Искате ли да продължим да обсъждаме въпроса?Simple Smile
Бяхте страхотни с Виви!!!! Peace   bouquet
Не трябва да разрешаваме да утихнат нещата преди влизането на законопроекта за разглеждане  в Народното събрание.  Naughty

Общи условия

Активация на акаунт