Опитайте! Вкусно е!

  • 1 416 209
  • 358
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 22 867
ЗАПЕЧЕНИ НА ФУРНА ДОМАТИ



Нужни са: 5 средни домата, 2 глави лук, няколко скилидки чесън, босилек, 50гр.ситно настърган пармезан (или друго по-твърдо сирене/кашкавал), 3 с. л. галета, 5 с.л. олио или зехтин, сол.

Доматите се нарязват на шайби и се нареждат в намаслена тава. Върху тях се слагат нарязания на кръгчета лук и пресования чесън.
Босилека се нарязва наситно, смесва се с галетата, олиото или зехтина и настъргания кашкавал, посолява се. Сместа се разпределя най-отгоре върху лука. Пекат се в загрята фурна  30 минути при температура 200С.

Моите бележки: Леко соля всеки пласт – доматите, лука. В сместа с галетата не слагам сол, достатъчно ми е солено от кашкавала. Използвала съм и кашкавал Витоша при липса на пармезан, пак е вкусно. Галета си правя, като препичам в тостера филийка и я настъргвам на едрото ренде. Към босилека (може и сушен да използвате) добавям мащерка и чубрица, става много ароматно, чер пипер също върви, ако го предпочитате. Аз пека на 180 град, 20-25 мин, до зачервяване отгоре. Много вкусни домати се получават, и топли и студени са хубави, но топли с топла питка са........ Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

източник стъпка по стъпка

# 196
  • Мнения: 22 867
  
СТРАСБУРГСКИ СЛАДКИШ С ИЗВАРА И СИНИ СЛИВИ




•   Яйца – 3 бр (в тестото – 1бр; в пълнежа – 2 бр.)
•   Брашно — 200 гр
•   Захар - 160 гр (60 гр в тестото, 100 гр в пълнежа, добавете  2 с. л. за сливите)
•   Краве масло — 125 гр
•   Сливи — 500-700 гр
•   Извара  — 250 гр
•   Нишесте — 50 гр
•   Сметана (20% ) — 200 мл (става и с по-гъсто кисело мляко)
       Канела на вкус

От брашното, маслото и яйцето замесете тесто, без да месите дълго. Направете на топка, завийте с фолио и оставете в хладилника минимум за 30 мин. Разкопчаваща се форма с диаметър 26 см намажете с масло и поръсете с брашно.
Разпределете тестото с ръце във формата на равен слой, като направите и бортчета.

Пълнеж:
В миксер разбийте изварата, сметаната, захарта, жълтъците от двете яйца и нишестето.
Отделно разбийте на гъста пяна 2-та белтъка и внимателно ги смесете с изварената смес.
Сливите срежете на две, но не докрая, в едната страна да са съединени. Извадете костилките, а в разрезите сипете по половин ч.л. захар, смесена с канела.Поставяйте ги върху тестото с разреза нагоре.
Внимателно с лъжица разпределете пълнежа върху сливите. Сложете сладкиша да се пече в загрята фурна на 180-200 градусов около час.
Температурата  и времето за печене все пак съобразете с вашите фурни. Аз пека около 40 мин на 170-180 град за моята фурна.

източник

# 197
  • Мнения: 22 867
ТИКВИЧКИ С МЛЕЧНО-МАЙОНЕЗЕН СОС, ОРЕХИ И КАШКАВАЛ





 

Пържите тиквички, нарязани на кръгчета или по дължина, може потопени в брашно, може и без него. Отделно правите сос от равни количества майонеза и кисело мляко, може по-малко майонеза и повече мляко, по ваш вкус. Подправяте с пасиран чесън, нарязан копър, скълцани орехи. Слагате в чиния или купа ред тиквички, заливате със соса и така до изчерпване на количествата. Отгоре ръсите с настърган кашкавал. А може просто да объркате тиквичките в соса. Много вкусно се получава.

източник

Последна редакция: нд, 15 юли 2018, 18:00 от labrex

# 198
  • Мнения: 22 867
КЪПИНОВ КРАМБЪЛ



 


За 3-4 порции:
 
300 гр замразени къпини
100 мл кокосово мляко ( може и краве прясно)
1 яйце
захар на вкус

За щрейзела:
20 гр кокосови стърготини
30 гр брашно
25 гр краве масло
щипка сол

За щрейзела се смесват съставките и с пръсти се размачкват до образуване на трохи.
Във форма или формички, намазани с масло, се слагат къпините.
Яйцето се разбива с млякото, подслажда се на вкус и се заливат къпините.
Посипва се отгоре с щрейзела и се пече в предварително загрята на 180 град фурна 15-20 мин до готовност.

Моите бележки: Правила съм го с прясно мляко, а когато нямам, с айрян от кисело (50 на 50 мляко и вода), като млякото не трябва да киселее, става и с разредена с вода заквасена сметанка. Захар слагам 2 с.л. Даденото количество продукти е за малка формичка, моята е с размери 19 на 13 на 4,5. Добре е да е маалко по-дълбочка, при печенето се надига, като ври и в плитка тавичка може да изкипи. Много приятен сладкиш, чудесен е, поднесен със сладолед!

източник

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:28 от labrex

# 199
  • Мнения: 22 867

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ БЕЗ МАЗНИНА




 

2-3 ябълки или 5-6 дребни
1 яйце
1 чаша захар
1 чаша кефир
1 с.л. канела
ванилия
пакетче бакпулвер ( 2 ч.л.)
1,5 чаши брашно

Разбиваме яйцето със захарта, може с миксер, може и с тел. Добавяме кефира, разбъркваме, добавяме брашното с бакпулвера, канелата и ванилията. В полученото тесто сипваме нарязаните на кубчета ябълки, разбъркваме, сипваме сместа в леко намаслена тавичка и печем на 180 град приблизително 40-50 мин.

Моите бележки: Вместо кефир използвам кисело мляко, ако е гъсто, разреждам с вода 3:1. Яйцето и захарта разбивам с тел, не е нужно да се  престаравате. Към готовото тесто добавям и натрошени орехи, обичаме ги в сладкиши. Пека в тортена  форма с диам. 25 см, 30 мин, при температура 160-170 град за моята фурна. Съобразете печенето с вашите печки, проверява се дали е готов като кекс – с пръчица или телено приспособление. Много бърз, икономичен, лесен, вкусен и ароматен сладкиш, липсата на маргарин или масло в него също е плюс, не съхне и на другия ден. Чашата, която използвам е 240 мл. Ако ябълките ви са сладки, може да намалите малко захарта.

източник

Последна редакция: чт, 04 юли 2013, 15:37 от labrex

# 200
  • Мнения: 22 867

ЯБЪЛКОВО-ОРЕХОВ КЕКС





Продукти:
2 средно-големи ябълки,
2 яйца,
100гр. краве масло или маргарин,
1чаша захар,
0,5 чаша кефир,
0,5 чаша орехи,
0,5 чаша сушени плодове, всякакви,
1пакетче бакпулвер,
ванилия,
1,5 чаши брашно.

Яйцата и захарта се разбиват с вилица. Добавят се кефира, ванилията, размекнатото масло, ябълките, нарязани на кубчета (не се белят ябълките). Натрошените орехи може леко да запечете, може и сурови да сложите в тестото. Сушените плодове, ако е нужно, накиснете в гореща вода за 5мин. Нарежете на парчета и добавете в тестото. Сложете брашното и бакпулвера, разбъркайте хубаво. Полученото тесто изсипете в намаслена форма с d 24см. Печете ~ 40мин, при t 170С. Изстудете и покрийте с шоколадова глазура.

Глазура: смесете 4с.л какао, 2с.л захар, добавете 2с.л сметана и кипнете на огъня. Като постоянно бъркате сместа.. Свалете от огъня, добавете 1 с.л.  краве масло. С топлата глазура залейте кекса и украсете по желание.

Моите бележки: Много вкусен сладкиш. Бързо и лесно се прави. Използвам ч.ч. от 240 мл. Вместо сушени плодове, може да сложите просто сладко от портокалови корички или захаросани такива, стафиди или каквото искате. Да отбележа, че се получава страхотен пухкав сладкиш с домашна мас вместо маргарин или масло. Просто сложих повече портокалови корички и ванилия, не се усещаше маста. Знам, че много не я долюбват, но вариантът с нея е пробван и одобрен. Просто се наложи да я използвам, нямаше откъде да се вземат масло или маргарин. Напоследък си мисля, че по-добре домашна мас, отколкото „хубавия и полезен” маргарин. При мен кексът се изпече за по-кратко – 30 мин при 160-170 град., съобразявайте с вашите печки.

източник

# 201
  • Мнения: 22 867
СЛАДКО ОТ ДИНЕНИ КОРИЧКИ



По "дългата" рецепта: на кг нарязани корички (и обелени) 1.200 захар, вода 3-3,5чаши, един лимон, ванилия, кардамон по желание.

Нарязаните корички се надупчват с виличка (аз не го правя) и се накисват във вода и сода - на литър вода 1 ч.л. сода за 4-6 часа. Аз  ги сложих в 2 л. вода с 2 л. сода. След това се измиват хубаво и за един-два пъти се оставят в чиста вода по за 30 мин. От водата и половината захар се вари сироп, слагат се коричките, като заври сместа, се оставя на слаб огън да ври 20 мин. След 8 часа, е, може и повечко, пак на огъня, добавя се и другата захар и още 20-30 мин варене. Пак пауза от около 8 часа, пак варене, трябва да са с хрупкава коричка, а вътре меки и полупрозрачни. Ако ти се струва малко течната част, може малко вряла водичка да долееш. Малко преди да се свали от огъня, се слага настърганата лим.кора, най-добре в марличка, за да остане само аромата. Може и кора от портокал да се сложи, зависи от вкуса. Сока от лимон се изстисква и се сипва в сладкото, ванилията се добавя, сваля се от огъня, изстива и се насипва в бурканчета. В рецептата не пише за стерилизации и т.н., но не се и задържат дълго.

Кратък вариант:

- корички  - 1кг
- захар - 1.5кг
- вода - 2 чаши
- лимонтозу - 2гр.

Корите (обелени от външната зелена коричка и изчистени от розовата част) се нарязват на фигурки по желание и леко се сваряват във вода. Аз ги варя 5-7 мин. Отцеждат се и се слагат в сироп от водата и захарта по рецептата. Варят се до прозрачност, накрая се прибавя лимонтозуто. Може да сложите и лимонова есенция или лимонова кора, като в горната рецепта.

На външен вид няма разлика, но коричките по "дългата" рецепта са с една тъъъничка хрупкава коричка, а вътре все едно са шприцовани със сироп, докато тези по кратката процедура, нямат тая коричка и не са толкова сочни. Просто като сладко, в никакъв случай не е лошо. Предполагам, че ако се накиснат в сода, както при първата рецепта, коричката ще я има. Не съм пробвала.

Рецептите са от руски сайтове.

Последна редакция: вт, 10 юли 2018, 13:41 от labrex

# 202
  • Мнения: 22 867
ДОМАШНА НУТЕЛА




 

250 гр. краве масло
150 гр. шоколад "Нугат"  
2 кутии подсладена сгущьонка (кондензирано мляко, приблизително 800 гр)
3-4 с. л. какао на прах

1. Разтопете маслото в съд на бавен огън.
2. Свалете от огъня и добавете шоколада да се разтопи в горещото масло, хубаво разбъркайте.
3. Добавете сгущенката и пак разбъркайте.
4. Накрая сложете какаото и бъркайте до гладка смес. Сипете нутелата в бурканчета и приберете в хладилника.

Моите бележки: Не можах да открия нугат и направих нутелата с млечен шоколад, сложих два по 90 гр. За да не става какаото на бучици, пресейте го през цедка/ситце в съда и разбъркайте. Аз бърках с тел, става и с лъжица. Може да пробвате с половин доза, от цялата се получава смес приблизително 1.200 кг според авторката. Аз насипах в различни бурканчета, трудно ми е дакажа количество. Какава трайност може да има също не е известно, но мисля, че просто няма да се застои дълго, на препечена филийка е разкош, пък и само с лъжичка, също! Heart Eyes Peace

източник

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:28 от labrex

# 203
  • Мнения: 22 867
МЪФИНИ С РУЛЦА ОТ РАЦИ




200 гр брашно
4 яйца
150 мл олио (в оригинал 200 мл)
200 мл пресно мляко (в оригинал 150 мл)
1 ч. л. бакпулвер
250 гр рулца от раци
200 гр суров морков
150 гр по-твърд кашкавал
сол, чер пипер, кимион, може и индийско орехче – на вкус

1) Рендосайте на едро ренде моркова
2) Ситно нарежете рулцата от раци.
3) Внимателно смесете брашното, бакпулвера, яйцата, олиото и млякото, сравнително рядко тесто се получава.
4) Сложете подправките.
5) Добавете настърганите морков, кашкавал и нарязаните рулца, разбъркайте.
6) Разпределете сместа във форми за мъфини. Тя е достатъчна за 12 мъфинки и 1 кекс.
7) Печете в предварително нагрята на 180 С фурна, 30-35 мин. (мъфините) или 50-55 мин. (кекса)

Моите бележки: Много вкусни и нежни мъфинки. Правих половин доза, стига за форма с 12 гнезда. В моята фурна пекох на 170 гр, мъфинките се изпекоха за 20-ина мин., така че съобразявайте печенето с вашите фурни. Използвах обикновен кашкавал Витоша, хич не беше твърд, но не се отрази на мъфините. Хапнахме ги студени, бяха чудесни. И на другия ден пак са меки и вкусни, бях ги завила с фолио.
Вместо с рулца, може да се направят и с пилешко сварено месо.

източник

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:29 от labrex

# 204
  • Мнения: 22 867
"АНГЕЛСКИ СЪЛЗИ"
(много красив и много вкусен пай с извара)





За основата:
1 ч.ч. брашно
1 ч.л бакпулвер
80 гр краве масло
2 с.л захар
1 средно яйце

За плънката:
500 гр извара
0,5 ч.ч. захар
3 жълтъка
1 с.л грис
100 гр заквасена сметана или гъста готварска
ванилия

За суфлето:
3 белтъка
5 с.л пудра захар

Основа:
Брашното се смесва с бакпулвера, маслото, яйцето и захарта, замесва се тесто, завива се във фолио и се оставя в хладилника за 30 мин.

Плънка:
Смесват се всички продукти в блендер или миксер до еднородна смес.
 
Изважда се тестото от хладилника и се разстила във форма (диаметър - 23 см) на половинсантиметров слой. Правят се бортчета. Върху тестото се слага пълнежа. Пече се на 180 гр. 30 мин. Изважда се, отгоре се разстила суфлето и се пече още 10-15 мин. до златист цвят.
Изважда се и се оставя да изстине добре.
 
За суфлето разбивате белтъците на сняг, като в процеса на разбиване, добавяте и захарта. Когато паят изстива, на повърхността му избиват малки златисти капчици. Именно заради тях е наречен „ангелски сълзи”.

Моите бележки: Вместо сметана, при изварената смес може да използвате по-гъсто кисело мляко. Тестото за основата може да не държите половин час в хладилника, аз го държа, докато направя изварения пълнеж. Включвам фурната, когато започна да разстилам тестото и слагам пая да се пече някъде на 130-140 град. Пека 30 мин, след като температурата се вдигне на 170 град за моята фурна. Мисля, че на изварената смес ще подхождат стафиди, може би и орехи, плодове.....но не съм пробвала. Получава се прекрасен кремообразен сладкиш.

И да добавя, понеже вече често го правя без тестото - сипвам сместа в намаслена и посипана с грис или брашно тавичка, това също е много удачен вариант. В изварената смес слагам стафиди, орехи, настъргана лимонова кора, фантастично става.



източник

Последна редакция: вт, 19 окт 2010, 22:33 от labrex

# 205
  • Мнения: 22 867

СУПА С ПАТЛАДЖАН И ГЪБИ



1 голям патладжан
1 морков
1 глава лук
2 картофа
200 гр. гъби
2 ч.ч. пресно мляко
1 с.л. подходящи подправки
олио

Патладжанът се реже на кубчета, соли се и се оставя 30-ина мин. Измива се със студена вода, за да се отстрани горчилката. Картофите, лука и моркова се нарязват. Гъбите се режат на парчета, да не са ситни.
В тенджера нагрявате олиото, запържвате лука и морковите 4-5 мин, добавяте гъбите, пържите още около 5 мин. Наливате млякото, добавяте картофите и подправките. Варите на слаб огън 10-ина мин. Добавяте в тенджерата кубчетата патладжан, доливате вода до нужната гъстота, отново оставяте да кипне супата, намялявате огъня и варите до готовност. Поръсвате с магданоз или друго.

Моите бележки: Запържвам лука, морковите и гъбите заедно, добавям нарязаните на кубчета картофи, разбърквам и наливам 500 мл пресно мляко. Като поври супата 10-ина мин, добавям нарязаните патладжани (понякога леко запържвам и тях в тиганче, съвсем леко), доливам вода на око, посолявам, слагам чер пипер и оставям да се вари. Към края добавям нарязани целина, дивисил и пасиран чесън. Накрая поръсвам с нарязан магданоз и свалям от огъня. Получава се много вкусна зеленчукова супичка.


източник

# 206
  • Мнения: 22 867
СПОЛУЧЛИВО И ВКУСНО ТЕСТО ЗА ВСИЧКО






Тесто:
600-650 гр. брашно
60 гр. захар
1.5 ч.л. сол
200 гр. кефир (айрян)
50 гр. пресно мляко
25 гр. жива мая при месене на ръка (1 с.л. с връх суха или 12,5 гр жива в машина за хляб)
75 гр. маргарин ( краве масло или мас)
2 яйца

За намазване:
жълтък + 2 с.л. прясно мляко

Пресното мляко се загрява леко и в него се разтваря маята.
Маслото (маргарин, мас) се разтопяват.
Смесват се захарта, кефира/айряна, яйцата, солта, добавят се млякото с маята и мазнината.
В получената смес постепенно се сипва пресятото брашно, замесва се  гладко, еластично, не твърдо, докато престане да лепи по ръцете.
Тестотот се оставя да втаса на топло, надига се почти три пъти.
Втасалото тесто се слага на набрашнена повърхност и се оформя по желание на кифлички сладки и солени, пити, тутманици. Готовите изделия се слагат в намаслена тава и се оставят да втасат още 20-30 мин. Намазват се с жълтъка с прясното мляко и се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна около 20 минути.

Моите бележки: В купа смесвам всички продукти без брашното, разбърквам добре, сипвам в сместа брашното и замесвам средно меко тесто. Оставям да втаса. За пити, тутманик и солени кифлички слагам 1 с.л захар. Оставям единия жълтък от яйцата за намазване отгоре. Много пухкаво, въздушно и вкусно е изпеченото изделие. Сполучлива рецепта за тесто.

източник

Последна редакция: сб, 05 май 2018, 00:03 от labrex

# 207
  • Мнения: 22 867

МЕДЕН СЛАДКИШ-ТОРТА


   

2 яйца
2/3 ч.ч. захар
50-60 гр мед
100 гр. заквасена сметана
100 гр брашно
1ч.л. равна сода
0,5 ч.ч. стафиди
0,5 ч.ч. орехи натрошени

С миксер разбивате яйцата и захарта. Добавяте разтопения мед и продължавате да разбивате. Добавяте сметаната, содата и брашното. Тестото става не гъсто, но не и течно, да се влачи. Слагате орехите и стафидите, овъргаляни в брашно, за да не потъват. Смесвате с лъжица и изсипвате сместа във форма с хартия за печене или намаслена и поръсена с брашно. Печете в предварително загрята фурна на 180-200 С град 40 мин.
Сладкишът много лесно става на торта, срязвате го на две или три части и използвате любим крем – например варена или неварена подсладена сгущенка с масло, заквасена сметана или др. Може да се изпекат и малки кексчета.

Моите бележки: Много ароматен и приятен меден сладкиш. Правя го по-често с кисело мляко, като увеличавам брашното с две-три с.л. Печенето също според фурната, в която се пече, в моята се изпича  за около 30-35 мин на на 160-170 гр. Проверява се като кекс дали е готов с клечица или съответното приспособление
Понеже обичаме торти медовици вкъщи, изстиналия блат разрязвам на три части, малко трудно се реже, заради стафидите и едрите парчета орехи, но става. Блатовете мажа с подсладена заквасена сметана, слагам и нарязани сушени (не изсъхнали, а меки) сини сливи. Много добре се получава и с кремчето на Снежи от нейната торта с кисело мляко с добавена заквасена сметана в него. Ето рецептата: кофичка кисело мляко + половин ч.ч. брашно + половин ч.ч. захар се слага на огъня и се вари, като се бърка непрекъснато, до сгъстяване. След като се поохлади, се добавя маргарин около 100 гр, аз слагам краве масло, понякога по малко – 70-80 гр, разбива се с миксер до гладък крем и добавям малка кофичка заквасена сметана, ванилия и пак разбивам. Тая импровизация направих поради липса на достатъчно количество заквасена сметана вкъщи и мързел да отида до магазина. Експериментът излезе сполучлив. Става и само с кремчето на Снежи, много приятно, леко киселко. Нейната доза е с две кофички мляко, чаша брашно и чаша захар, но за тортичката количеството е голямо, доза и половина е достатъчна, или половин доза + малка кофичка сметана.

източник

# 208
  • Мнения: 22 867

ЯБЪЛКОВ САМБУК
(желирано плодово пюре със захар и белтък)



200гр ябълки, 100гр пудра захар (ако са сладки ябълките, може да намалите), 8гр желатин (аз слагам 1 пакетче – 10 гр. е), един белтък.

По рецептата ябълките с изчистена среда, се запичат на фурна с малко вода 20-ина мин. Времето зависи от ябълките, ако са по-крехки, стават по-бързо, по-твърдите – за повече време. Омекналите ябълки се охлаждат и се прекарват през ситно ренде, да се получи пюре. Желатинът се залива със 60-80 мл студена вода да набухне и се разтваря на водна баня. В ябълковото пюре се добавят захарта и белтъка, и се се бие с миксер 1-1,5 мин., до получаване на пищна пухкава пяна. Накрая се влива на струйка желатина, по време на биенето с миксер, и готовата маса се разсипва в купички или чашки, оставя се за кратко в хладилник да се охлади.

Моите бележки: аз съкратих процеса – обелих ябълките, нарязах ги на четвъртинки, изрязах сърцевината и нарязах на малки кубчета в йена. Тикнах я в микровълновата и за 3 мин на пълна мощност ябълките бяха готови (без вода). С пасатора ги направих на пюренце и оставих да се охлажда. В това време си накиснах желатина, разтворих го на водна баня. Пюрето сложих в купата на миксера, добавих захарта и белтъка и включих на най-висока скорост. Гледах по часовника, точно за минута и половина или малко повечко в купата бухна един хубав ябълков сняг. Сипах желатина, без да изключвам миксера и после насипах готовата смес в чаши за шампанско. От това количество стават 4 чаши. Ако се сипе в по-малки чашки, ще станат и повече. По-вкусно е за ядене, като се извади от хладилника и се  остави на стайна температура. Всъщност аз го държах малко в хладилника, после извадих и оставих на шкафа. Веднага от хладилника е като силно стегнало желе, а като постои на стайна температура става много особено, като суфле, рехаво, пръхкаво......., трудно ми е да го опиша, но е хубаво.  Peace

източник

# 209
  • Мнения: 22 867

САНДВИЧИ "ДЖОБЧЕТА"



   

Тестото:

- 120 мл пресно мляко
- 180 мл вода
- 20 гр жива мая
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л.захар
- 30 гр краве масло
- 550-600 гр брашно

Замесва се тесто, оставя се да втаса и се правят джобчетата.
Тестото се дели на 16 части, всяка се разточва на кръг с диам.20 см, намазва се хубаво с олио, сгъва се на две, пак се намазва с олио и се сгъва още на две. Редят се в тава, оставят се пак да втасат и се пекат в загрята на 180 град фурна 20-25 мин. От същото тесто стават разкошни мекици с плънка от сирене и яйце.

източник

Общи условия

Активация на акаунт