Патладжанена тема

  • 27 469
  • 114
  •   1
Отговори
  • Стара Загора
  • Мнения: 743
Темите със сезонните зеленчуци много ми харесват и черпя страшно много идеи и тъй като преди малко приготвях патладжан за вечеря реших да пусна тази тема Simple Smile
Вие сте - кой как го готви, обича, тънкости, рецепти ...  Laughing

Аз най-често го правя паниран - потопен в брашно и после в разбити яйца.

Харесва ми и пълнен с кайма и лук, или със сирене и домати.

Друг вариант - леко запържени патладжани на колелца нареждам в тава, след това плънка от сирене и яйца или пък кайма, лук, моркови и чесънче, пак патладжан- поливам с доматен сок и печа във фурната.

Последна редакция: пн, 14 юли 2008, 16:15 от Сиер

# 1
  • Мнения: 494
 Аз също ги пълня-понякога с кайма и зеленчуци, а друг път-само със зеленчуци. Имам страхотна, но доста трудоемка рецепта, за вегетариански пълнени патладжани. Панирам ги, разбира се, попарвам ги за салата с домати и печени чушки, но най-любими са ми вариантите на имамбаялдъ и кьопоолу с тях (въпреки ужасните имена, така патладжаните са ми най-вкусни Laughing). На скара също стават хубави, както и всички други сезонни зеленчуци (тиквички, чушки и пр.).
 Както и да ги готвя обаче, задължителен момент е лекото им посоляване и отцеждане от "черната вода" (след 2-3 часа), преди да започна да ги правя каквото и да е нататък. Simple Smile

# 2
  • Мнения: 4 434
Ще следя темата за интересни рецепти  Peace

# 3
  • Мнения: 5 001
*Пържен патладжан с доматен сос
*Кьополу
*Икра
*Имамбаялдъ
*Патладжан с майонеза

Последна редакция: пн, 14 юли 2008, 17:29 от TheNMaster

# 4
  • Мнения: 4 358
Много обичам Патладжан.
В къщи правя Плакия с доматен сос,
пълнени лодки от Патладжан с кайма,
 Гръцка мусака.
За сега това се сещам.
Ще следя за интересни рецепти Peace
Темата за тиквичките какъв фурор направи само.Дано и тази Heart Eyes

# 5
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Патладжани с домати на фурна, Патладжанени рулца  Peace

# 6
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Пържени, панирани патладжани и на скара
Патладжани бюрек,
Пълнени със зеленчуци и извара /кайма и ориз,
Пармиджана,
Печени, обелени и пасирани на пастет с майонеза и подправки,
Запеканка с патладжан и зеленчуци с доматен сос,
Рулца от изпечени патладжани с извара или сирене и копър.
Ако се сетя още нещо ще пиша.

Ето и една рецепта за патладжанени пици, които много често правя.


За 4 порции:
2 патладжана среден размер
1 опаковка топено пушено сирене ( моцарела)
1-2 домата белени
зехтин
няколко зелени маслини за украса
риган
галета
1 яйце

Патладжаните се измиват, нарязват на кръгчета дебели около 1 см. Посоляват се и се оставят да се отцедят добре. След това се овалват в галета, яйца и пак галета и се пържат до златисто. Нареждат се в тавичка, върху всяко се слага парченце домат, маслинките и резен топено сирене. Запичат се леко на грил да се разтопи сиренето и се поръсват с ригана.



# 7
  • Мнения: 7 474
Или мусака или ги пълня с лук, моркови, кайма и сметана  Crazy

# 8
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Или мусака или ги пълня с лук, моркови, кайма и сметана  Crazy
Лео, може ли рецепта за пълнените?  newsm78

# 9
  • Мнения: 7 474

Лео, може ли рецепта за пълнените?  newsm78

Режа ги на две и издълбавам, задушавам каймата, отделно задушавам лука, настърганите моркови и останалото от патладжана, след това добавям каймата и няколко лъжици заквасена сметана и подправки по желание. . Вместо кайма може да ползваш шунка или изобщо без месото да ги направиш, а да добавиш кашкавал или топ. сирене. После ги пека с малко вода в тавата.

# 10
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Много благодаря!   bouquet
Звучи много вкусно!  Hug

# 11
  • София
  • Мнения: 2 671
Линдита, тези патладжанени пици звучат чудесно, непременно ще пробвам!

# 12
  • Мнения: 9 123
Страшно, невероятно и необяснимо защо, много обичам патладжани  Embarassed Мога да ям по два пъти на ден.

Това са любимите ми рецепти с патладжани:

Закуска от патладжани - и салата, и зимнина

Пастет от патладжани и яйца

Пликчета от патладжани с моцарела и ядки - предястие

Предястие с патладжани (топчици) - невероятно вкусни и елегантни за предястие

Терин от патладжани - предястие/салата

Маринован патладжан - зимнина

Запеканка от патладжани, кайма и топен осирене

Канибалски медальони от патладжан

Пилешко филе с патладжан, сирена и сос

Ветрило от патладжани - страхотно е! и постен, и месен равиант  Grinning

Имамбаялдъ

Патладжани бюрек

Сусамени кюфтенца в патладжанен гювеч


снимки има на всички ястия

Току-що открих, че мога да издам малка книжка за манджи с патладжани  Laughing


# 13
  • Мнения: 1 313
Привет момичета Peace
Най-накрая и аз се престраших да пиша в този подфорум  bowuu
В къщи този зеленчук е много на почит и с удоволствие ще следя темата Peace

Последна редакция: ср, 26 авг 2009, 17:27 от esy

# 14
  • Мнения: 9 123
Ха  Laughing Laughing добра среща!

Някъде съм чела между редовете и хрупкавите патладжанени сандвичи съм пропуснала  ooooh!  непременно ще ги изпитам  Peace

# 15
  • Мнения: 899
Най обичам патладжанени сандвичи - на дълги филийки, изпържени. Отделно правя доматен сос и редя: патладжан, пушено-топено сирене, заливам със сос и пак патладжан- правя го триетажно. Сосът и патладжаните е хубаво да са топли, за да се разтопи сиренцето.

# 16
  • Мнения: X
 PeaceЕдно записче и от мен. Обичам да приготвям и да ям патладжани под всякаква форма- пълнени, пържени, печени, панирани и т.н. Но най-любимите ми са : пълнени с много лук, зеленчуци и кайма chef

# 17
  • Мнения: 11 607
Патладжан в къщи обичам само аз! И донякъде и половинката.....

Ето и пастета, който направих скоро - тип кьополу по-скоро май...

Печен патладжан, чесън и лук на вкус, 1 малка майонеза, поне 1 пакетче крема сирене, сок на 1 лимон, може и печен червен пипер(може и без него) се слага в пасатора и за секунди е готова хомогенната каша. Добавя се само натрошени орехи и става супер! Когато сиренето не ми е достатъчно солено, слагам и малко обикновено сирене.

# 18
  • Мнения: 289
Чудесна тема ... обожавам патладжан! Тук е мястото да попитам как се пече цял патладжан на фурна - на колко градуса, за колко време и трябва ли да се надупчи? Също така дали ще горчи като е печен цял и не е отцеден?

# 19
  • Мнения: 9 123
пече се на 250*, не трябва да се дупчи, но пуска сок, така че трябва да има съд под него. Трябва да се обърне ако се наложи.  Ще горчи да, щом не е отцеден.

В микровълновата се пече също - надупква се и се поставя. След като се изпече пак се отцежда.

# 20
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
пече се на 250*, не трябва да се дупчи, но пуска сок, така че трябва да има съд под него. Трябва да се обърне ако се наложи.  Ще горчи да, щом не е отцеден.

В микровълновата се пече също - надупква се и се поставя. След като се изпече пак се отцежда.


pep-4o, а колко време горе-долу се пече?

# 21
  • Добрич
  • Мнения: 5 459
....а колко време горе-долу се пече?

 В микровълновата: обелвам 1 кг. патладжани, режа ги надлъжно на 4 или 6 части според големината и ги задушавам в йенска тенджера за 20 мин. Те си пускат чернилката и горчилката.
 Във фурната: нареждам в тавата на дъното на печката патладжаните и ги пека на 300ºС. По време на печенето ги обръщам, за да се опекат от всичките страни. Не помня колко точно време отива, но мисля, че беше поне 40 мин. След беленето се оставят да си пуснат чернилката и горчилката.

# 22
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Вела, мерси!  Hug
Предполагам, че по същия начин се пекат и чушки........

# 23
  • Мнения: 9 123
пекат се и чушки, да. Но като цяло месото им става доста меко и не ги обичаме такива.
Разликата между така печени - във фурна или мв-то и печени на скара, на барбекю, на жар или най-малко на плочата на котлона е голяма - първите са значително безвкусни.

Времето си го определяш сама - на няколко пъти отваряш и пробваш дали са омекнали, а на чушките - дали е запечена и отлепена вече кожицата. Като си припомниш, че за голям патладжан или чушка времето е повече отколкото за дребен такъв.

# 24
  • Добрич
  • Мнения: 5 459

Предполагам, че по същия начин се пекат и чушки........

Във фурната да, но в микровълновата ги слагам на комбинирана програма грил с микровълни. Правила съм на микровълновата и празни чушки и пълнени чушки. Много вкусни стават, но ги поръсвам леко с олио и ги приготвям в йенската тава отгоре на скарата за микровълновата печка.

Последна редакция: вт, 15 юли 2008, 09:46 от Вела

# 25
# 26
  • Мнения: 590
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.msg7380517#msg7380517
 Това вместо запис  Simple Smile
Обожавам патладжани  Crazy ще следя темата с интерес  Peace

# 27
  • Мнения: 289
Pep-4o , Вела , благодаря ви за подробната информация   bouquet Само още един въпрос ... дали може да се изпече цял патладжан върху грил тиган, тъй като котлонът ми е с открити реотани и няма как да го направя върху него?

# 28
  • Мнения: 9 123
Ако патладжана е слаб - да, сигурно ще стане. Но ако е голям - не, няма да успее да се изпече отвътре

# 29
  • Мнения: 1 313
Да се намеся и аз Wink
Аз пека само във фурна, надупчен и оставям цяла нощ да се отцежда.Излиза мноооого черна вода.Случвало се е и да го правя веднага, но разликата е голяма-много остър вкус.Пък без дупчене направо ми люти.Знам, че има и такива сортове, които не се отцеждат, но не знам кои са точно Rolling Eyes
Друг вариант за правене на пюре от патладжан-набождам патладжана на много места с вилица и го пържа в мазнина със захлупен капак, често обръщам-става бързо. Peace

# 30
  • Мнения: 1 190
Аз правя понакога "залепен" така му казвам Laughing

Патладжана се нарязва на равни кръгчета /може и на дълго/, оставя се да се отцеди в тавичка, след това всяко паренце поотделно се запържва леко.
През това време се приготвя пълнежа, който се състой от: разбъркани яйца + сирене.
Когато всички парченца са запържени, взимате едно поръсвате отгоре от сместа, в/у нея залепяте сродно парченце, след това потапяте в приготвена смес от яйце с брашно, може и малко черен ппер и малко сол за вкус да се сложат и запържвате отново.
Става много вкусно, ние много ги обичаме приготвени по този начин Grinning

За малко да забравя, правим си и сос като за тиквички с мляко и чесън и когато са готови ги хапваме залети с него ммм

Добър апетит  chef

Последна редакция: чт, 17 юли 2008, 09:27 от Toni4ka

# 31
  • Мнения: 1 313
Рецепти с патладжан
Peace

Последна редакция: ср, 26 авг 2009, 17:29 от esy

# 32
  • Мнения: 4 358
Пепчо - ветрилото от Патладжан ми се вижда супер.Ще го пробвам в най скоро време Peace.
Супер идейки сте дали и другите момичета.Браво Hug

# 33
  • Ст.Загора
  • Мнения: 683
 И аз обожавам патладжан , най често се приготвя пържен с доматен сос или бюрек .  Пека патладжана  в чушкопек.

# 34
  • София
  • Мнения: 3 816
Хайде и аз в темичката- обожавам патладжани. Днес приготвих тази вкусотия.

 - ред патладжани, върху тях лук, чушки, домати, чесън, копър, магданоз.

 - сложих тавата във фурната да се позапече.

 - след това залях със смес от яйца и сирене, поръсих с лют червен пипер.

   - Ето го и резултата.  Hug

# 35
  • Мнения: 293
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2271.msg64881.html#msg64881
Да    bouquet  bouquet  bouquet благодаря на авторката  за прекрасните  турски кюфтета !!!!Аз  малко промених  сложих картофи и моркови около  кюфтетата ,така имаше и гарнитура!

Последна редакция: чт, 17 юли 2008, 18:07 от nelii75

# 36
  • Мнения: 1 313
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2271.msg64881.html#msg64881
Да    bouquet  bouquet  bouquet благодаря на авторката  за прекрасните  турски кюфтета !!!!Аз  малко промених  сложих картофи и моркови около  кюфтетата ,така имаше и гарнитура!


Нели75, радвам се, че рецептата "Патладжан кюфте" е допаднала и на Вас Peace
Аз за гарнитура слагам домати и чушки, но всеки си е с предпочитанията PeaceИдеята за картофки и моркови е добра Peace


Гелева, вкусна запеканка си спретнала  bouquet

# 37
  • София
  • Мнения: 2 671
Линдита, тези патладжанени пици звучат чудесно, непременно ще пробвам!
Наистина бяха хубави:

# 38
  • София
  • Мнения: 4 294
Хайде и аз да се включа в патладжанената тема  Mr. Green

Ето какво спретнах:

4 средно големи патладжана
3-4 домата
4 скилидки чесън
100 гр. кашкавал
черен хляб
босилек, магданоз, олио

Патладжаните се белят, режат се на ивици. Осоляват се, поставят се в съд с вода за 10-20 минути.
След това се подсушават, нареждат се в намазнена тава, пекат се във загрята фурна.
След като поомекнат, отгоре се нареждат тънки филийки черен хляб, доматите нарязани на резени.
Поръсва се с босилек, магданоз и накрая с настърган кашкавал и пресован чесън.
Накрая се слагат малки парчета масло и се допича във фурната още около 20-30 минути.

 

# 39
  • Мнения: 800
запис,
обожаваме патладжани  Peace

# 40
  • Мнения: 6 028
Страхотни сте,  Peace  bouquet

# 41
  • Мнения: 774
Баща ми приготвя мариновани патладжани за директна консумация. Ето как:

Патладжаните нарязва на мнооого тънки кръгчета. Обработва ги, както си му е редът да пуснат гочивия си сок и ги изпържва във фритюрник. След това приготвя марината от сол, оцет, олио,  вода, пресован чесън  и много нарязан магданоз. Стават невероятно вкусни!

# 42
  • Мнения: 800
ягодка, а тези мариновани патладжани в буркани ли се затварят или не?  а колко време трябва да преседят в тази марина?

# 43
  • Мнения: 774
ягодка, а тези мариновани патладжани в буркани ли се затварят или не?  а колко време трябва да преседят в тази марина?

Не, не се затварят в буркани. Simple Smile Директно се хапват. Както например печени и белени чушки, мариновани по същия начин.

# 44
  • Мнения: 592
И аз харесвам този зеленчук. Страхотни рецепти виждам тук. Аз иначе съм голям фен на мусака с патладжан Peace - във всичките и вариаци - с кайма, постна.

# 45
  • Стара Загора
  • Мнения: 743
А, сега ме подсетихте с тия мариновани патладжани, че майка ми прави веднъж за зимнина. Небелени, нарязани на шайби ги пържи в мазнина, всяко колелце след това потапя в оцет и реди в буркан, като между тях слага много чесън и магданоз.Вари само за капак/5мин/.
На мен лично ми дойдоха доста киселички, ама пък са спорно мезе за ракийка  Mr. Green

# 46
  • Мнения: 1 726
Маринованите патладжани се правят така в буркан: след като се изпържат се посоляват и поръсват с оцет на вкус, редят се в буркан, като между тях се слагат резенчета чесън и магданоз. Натъпква се добре и когато се напълни буркана се заливат с горещата мазнина от пърженето, тя всъщност ги консервира.

# 47
  • Попово
  • Мнения: 687
хайде и аз тук  Simple Smile
патладжаните се измиват, обелват и срязват на половина по дължина, осоляват се и се пекат поръсени с мазнина при 180-200гр докато омекнат, сгъстяват се настъргани домати +чесън,магданоз,целина,инд. орехче,млян кимион,олио щипка сол и щипка захар.след изпичането на патладжанчетата се залепват като по средата им се слага сирене на плочка и отгоре се заливат със соса  Simple Smile

# 48
  • София
  • Мнения: 2 671
А някой даде ли рецепта за мусаката с патлаждан, че не я намирам  newsm78

# 49
  • Мнения: 7 474
А някой даде ли рецепта за мусаката с патлаждан, че не я намирам  newsm78

Аз така я правя http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=130003.msg2429716#msg2429716

# 50
  • София
  • Мнения: 2 671
Лео,   bouquet

# 51
  • София
  • Мнения: 3 816
Ето какво направих днес - патладжан печен на грил тиган с печени чушки, магданоз, чесън, оцет и олио.

# 52
  • Мнения: X
Ммммм, geleva, изглежда страхотно  Simple Smile

# 53
  • София
  • Мнения: 1 341
Моята рецепта е много мързелива - днес я правих :
 Нарязани на кубчета патладжани ги посолявам и изчаквам да си пуснат гочилката.През това време нарязвам  3-4-5 глави лук;7-8 чушки ; 1 кг.  домати и изсипвам в тава.После добавям вече измитите патладжани ,магданоз ,  босилек , червен пипер.Всичко обърквам и заливам с вода до нивото  на  сместа.Поливам обилно с олио и пека докато остане на мазнина. Може да се използва и за гарнитура към печени или панирани меса или колбаси.

# 54
  • Стара Загора
  • Мнения: 743
Снощи правих пълнен патладжан с лук и колбас в доматен сос.
Много вкусно стана, ето и снимка пълнен патладжан Не е естетически издържана, но нямах време да снимам порции, че народа беше гладен Laughing

# 55
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
баба правеше преди мариновани патладжани за зимнина, но не бяха пържени.
бяха на малки кубчета, наредени в буркани и помежду им много магданоз и малко чесън.
почти нямаше течност в буркана...

ама не помня как ги правеше, много ги обичах  Crazy

# 56
  • Мнения: 2 018
Търсейки нещо друго, случайно открих в нет-а тази рецепта. Смятам, че е добра и мисля, да я пробвам. Копвам ви я тук:

Ролца от печен патладжан с папая и краставица по Сечуански
    Време за приготовление: 1 ч. 10 мин.
    Продукти: 3 супени лъжици червен винен оцет; 1 супена лъжица мед; 1 супена лъжица соев сос; 2 супени лъжици олио; 4 чаени лъжички сусамено олио (масло); сол; черен пипер.
    2 средно големи патладжана (нарязани по дължина на филийки с дебелина 8 мм)
    1 малка зелена люта чушка (почистена от семките и нарязана на много малки кубчета)
    1/2 чаена лъжичка печен сусам
    1 чаена лъжичка пресен корен от джинджифил (нарязан на ситно)
    1 супена лъжица мента (нарязана)
    2 супени лъжици листа от кориандър (нарязани)
    1 папая (обелена, обезсеменена и нарязана на 8 мм кубчета)
    1/2 краставица (обелена и нарязана на 8 мм кубчета)
    листа от кориандър за украса.
    Приготовление:
    Смесете оцета, меда, соевия сос и олиото с малко сол и черен пипер и ги изсипете в плитка чиния. Мариновайте филийките патладжан в тази смес 1 нощ предварително.
    На следващия ден извадете патладжана от маринатата и го печете на барбекю по 2-3 мин. на страна (или на гореща скара по 5 мин. на страна), докато омекне и стане златист. Върнете филийките патладжан в маринатата и оставете да изстине.
    Смесете лютата чушка, сусама, джинджифила, ментата, кориандъра, папаята и краставицата и ги сложете с маринатата, за да се стегнат. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
    Извадете патладжана от сместа и поставете отгоре на всяка филийка по малко от сместа. Завийте патладжана на руло и го поставете в чиния. Поръсете отгоре с малко от останалата марината. Украсете с листа от кориандър и сервирайте.
    Препоръки: Прибавете скариди или кубчета варени омари към плънката за специални случаи.

# 57
  • Мнения: 836
Кюфтета от патладжани
~1,2оо kg (5-6 броя средни) патладжани
1 голяма чаша (300 мл) хлебни трохи (препечен хляб се смила на трохи)
1 яйце
1 чаша настърган кашкавал (200-250 мл)
1 с.л. чесън на прах
1/2 к.ч. олио
риган , сол
корнфлейкс за овалване

Патладжаните се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолена вода за около 30 минути. После се отцеждат много добре, смачкват се с такава лъжица (мачкалка за картофи) на пюре и се смесват с всички останали съставки. Сместа се оставя да почине за около 30 минути и се оформят кюфтета, които се овалват в корнфлейкс. Пека ги в предварително загрята на 200°С фурна за около 30-40 минути.

Добре се комбинират с кисело мляко с чесън, скордаля или доматен сос (пак с чесън)  Mr. Green

заб. Понеже аз не пържа, а пека, при това на силиконова подложка (демек без допълнителна мазнина) за това слагам олио в сместа. Ако някой иска да пържи или да пече в тавичка с олио, да го има предвид, за да не му станат много мазни кюфтетата.

# 58
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
esme_bolger, страхотно изглеждат!  smile3501 Аз съм фен на печени кюфтета и това е точно по мой вкус!  Peace
А дали ще стане и с тиквички?  newsm78

Последна редакция: вт, 22 юли 2008, 13:03 от t_ilieva

# 59
  • Мнения: 836
А дали ще стане и с тиквички? 

t_ilieva , няма причина да не стане.
аз бих ги настъргала сурови, слагаш малко сол, за да си пуснат водата и изстискваш (няма нужда да се варят, според мен).

# 60
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
А дали ще стане и с тиквички? 

t_ilieva , няма причина да не стане.
аз бих ги настъргала сурови, слагаш малко сол, за да си пуснат водата и изстискваш (няма нужда да се варят, според мен).
Мерси много! Ще се пробвам в скоро време!  Peace

# 61
  • Мнения: 795
Най-често ги пържа и заливам с кисело мляко+чесън+магданоз.
Другото любимо ястие в къщи е имамбаялдъ.
Ще пробвам и от предложените тук рецепти  Peace

# 62
  • Мнения: 800
сега се сетих друго лесно, вкусно и бързо с патладжани. 3-4 патладжана се изпичат цели (надупчени с вилица, за  да не гърмят) във фурна, не отнема мн време. Белят се, мачкат се да стане каша, добавя се нарязан чесън, копър, магданоз и опаковка майонеза.  Мн е вкусно на филийка  като салата и т.н   bowuu

# 63
  • Мнения: 774
сега се сетих друго лесно, вкусно и бързо с патладжани. 3-4 патладжана се изпичат цели (надупчени с вилица, за  да не гърмят) във фурна, не отнема мн време. Белят се, мачкат се да стане каша, добавя се нарязан чесън, копър, магданоз и опаковка майонеза.  Мн е вкусно на филийка  като салата и т.н   bowuu

О, абсолютно! Много вкусно става! Правя я много често тази разядка. Поздарави!  bouquet

Става и в микровълновата. Патладжаните се обелват и нарязват на кубчета (може да се обработят предварително), слагат се в йена с капак и се пекат на максимална мощност(при мен 850 W) 20 мин.

# 64
  • Мнения: 408
пълнени с яйца и сирене...

# 65
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 459
Така ми се е приял патладжан, на всичкото отгоре попаднах и на темата  eat Отивам на пазар като стане детето. Ще правя май патладжанени пици  Laughing

# 66
  • София
  • Мнения: 1 341
Привет! Ето още една рецепта и от мен :
 3 опечени,обелени и  пасирани  патладжани се  смесват с 200-250 гр. натрошено сирене,2 с.л олио,сол,черен пипер,магданоз, 3 разбити жълтъка. Белътците се разбиват на сняг и се прибавят към сместа с леко объркване.Изсипва се в намаслена тавичка и се запича до зачервяване  chef

# 67
  • София
  • Мнения: 4 294
Ето моя експеримент - пилешки филенца с патладжани и тиквички, заляти с пасирани домати и настъргани моркови и всичко във фурната Laughing

# 68
  • Мнения: 1 283
Днес на обяд правих патладжан бюрек-

# 69
  • Мнения: 5 713
Много обичам патладжан. Най- често го приготвям задушен с лук, чесън и домати. После го поръсвам обилно с магданоз. Вчера така приготвен го прибавих към  предварително сварен марокански кус кус.
Пускала съм тук във форума и други рецепти с патладжан. Исках да дам линкове към тях, но явно са в архива, който засега нещо не работи.

# 70
  • сред люляците
  • Мнения: 767
И аз много обичам патладжан, макар и да не го приготвям често, защото на домашните не им допада много. Обаче съм голям фен на Ветрилото на Пепчо  bouquet  и на една моя любима Топла салата с патладжани

# 71
# 72
  • Мнения: 2 199
Пържен патладжан със сирене

Продукти:
2 патладжана
2 домата
босилек
сирене моцарелла

Сместа за пържене:
1 яйце
1 водна чаша прясно мляко(200мл.)
брашно колкото поеме
1 ч.л мая(суха)
сол
 
Приготовление:
Патладжана се нарязва на ленти и се пържи. Приготвя се сос: Доматите се настъргват и се запържват в олио до готовност след това се мажат патладжаните със соса. Посипва се с босилек и сирене, завива се и се прихваща с клечка за зъби. Отделно се приготвя сместа за пържене докато се получи кексово тесто. Потапят се рулцата и се пържат отново. Поднася се посипано със зеленина   Peace

Пробвано е вече става  Heart Eyes


# 73
  • Мнения: 5 713
Много странно...рецептите за патладжан, които съм поствала тук не мога да ги намеря. Съсипах се да ги търся и тук и в архива, а съм ги писала не един път.

Ето 2 от тях отново:

Бърза гръцка мусака

Нарязват се на колелца 2-3 патладжана, осоляват се и стоят 1-2 часа, отцеждат се, ипържват се леко, изваждат се и се слагат в/у кухн. хартия да се отцедят от олиото. В същата мазнина се задушава нарязан кром. лук, прибавят се настъргани домати, 4есън, магданоз, малко захар, сол. черен пипер. В йена се настъргва кашкавал или се нарязват тънки филийки от него, отгоре изпържения патладжан, а в/у него дом. смес. В/у нея се изсипва сирене разбито с 1-2 яйца. Пе4е се като преди поднасяне се поръсва с магданоз.

Също така можеш да си направиш и мусака патладжан с кайма / задушаваш с лук, домати и подправки/. Заливката е като при обикновената мусака.

Патладжани с шунка

2 големи патладжана, олио, шунка, моцарела или кашкавал
Сос: малко домати, олио, босилек, 4-5 с.л. пармезан, 3 скилидки 4есън, 3с.л. кедрови ядки, сол, 4ерен пипер

Патладжанът се нарязва на средни по дебелина кръг4ета и се пържат по на4ина по-горе. Приготвя се и соса. Правят се сандви4и: патладжан, шунка, моцарела, патладжан; пе4ат се в слаба фурна до лекото стопяване на моцарелата/ кашкавала. Изваждат се, поставят се в 4иния и се заливат със соса. Украсяват се с лист4ета босилек.

Кедровите ядки може да се заменят със сурови слън4огледови семки.

# 74
  • Мнения: 1 277
сега се сетих друго лесно, вкусно и бързо с патладжани. 3-4 патладжана се изпичат цели (надупчени с вилица, за  да не гърмят) във фурна, не отнема мн време. Белят се, мачкат се да стане каша, добавя се нарязан чесън, копър, магданоз и опаковка майонеза.  Мн е вкусно на филийка  като салата и т.н   bowuu

И аз го правя същото, само че добавям и извара. 

# 75
  • София
  • Мнения: 1 341
сега се сетих друго лесно, вкусно и бързо с патладжани. 3-4 патладжана се изпичат цели (надупчени с вилица, за  да не гърмят) във фурна, не отнема мн време. Белят се, мачкат се да стане каша, добавя се нарязан чесън, копър, магданоз и опаковка майонеза.  Мн е вкусно на филийка  като салата и т.н   bowuu

Е, и аз ги правя така, само че настъргвам 1 домат - а през зимата слагам от консерва.

# 76
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 629
Сетих се сега, че в Грузински ресторант ядох едни страхотни рулца от патладжан. Представляваха нещо такова:
патладжанът е нарязан на тънки филийки и е изпържен и овкусен. Плънката беше (не съм много сигурна) от смляни орехи с мазнина - нещо като орехова паста. Навиват се рулца и се забождат с клечка.
Беше нещо невероятно. Ако някой е ходил и може да даде по-точно описание....

# 77
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 459
пържен патладжан с оцет и чесън
патладжанена торта  - слепени с чеснов сос и галета парчета паниран патладжан.

# 78
  • Мнения: 419
сега се сетих друго лесно, вкусно и бързо с патладжани. 3-4 патладжана се изпичат цели (надупчени с вилица, за  да не гърмят) във фурна, не отнема мн време. Белят се, мачкат се да стане каша, добавя се нарязан чесън, копър, магданоз и опаковка майонеза.  Мн е вкусно на филийка  като салата и т.н   bowuu
Това ще го пробвам днес. Горчивото от патладжана по време на печенето ли излиза  newsm78

# 79
  • Мнения: 580
Мами кулинарки,спешно се нуждая от съвет  Praynig
въпросът ми е : Достатъчно ли е да остава осолени патладжаните около 45 минути (нямам повече време ) ,за да ес махне горчилката или да се насоча към друго меню ? Rolling Eyes  bouquet

# 80
  • Мнения: 9 123
Достатъчно е, ако не ти е късен отговора ми  Grinning Посоли обилно, после измий и подсуши.

# 81
  • Мнения: 580
Достатъчно е, ако не ти е късен отговора ми  Grinning Посоли обилно, после измий и подсуши.
Благодаря за отговора ,аз така и направих и не горчаха . Grinning  bouquet

# 82
  • Мнения: 2 804
Ето и моята рецепта .
2-3 патладжана се измиват и се режат на кубчета , варят се в посолена вода докато омекнат .
Отцеждат се от водата и леко се запържват или задушават след което се добавя чесън на вкус , чер пипер , домати на ситно и магданоз . Оставя се да къкри на слаб огън до сгъстяване .
Да ви е сладко .

# 83
  • Мнения: 3 268
Най обичам патладжанени сандвичи - на дълги филийки, изпържени. Отделно правя доматен сос и редя: патладжан, пушено-топено сирене, заливам със сос и пак патладжан- правя го триетажно. Сосът и патладжаните е хубаво да са топли, за да се разтопи сиренцето.
Мммммм,страхотно звучи!Ще ги направя.

# 84
  • Мнения: 3 034
и ние много обичаме! най-често правя пържени с чушки и доматен сос; кьопоолу; мусака с тиквички и патладжан; пълнени лодки с кайма и домати; салата с пресни домати и черни маслини; разни видове паста с патладжани в доматения сос.

# 85
  • София
  • Мнения: 4 294
Ето моя вариант на патладжанените пици  Laughing

Изпържвам патладжаните във фритюрника.
Смесвам натрошено сирене, 1 с.л. кисело мляко, копър, чесън и черен пипер.
Нареждам патладжаните като върху всяко парче слагам обилно от сместа и отгоре покривам с още едно парче патладжан.


Нареждам ги в тавичка и отгоре слагам нарязаните обелени домати, запичам в МВ около 20-30 мин.[/color]

# 86
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Патладжанените пици са любимо ястие в къщи, вече само тях правя като имам патладжани.

# 87
  • Мнения: 791
Оф, айде на пазар за патладжан   nuts
Ама и аз съм една лакомия  Crazy , но и вие сте страхони изкусители

# 88
  • Мнения: 791
.

Последна редакция: пт, 15 авг 2008, 13:41 от contesa

# 89
# 90
  • Мнения: 952
Обожавам патладжаните и затова всяка рецепта за мен е интересна.
От мен една рецепта за Патладжанени лодки - предложение подходящо и за дамите, които спазват режима на Пиер Дюкан.

# 91
  • Мнения: 52
Става страхотен на скара като допълнение към месната част на скарата. Реже се по дължина с дебелина около 6-8 мм, намазва се със соев сос и олио и се пече от двете страни. Става страхотно.

# 92
  • Мнения: 1 461
много ползотворна тема    bouquet
искам да попитам за кьополу  мога ли да изпека патладжана на оребрена скара и цял ли трябва да е или  нарязан

# 93
  • Добрич
  • Мнения: 5 459
Не съм пекла на оребрена скара, но си мисля, че сигурно вътре няма да се опече, ако е цял.

# 94
  • София
  • Мнения: 15 485
Започнах да преглъщам от тази тема, обожавам патладжан, но рядко си позволявам да ям, получавам някакви кризи(не мога да разбера дали ме боли бъбрек от него или черен дроб). Последния път си го направих печен, на резенчета на фурна, само леко наръсен с олио и солчица.Стана разкошно,като пържен и не толкова мазен, но после умрях от болки. Cry Не мога да разбера кое точно от патладжана дразни, соля го, цедя го, мия го, подсушавам го, не ям кожата(люспата).

# 95
  • Мнения: 321
да се включа и аз. по повод кризите от патладжани,ако те притеснява  лилавият патладжан ,опитай този с бял цвят-има го по магазините,той е по щадящ. ето и моята любима рецепта за "лазаня" от патладжани.    патладжаните се режат на езици и се запържват леко от двете страни в зехтин/аз ги пека върху дом.хартия  във фурната,леко намазани с мазнината/ същото количество печени и обелени чушки,разрязани след това ,така ,че да станат 1 пласт. настърган кашкавал и доматен сос ,приготвен с малко чесън и зехтин-като сос за спагети. в тавичка редя ред патладжан,ред чушки,заливам с част от дом.сос и ръся с кашкавал. и отново ред паладжани,чушки ,сос и кашкавал. така до свършване на продуктите. най отгоре кашкавал. пека на 180 гр. около 30 мин докато остане на мазнина и кашкавала хване зласиста коричка.

# 96
  • София
  • Мнения: 15 485
Разрових се и намерих това. Явно не съм добре с бъбреците.

Цитат
Не се препоръчват и при болни с оксалтни и уратни камъни, тъй като съдържат оксалова и пикочна киселина и други пуринови вещества, въпреки че имат добър пикочогонен ефект. По същата причина патладжаните не бива да се консумират и при редица нарушения на обмяната на веществата, като подагра, артрити, затлъстяване и др.


На всички,които могат да си го позволят, пожелавам да хапнат и заради мен  Hug.Добър апетит! Peace

# 97
  • Мнения: 115
 Стархотна тема  Peace
искам да попитам обаче,как се прави маринатата за пържения патладжан ,дето се хапва веднага-с олио ,оцет,чесън-но какви пропорции и колко време  newsm78

 благодаря предварително!

# 98
  • Мнения: 9 123
аз правя такава, но без олио - патладжаните си поемат достатъчно.
Счуква се пр. 1 глава чесън и наливаш по малко оцет -  като стане на рядка каша спираш, ако обичате много чесново, ако не обичате много чесново - счукваш 4-5 ск. с 4-5 лъж. оцет, колкото да замирише.
Може да си направиш и заливка от кисело мляко с чесън - 5-6 ск. с 4-5 лъж. кисл. мляко, или повече, пак зависи колко чесново ядете.

# 99
  • Мнения: 115
Цитат
    Отговори с цитат
Баща ми приготвя мариновани патладжани за директна консумация. Ето как:

Патладжаните нарязва на мнооого тънки кръгчета. Обработва ги, както си му е редът да пуснат гочивия си сок и ги изпържва във фритюрник. След това приготвя марината от сол, оцет, олио,  вода, пресован чесън  и много нарязан магданоз. Стават невероятно вкусни!

 благодаря Пепи,но имах предвид този вид марината,за директна консумация.Мисля,че Ягодка е мамата,която беше писала   chef ако я знае някой друг как става,ще съм му мноооого благодарна,че патладжана ми е нарязан и осолен и си чака реда  Heart Eyes

# 100
  • София
  • Мнения: 210
Току-що вечеряхме с бързата гръцка мусака на Вери от 5 страница. Много добра рецепта! Вери,  Hug

# 101
  • Мнения: 914
интересна  тема   bouquet

Тайна  ,може и от  проблеми с жлъчката  да  са  болките след консумация на патладжана Hug

аз  навремето  като ме хвана  една  жлъчна криза  по време на изпит моята преподователка  ми каза 

  ако искаш  да нямаш повече  жлъчни кризи    бягай от три   
 
сини сливи

сини  домати/ПАТЛАДЖАНИ / 

и  мъж  със  сини  очи    Shocked


днес  готвих   ориз  с  патладжани ,предварително  нарязани на кубчета и  леко сварени  и карфиол

подправки    жинжифил ,черен пипер , сол , Hug

# 102
  • Мнения: 5 713
Току-що вечеряхме с бързата гръцка мусака на Вери от 5 страница. Много добра рецепта! Вери,  Hug
Оооо, много се радвам, че ти е допаднала.  Hug Аз даже се зачудих кога съм писала тук, а то е било миналата година лятото. Мислех си, че само съм се абонирала, за да следя темата.

В нашето семейство от известно време не се готви, по-точно продуктите не минават термична обработка. По-голямата част от храната ни е сурова. Патладжан също няколко пъти вече ядем суров, но маринован. Така приготвен, сме го ползвали и за кьопоолу. Разбира се, има разлика. Simple Smile Ако на някого му е интересно, ще дам рецептите. Не искам да досаждам със странности.  Laughing

# 103
  • Мнения: 4 406
Патладжаните лодки много добре звучат, сигурно ще ги правя довечера

# 104
  • София
  • Мнения: 5 606
Искам да направя кьопоолу за зимата, но нямам представа как. Намерих сигурно 1000 рецепти в нета, но  ако имате нещо изпитано - ще съм много благодарна.  Hug

# 105
  • Мнения: 9 123
предлагам моето изпитано Кьопоолу

# 106
  • София
  • Мнения: 5 606
Пепчо, благодоаря. Аз твоята рецепта я търся от 5 дни, ама не можех да я намеря. Peace Момичета, дайте и такива с домати, за да направя и двата варианта.

# 107
  • Мнения: 1 461
Благодарение на всички вас успях да приготвя кьопоолу

# 108
  • Варна
  • Мнения: 1 858
Чудна тема,жалко че чак сега я открих.така е като не се ровя много в Готварския.. ooooh!
Аз нямам рецепта която да споделя с вас.всичко което правя,вече го има написано.открих обаче много интересни рецепти,ще ги пробвам задължително Peace

# 109
  • София
  • Мнения: 4 294
една измишльотина от мен с патладжани  Laughing



# 110
  • София
  • Мнения: 570
Стархотна тема  Peace
искам да попитам обаче,как се прави маринатата за пържения патладжан ,дето се хапва веднага-с олио ,оцет,чесън-но какви пропорции и колко време  newsm78

 благодаря предварително!
Ето какъв сос правя за пържените падладжани:
Счуквам много хубаво една глава чесън. Сипвам съвсем малко олио и  с чукалото за чесъна бъркам енергично, докато чесъна поеме олиото, после сипвам пак малко олио и пак бъркам докато поеме. Получава се кашичка (чеснов хайвер му казваме в къщи)Така продължавам докато кашичката започне да люти по-малко. После сипвам оцет на око и пак бъркам - кашичката ще побелее, пак опитвам, ако ноки още оцет досипвам. Добавям наситно нарязан магданоз - порядъчно количество. Разреждам с мъничко вода, като внимавам да не се разреди много и заливам изпържените патладжани.

# 111
  • Мнения: 774
Цитат
    Отговори с цитат
Баща ми приготвя мариновани патладжани за директна консумация. Ето как:

Патладжаните нарязва на мнооого тънки кръгчета. Обработва ги, както си му е редът да пуснат гочивия си сок и ги изпържва във фритюрник. След това приготвя марината от сол, оцет, олио,  вода, пресован чесън  и много нарязан магданоз. Стават невероятно вкусни!

 благодаря Пепи,но имах предвид този вид марината,за директна консумация.Мисля,че Ягодка е мамата,която беше писала   chef ако я знае някой друг как става,ще съм му мноооого благодарна,че патладжана ми е нарязан и осолен и си чака реда  Heart Eyes

Маринатата не е нищо особено. Приготвя се като за печени чушки. Разбъркват се оцет, олио(малко, защото патладжаните са пържени и  са поели много мазнина, но също така са нарязани на много тънко; а може и никакво да не се сложи), сол, слага се мнооого магданоз, счукан чесън и малко водичка. Да ви е сладко! Ние с мъжа ми ги обожаваме така!

# 112
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Вчера вечеряхме патладжан ветрило със сирене. а днес кьополу.

# 113
  • Варна
  • Мнения: 939
Момичета вчера правих рататуй по рецепта на Иван Звездев - чудно стана.  Crazy

Ама познайте на кого най-много се хареса  Mr. Green Малките ми капризчета със сума ти кандърми хапнаха по една, две хапки, а мъжо каза че можел да го хапва само като разядка - който ме знае, аз мислех да разнообразявам с тази манджа  Mr. Green
Иначе и двамата с него сме големи фенове на патладжана, само че кьопоолуто на пеп-4o го правя в по-мързелив вариант - затварям отделно пипер, и отделно патладжан - и след това кеф ти кьопоолу, кеф ти салатка с майонезка. Или пък само патладжанец с подправки или салатка от домати, краставици, лук, печен пипер и патладжан и естествено по една студена ракийка Crazy
И други вкусотийки спретвам от време на време, на скоро ми казаха рецепта за пържен такъв - нарязва се, оцежда се от горчивината, подсушава се и след това се пържи като първо се овалва в брашно, след това яйце и след това в галета - въобще не става мазен както като се пържи само с брашно и става страшно вкусно, че и с кисело млекце  Grinning

# 114
  • Мнения: 503
Днес спретнах една много вкусна салата с пържен патладжан и пържен пипер/предварително изпечен и обелен-4 по едрички пипера.Един патладжан се нарязва на едри кубчета.Престоява осолен 1 час ,да си пусне горчивото.Измива се, оцежда се и се изпържва.В същата мазнина се изпържва нарязания на едри парчета пипер.Смесват  се,овкусява се с оцет и сол,прибавя се и ситно нарязан магданоз и пресован чесън.
Желателно е да се консумира охладена ,но моите хора не издържаха и бързо и видяха сметката. Peace Laughing

Общи условия

Активация на акаунт