Имах един познат, който учеше антропология в същия университет, където и аз учех... Той ми обясни за основната разлика между кухнята на ашкеназите и тази на сефарадите, и в частност на "мизрахим" - сефарадите от арабските държави... Та, той каза, че в арабските страни евреите са били почитани и общо взето - с висок социален статус, и за това тяхната кухня е на богати - пищни ястия, голямо разнообразие... За разлика от тях, ашкеназите са живеели в гета и са принадлежали на ниските прослойки и не са могли да си позволят голямо разнообразие (напр. месото е било рядкост на тяхната трапеза, дори на шабат в много случаи са имали или риба или пиле, но не и "истинско" месо) - за това и тяхната кухня е кухня на "бедни" (напр. картофи са били масовата храна)... На мен ми беше интересно това обяснение и като ви четох си спомних за него...