Мами вегетарианки, да се преброим и споделим - 2

• 19 729
  • 312
  •   1
Отговори
# 165
Пропуснала съм новата тема,така че "Привет" от мен,отивам да ви прочета.

# 166
Не си спомням дали съм ви давал това http://beinsa.info/tmp/Food%20combinations.pdf
Но и да съм го пускал преди - повторението е майка на знанието  Laughing

# 167
Браво, хора! Страхотни линкове сте дали!!! Simple Smile
Не знам дали назад е обсъждан хляба и хлебните изделия от кълнове, та ако повтарям - извинете.
Кълновете се смилат и се правят на самунче, което се "пече" (или по-точно суши) при 50-60 градуса за около 3 часа. Добре е ако фурната има вентилатор - по-бързо става, но иначе малка печка тип мини-фурна върши иделано работа (не си струва за малки количества да се загрява цяла голяма фурна...)
Има ли нужда да постна няколко конкретни рецепти?

# 168
  • София
Много ме интересуват хлебчетата от покълващи семена. Моля за рецептите! Бях чувала , че може да се "пекат" на радиатора през зимата.

# 169
Използва се кълнове от някакъв вид житна култура - пшеница, ръж, овес
Кълновете се измиват добре и се оставят да се изсъхнат от водата поне за 3 до 6 часа
Смилат се в кухненски робот или с обикновена месомелачка (ако такова нещо се намира във вегетариански дом  Mr. Green) докато се получа сравнително еднородна смес
Хлябът се пече 2,5 до 3,5 часа при 120 градуса
Хлябът от пшенични кълнове сладни и този ефект може да бъде засилен или отслабен според нуждите. Ето два варианта:

Хляб от пшенични кълнове с подправки
2 чаши кълнове
1 глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани
по 1 с.л. чубрица, майорана, риган, мащерка, сусам
1 щипка червен пипер
Подправките се добавят и размесват в тестото от кълнове. Сусамът е за поръсване на тавичката, за да не залепне тестото, но може и хартия за печене да се ползва. Оформат се питки с диаметър 10-12 см и дебелина около 3 см. Ще се получат 3-4 питки.

Хляб от пшенични кълнове със стафиди и канела
2 чаши кълнове
1 чаша стафиди
2-3 с.л. канела
Тестото от кълнове се премесва със стафидите и канелата. Оформят се питки с диаметър около 8 см и дебелина 2-3 см. Ще се получат 3-5 питки

Тава се две идеи. Може много да се експериментира и към тестото от 2 чаши кълнове да се добавят примерно настърган суров картов и подправки, ситно нарязани моркови, лук и подправки... За сладките версии - ситно нарязани сушени плодове, канела (за "обезвреждане" на захарите), портокалови или лимонови корички (стига плодовете да не са третирани с разни препарати)...
Могат да се дабяват и кълнове от ядки (слънчоглед) и зеленчуци/подправки (лючерна, синап, репички, броколи) - много интересни вкусове могат да се получат

# 170
Имам един въпрос и предварително се извинявам ако сте го коментирали в първата тема.

Как разбирате дали млечните продукти ( като сирена, сметана етц. ) са с така наречения ренет? На бг. ренет означавало сирище. Самата аз, която консумирам съвсем ограничено количество млечни продукти имам инфо само за някои сирена, но на повечето няма никаква написана информация в съдържанието.

# 171
Момичета, здравейте  Hug
Ние със съпруга ми сме вегетарианци от два месеца. Виждам, че тук има много полезна информация и се включвам в тази тема с желанието да сме си взаимно полезни.
Засега ще прочета какво се е изписало дотук, а после, надявам се, ще мога да участвам и по-активно.
Благодаря ви, че ви има  Hug

# 172
Учените смятат авокадото за най-еволюиралото хранително растение в света.

С биохимическия си състав, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, авокадото дава достатъчно протеини, за да напълно замести месото и сиренето в дневното хранене. Източник е на 15 жизненоважни минерали, включително на желязо, мед и магнезий, които изграждат и възстановяват червените кръвни телца и предпазват от анемия. Една порция авокадо дава на човешкия организъм моно-ненаситени мазнини, които играят съществена роля за поддържане на нормалното ниво на холестерола и осигуряват нужното количество калий за регулиране на сърдечния ритъм. Факт е, че авокадото съдържа 60 пъти повече калий от бананите.

Лекува диабет, високо кръвно налягане, язва, гастрит, анемия, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, укрепва имунната система, засилва метаболизма, действува против туморни и ракови заболявания. Прочиства кръвта, регулира мензиса и други гинекологични проблеми, и почти няма болест, при която то да няма благотворен ефект. Тонизира нервната система и психиката.
http://hanlin.hit.bg/avocado_bg.htm

Последна редакция: сб, 01 ное 2008, 02:43 от hvarchanova

# 173
А колко е "една порция авокадо"? Аз всеки ден ям по едно цяло авокадо.

# 174
Хвърчанова, благодаря за инфото. Чудя се отдавна, обаче, нямаме ли по нашите географски ширини аналог на авокадото? И не мога да го измисля, май нямаме такова. Това, защото предпочитам местни продукти в менюто си. Или тази теория в условията на голямото движение на хора по целия свят вече не е актуална?

# 175
Много го обичам и много е полезно, вярно, стига да не е радиоактивно облъчено Confused Че те опасностите ни дебнат вече отвсякъде.

Или тази теория в условията на голямото движение на хора по целия свят вече не е актуална?

За разумните хора е достатъчно актуална. Peace  bouquet

# 176

С изключение за авокадото Simple Smile

Понеже дребното не го обича, съм принудена да го пасирам с банан.

# 177
Авокадото, понеже малкия също го намира за странно, го давам с картофено пюре или салата, но не съм сигурна али е правилно, нали все пак е плод, а плодове и зеленчуци не е много обре да се смесват.
Това е, от родните храни, което в нашето семейство ядем най-много:
Хранителен състав на лещата Леща, усреденен състав за всички сортове

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:
        вода 10%

ккал  белт. /гр    мазн. /гр    смилаеми въгл. /гр    фитостероли./мг    захари/гр     фибри/гр

353        25.8        1.1                29.6                         -                              2                  30.5

Здравословни ползи

* Богат е на витамините В1, В2, В3, В5, В6 и В9;
    * Отличен източник е на минералите: желязо, магнезий, фосфор и цинк, селен, калций, калий, мед, манган;
    * Гликемичен индекс - 29 (нисък), Индексът на гликемично зареждане варира между 16 до 30, което означава, че има слабо до умерено влияние върху инсулина.
    * Богат източник на фибри, забележете графата в таблицата. Приетият за норма процент на фибри в порция храна е 2% от теглото на ястието.

Слагам и кимьон и става много вкусна.

Последна редакция: сб, 01 ное 2008, 20:02 от hvarchanova

# 178
Мдам, вярно - лещата. А дали като има толкова много фибри е Ок за дребните? Да не дразнят стомахчето?

# 179
Мдам, вярно - лещата. А дали като има толкова много фибри е Ок за дребните? Да не дразнят стомахчето?
В различните схеми се препоръчва различна възраст на въвеждане. В английските и американските ми книги гледам, че я включват рано - към 10м. Почва се мисля с червената леща. И не се дава мисля в голямо количество като за начало. Колко са големи децата ти?

Общи условия

Активация на акаунт