Консултация с логопед - тема 3

• 175 384
  • 759
  •   1
Отговори
# 165
katosun - благодаря за отговорът, даже се опитах да си взема час за тукашни логопеди, които са само на частно и прегледът за 1 час е 90-100 евро. Confused 

мартини мама -  ще потърся в гугъл. Правилно си написала, че и при нас системата е тромава, дано нацеля някой специалист, че едва ли ще се разминем само с едно-две посещения, а цените са убийственни и здравната каса не връщала нищо от тези плащания. Посещението при педиатъра ще го прескочим, защото няма логопед към здр.каса и е безмисленно отново вземането на термин и чакането по седмици за хаусарцт

Bluevelvet  - бихте ли могли и на мен на лични да изпратите, че и аз  сама се занимавам с детето

..и въобще приемам всякакви съвети, относно начинът, методите..за да го стимулирам да говори. Не че не говоря Wink , даже много говоря с него и обяснявам всичко което правя, от както се е родил и той ме разбира за всичко.Имам чувството, че като употребя една дума за първи път той я запомня веднага, но не се мъчи да я изговори,..или не иска.. newsm78

# 166
  • София
Martini mama   Здравейте   на    лични мога да  ви пратя  идеи  и   видео   за  Артикулациаонна  гимнастика  при малки деца     Hug  bouquet

Нека да е тук, а не на лични! Моля ви!

# 167
Здравейте,искам да задам един въпрос.Синът ми е на 2 години и 2 месеца,много бръщолеви,но нищо не му се разбира.Казва няколко думички ясно като мама,айде,къде си,да,не,тата и това е.Проблем ли е това,че като каже една дума говори я примерно една седмица и спира да я казва?Трябва ли да се притеснявам на този етап,че не говори?Ходим на ясла от 2 месеца,контактен е,редим пъзели и конструктори,ясно ме разбира когато му кажа да ми донесе нещо.Има ли смисъл да го водя  на логопед или да изчакам? Благодаря предварително за отговора.

# 168
Може ли някой да ми препоръча логопед в района на ж.к. Гоце Делчев, Мотописта, Бели брези, който да работи през почивните дни. Благодаря ви!

# 169
Здр, синът ми е на 3г и 3м, безпроблемна бременност, нормално раждане,проговаряне - мама на 11 м и прохождане на 11 м , казване на думите - тата, баба, дяда и някъде от 2г започва да спира да ги казва, т.е. прави го рядко и когато то реши, на 2г и 2м се появява и друго дете в семейството, почти няма изразена ревност, на 2г и 6м казва и думите кака, кола, на 2г и 9м - ало, кой, много обича да говори по телефон,храни се сам, опитва се да се облича, разсъблича сам, мие се , изпълнява заповеди, разпознава по снимки, клипове, когато обаче нещо не му се позволи започва да пищи, когато нещо иска те води и казва ъъъ и посочва.Водихме го на логопед на 2г и 6м и тя каза че не вижда проблеми, сега и го заведохме на 3г и 3м и тя ни препоръча да го заведем на невролог, но не иска да каже съмнява ли се за някаква диагноза. Игра е си с деца, тича по топки,обича децата, влиза в контакт с други хора, казва им чао с ръчичка и дава целувка, познава пътя до вкъщи, знае и иска да влезем в някой квартален магазин ако преди това от там му са купувани някакви неща. На банкомат натиска тези копчета които му се показват, а н а телевизора знае да ходи на долу, на горе из програмите, да увеличи, намали звука.Какво е вашето мнение? Благодаря предварително

# 170
  • Пловдив
Здравейте,
Към какъв специалист трябва да се обърна, ако сина ми бърка при писане ц и ч, з и ж и т.н.

# 171
Здравейте,
сина ми е вече голям на 17 годишна възраст, но все още не може да казва правилно буквата "Р". Това и на него му пречи, защото участва в дублиране на някои реклами, филми и трябва да се оправи. Дали споре вас това може да се поправи или вече е голям и няма да може? Ще съм ви благодарна, ако ми препоръчате и добър Логопед в районна на кв.Дианабад, кв.Х.Димитър и кв.Сухата река.

# 172
  • Бу-у-урга-а-ас
Здр, синът ми е на 3г и 3м.............Водихме го на логопед на 2г и 6м и тя каза че не вижда проблеми, сега и го заведохме на 3г и 3м и тя ни препоръча да го заведем на невролог, но не иска да каже съмнява ли се за някаква диагноза. Игра е си с деца, тича по топки,обича децата, влиза в контакт с други хора, казва им чао с ръчичка и дава целувка, познава пътя до вкъщи, знае и иска да влезем в някой квартален магазин ако преди това от там му са купувани някакви неща. На банкомат натиска тези копчета които му се показват, а н а телевизора знае да ходи на долу, на горе из програмите, да увеличи, намали звука.Какво е вашето мнение? Благодаря предварително

Говорът и речта са висши функции на главния мозък. Има няколко мозъчни центъра разположени върху мозъчната кора, които отговарят за: чуването на речта, разбирането й, изговарянето и т.н. Поради тази причина при смущения в говорното развитие често се препоръчва консултация  с детски невролог, който да установи, дали на неврологично ниво всичко е в норма. Майките много често реагират панически на такава препоръка, но замислете се, че като ви заболи зъб - отивате на зъболекар, а като ви заболи крак - на ортопед и т.н. Направете си консултацията с невролог и задължително започнете активна логопедична работа при добър специалист.

Здравейте,
Към какъв специалист трябва да се обърна, ако сина ми бърка при писане ц и ч, з и ж и т.н.
Към логопед.

# 173
  • Пловдив
Лого5ка,   bouquet
Може ли някой да ми препоръча логопед в Пловдив. Благодаря Ви!

# 174
Здравейте,
сина ми е вече голям на 17 годишна възраст, но все още не може да казва правилно буквата "Р". Това и на него му пречи, защото участва в дублиране на някои реклами, филми и трябва да се оправи. Дали споре вас това може да се поправи или вече е голям и няма да може? Ще съм ви благодарна, ако ми препоръчате и добър Логопед в районна на кв.Дианабад, кв.Х.Димитър и кв.Сухата река.

Никой ли няма да ме упъти?

# 175
  • София, в офиса
Ако се регистрирате, ще можете да получавате лични съобщение с телефони на логопеди  bouquet

# 176
Ако се регистрирате, ще можете да получавате лични съобщение с телефони на логопеди  bouquet

Ще можеш ли да ги пуснеш като коментар?

# 177
  • София

Ще можеш ли да ги пуснеш като коментар?

ами мисля, че не е добра идея, все пак телефона е нещо доста лично и логопедиет са хора като нас Wink) Sunglasses

# 178
Добре, ще съм ти балгодарна, ако ми напишеш адреса и телефона на e-mail: doit@mail.bg
Благодаря ти! Simple Smile

# 179
Здравейте! Бих искала съвет за развитието на дъщеря ми. На 2 години и половина е, по мнение на педиатър, невролог, роднини и комшии, се развива в рамките на нормалното. Малко предистория обаче - родена е преждевременно с ниско тегло, известно време е била в кувьоз на киспород. Не е имала сукателни проблеми, не е повръщала, не е боледувала, изобщо след като грижите се прехвърлиха върху нас, смея да твърдя, че се е развивала като всяко друго дете. С изключение на неврологичното й развитие. На няколко месечна възраст лекарите имаха съмнения за ДЦП и микроцефалия. За наша радост никоя от тях не се потвърди. След доста активна рехабилитация, лечение с кислород, нискочестотни магнитни полета и подобни други, дъщеря ми проходи няколко дни преди първия си рожден ден. Преди това се беше научила да пълзи, да седи - както си е по дебелите книги. Изключително усмихнато и контакнто дете. На психолог и логопед сме я водили за последен път на годинка и половина. Заключенията са, че се развива в нормите. Сега е на две години и половина - реди пъзели от 24 части, рисува предимно човечета (рисува и коли и къщи, но ако не каже каво е нарисувала, би било абсурд да се разбере) с моливи, четки с бои, играе ролеви игри с куклите си, има асоциативна представа за различните предмети, знае всички букви от английската азбука (от няколко месеца живеем извън България), включително коя буква как се казва и как се произнася, числата от 1 до 10, формите, цветовете не й се отдават съвсем, но съм сигурна, че ги различава един от друг (играли сме игри за целта), храни се сама, пие от чаша, съблича се сама, обличането й се изразява в обуване на панталони и джапанки, борави с компютъра и мишката по-добре от мен, пее, танцува, без памперс е...
И сега за говорните й умения - говори ужасно много с изречения от 6-7 думи, но не използва предлози, съюзи, миналото време се образува като някъде в изречението се постави "беше". Граматически ужасно неправилно.  Повечето думи може да ги казва правилно, само ако ги изговаря на срички - топ-ка, дуп-ка, пъп-ка, иначе ги употребява като топака, дупака, пъпака. Звуците - липсват Л, Р, Ж, З, С, Щ. Всъщност може да каже "уста", съска като змия, но не много чисто, жужи като пчела, също не много чисто, т.е. прави опити, но напредва бавно за моите очаквания. "С" в началото на думата употребява като "Т", "З" - като "Д" (заек - даек), казва "виж", но жирафа е "дафа". Не употребява свои измислени думи, когато комуникира с някого, но по принцип са половинчати (макаронки - конки, маратонки-тонки), или с други звуци поради това, че не умее да ги изговаря. Когато говори бързо се задъхва (мисълта тече по-бързо, отколкото тя може да каже каквото иска). Не мисля за нея като двуезично дете, защото сме от няколко месеца извън България, започва да разбира английски вече (вчера хранейки куклите си им каза "Еat!"), и доста чисто изговаря elephant, butterfly, good night... (на български - том, пуда, ека нош). Когато си пее или се преструва, че говори по телефона говори с измислени думички обаче. Но с интонация, като че слуша голям проблем, с учудване какво чува отсреща, ръкомаха активно, доста обяснителна е, но говори на свой собствен език. Пак подчертавам, че го прави само когато си говори сама, когато говори с някого другиго, използва български думи.
Забравих да уточня най-големия проблем - все още говори за себе си в трето лице.
Предварително ме извинете за дългия пост, надявам се да ме насочите  към стимулиране на речта, или към подходящи игри. Не съм сигурна, че е готова за логопед, чийто език не разбира все още.
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт