Консултация с логопед - тема 3

• 176 323
  • 759
  •   1
Отговори
# 390
дравейте
искам и аз да споделя какво става примоето дете и да чуя вашите мнения.
На 3.5 г сме, от бебе започна да си гука номално, на годинка и нещо си казваше думички като мама.тата, коте и тн. Но сега в сравнение с други деца не го вори , те направо си приказват и им се разбира. А ние бърборим , но много по бебешки и тези неща които казва правилно са например "Мамо виж бебе" като се вмачи да включи и още някоя думичка ,но е неразбераема или само ние я разбираме, тъй като вече и знаем бебшките думички и тяхното значение. Иначе е много умна и спрямо други неща се справя даже по добре от врастниците си, пъргава е и започна да реди пъзели с по 50 части ооше на 2.6 г, което мен лично много ме впечатли,защото си бяха доста сложни, не бебешки, вече рисува и човече , слага очички,нос крачета,ръце.
Просто имам чувството че я е страх да повтаря, като и кажа да каже нещо и казва Не. Инче от време на време сама включва по някоя нова дума,е определено и все повече се мъчи да говори , но все пак смен назад.
  Иначе нямаме някакви здравословни проблеми , чува много добре и е контактна, На градина не ходим ,тъй като чакаме друго бебе и ме е страх от вируси в момента .
Ами на кратко това е  Smile

# 391
Моля за координати на логопед, става дума за дете - 7г. първи клас. Много ни е удобен кв. Хиподрума /района около 51 училище и Билла/.  Детето има обучителни трудности, знае буквите, но трудно прави срички, бърка при диктовка звукове, които се чуват съвсем ясно, добавя букви при писане на думите. Иначе успява  да чете но рядко разбира прочетеното от първия път.

# 392
Моля за координати на логопед, става дума за дете - 7г. първи клас. Много ни е удобен кв. Хиподрума /района около 51 училище и Билла/.  Детето има обучителни трудности, знае буквите, но трудно прави срички, бърка при диктовка звукове, които се чуват съвсем ясно, добавя букви при писане на думите. Иначе успява  да чете но рядко разбира прочетеното от първия път.
Препоръчвам ти логопедичен център "Звезден водопад" в Борово е. Много са добри.

# 393
Детето ми е на 3 г. и 9 м. и също е от късно проговарящите деца. Бременността ми беше нормална, но плодът беше преносен със 8 дни от датата на термина. Роди се едър-4,250 кг. До 1 год. всичко се развиваше добре-проходи на 10 мес.,беше започнал да казва срички-ма-ма,ба-ба, та-та. Но след една имунизация и урочасване / 3 дни с температура, а на 4-ия не искаше да си отваря очите и само плачеше и спеше, без дори да яде;заведохме го на една баячка и му мина/ той спря . На 2 г. и 2 м. го заведох на логопед, но явно тя нямаше опит с деца на неговата възраст .Първият път присъствах, но за втория ме предупреди, че работи без родителите. детето рева половин час ,не можаха да работят нищо и ми каза, че няма смисъл да го водя. А детето така се стресира, че не можех да го оставя на никого.Много съм му говорила, чела и изобщо много внимание съм му обръщала. Педи все ме успокояваше, че няма проблеми и ще си проговори. И така до 3 год. нищо не казваше-само мама, баба, дядо и ъ-ъ-ъ-ъ.На 3 г.и3м.  започна да казва баку/ батко/ ,2 мес. по-късно-тата, еля/ леля/,мими, Диди/ Теди/, беби. От края на ноември ходи на детска градина и за месец и половина започна да казва около 100 думи-повечето бебешки, около 15 правилно. Виждам, че му се отразява много добре и иска да говори-повтаря думи или си измисля негови, бърбори като си играе. Иначе е самостоятелен, много палав и буен, играе с другите деца, майтапи се с теб с действия ,дава ми умни отговори, обича да реди пъзели , да строи със строители, рязане, лепене, драска с молив, играе с пластелин,четеме книжки. Има логопед в детската градина-2 пъти седмично.Вече имаме 5 посещения, но нямаме поставена диагноза или програма, по която да работим в къщи. Искам да помоля специалистите, които пишат в тази тема за съвет- какви игри да играем и какво да правим, някаква програма за да може да наваксаме. Естествено приемам и съвети от майки с трудно проговарящи деца.

# 394
Регистрирах се като valche7. Можете да ми пишите и на лични. Благодаря ви.

# 395

Тоест, до логопедичната ДГ? Провери ли там?

# 396
Благодаря на всички които се включиха. Намерихме логопед.

# 397
  • София
Здравейте, моят син е на 4 години и 5 месеца, много е приказлив и много обяснява, но не може да произнася буквата "Р", много се опитва милото, но не знае как , а и аз не искам да му показвам начини да не го объркам.  Желая да го заведа на логопед  да се справи с този проблем, но не знам къде. Живеем в кв. Изток и моля ако някой има координати на логопед в района или в близост да ми ги даде, може и на лични.

Благодаря ви предварително   bouquet

# 398
  • София, център
Здравейте и от мен.

Реших да попитам в темата и аз. Имам дъщеря, почти на 5 години, рано проговори, и от тогава не е спирала, няма проблем с произнасянето на буквите с изключение на "л". Произнася буквата като "УЪ". Навремето аз имах същия проблем, но с няколко посещения при логопед го преодолях.

Можете ли да ме насочите към специалист. Живеем в центъра, пл. Славейков?

Благодаря.

# 399
здравейте,мили дами,
Имам син с дцп и синдром на Уест.Знам ,че още му е рано за психиатър,но ме интересува дали е подходащ за среща с логопед.Той е на 1г и 6 м.,чувала съм че колкото по-отрано започва да се занимава,толкова по-добре.Благодаря

# 400
  • Варна
здравейте,мили дами,
Имам син с дцп и синдром на Уест.Знам ,че още му е рано за психиатър,но ме интересува дали е подходащ за среща с логопед.Той е на 1г и 6 м.,чувала съм че колкото по-отрано започва да се занимава,толкова по-добре.Благодаря

Ro$aRio, виждам че си от Варна. Насочиха ли ви вече към Карин дом?
Доколкото знам там се грижат комплексно (психолози, логопеди, кинезитерапевти и т.н) за деца с ДЦП.
Ако не иди там и се поинтересувай, ще ти отговорят компетентно.  bouquet

# 401
Благодаря,но в момента ходим във Виница,там освен рехабилитатор с него се занимава и тифлопедагог(надявам се правилно да съм го написала,ако ли не,моля за извинение)защото се оказа 4е и не вижда.А и доколкото имам инфо в Карин дом вече било всичко на часно  bouquet

# 402
здравейте,мили дами,

Ro$aRio, виждам че си от Варна. Насочиха ли ви вече към Карин дом?
Доколкото знам там се грижат комплексно (психолози, логопеди, кинезитерапевти и т.н) за деца с ДЦП.
Ако не иди там и се поинтересувай, ще ти отговорят компетентно.  bouquet

Точно така - в Карин дом таксата е 300 лева на месец за комплекси занимание. Наполовина ще плати този с по нисък доход който се докаже с бележка. Дори и да можеш да ги платиш цялата сума обаче, за да те приемат трябва да чакаш опашка, ние сме "записани " от преди половин  месец и казаха че сте ни извикат като мин. след 2-3 месеца.

Сега се сетих че ми казаха за друг център подобен на КАрин дом който работи във виница и на доста по приемливи цени, но не знам дали имат логопед. Явно съм закъсняла с поста сега чета че знаете за Виница...

Последна редакция: пт, 19 мар 2010, 20:15 от _re_ge

# 403
  • варна
 Във Виница не се плаща нищо, а в Карин дом се плаща, и то таксата за цял месец-включва 8 посещения - по 2 седмично.

# 404
здравейте. моля за съвет и препоръка към кого да се обърна:  имам дъщеря на 3г. и близо 2 м., която  се справя страхотно със всичко, но не говори, т.е. не говори така както смятам че трябва за тази възраст. посещаваме частна детска градина, и още в началото на постъпването ни обърнах внимание на директорката за притесненията ми - 2г. и 7-8 месеца, имат логопед там, направиха и тестове, логопедката  се занимава 2 пъти седмично с нея, както и ние вкъщи още 2 пъти. Има напредък, казва повече думички, но говори с неправилно изговаряне на думите, не връзва изречения  / някой път като се отпусне сглобява и повече думи в изречение - 'мамо, моля те дай вода/, замества звуци в началото на думата - "кола"/ произнася "нола", т.е. по-скоро гадаеш какво иска да ти каже. Иначе каквото и да й кажеш разбира, прави, с тестовете за развитие които й правят в детската градина се справя много добре, даже ни обясниха, че има неща и задачи с които се справя за много по-кратко време от приетото, справя се с логически задачи за над нейната възраст, но там където трябва да отговори на нещо или да каже думичка, посочена на картинка, настава проблем, чува се или част от думата, или обикновенно като й се задава въпрос се отговаря с "да" или "не". Аз вече се притеснявам, процеса ми се струва доста бавен, придружен с нейния голям инат- инати се почти за всяко нещо, ако нещо не й изнася, мрънка и хленчи, сърди се, най-любимите и думи са "няма", "неискам", "не" и като си науми нещо , докато не го постигне, не спира.... това обаче, придружено с цялото й неговорене, направо ни изкарва извън нерви...реално ние нямаме никаква комуникация с нея, не разказва, не можем да разберем как й е минал денят, какво са правили, какво са яли в детската и т.н.  Не мога да преценя защо го прави, на моменти когато я помоля да повтори някоя дума, отговора  е:"не мога", а съм убедена че може или поне може да се опита, гледам да не настоявам за да не го приема като задължение или някакъв вид учене, и като мине известно време и без причина я помоля да повтори, тя го казва, разбира се неправилно, но поне е опитала. Много е на моменти, понякога ме гледа и като види че се ядосвам и не разбирам някоя нейна дума, като че ли още повече мълчи и ме наблюдава.
Моля за съвет и вашето мнение, молба за препоръка на добър друг специалист логопед / имам предвид различен от детската градина/ и може ли всичко да е на психическа основа, на инат? И какво според вас да предпиема.Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт