Консултации с адвокат/Темата на Пела!!!- продължение

• 77 493
  • 696
  •   1
Отговори
# 480
Таис, не критикувам, изяснявам за себе си...  bouquet

# 481
Здравей, Пела!
от доста време събирам смелост да заведа дело за пормяна режима на свиждане на бившия с децата. Имам две дечица - кака на 6 и един дребосък на 3. Развода приключи в началото на 2008 г. с неблагоприятно споразумение за мен, но нямах сили да чакам повече. Имаме споразумение след развода, в което той има право всеки петък в 17 да вземе децата и да ми ги върне в неделя в 17. Проблемът е, че малкият е много "кекав" - не минава месец без да сме на антибиотик. Издражката е 60 лева за каката и 50 лева за малкия. Като ми ги върне в неделя са мръсни като че ли са ровили в боклук, и мине не мине месец малкия е с ангина. Взема децата с идеята да не са при мен, а не за да е с тях. Като ги вземе ги оставя при майка си и баща си, а той ходи по "алкохолни" купони. Децата се радват, тъй като там няма правила в колко да са в леглото, кога да станат и (най-вече) родителите му разполагат със средства и всяка седмица им се купуват най-различни глупости и играчки. Всяка седмица пътуват от Варна до Русе, а бившия ми е опасен и прекалено самоуверен шофьор, което допълнително ме натоварва с мисли.
Искам да заведа дело за промяна режима на свиждане и ако мога да увелича и издръжката. Искам да ми препоръчаш адвокат, към който да се обърна, тъй като ходих вече при две адвокатки, които ми казаха общо взето противоречиви неща.

# 482
Здравей, Пела .
Ето и моята дилема , аз съм омъжена от 1997 год . – т.е. стават 12 години  и имам син  на 11.В брака нещата не вървят,отношенията са доста пропукани – несходство в характерите  и мисля доста начесто да се разведа. Но как да стане това ? По време на брака имаме закупен апартамент чрез ипотека като основен кредитоискател е съпруг ът ми , а аз се водя съкредитоискател . Също така и направените подобрения в жилището и закупеното обзавеждане , друго имущество нямаме . Съпруг ът ми го осигуряват на реалната му заплата , която е около 550 лв. Мен ме осигуряват на 300 лв. , но реално получавам около 600 лв.
Основното ми питане е :
Какво да очаквам при евентуален развод ? Кой е най благоприятния начин за развод по взаимно съгласие или ….?
Ако аз подам молбата за развод , може ли да ми вземе детето ?
На кого ще остане жилището и как стой въпроса с погасянето на вноските по ипотеката ?
Каква издръжка мога да поискам ?

# 483
виждам ,че сте поели много отговорна инициатива и ще се опитам да ви спестя максимално време.
 Женени сме с мъжът ми от 2000 година (юли) Детето е родено 2001 . когато се роди детето живяхме в една къща при баба ми , но като навърши 3 годинки свекърва ми купи жилище  в ,което ни пусна да живеем. при покупката и дадохме 1/4 от стонойстта на апартамента  , и така се установихме да живеем в настоящето жилище от 2006 година по документи за временно местожителство.
Мъжът ми и аз сме в сериозен конфликт  .Той има любовница , иска да живее с нея и ме гони от апартамента. Иска развод. Има ли шансове аз да остана да живея в сегашното жилище  при положение , че детето остава при мен.
какви са ми правата. няма къде да отида да живея.
Имам едно жилище , което половината се води на мое име, но само формално и в него живеят квартиранти. то реално е на майка ми.Догодина по това време стават 10 години от както сме женени , а проблемите ни са нерешими. Благодаря за отговора предварително.
 въпроса за издръжаката на детето не сме го решили . Искам да се споразумеем с мъжът ми да дава 200 лв. заплатата му е 1000 . има заеми на негово име , които ги изплащаме от семейния бюджет. Но той получава много бонуси към заплатата си. Какви са ми шансовете за успех.

Въпросите ми се следните:
1. Има ли някакакъв закон, с който след 10 гидини брак , жилището се оставя на родителя, при който остава детето.
2.Какви са начините по които мога да накарам мъжът ми да подпише , че ще плаща 200 лв . месечна издръжка на детето. има ли вариант , ако не бъде изплатена навреме да се иска с лихвите.
благодаря предварително  и се извинявам за настояването.

# 484
Здравей Пела,
Имам следното питане:
1. Имам дете от мъж, с когото нямам брак, но го е припознал. Ако с мен се случи нещо, тя ще ме наследи, но до навършване на пълнолетие, той ще й е попечител. Ще има ли право той да се разпорежда по някакъв начин с наследството й?
2. А има ли начин да определя друг попечител за детето?
3. Има ли възможност да определя, кога ще може дъщеря ми да се разпорежда с наследството си(напр. като стане на 25) или  това става автоматично, щом навърши 18.
Благодаря предварително.

# 485
Здравейте Пела!
Много сте полезна на всички във форума.Ако Ви е удобно да ме информите, при развод по взаимно съгласие, с колко заседания на съда същият се произнася.Изискват ли се някакви документи и можете ли да упоменете всички държавни такси в случая.
Предварително Ви благодаря.

# 486
Защо всъщност Пела като че ли ни изостави?  newsm45

# 487
  • София
Здравей Пела,
и аз да се наредба на опашката  Grinning
Нямам брак с бащата на детето нито живеем в едно домакинство.С промените в семейния кодек които ще узаконят съжителството като чели нас родителите които живеем само децата ни леко ни прецакват.Но пък погледа-то от друга страна е добре щото ми писна от хора които не сключват брак а си живуркат заедно ползвайки се като самотни.
Въпроса ми е следния,
Пих искала документално да приключа с тази дилема и да има ясни правила кой къде се намира и какви са му отговорностите спрямо детето ,разбира се на базата на който ще имам официален документ че не съм в съжителство с другия родител и  съответно съм самотен.
Задължително ли е цялата процедура със съда да се мине за издръжка и права в/у детето или може да отидем при нотариус където да изложим исканията си и съгласието и да се подпишем.Такъв документ има ли същата тежест като този който се издава от съда след такова дело   newsm78
Благодаря ти предварително за отговора и за  времето което отдели за въпроса ми  bouquet

# 488
  • Варна.....
Здравей, Пела!
от доста време събирам смелост да заведа дело за пормяна режима на свиждане на бившия с децата. Имам две дечица - кака на 6 и един дребосък на 3. Развода приключи в началото на 2008 г. с неблагоприятно споразумение за мен, но нямах сили да чакам повече. Имаме споразумение след развода, в което той има право всеки петък в 17 да вземе децата и да ми ги върне в неделя в 17. Проблемът е, че малкият е много "кекав" - не минава месец без да сме на антибиотик. Издражката е 60 лева за каката и 50 лева за малкия. Като ми ги върне в неделя са мръсни като че ли са ровили в боклук, и мине не мине месец малкия е с ангина. Взема децата с идеята да не са при мен, а не за да е с тях. Като ги вземе ги оставя при майка си и баща си, а той ходи по "алкохолни" купони. Децата се радват, тъй като там няма правила в колко да са в леглото, кога да станат и (най-вече) родителите му разполагат със средства и всяка седмица им се купуват най-различни глупости и играчки. Всяка седмица пътуват от Варна до Русе, а бившия ми е опасен и прекалено самоуверен шофьор, което допълнително ме натоварва с мисли.
Искам да заведа дело за промяна режима на свиждане и ако мога да увелича и издръжката. Искам да ми препоръчаш адвокат, към който да се обърна, тъй като ходих вече при две адвокатки, които ми казаха общо взето противоречиви неща.

Регистрирай се и пиши на лични ако искаш.

# 489
  • Варна.....

Въпросите ми се следните:
1. Има ли някакакъв закон, с който след 10 гидини брак , жилището се оставя на родителя, при който остава детето.
2.Какви са начините по които мога да накарам мъжът ми да подпише , че ще плаща 200 лв . месечна издръжка на детето. има ли вариант , ако не бъде изплатена навреме да се иска с лихвите.
Отговор 1 Няма такъв закон. При развода обаче имаш възможност да искаш да ти се предостави семейното жилеща/ собственост на майката на съпруга ти/, за срок до 1 година, в случай, че имаш жилищна нужда. Ти обаче на практика имаш собственост, която не ползваш/ съсобственият ти имот с майка ти/, така че не съм сигурна как съдът ще оцени твоята жилищна нужда /Написаното е по новият СК, в сила от 01.10.09/
Отговор 2 Ти трябва да го убедиш да ти плаща 200 лв и това да се упомене в споразумението /ако има такова/, или в решението. За всяка забава в плащането се дължи лихва.

# 490
  • Варна.....
Здравей Пела,
Имам следното питане:
1. Имам дете от мъж, с когото нямам брак, но го е припознал. Ако с мен се случи нещо, тя ще ме наследи, но до навършване на пълнолетие, той ще й е попечител. Ще има ли право той да се разпорежда по някакъв начин с наследството й?
2. А има ли начин да определя друг попечител за детето?
3. Има ли възможност да определя, кога ще може дъщеря ми да се разпорежда с наследството си(напр. като стане на 25) или  това става автоматично, щом навърши 18.
Благодаря предварително.
Отговор 1 Той няма да е попечител на детето, а родител. Възможност за розпореждане с имуществото на детето съществува- след разрешение на съда, след като се докаже, че е в интерес на детето и сумите постъпят по сметка на детето.
Отговор 2 Не.
Отговор 3 Не можеш да постявяш такива условия за евентуалното си бъдещо наследство.
.

# 491
  • Варна.....
Пих искала документално да приключа с тази дилема и да има ясни правила кой къде се намира и какви са му отговорностите спрямо детето ,разбира се на базата на който ще имам официален документ че не съм в съжителство с другия родител и  съответно съм самотен.
Задължително ли е цялата процедура със съда да се мине за издръжка и права в/у детето или може да отидем при нотариус където да изложим исканията си и съгласието и да се подпишем.Такъв документ има ли същата тежест като този който се издава от съда след такова дело   newsm78
Гледала си малко повече телевизия.
Новият СК не "Узаконява съвместното съжителство". Нито го приравнява на брачно.
Отговор Ако правилно съм разбрала въпроса ти- Според мен няма пречка ти и бащата на детето да подпишете споразумение, в което да упоменете поставените от теб въпрос. Може и да се завери нотариално /така частта за издръжката би подлежала на по- бързо изпълнение/.

# 492
  • София
Гледала си малко повече телевизия.
Новият СК не "Узаконява съвместното съжителство". Нито го приравнява на брачно.
Отговор Ако правилно съм разбрала въпроса ти- Според мен няма пречка ти и бащата на детето да подпишете споразумение, в което да упоменете поставените от теб въпрос. Може и да се завери нотариално /така частта за издръжката би подлежала на по- бързо изпълнение/.

Благодаря ти Tais за отговора,но на мен ми беше съвсем друг въпроса.С този документ аз доказвам ли че не съм в съжителство с другия родител или трябва всичко това да мине през съд.Доколко ТВ-то да ти кажа не ми остава време да гледам  Peace

# 493
Пак за родителските права при раздяла след съжителство (четох всичко дотук) - все още сме заедно, но нещата не вървят на добре. Бащата иска детето ни - казва, че ако си ходя, ще е без нея (на 2,5г). Има къде да отида - при майка ми и братята ми, в голям апартамент. Досега бяхме при майка му. Имам работа, макар че вмомента съм в неплатен отпуск. По договор обаче съм на около 300лв. Доводите му са, че ни "гледа" и привидно нещата са ок. Обаче отношенията ни са охладнели и не ми се живее така. Подозирам и забежки. 1. Има ли някакъв, дори минимален шанс при дело бащата да получи РП? 2. Колко трае дело за получаване на РП? 3. Какви са обичайно правилата за общуване между баща и дете, които обичайно се налагат? Не искам издръжка.
Моля за отговор Praynig. От прочетеното дотук засега знам само, че не е мн вероятно да дадат детето на бащата newsm78

# 494
  • Варна.....
Въпрос  1. Има ли някакъв, дори минимален шанс при дело бащата да получи РП?
Въпрос 2. Колко трае дело за получаване на РП?
Въпрос 3. Какви са обичайно правилата за общуване между баща и дете, които обичайно се налагат? Не искам издръжка.
Отговор 1 Шанса бащата да получи РП по отношение на детето е по- малък от минимален.
Отговор 2 Зависи от натовареността на конкретният съд.
Отговор 3 Режимът, който обичайно се определя е: всяка първа и трета/втора и четвърта/ събота и /или неделя, 1-3 дни по празниците /Коледа, Нова година, Великден/, и един месец през лятото, котаго майката не е в платен годишен отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт