Коледа и Нова година - сладки изкушения !

• 320 003
  • 2 129
  •   1
Отговори
# 510
  • у дома
записвам се и отивам да чета, благодаря за темичката  Hug  bouquet

# 511
Ето Ви още една рецепта, която изрових от тефтера си . Записвана е от тук .т.е от форума.

Коледни ореховки

4ч.ч. пресято брашно
1ч.ч. олио или 1ч.ч. масло
1ч.ч. пудра захар
2 ванилии
 2ч.ч. смлени орехи
2яйца
1ч.ч. мармалад и пудра захар

Омесва се тесто без мармалада и пудрата захар.  Остава се в хладилника около 2ч. След това се разточва на кора /½ см./ Изрязват се с чашка кръгчета и се пекат в намазана тава във фурната. Слепват се 2 по 2 с мармалад и се поръсват с пудра захар. Стават много вкусни  Peace!

# 512
Да се запиша и аз в тази сьблазнителна тема  bouquet
Много старание и любов сте вложили, особено в така масово правения АКК Grinning.Страхотни сте!
Имам питанки относно щолен-а:
Мога ли да го пека вьв кексова форма(с дупка),примерно ще разделя тестото на 2, ако използвам рецептата на Джема или в тортена форма?
За сьхранението...може и в хладилник, нали?(някой от Вас беше писал,че го сьхранява в мазе или нещо подобно
  bouquet

# 513
Оранжево небето , не виждам причина да не можеш да го изпечеш в каквато форма искаш. но щолена има традиционна форма

При самото месене и оформяне  на щолена има специален начин, по който се моделира тестото, за да се получи този вид. Едва ли обаче това се отразява на вкусовите му качества Wink

Аз ги съхранявах навън (имаме пристройка в градината). От рецептата, която ползвах излязоха 6 големи и 2 малки. Нямаше как да ги събера в хладилника Mr. Green

# 514
MamaChrisi, благодаря ти за помощта  bouquet
Нямам продьлговата кексова форма и затова искам да използам формите си в наличност, иначе и на мен повече ми харесва класическата му визия.

# 515
Аз пекох в тавата, което е на печката, три подредени един до друг. След това ги разделих, намазах с масло и пудра захар и в крайна сметка не си личеше, че са печени заедно. Тази година ако правя, ще го изпека пак така, в правоъгълна тава. По малките ги изпекох в готови алуминиеви тарелки за еднократна употреба.Peace
 Всякак става хубав, не му мисли много Wink

# 516
Докато си ровех из нета , търсейки лесен начин да си направя портокалови корички за щолена , открих една рецепта , която лично за мен е новост.Става въпрос за Портокалови корички с шоколад и ако има незапознати  като мен , ето пълния текст :

Портокалови корички с шоколад

Продукти:

Корите на 2-3 портокала
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
100 гр. разтопен тъмен шоколад

Портокалите измиваме добре с четка, за да премахнем колкото се може повече от химията, с която са напръскани за по-дълга трайност. След това ги обелваме и нарязваме корите на клечки с ширина около 0.5 см. За да пуснат аромата си, а и за да не нагарчат после, ги заливаме със студена вода и бланшираме три пъти. След третото бланширане трябва вече да са отпуснали формата си и да не са на сърпове, както и, разбира се, да не горчат.

След това ги отцеждаме и подсушаваме. В дълбок тиган или тенджера приготвяме захарния сироп, като разтопяваме захарта в двете чаши вода. Когато започне леко да бълбука, прибавяме коричките, разбъркваме добре, и оставяме да къкрят на тих огън около 75 минути.

Готови са, когато изглеждат леко прозрачни. Тогава ги изваждаме от сиропа с решетъчна лъжица и ги подреждаме една по една на хартия, без да се залепват. Това занимание не е трудно, но изисква здрави нерви и търпение. Оставяме ги да се изсушат 3-4 часа, докато почти спрат да лепнат.

Когато са достатъчно сухи, можете просто да ги оваляте в бяла захар или пък да ги покриете с разтопения на водна баня тъмен шоколад. Комбинацията между портокал и тъмен шоколад е невероятна и съвсем обективно мога да кажа, че тези корички определено бият портокаловия Линдт.

# 517
Момичета неуморни сте  Hug.Аз още не съм почнала ААК - то.Чакам любимия да ми донесе останали продукти и тази нощ се кисна плодовата смес.Надявам се да не е много късно ама това е положението.
Danidji, Gretacvetina, Mamachrisi - страхотно сте се справили Peace
Mi6i 76 - не съм сигурна ,че Ванилените кравайчета трябва да стоят в хладилника newsm78.По скоро на хладно място - на тераса.В хладилника няма ли опасност от овлажняване newsm78

# 518
  • Варна
Мамооо тез портокалки непременно ще ги направя! Само да анмеря свестни портокали, че по магазините в момента само боклуци!  #Cussing out

# 519
Аз още не съм почнала ААК - то.

Бьни, голяма коледна треска те е обзела, ААК, а? Mr. Green.Кьсмет Hug
MamaChrisi, това е идейка, в тавата на фурната.Щом няма да си пречат "по сьседски" и няма да набьбнат така,че "докосвайки  се" един вдруг да не се опекат достатьчно...ще пробвам и аз(но ще опитам, ей така за експеримента и в кексова форма, с част от тестото).  bouquet

# 520
* *•● Диди ●•* * Страшна си  bouquet
ще се пробват тез портокалови корички,как обичам линд с портокалчета Heart Eyes smile3525 newsm51 newsm44

# 521
  • 5 етаж в ляво
Доколкото си спомням,ванилените кравайчета се съхраняват в картонена кутия,аз лично ги сложих върху гардероба в кутия от обувки ,и се съхраниха прекрасно Wink
Щолена си мисля да го почна първата събота на декември Thinking ,на него нали му трябват 2 седмици ?! newsm78
Като за 1ви път ще направя половин доза т.е. само 1 щолен,да пробваме,ама да не вземе да ми хареса и после да нямам време... Thinking  Аз имам продълговата кексова форма и си мисля там да го пека..
Бъни ,благодаря    bouquet То моя не като на никой друг от форума....много е чорлав отгоре,ама на мен си ми харесва така Party То мойто стана като приказката за лисицата и гроздето hahaha hahaha hahaha

Последна редакция: нд, 23 ное 2008, 18:35 от danidji

# 522
  • 5 етаж в ляво
 Нещо сървъра ми играе шегички Embarassed
Публикува  се 2 пъти Rolling Eyes

# 523
  • София
Имам въпрос, да не съм се объркала нещо за АКК стафидите 500 гр. ли са?

# 524
Докато си ровех из нета , търсейки лесен начин да си направя портокалови корички за щолена , открих една рецепта , която лично за мен е новост.Става въпрос за Портокалови корички с шоколад и ако има незапознати  като мен , ето пълния текст :

Портокалови корички с шоколад

Дълго време не публикуваш снимки, ама като го направиш, направо ме забиваш на пирона. Правила съм го с ананас, но за този вариант, не се бях сещала.  Това ще го направя   bouquet със сигурност  Hug

Общи условия

Активация на акаунт